Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

της Πιάτσας

Μια λίστα του ΕΦΚΑ δείχνει να φέρνει τα πάνω κάτω στην επερχόµενη πληρωµή της εξισωτικής, αφού µετράει στους δικαιούχους και συνταξιούχους κύριων ταµείων άλλων από τον ΟΓΑ, οι οποίοι είναι ως γνωστό απορριπτόµενοι!

zaria_13

«Θα γίνουµε λαδάδες ή κρασάδες;». Το ρητορικό αυτό ερώτηµα θέτει ο πολύπειρος ∆ηµήτρης Μανώσης, για να τονίσει τον κίνδυνο που ελλοχεύει γύρω από το ελληνικό ακ...

zaria_12

∆ιαρρέεται ότι ο πρωθυπουργός στη διανοµή µερίσµατος από τα πλεονάσµατα στο τέλος του έτους, ετοιµάζει να δώσει και την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες.

zaria_9

Πρόγραµµα εγκατάστασης αγροτικών φωτοβολταϊκών µε χρηµατοδότηση από τραπεζικά ιδρύµατα ή εναλλακτικά από κάποιο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας (όπως η  ∆ΕΗ λέγεται ότι εξετάζουν στην πλατεία Βάθη. Μέχρι και ρόλο στο νεοσύστατο Ταµείο Εγγυήσεων µε την «κάβα» των 80 εκατ. ευρώ φαίνεται να συζητούν. Τώρα, τι θα γίνει όταν θα φτάσουν οι αγρότες στο δια ταύτα, δηλαδή στην ώρα να πληρωθούν, τότε….

zaria_8

Από πληρωµές αυτές τις µέρες όχι σπουδαία πράγµατα! Μόνο διορθώσεις και κλείσιµο εκκρεµοτήτων παλιών προγραµµάτων και ενισχύσεων.

zaria_7

Ξεκίνησαν ήδη τα µαθήµατα 150 ωρών για τους Νέους Αγρότες, για να κλείσει κι αυτή η «υποχρέωσή» τους και να µπουν στη σειρά για να λάβουν το υπόλοιπο 30% από το πριµ πρώτης εγκατάστασης. Χάρηκαν οι περίπου 12.325 νέοι στην αρχή, αλλά για να κάνουν αίτηµα πληρωµής πρέπει να έχουν περάσει για τον κάθε δικαιούχο 36 µήνες από την απόφαση ένταξής του.

zaria_4

∆εν είχε απαρτία το ∆ιοικητικό Συµβούλιο, σου λέει, όλο τον Αύγουστο και γι’ αυτό δεν µπορούσαν να περάσουν το αίτηµα για αναθεώρηση του προϋπολογισµού του ΕΛΓΑ.

zaria_2
03 Σεπτεμβρίου

Λίγο πριν την παρέλαση

Το ευρωκοινοβούλιο το πρότεινε, τα κράτη µέλη πριν βγει ο Αύγουστος το ψήφισαν. Συµφωνούν και επίσηµα, σου λέει, να δοθεί η προκαταβολή έως και το 70% των άµεσων ενισχύσεων µέχρι τα µέσα Οκτωβρίου.

zaria

Ακούγεται ότι από Σεπτέµβριο θα καταφθάσει νέο κύµα δικαστικών ενεργειών από τον εκκαθαριστή της πρώην Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, προς αγρότες µε κόκκινα δάνεια. Κάποιοι µιλούν για κινήσεις στη λογική «να εισπράξουµε ό,τι και όσα µπορούµε» από δανειολήπτες µε κόκκινα δάνεια. Πάντως, για την ώρα, υπάρχουν αγρότες που µέσα από εξωδικαστική επίλυση του θέµατός τους µε τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ έχουν επιτύχει τις τελευταίες ηµέρες διαγραφή χρέους έως και 80%. Για να δούµε τι θα γίνει!

zaria

Θαύµα, θαύµα! Στις 54 εβδοµάδες λειτουργίας για τους αγρότες, στην πλατφόρµα του εξωδικαστικού, υποβλήθηκαν –σου λέει- 369 αιτήσεις µε σκοπό τη ρύθµιση των χρεών προς ΑΑ∆Ε, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κλπ τράπεζες υπό εκκαθάριση). Και εξ αυτών ήδη 230 αγρότες έχουν πλέον ρυθµίσει τις οφειλές τους προς ΑΑ∆Ε και ΕΦΚΑ.

zaria
29 Ιουλίου

Τα λεφτά στο ΑΤΜ

Τελικά, µόνο όταν οι αγρότες βλέπουν τα χρήµατα στους λογαριασµούς τους και µπορούν να τα «σηκώσουν» από τα ΑΤΜ, µπορούν να χαλαρώσουν! Λόγια και υποσχέσεις δίνονται πολλά! Όµως δεν είναι λίγες οι φορές, που το πράγµα κάπου σκαλώνει τελευταία στιγµή και τα βιβλιάρια δεν γράφουν καταθέσεις από ενισχύσεις!

zaria

Εκ µέρους της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αναφορικά µε τις πληροφορίες στη στήλη «…Της Πιάτσας» που δηµοσιεύθηκε το Σάββατο 13/7 στην εφηµερίδα Agrenda και αναπαράχθηκε στην ιστοσελίδα agronews.gr, διευκρινίζονται τα εξής:

zaria

∆ιαφορετική τακτική λέγεται ότι ακολουθεί η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» µε τους συνεργαζόµενους παραγωγούς βυνοποιίσιµης κριθής σε χωριά της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως η Επανοµή. Για τις πλεονάζουσες ποσότητες κριθαριού, πέραν 400 κιλών το στρέµµα, η τιµή που πληρώνει δεν είναι η συµφωνηµένη του συµβολαίου, αλλά η τρέχουσα του κτηνοτροφικού κριθαριού. Κι αυτό γιατί οι αποδόσεις αρκετών παραγωγών στη συγκεκριµένη γεωγραφική ζώνη, «περιέργως» υπερέβαινε κατά πολύ τα 400 κιλά ανά στρέµµα, που φαίνεται να είναι το µέσο «στήσιµο» της καλλιέργειας στην περιοχή.

zaria

Έχουν σπάσει τα τηλέφωνα στην Agrenda οι αγρότες για τις πληρωµές. Και δεν λέµε, τσούλησαν πολύ καλύτερα οι πιστώσεις όσον αφορά τα προγράµµατα και τις ενισχύσεις του 2018, αλλά είναι και κάποια θέµατα που χρονίζουν. Κλείνουν εκκρεµότητες αυτές τις µέρες και ναι όλα καλά µε τα Βιολογικά και τα de minimis που έταξε η πλατεία Βάθη προεκλογικά! Έκαναν τα αδύνατα δυνατά και για τα υπόλοιπα από τις αποζηµιώσεις του 2018, αλλά πριν τις κάλπες µόνο το 20% θα καταφέρουν -ως φαίνεται- να δώσουν! Ό,τι µείνει για την άλλη βδοµάδα! Τελικά ορισµένα πράγµατα δεν αλλάζουν ποτέ…..

zaria

Περνάνε οι µέρες, κοντοζυγώνουν οι εκλογές! Εξού και η ανακοίνωση Αραχωβίτη για τις παλιές εξισωτικές και για την «άοκνη προσπάθεια για το δίκαιο και για τις αποφάσεις που αναµένονται, δίνοντας πλέον ισχυρά ερείσµατα ώστε ο περιβόητος ορισµός του µόνιµου βοσκότοπου να επεκταθεί και να εφαρµοστεί και για το έτος 2013, οπότε και θα ανοίξει ο δρόµος για την υπόθεση της εξισωτικής 2013 και ασφαλώς 2014 και την άρση των µεγάλων αδικιών για τους κτηνοτρόφους της χώρας µας». Το ζήτηµα είναι ότι για την ώρα, πάλι τίποτα… Και η µπάλα στην κερκίδα, µόνο η χαρά της επιτυχίας που καρπώθηκαν, έµεινε! Άραγε αρκεί να φέρει ψήφους;

zaria

Η αλήθεια είναι ότι οι πληρωµές ενισχύσεων αλλά και προγραµµάτων τον τελευταίο χρόνο κύλησαν µε πολύ καλύτερους ρυθµούς. Εκκρεµότητες χρόνων έκλεισαν, ενώ και οι τρέχουσες πληρωµές έγιναν όχι µόνο στην ώρα τους, αλλά κάποιες και νωρίτερα από το σύνηθες. Εκεί που το θέµα χωλαίνει είναι ο ΕΛΓΑ και οι αποζηµιώσεις. Αλλά από τον οργανισµό λένε ότι δεν φταίνε, απλά γραφειοκρατικά θέµατα τους κολλάνε τις διαδικασίες... Υπό την πίεση των εθνικών εκλογών, πάντως, στην πρόσφατη σύσκεψη για τα ροδάκινα, η διοίκηση του ΕΛΓΑ δεσµεύτηκε ότι θα αντιµετωπισθεί θετικά το αίτηµα για προκαταβολές αποζηµιώσεων στους παραγωγούς που υπέστησαν σοβαρές ζηµιές από το χαλάζι.

zaria

Καµπανάκι κρούει ο Οργανισµός Πληρωµών στους αγρότες να σπεύσουν να υποβάλλουν τη φετινή αίτηση ενιαίας ενίσχυσης on line ή µέσω του πολυπληθούς δικτύου ΚΥ∆ που λειτουργεί στη χώρα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Μετά τις 15 Ιουνίου, τονίζεται, το σύστηµα θα κλείσει οριστικά και θα αρχίσουν οι ποινές. Και κάπου εκεί έρχεται ο µηχανογράφος να µιλήσει για τεράστιο πρόβληµα όσον αφορά την αποσφαλµάτωση περίπου 20.000 δηλώσεων από συγκεκριµένες πύλες. Μάλιστα απειλεί κάνοντας λόγο για ανυποψίαστους αγρότες….

zaria

Στο µέγαρο της πλατείας αλήθεια τι γίνεται; Μετά τις ευρωεκλογές, αναζητούνται οι ένοικοι του. Στο τέλος θα βγει silver alert! Είπαµε, ανέξοδοι οι απολογισµοί έργου, αλλά τίποτα; Βέβαια, τώρα, υπάρχει η «µάχη της ψήφου» και οσονούπω θα υπάρξουν αποκαλύψεις (λέµε τώρα...), αφού υπάρχουν ανοικτοί λογαριασµοί προγραµµάτων, το βάρος των οποίων βέβαια πέφτει στους γενικούς.

zaria

Ανεξαρτήτως εκλογών, ο Οργανισµός Πληρωµών έχει πρόγραµµα. ∆εν χρειάζονται παροχές προς τους αγρότες για να αυξηθούν οι ψήφοι από την περιφέρεια. Η δουλειά γίνεται πλέον µεθοδικά και τώρα µένουν µόνο εκκρεµότητες που αναµένεται να κλείσουν ως το τέλος Ιουνίου. Κάτι ψίθυροι για το «µαράζι» των παλιών εξισωτικών δεν φαίνεται να ευοδώνεται! Μετά τις εθνικές εκλογές και µετά την αλλαγή του υπουργού και µέχρι να πιάσει ο επόµενος τα κιτάπια να δει που βρισκόµαστε και τι µένει να γίνει, το ξαναβλέπουµε! Σε κάθε περίπτωση πρέπει να µην πάρουν χαµπάρι οι κοινοτικοί ότι αναζητείται µπάτζετ, γιατί…. δεν προβλέπεται!

zaria

Ένα καλό κι ένα κακό νέο έρχεται να συνοδεύει την τύχη της πονεµένης ιστορίας των Σχεδίων Βελτίωσης, που τα περιµένουν πως και πως τόσο οι παραγωγοί για να εκσυγχρονίσουν επιτέλους τις εκµεταλλεύσεις τους όσο και η «παγωµένη» αγορά των µηχανηµάτων και του εξοπλισµού. Οι διαρροές από τη Βάθη, για να ξεκινήσουµε από τα θετικά της υπόθεσης, αναφέρουν πως το υπουργείο µεθοδεύει τον διπλασιασµό των πόρων που θα διατεθούν για το µέτρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία