Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

της Πιάτσας

zaria

Εβδοµάδα συναντήσεων στην Βάθη αυτή που µας πέρασε και όπως πάντα το παρασκήνιο δεν λείπει. Εντύπωση, µεταξύ άλλων, µας έκανε ότι το πρώτο γκρουπ αγροτών από τη Θεσσαλονίκη, που είδε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, δεν γνώριζαν ούτε καν ο ένας τον άλλο. Σε ερώτησή µας σε συµµετέχοντα στη σύσκεψη ποια είναι τα ονόµατα των συναδέλφων του που συµµετείχαν στην επιτροπή των αγροτών, µας απάντησε: «δεν τα γνωρίζω, ρωτήστε τους έναν έναν». Ας ελπίσουµε να ήξεραν τουλάχιστον τα αιτήµατα.

zaria

Στα ίδια λάθη µε τους προηγούµενους πέφτουν και οι εκπρόσωποι της παρούσας κυβέρνησης, σύµφωνα µε όσα µας αναφέρουν αγρότες. Ο λόγος για τα «θα» που αφορούν τις...

zaria

Ήταν να µην πάρουν φόρα…. Την προοπτική των de minimis και για τα αχλάδια, που αναµένεται να καρποφορήσουν το πρώτο τρίµηνο του 2019, έταξε στους Τυρναβίτες µε...

zaria

Από την αρχή της φετινής σεζόν όλο προσδοκίες καλλιεργούνταν στους βαµβακοπαραγωγούς! Και η αλήθεια είναι ότι κάποιες ήταν και βάσιµες! Η φετινή ποιότητα ήταν εξαιρετική, το χρώµα λευκό, τα διεθνή χρηµατιστήρια σε καλό κανάλι. Η τιµή θα έπιανε άνετα πάνω από 55 λεπτά.... αλλά φευ!

zaria
17 Δεκεμβρίου

De minimis δύο ταχυτήτων

Παγιδευµένοι παραµένουν πολλοί πρώην πρόεδροι ενώσεων που παρέλαβαν χρέη από τους προκατόχους τους και όπως µας αναφέρουν δεν µπορούν να βγάλουν ούτε φορολογική ενηµερότητα. Σύµφωνα µε όσα ανέφερε την Agrenda ο αναγνώστης µας πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Λαγκαδά, κ. Έξαρχος η πολιτεία έχει ξεχάσει αυτούς τους ανθρώπους. Μόνη τους ελπίδα είναι να περιλαµβάνει κάποια σχετική ευεργετική διάταξη ο κυοφορούµενος νέος νόµος για τους συνεταιρισµούς που λέει ότι ετοιµάζει ο υπουργός. Ας τους θυµηθεί και αυτούς όχι µόνο τα de minimis.

zaria

Αυτή η εβδοµάδα είχε πολλές συναντήσεις αλλά και πολλές φωνές. Η αρχή έγινε στην Αχαρνών, όπου οι περιφερειάρχες βγήκαν εκτός εαυτού.

zaria

Παρατεταµένο κλίµα αγροτικών πληρωµών φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να δηµιουργήσει η Βάθη αφού κάτι τα γεωργοπεριβαλλοντικά, κάτι µε το τσεκ, κάτι µε τα de minimis των αιγοπροβατοτρόφων. Μέχρι και τις γιορτές θα ψάχνουµε να γράφουµε τι πληρώνεται. Το θέµα όµως δεν είναι οι ανακοινώσεις και τα λεφτά που αναγράφονται σε κάθε δελτίο Τύπου του υπουργείου αλλά τι µένει τελικά στις τσέπες των αγροτών. Όσο και αν διατηρείτε η ελπίδα για ψήφιση του ακατάσχετου όλα δείχνουν ότι δεν προλαβαίνουµε πριν το 2019.

zaria

Όχι εγώ εσύ… και το αντίστροφο. Κάπως έτσι πάνε τα πράγµατα µε το πολυθρύλητο αγροτικό αφορολόγητο των 15.000 ευρώ, αφού η Βάθη έλεγε ότι είναι θέµα της ΑΑ∆Ε και τώρα η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων µε ανταπάντησή της µας πληροφορεί ότι είναι θέµα του υπουργείου. Όποιος κι αν έχει την ευθύνη, ένα είναι σίγουρο. Ότι θα έρθει και η πληρωµή της εξόφλησης του τσεκ και οι αγρότες δεν θα βρουν ευρώ στους λογαριασµούς τους.

zaria
19 Νοεμβρίου

Χαλασμένο τηλέφωνο

Ασυνεννοησία διαπιστώνεται - όπως µαθαίνουµε από παθόντες – µεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και ΚΥ∆ για το θέµα των ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες.

zaria
12 Νοεμβρίου

Sudoku οι πληρωμές

Αιτήσεις ενισχύσεων για τα ΠΣΕΑ του 2017 µέχρι 6 ∆εκεµβρίου ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ αλλά ακόµα δεν µας λέει πότε θα πληρωθεί το υπόλοιπο 10% για αποζηµιώσεις του ίδιου έτους. Φαίνεται ότι εκεί στη Μεσογείων τα πάνε καλά µε τις αιτήσεις, αλλά όταν έρθει η ώρα να πέσει το χρήµα αρχίζουν τα µου σου ξου ψου. Με τα ΠΣΕΑ, βέβαια, δεν έχουν θέµα γιατί όλοι ξέρουν ότι καθυστερούν, οπότε όταν θα φτάσει η ώρα να καταβληθούν µπορεί να έχει αλλάξει και η ηγεσία.

zaria

Στο περίµενε είναι ακόµα οι παραγωγοί βιοµηχανικής ντοµάτας όλης της χώρας που υπέστησαν ζηµιές το φετινό καλοκαίρι από τις βροχοπτώσεις. Παρά τις υποσχέσεις του ΕΛΓΑ ότι θα επανεξετάσει το σκίσιµο που θεωρείται δευτερογενή αίτιο και δεν αποζηµιώνεται, δεν έχει κουνηθεί φύλλο. Μάλιστα όσο περνάει ο καιρό τα τηλεφωνήµατα στα γραφεία της Agrenda και του Agronews πληθαίνουν. Τι θα γίνει ρε παιδιά µας ξέχασαν; Μας λένε οι ντοµατοπαραγωγοί που έχασαν µεγάλο µέρος της παραγωγής τους.

zaria
29 Οκτωβρίου

Σταύρος ο ψαρωτικός

Ασχολείσαι µε τις υδατοκαλλιέργειες; Ρώτησε ο υπουργός της πλατείας, χαριτολογώντας εµφανώς, κτηνοτρόφο από τη Θεσσαλία σε κάποιο από τα πηγαδάκια µετά τη συνάντηση στη Βάθη. Εµφανώς σαστισµένος από την ερώτηση ο κτηνοτρόφος απάντησε αρνητικά για να έρθει η απάντηση του Σταύρου: Αφού δεν ασχολείσαι µε τα ψάρια γιατί ψαρώνεις τόσο εύκολα; Σε τέτοιο ευχάριστο κλίµα ολοκληρώθηκε η συνάντηση. Μένει να δούµε αν τα χαµόγελα θα συνεχιστούν και φυσικά αν οι υποσχέσεις του υπουργείου θα πραγµατοποιηθούν.

zaria

Χωρίς χαρτογραφικό υπόβαθρο είναι ο ΕΛΓΑ. Εν έτη 2018 και ενώ υποτίθεται ότι η τεχνολογία έχει µπει στη ζωή µας, το κράτος και συγκεκριµένα ο οργανισµός αγροτικών ασφαλίσεων επιµένει παραδοσιακά.

zaria
15 Οκτωβρίου

Κεφαλονιά over...

Απλήρωτοι µαθαίνουµε ότι είναι ακόµα στην Κεφαλονιά πολλοί αγρότες για τα Βιολογικά του 2014. Αν και οι συνάδελφοί τους από την υπόλοιπη Ελλάδα έχουν πληρωθεί εδώ και καιρό οι Κεφαλονίτες έχουν µείνει πίσω χωρίς να λαµβάνουν καµία πειστική απάντηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

zaria

Ανησυχίες δεν υπάρχουν µόνο για το τσεκ, αφού πάνω κάτω η πληρωµή θα γίνει µέσα στον Οκτώβρη. Μεγάλη αγωνία εκφράζουν όσο περνάει ο καιρός και για τις πληρωµές που αφορούν τη δηµοσιονοµική πειθαρχία.

zaria

Προσχηµατική χαρακτηρίζουν οι κτηνοτρόφοι τη διαβούλευση σχετικά µε τη νέα οριοθέτηση περιοχών µε φυσικούς περιορισµούς (εκτός των ορεινών), που µάλιστα πρέπει να ολοκληρωθεί µέσα σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο σχεδόν 15 ηµερών µόνο.

zaria

Η µείωση στις ασφαλιστικές εισφορές στην 4ετία, που εξήγγειλαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όχι µόνο δεν είναι προς όφελος των παραγωγών, αλλά δεν καλύπτει ούτε καν τις απώλειες από τη µείωση της έκπτωσης του φόρου, δηλαδή το αφορολόγητο, φωνάζουν οι αγρότες, έτσι για να γνωρίζουν οι πολιτικοί ότι δεν τρώνε κουτόχορτο!

zaria

Γενναιόδωρη και φιλαγροτική ακούστηκε η ποµπώδης εξαγγελία Τσίπρα από το βήμα της ∆ΕΘ για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες. ∆εν λέµε αντικατοπτρίζει τις κατά τα άλλα πολύ ενδιαφέρουσες κυβερνητικές προθέσεις για στήριξη του συνεταιριστικού γίγνεσθαι, ωστόσο ακουµπά σε λίγους! Πρόκειται για μέτρο που αφορά τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος κι όπως λένε φίλοι της Agrenda, η πλειονότητα των αγροτών υπάγεται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και απαλλάσσεται ήδη από το τέλος αυτό!

Είναι καλός ο νέος νόμος

Από τα µέσα Ιουλίου είχε υπογράψει ο Χουλιαράκης της απόφαση µε την οποία εγκρίθηκαν 60 εκατ. για ανειληµµένες υποχρεώσεις στα παλιά αγροπεριβαλλοντικά! Αυτό το ξέραµε, αυτό που περίµεναν οι δικαιούχοι όµως ήταν να δουν το χρώµα του χρήµατος!

Είναι καλός ο νέος νόμος

Για το Σεπτέμβριο δεν προβλέπεται τίποτα σοβαρό σε πίστωση, λένε τώρα από τον Οργανισμό Πληρωμών, που κοιτούν να δουν τι θα γίνει με την προκαταβολή του τσεκ! Η χαρτούρα και οι έλεγχοι μπόλικοι, το πράσινο φως από τον Χόγκαν για πληρωμές νωρίτερα έχει δοθεί, μένει τώρα στη νέα πολιτική ηγεσία της πλατείας Βάθη, να το τρέξει προς όφελος των αγροτών. Όσο για Απονιτροποίηση και παλιές εξισωτικές μετά την ενιαία, για Νοέμβριο δείχνουν τώρα στη Μεσογείων.

Είναι καλός ο νέος νόμος

Δεν τους άφησαν φέτος να ευχαριστηθούν το καλοκαίρι εκεί στον Οργανισµό Πληρωµών! Έπεσε δουλειά πολλή! Από τη µία είναι το τσεκ που έρχεται φέτος νωρίτερα και θα πέσουν µε τα µούτρα. Από την άλλη κάτι εγκρίσεις πίστωσης που ξεκόλλησαν παλιές υποχρεώσεις έπρεπε να τρέξουν, γιατί πάνε χρόνια που τα περιµένουν οι δικαιούχοι αγρότες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία