BACK TO
TOP
Special Reports

Ένας μηχανικός έγινε καλλιεργητής καρυδιών Chandler

Ο Νίκος Αυγερινός, έχοντας ως κύρια επαγγελµατική δραστηριότητα αυτή του µηχανολόγου µηχανικού, ξεκίνησε το 2017 µαζί µε τον πατέρα του Θανάση, τη µητέρα του Παρασκευή και τον αδερφό του Γιώργο το Κτήµα Αυγερινού µε σκοπό την καλλιέργεια του καρυδιού.

40a_34

Γιώργος Λαμπίρης

57
6

Σήµερα, το Κτήµα Αυγερινού αποτελείται  από 500 δέντρα της καλιφορνέζικης ποικιλίας Chandler στην περιοχή της Αµφίκλειας.

«Πέρυσι είχαµε την πρώτη µας συγκοµιδή. Είµαστε ακόµα στα πρώτα βήµατα, διερευνώντας τις δυνατότητες της εν λόγω καλλιέργειας. Σκοπός µας είναι να αναπτύξουµε υγιή δέντρα και  ποιοτικό καρπό ακολουθώντας καλές πρακτικές και τις συµβουλές των ειδικών», αναφέρει στην Agrenda ο παραγωγός. «Βρισκόµαστε ακόµα σε µεταβατική περίοδο, καθώς από το όγδοο έτος τα δέντρα βρίσκονται σε αυξηµένη παραγωγική ικανότητα».

Η πρώτη συγκοµιδή πραγµατοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022.Έως και σήµερα έχουν φυτευτεί περί τα 30 στρέµµατα µε προοπτική επέκτασης κατά 10 στρέµµατα. «Μία πιθανή επέκταση θα γίνει όταν η υφιστάµενη καλλιέργεια  θα αποδίδει ικανές ποσότητες καρπού για να υποστηρίξει µια οικονοµικά βιώσιµη επέκταση», εξηγεί ο κ. Αυγερινός.

Η είσοδος στην καλλιέργεια καρυδιάς, έγινε καθώς θεώρησε ότι πρόκειται για έναν τοµέα που µπορεί να αποδώσει ικανοποιητικό εισόδηµα κατά την ωρίµανσή της. «Κριτήριο αποτέλεσε, ότι επρόκειτο για κάτι που µας άρεσε και θα µπορούσε να φέρει ένα ικανοποιητικό εισόδηµα. Επίσης, είχαµε διαπιστώσει ότι η παραγωγή καρυδιού στην Ελλάδα είναι περιορισµένη σε σχέση µε τη ζήτηση, η οποία κατά κύριο λόγο καλύπτεται από εισαγωγές. Το Κτήµα Αυγερινού είναι επισκέψιµο και οι επισκέπτες µπορούν να ξεναγηθούν, να µάθουν για τις καλλιεργητικές µεθόδους, να βοηθήσουν σε καλλιεργητικές εργασίες και στη συγκοµιδή».

Ετοιμάζει παραγωγή βουτύρου από καρύδι, διερευνάται η σύσταση ομάδας παραγωγών

Φέτος το Κτήµα Αυγερινού, έκανε ένα περαιτέρω βήµα, προχωρώντας στην τυποποίηση καρυδιού σε διαφορετικά µεγέθη συσκευασιών, διαθέτοντάς το στην αγορά. «∆ηµιουργήσαµε συσκευασίες που ξεκινούν από τα 20 γραµµάρια  έως και συσκευασία των 500 γραµµαρίων ψίχας καρυδιού σε πεταλούδα, η οποία αποφλοιώνεται στο χέρι. Επίσης διαθέτουµε και µεγάλες συσκευασίες καρυδιού των 5 και των 10 κιλών µε το κέλυφος».

Τον Νοέµβριο  αναµένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά και βούτυρο καρυδιού προς επάλειψη, ένα προϊόν έχει έδαφος να εξελιχθεί, δεδοµένου ότι δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδοµένο ως διατροφική πρόταση στην Ελλάδα. «Θα σχεδιάσουµε την ετικέτα, θα επιλέξουµε τη συσκευασία και θα προχωρήσουµε στο λανσάρισµα ενός βουτύρου καρυδιού. Στόχος µας είναι να «χτίσουµε» ένα αναγνωρίσιµο επώνυµο προϊόν τόσο στο καρύδι, όσο και στο βούτυρο καρυδιού. Να γίνει γνωστό το Κτήµα Αυγερινού για τα προϊόντα υψηλής ποιότητας», υποστηρίζει ο Νίκος Αυγερινός.

Η τιµή πώλησης σε επίπεδο λιανικής για συσκευασµένο προϊόν, είναι χαµηλότερη από τις επικρατούσες τιµές στην αγορά. Ταυτόχρονα διερευνάται το ενδεχόµενο σύστασης οµάδας παραγωγών από την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας. «Αναγνωρίζουµε τα οφέλη που προκύπτουν από τη συγκέντρωση µεγαλύτερων ποσοτήτων προϊόντος καθώς και από τη διαπραγµατευτική ισχύ που µπορεί να έχει µία σύµπραξη παραγωγών. Οι ποσότητες εξάλλου αποτελούν εχέγγυο και για τη δραστηριοποίηση στο εξωτερικό, όπου το ζητούµενο εκτός από την ποιότητα είναι και η ποσότητα. Αυτό που εξετάζουµε είναι το εάν µπορούµε να βρούµε άλλους παραγωγούς που να µοιραζόµαστε το ίδιο όραµα», επισηµαίνει χαρακτηριστικά.



Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία