BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Στα δεσμά της δυναστείας

Επειδή τσούλησαν όλα καλά στην προκαταβολή της ενιαίας τον Οκτώβριο, αυτοί της συντεχνίας του ΟΣ∆Ε προσπάθησαν να µπλοκάρουν µια ακόµα πληρωµή, αυτή τη φορά των προγραµµάτων.

iatsa__1__2_2_2_2_2_4

2
0

Αρχικά πήγαν να βάλουν τρικλοποδιά στη µεταφορά των δεδοµένων στην πλατφόρµα του gov.gr και µετά -αυτές τις µέρες- να καθυστερήσουν όσο πάει την πίστωση! Και όλα -για ακόµα µία φορά- εις βάρος των δικαιούχων παραγωγών. Έτσι, για να τους το βγάλουν ξινό και να ρίξουν το φταίξιµο στις αλλαγές που προωθούνται από τους αρµοδίους των πληρωµών που προσπαθούν να απελευθερωθούν από τα δεσµά της ιδιότυπης αυτής δυναστείας.

∆ύσκολα τα πράγµατα για όλους φέτος, αλλά και οι κτηνοτρόφοι της Νάξου δεν αντέχουν άλλο. Από την αρχή της κρίσης, σου λέει, 11 κτηνοτροφικές µονάδες έχουν βάλει «λουκέτο», ενώ άλλες οκτώ βρίσκονται στα πρόθυρα κλεισίµατος. Τα είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, ∆ηµήτρης Καπούνης ότι «ένας κτηνοτρόφος αγόραζε το καλαµπόκι 200 ευρώ τον τόνο και πλέον η τιµή του έχει υπερδιπλασιαστεί, η τιµή στα λιπάσµατα έχει τριπλασιαστεί, ενώ το ρεύµα σε µια γεώτρηση κόστιζε 7-8 ευρώ την ώρα και πλέον φτάνει 28 ευρώ». Πώς να αντέξουν οι άνθρωποι; 

Για βιώσιµη αγροτική δραστηριότητα µιλά ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελµατιών Αργολίδας, µε αφορµή την κατάσταση µε τους παραγωγούς εσπεριδοειδών του νοµού. Όπως λένε, «οι αποζηµιώσεις για το µεγαλύτερο µέρος των παραγωγών ήταν κατώτερες της πραγµατικής ζηµιάς. Οι παρεµβάσεις στο ενεργειακό κόστος της άρδευσης ήταν ανεπαρκείς, καθώς οι τιµές του ρεύµατος έχουν διπλασιαστεί. Η ενίσχυση για τα λιπάσµατα που προβλέπεται για τις επόµενες µέρες είναι περιορισµένη και σηµαντική µερίδα παραγωγών εξαιρείται». Άρα, µηδέν εις το πηλίκο!

Απορρίφθηκαν και στις ενστάσεις οι αιτήσεις των παραγωγών µε φυτώρια ελάτης του Ταξιάρχη, από τον πρόγραµµα των νέων γεωργών. Οι αρχικές θετικές γνωµοδοτήσεις, καταγγέλει η  βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Μάλαµα είχαν σβηστεί µε το χέρι και είχαν αλλαχθεί εκ των υστέρων, µε το αιτιολογικό ότι τα φυτώρια ελάτης δεν ήταν φυτώρια αλλά «καλλιέργειες δασικών δέντρων».

Σήµερα, µετά τις ενδικοφανείς προσφυγές, η δεύτερη απόρριψη έχει ως αιτιολογικό ότι «τα φυτώρια αυτά είναι τελικά φυτώρια κι όχι «καλλιέργειες», αλλά δεν είναι αδειοδοτηµένα από το ∆ασαρχείο. Όλοι, σου λέει, η βουλευτής, γνωρίζουν ότι τα φυτώρια καλλωπιστικών φυτών δεν αδειοδοτούνται από το ∆ασαρχείο, αλλά από τις αποκεντρωµένες υπηρεσίες του υπουργείου της πλατείας! Το ζητούµενο είναι, όµως, ότι αντίστοιχοι καλλιεργητές ελάτης από Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κιλκίς και Χαλκιδική έχουν εγκριθεί κανονικά, χωρίς την απαίτηση για αδειοδότηση. Τελικά, γιατί όλο αυτό;
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία