Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

της Πιάτσας

zaria

Τελικά, µόνο όταν οι αγρότες βλέπουν τα χρήµατα στους λογαριασµούς τους και µπορούν να τα «σηκώσουν» από τα ΑΤΜ, µπορούν να χαλαρώσουν! Λόγια και υποσχέσεις δίνονται πολλά! Όµως δεν είναι λίγες οι φορές, που το πράγµα κάπου σκαλώνει τελευταία στιγµή και τα βιβλιάρια δεν γράφουν καταθέσεις από ενισχύσεις!

zaria

Ανεξαρτήτως εκλογών, ο Οργανισµός Πληρωµών έχει πρόγραµµα. ∆εν χρειάζονται παροχές προς τους αγρότες για να αυξηθούν οι ψήφοι από την περιφέρεια. Η δουλειά γίνεται πλέον µεθοδικά και τώρα µένουν µόνο εκκρεµότητες που αναµένεται να κλείσουν ως το τέλος Ιουνίου. Κάτι ψίθυροι για το «µαράζι» των παλιών εξισωτικών δεν φαίνεται να ευοδώνεται! Μετά τις εθνικές εκλογές και µετά την αλλαγή του υπουργού και µέχρι να πιάσει ο επόµενος τα κιτάπια να δει που βρισκόµαστε και τι µένει να γίνει, το ξαναβλέπουµε! Σε κάθε περίπτωση πρέπει να µην πάρουν χαµπάρι οι κοινοτικοί ότι αναζητείται µπάτζετ, γιατί…. δεν προβλέπεται!

zaria

Ένα καλό κι ένα κακό νέο έρχεται να συνοδεύει την τύχη της πονεµένης ιστορίας των Σχεδίων Βελτίωσης, που τα περιµένουν πως και πως τόσο οι παραγωγοί για να εκσυγχρονίσουν επιτέλους τις εκµεταλλεύσεις τους όσο και η «παγωµένη» αγορά των µηχανηµάτων και του εξοπλισµού. Οι διαρροές από τη Βάθη, για να ξεκινήσουµε από τα θετικά της υπόθεσης, αναφέρουν πως το υπουργείο µεθοδεύει τον διπλασιασµό των πόρων που θα διατεθούν για το µέτρο.

zaria

Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο τα ίδια. Η παράταση δόθηκε, αλλά δεν χρειάζεται αγρότες και κτηνοτρόφοι να περιµένουν τα µέσα Ιουνίου για να κάνουν τη δήλωση ΟΣ∆Ε. Άλλωστε, ο συνωστισµός της τελευταίας ώρας και η πίεση του χρόνου ενίοτε φέρνει και λάθη. Πάντως µέχρι τέλος του άλλου µήνα αποκλείεται να έχουν βγει αποτελέσµατα για τα Σχέδια Βελτίωσης. Κάποιες οριστικοποιήσεις στις αξιολογήσεις των αιτήσεων θα έχουν γίνει, αλλά ακολουθούν γνωµοδοτικές και ενστάσεις, αλλά και το θέµα µε τον κατάλογο των τρακτέρ, που σηµαίνει οριστικά αποτελέσµατα µετά το φθινόπωρο ή και προς το τέλος του έτους, λένε οι σύµβουλοι!

zaria

∆εν χωράει πολλούς και οι ενδιαφερόµενοι είναι λίγοι, αλλά οι αρµόδιοι στην πλατεία Βάθη έβγαλαν διευκρινιστική εγκύκλιο για το 14χίλιαρο. Μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζεται ότι για να µπεις στο µέτρο πρέπει να έχεις όλα τα αγροτεµάχια κοντά στον τόπο κατοικίας σου, για να έχεις εύκολη πρόσβαση. Τονίζεται ότι «κατά την αξιολόγηση θα εξαιρούνται από την εκµετάλλευση αγροτεµάχια που δεν βρίσκονται εντός οικείας και των όµορων προς αυτήν Περιφερειακών Ενοτήτων αλλά δεν θα εξαιρούνται οι βοσκότοποι ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους τοποθεσία». Κι όλο αυτό λόγω της τεχνικής λύσης, γιατί όπως όλοι ξέρουν, έχουν δοθεί βοσκοτόπια σε κτηνοτρόφους ακόµα και σε µακρινούς νοµούς από την περιοχή τους! Εµ τώρα, τι να προλάβουν να διορθώσουν;

zaria

Όλα καλά, σου λέει, µε τις πληρωµές τη Μεγάλη Εβδοµάδα, που έσπευσαν οι επιτελείς της Βάθη και της ∆οµοκού να καλύψουν µέχρι και συνδεδεµένες στα ζωικά, ένα µήνα νωρίτερα, ενόψει… εκλογών! Βέβαια, ο ίδιος ο υπουργός Σταύρος, µε την ίδια ανακοίνωση, µε την οποία πανηγύριζε για τις πιστώσεις, ενηµέρωνε όσους θα γκρίνιαζαν ότι έρχεται και δεύτερο κύµα πληρωµών, αµέσως µετά το Πάσχα. Φυλάµε τα νώτα µας!!

zaria

Μεγαλοβδοµάδα µε καλά νέα, πληρωµές για τους αγρότες, παράταση στον χρόνο υποβολής αιτήσεων για τη Βιολογική κτηνοτροφία και επιπλέον 80 εκατ. ευρώ για τη Βιολογική Γεωργία. Κι ενώ στην αρχή τους πήρε όλους η χαρά, τα παραπάνω χρήµατα δεν φτάνουν ούτε για ζήτω στο πρόγραµµα της Βιολογικής, αφού και µ’ αυτά πάλι µένουν εκτός χιλιάδες επιλαχόντες. Εν τω µεταξύ, το ίδιο το υπουργείο, και µάλιστα στην ανακοίνωσή του φαίνεται να παραδέχεται ότι έκαναν λάθος στον υπολογισµό της ενίσχυσης, ενώ δεν διαφαίνεται και καµιά προσπάθεια για να το διορθώσουν. Και µην ξεχνάµε scripta manent.

zaria

Μάρτης γδάρτης λέει η λαϊκή ρήση, όµως αυτή τη φορά τη ζηµιά την έκανε ο Απρίλης! Το µπουρίνι που έπληξε σχεδόν όλη τη χώρα, πριν λίγες ηµέρες, έκανε τεράστιες καταστροφές και σε 40.000 στρέµµατα µε δενδρώδεις καλλιέργειες στην Ηµαθία. Το ζητούµενο για τους παραγωγούς είναι να αποζηµιωθούν το συντοµότερο δυνατό, γιατί µε την τακτική του ΕΛΓΑ να πληρώνει ακόµα και στον ενάµιση χρόνο, δεν αποκλείεται χιλιάδες από αυτούς να χάσουν την καλλιεργητική σεζόν. Άσε που οι περισσότεροι έχουν ακόµα να λαµβάνουν οφειλές από το περασµένο έτος.

zaria

Ακούµε συνέχεια για τη σύσταση Οµάδων Παραγωγών και τα θετικά της τόσο όσον αφορά τη διαχείριση της παραγωγής των συµµετεχόντων όσο και την αύξηση της διαπραγµατευτικής τους ικανότητας στην εµπορία των προϊόντων τους. Στην περίπτωση όµως της ειδικής ενίσχυσης βάµβακος, οι Οµάδες µάλλον σε κακό τους βγήκαν. Όσοι λέει παρέδωσαν βαµβάκι σε εκκοκκιστήριο εκτός του συνεργαζόµενου µε την Οµάδα δεν πληρώθηκαν τη συνδεδεµένη! Τους ζώνουν τα φίδια… Λες να γίνει το ίδιο και µε τις ενισχύσεις στα ζωικά;

zaria

Αλλαγές και αυτή τη διετία στην προεδρική θέση της Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής Αµπέλου και Οίνου µε τον Γιάννη Βογιατζή να αναλαµβάνει και πάλι πρόεδρος, αντικαθιστώντας τον Βαγγέλη Αργύρη ο οποίος και τον είχε διαδεχθεί τον Μάρτιο του 2017. Μια τυπική διαδικασία, που έχει προκαθοριστεί µε αµφότερους τους δύο άντρες να είναι σύµφωνοι. Βασικός σκοπός της οργάνωσης, αλλά και των δύο διατελεσάντων προέδρων, η ενδυνάµωση της παρουσίας του ελληνικού κρασιού στις διεθνείς αγορές.

zaria
01 Απριλίου

«Ουί» και... 50ευρω

Κόφτη στις επικείµενες πληρωµές της συνδεδεµένης στα ζωικά φαίνεται ότι επιδιώκει να βάλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού όπως αναφέρουν αναγνώστες µας από την Ήπειρο, ελεγκτές του οργανισµού πληρωµών της ∆οµοκού σε επιτόπιους ελέγχους που πραγµατοποίησαν τους είπαν ότι όσοι δηλώνουν βοοειδή µετά το πέρας 27 ηµερών από τη γέννησή τους δεν θα είναι επιλέξιµοι. Αν ισχύσει αυτό αναµένεται να κοπούν πολλοί και ιδιαίτερα οι µετακινούµενοι, οι οποίοι συνήθως δήλωναν τα ζώα τους δύο µήνες µετά, όταν κατέβαιναν από τα βουνά. Η σφαγή των… βοοειδών αναµένεται φέτος το Πάσχα.

zaria

Στον αέρα και χωρίς καµία ενηµέρωση είναι σύµφωνα µε όσα αναφέρουν αναγνώστες µας όσοι εξ αυτών έχουν µείνει απλήρωτοι από την εξισωτική, λόγω εκπρόθεσµης φορολογικής δήλωσης. Αν και τακτοποίησαν το θέµα τους, όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι, εδώ και πολύ καιρό οι… ιθύνοντες της ∆οµοκού δεν τους δίνουν καµιά απάντηση πότε θα πληρωθούν τα ποσά που τους αναλογούν. Κάτι ψιθυρίζουν για τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου αλλά από τον ψίθυρο µέχρι την απάντηση υπάρχει απόσταση…

zaria

Λίγοι φαίνεται να είναι αυτοί που θα µπορέσουν να καταθέσουν φάκελο υποψηφιότητας στο µέτρο 6.4 για το 14αχίλιαρο, λένε οι µελετητές, µε το υπουργείο να ακούγεται ότι µελετά την αλλαγή κριτηρίων προκειµένου να… χωρέσουν περισσότεροι! Πάντως οι πληροφορίες µας λένε ότι στο αγροτικό εισόδηµα δεν θα προσµετρούνται οι επιδοτήσεις, ώστε να µην ξεπερνά τα 3.000 ευρώ. Επίσης η βάση για την ένταξη έπεσε στα 50. Απ’ό,τι φαίνεται πάµε ολοταχώς για ξεχείλωµα σε ακόµα ένα µέτρο Αγροτικής Ανάπτυξης.

zaria
12 Μαρτίου

Καλό καλοκαίρι...

Κάθε ηµέρα και κάτι νέο γι’ αυτή τη ρύθµιση των 120 ηµερών. Τη µια µαθαίνουµε ότι µειώνεται η δόση για τους αγρότες, την άλλη ότι θα ενταχθούν µόνο όσοι έχουν χρέη από τα 3.600 ευρώ και άνω. Το µόνο που δεν µας λένε είναι πότε ακριβώς θα τρέξει η ρύθµιση. Στην αρχή έλεγαν Φλεβάρη, λίγο µετά το πήγαν πρώτο δεκαήµερο του Μάρτη και τώρα ψιθυρίζουν κάτι για τέλος του µήνα. Με τους ρυθµούς αυτούς και µε τις αντιδράσεις όπως φαίνεται των θεσµών, καλό καλοκαίρι...

zaria

Με ενέχυρο το τσεκ θα ποτίσουν φέτος οι αγρότες. Αυτό έκανε γνωστό η Βάθη και µάλιστα το προέκρινε ως κάτι θετικό. Τελικά αυτό το τσεκ στο τέλος δεν θα ξέρει ποιος θα το πρωτοπάρει; Οι τράπεζες; Ο ΕΛΓΑ; Η ∆ΕΗ; Πάντως οι αγρότες σίγουρα όχι. Συγκεκριµένα, όπως µάθαµε, η ∆ΕΗ ούτε λίγο ούτε πολύ λέει στους αγρότες µε οφειλή να ενταχθούν σε διακανονισµό προκειµένου να µην τους κοπεί το ρεύµα άρα και το νερό και σε περιπτώσεις που αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις µπορούν να βάλουν… υποθήκη την ενιαία ενίσχυση.

zaria

Στην Νέα Υόρκη βρέθηκε ο πολυταξιδεµένος όπως αποδεικνύεται το τελευταίο διάστηµα, υφυπουργός Κόκκαλης, ο οποίος προήγαγε την εξωστρέφεια των ελληνικών προϊόντων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στις συναντήσεις που είχε µε συµβούλους του Τραµπ και υπουργούς Γεωργίας Πολιτειών της Αµερικής, ο Βασίλης Κόκκαλης µίλησε για τις ευκαιρίες που ανοίγονται στη Ελλάδα για επενδύσεις στη φαρµακευτική κάνναβη. Βέβαια µέχρι τώρα πολλά έχουµε ακούσει και λίγα έχουµε δει. Ας δώσουµε όµως µια πίστωση χρόνου…

zaria

Εβδοµάδα συναντήσεων στην Βάθη αυτή που µας πέρασε και όπως πάντα το παρασκήνιο δεν λείπει. Εντύπωση, µεταξύ άλλων, µας έκανε ότι το πρώτο γκρουπ αγροτών από τη Θεσσαλονίκη, που είδε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, δεν γνώριζαν ούτε καν ο ένας τον άλλο. Σε ερώτησή µας σε συµµετέχοντα στη σύσκεψη ποια είναι τα ονόµατα των συναδέλφων του που συµµετείχαν στην επιτροπή των αγροτών, µας απάντησε: «δεν τα γνωρίζω, ρωτήστε τους έναν έναν». Ας ελπίσουµε να ήξεραν τουλάχιστον τα αιτήµατα.

zaria

Μπορεί το Σάββατο της Zootechnia να µην ήταν καν όπως η Πέµπτη της Agrotica, αλλά ένας άνθρωπος που δεν χάνει ποτέ το χαµόγελό του είναι ο Γιάννης Χίγκας. Και πως να το χάσει, καθώς κατά το µεσηµεράκι τον κυνήγαγαν οι πωλητές του για να υπογράψει ένα καπάρο για µία ενσιρωτική µηχανή. Πάντως όσο καλή δουλειά κάνει µε τα µηχανήµατά του, κάνει και µε τους ελαιώνες του και εκεί οι επενδύσεις τρέχουν!

zaria

Είθισται σε µεγάλες εκθέσεις όπως η Zootechnia και η Agrotica οι υπουργοί της Βάθη να ανακοινώνουν κάτι σηµαντικό. Μιας και τα de minimis τελείωσαν, ο Σταύρος Αραχωβίτης πήρε την υπογεγραµµένη, όπως µας πληροφόρησε, ΚΥΑ για τα Μέτρα Ελέγχου της Αγοράς Γάλακτος. Μάλλον γι’ αυτό την καθυστερούσαν τόσο καιρό. Περίµεναν το κατάλληλο event να την παρουσιάσουν. Ε, εδώ που τα λέµε, η Zootechnia ενδείκνυται και λόγο θεµατολογίας. Αυτό που δεν µας είπαν, βέβαια, είναι ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία