
Πίσω από αυτές βρισκόταν άνθρωποι που υπόσχονταν ότι θα του προσφέρουν τιµή για την παραγωγή αλόης, πολύ υψηλότερη από την αγορά και κυρίως, αποµακρυσµένη από την πραγµατικότητα. Αποφάσισε πριν από µερικά χρόνια να γυρίσει στον πατρογονικό τόπο, το Βασιλεώνοικο Χίου. Αφήνοντας πίσω του την καριέρα του ως σκηνοθέτης στο χώρο της διαφήµισης, σε µία εποχή που ο κλάδος αυτός, το 2012, είχε αρχίσει να εµφανίζει έντονα σηµάδια κόπωσης και πτωτικής πορείας λόγω κατάρρευσης της διαφηµιστικής αγοράς εν µέσω δεκαετούς οικονοµικής κρίσης.
«Η αλόη είχε τη φήµη ότι αποφέρει καλό εισόδηµα και ένας φυτωριούχος από την Κρήτη µας παρακινούσε να βάλουµε µεγάλες ποσότητες από το συγκεκριµένο φυτό. Ωστόσο οι παραινέσεις του συγκεκριµένου ανθρώπου δεν µε έπεισαν», εξηγεί ο ίδιος και πρόσθεσε ότι τελικά ακολούθησε διαφορετική διαδροµή. Ξεκίνησε πιλοτικά να µεταποιεί αλόη, ενώ σταδιακά εγκατέλειψε τη δουλειά του ως βοηθός σκηνοθέτη. «Ξεκίνησα να φτιάχνω χυµό αλόης αρχικά στην κουζίνα µου, µε λεµόνι ως συντηρητικό και την προσθήκη µαστιχέλαιου. Συσκεύαζα σε ένα µικρό µπουκάλι και διέθετα ποσότητες σε γνωστούς και φίλους. Στη συνέχεια µετέτρεψα σε εργαστήριο ένα µικρό γκαράζ που είχα στο χωράφι µου. Τα πρώτα µου προϊόντα ξεκίνησαν να βγαίνουν στην αγορά το 2016 µε την ετικέτα Natuevo».
Αυτή τη στιγµή διαθέτει 7 στρέµµατα καλλιέργειας αλόης µε περίπου 8.500 φυτά και έχει εισέλθει στα καταστήµατα delicatessen Μπαλάσκας στην Αθήνα καθώς και σε άλλα σηµεία πώλησης επιλεγµένων προϊόντων διατροφής.
Αξιοποιώντας τον αμυγδαλεώνα του παππού του με νέες φυτεύσεις
Περιγράφοντας την πορεία του, ο Μιχάλης Φετοκάκης λέει ότι «εκτίµησα ότι θα µπορούσα να δραστηριοποιηθώ, φυτεύοντας αλόη, χωρίς να ασπαστώ τις µεγαλόπνοες υποσχέσεις του συγκεκριµένου ανθρώπου. Ξεκίνησα µε δύο στρέµµατα, ενώ το πρώτο διάστηµα έγινε µία προσπάθεια να δηµιουργήσουµε µία πανελλαδική οµάδα παραγωγών αλόης, µε σκοπό να συστήσουµε έναν συνεταιρισµό. Προχωρήσαµε σε οικονοµοτεχνική µελέτη, ενώ ζητήσαµε από έναν επιστήµονα του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου µία ακόµα µελέτη για την καλλιέργεια. Εκείνος µας παρότρυνε να δηµιουργήσουµε από κοινού - µε κεφάλαιο που δεν υπερέβαινε τότε τις 7.000 ευρώ - µία µικρή µεταποιητική µονάδα παραγωγής χυµού αλόης σε αναλογία 10:1. Προοπτική ήταν να πουλάµε το συγκεκριµένο προϊόν σε βιοµηχανίες παραγωγής καλλυντικών σε χύδην µορφή. Η µελέτη είχε δείξει ότι θα µπορούσαµε να πουλάµε µε 1,10 ευρώ το κιλό τα φύλλα αλόης, ωστόσο επειδή ο φυτωριούχος είχε τάξει τιµή περί τα 3 ευρώ, αρκετοί παραγωγοί έκαναν πίσω. Μάλιστα ένας µεταποιητής µας υποσχέθηκε τιµή 0,85 ευρώ το κιλό για τα φύλλα αλόης. Αρκετοί παραγωγοί σκέφτηκαν ότι θα απολάµβαναν την τιµή αυτή, χωρίς να δαπανήσουν κεφάλαιο για το στήσιµο µίας µεταποιητικής µονάδας. Ο µεταποιητής αγόρασε κάποιες ποσότητες στα 0,85 και ακολούθως η τιµή µειώθηκε στα 0,30 και στα 0,20», αφηγείται ο Μιχάλης Φετοκάκης.
Σήµερα έχει επιλέξει να φυτέψει και 4 στρέµµατα µε αµυγδαλιές, καθώς ο συγκεκριµένος καρπός αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά παραγόµενα προϊόντα της Χίου, και να αξιοποιήσει τον αµυγδαλεώνα του παππού του.
Μέρος της δραστηριότητάς του βασίζεται και στην παραγωγή και έκθλιψη ΠΟΠ θρουµπας Χίου για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. «Πρόκειται για µία ποικιλία µε υψηλό πολυφανολικό φορτίο, η οποία µπορεί να πιστοποιηθεί µε ισχυρισµό υγείας», λέει ο ίδιος.