Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

της Πιάτσας

zaria

Καµπανάκι κρούει ο Οργανισµός Πληρωµών στους αγρότες να σπεύσουν να υποβάλλουν τη φετινή αίτηση ενιαίας ενίσχυσης on line ή µέσω του πολυπληθούς δικτύου ΚΥ∆ που λειτουργεί στη χώρα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Μετά τις 15 Ιουνίου, τονίζεται, το σύστηµα θα κλείσει οριστικά και θα αρχίσουν οι ποινές. Και κάπου εκεί έρχεται ο µηχανογράφος να µιλήσει για τεράστιο πρόβληµα όσον αφορά την αποσφαλµάτωση περίπου 20.000 δηλώσεων από συγκεκριµένες πύλες. Μάλιστα απειλεί κάνοντας λόγο για ανυποψίαστους αγρότες….

zaria

Μεγαλοβδοµάδα µε καλά νέα, πληρωµές για τους αγρότες, παράταση στον χρόνο υποβολής αιτήσεων για τη Βιολογική κτηνοτροφία και επιπλέον 80 εκατ. ευρώ για τη Βιολο...

zaria

Μάρτης γδάρτης λέει η λαϊκή ρήση, όµως αυτή τη φορά τη ζηµιά την έκανε ο Απρίλης! Το µπουρίνι που έπληξε σχεδόν όλη τη χώρα, πριν λίγες ηµέρες, έκανε τεράστιες καταστροφές και σε 40.000 στρέµµατα µε δενδρώδεις καλλιέργειες στην Ηµαθία. Το ζητούµενο για τους παραγωγούς είναι να αποζηµιωθούν το συντοµότερο δυνατό, γιατί µε την τακτική του ΕΛΓΑ να πληρώνει ακόµα και στον ενάµιση χρόνο, δεν αποκλείεται χιλιάδες από αυτούς να χάσουν την καλλιεργητική σεζόν. Άσε που οι περισσότεροι έχουν ακόµα να λαµβάνουν οφειλές από το περασµένο έτος.

zaria

Ακούµε συνέχεια για τη σύσταση Οµάδων Παραγωγών και τα θετικά της τόσο όσον αφορά τη διαχείριση της παραγωγής των συµµετεχόντων όσο και την αύξηση της διαπραγµατευτικής τους ικανότητας στην εµπορία των προϊόντων τους. Στην περίπτωση όµως της ειδικής ενίσχυσης βάµβακος, οι Οµάδες µάλλον σε κακό τους βγήκαν. Όσοι λέει παρέδωσαν βαµβάκι σε εκκοκκιστήριο εκτός του συνεργαζόµενου µε την Οµάδα δεν πληρώθηκαν τη συνδεδεµένη! Τους ζώνουν τα φίδια… Λες να γίνει το ίδιο και µε τις ενισχύσεις στα ζωικά;

zaria

Αλλαγές και αυτή τη διετία στην προεδρική θέση της Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής Αµπέλου και Οίνου µε τον Γιάννη Βογιατζή να αναλαµβάνει και πάλι πρόεδρος, αντικαθιστώντας τον Βαγγέλη Αργύρη ο οποίος και τον είχε διαδεχθεί τον Μάρτιο του 2017. Μια τυπική διαδικασία, που έχει προκαθοριστεί µε αµφότερους τους δύο άντρες να είναι σύµφωνοι. Βασικός σκοπός της οργάνωσης, αλλά και των δύο διατελεσάντων προέδρων, η ενδυνάµωση της παρουσίας του ελληνικού κρασιού στις διεθνείς αγορές.

zaria
01 Απριλίου

«Ουί» και... 50ευρω

Κόφτη στις επικείµενες πληρωµές της συνδεδεµένης στα ζωικά φαίνεται ότι επιδιώκει να βάλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού όπως αναφέρουν αναγνώστες µας από την Ήπειρο, ελεγκτές του οργανισµού πληρωµών της ∆οµοκού σε επιτόπιους ελέγχους που πραγµατοποίησαν τους είπαν ότι όσοι δηλώνουν βοοειδή µετά το πέρας 27 ηµερών από τη γέννησή τους δεν θα είναι επιλέξιµοι. Αν ισχύσει αυτό αναµένεται να κοπούν πολλοί και ιδιαίτερα οι µετακινούµενοι, οι οποίοι συνήθως δήλωναν τα ζώα τους δύο µήνες µετά, όταν κατέβαιναν από τα βουνά. Η σφαγή των… βοοειδών αναµένεται φέτος το Πάσχα.

zaria

Στον αέρα και χωρίς καµία ενηµέρωση είναι σύµφωνα µε όσα αναφέρουν αναγνώστες µας όσοι εξ αυτών έχουν µείνει απλήρωτοι από την εξισωτική, λόγω εκπρόθεσµης φορολογικής δήλωσης. Αν και τακτοποίησαν το θέµα τους, όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι, εδώ και πολύ καιρό οι… ιθύνοντες της ∆οµοκού δεν τους δίνουν καµιά απάντηση πότε θα πληρωθούν τα ποσά που τους αναλογούν. Κάτι ψιθυρίζουν για τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου αλλά από τον ψίθυρο µέχρι την απάντηση υπάρχει απόσταση…

zaria

Λίγοι φαίνεται να είναι αυτοί που θα µπορέσουν να καταθέσουν φάκελο υποψηφιότητας στο µέτρο 6.4 για το 14αχίλιαρο, λένε οι µελετητές, µε το υπουργείο να ακούγεται ότι µελετά την αλλαγή κριτηρίων προκειµένου να… χωρέσουν περισσότεροι! Πάντως οι πληροφορίες µας λένε ότι στο αγροτικό εισόδηµα δεν θα προσµετρούνται οι επιδοτήσεις, ώστε να µην ξεπερνά τα 3.000 ευρώ. Επίσης η βάση για την ένταξη έπεσε στα 50. Απ’ό,τι φαίνεται πάµε ολοταχώς για ξεχείλωµα σε ακόµα ένα µέτρο Αγροτικής Ανάπτυξης.

zaria
12 Μαρτίου

Καλό καλοκαίρι...

Κάθε ηµέρα και κάτι νέο γι’ αυτή τη ρύθµιση των 120 ηµερών. Τη µια µαθαίνουµε ότι µειώνεται η δόση για τους αγρότες, την άλλη ότι θα ενταχθούν µόνο όσοι έχουν χρέη από τα 3.600 ευρώ και άνω. Το µόνο που δεν µας λένε είναι πότε ακριβώς θα τρέξει η ρύθµιση. Στην αρχή έλεγαν Φλεβάρη, λίγο µετά το πήγαν πρώτο δεκαήµερο του Μάρτη και τώρα ψιθυρίζουν κάτι για τέλος του µήνα. Με τους ρυθµούς αυτούς και µε τις αντιδράσεις όπως φαίνεται των θεσµών, καλό καλοκαίρι...

zaria

Με ενέχυρο το τσεκ θα ποτίσουν φέτος οι αγρότες. Αυτό έκανε γνωστό η Βάθη και µάλιστα το προέκρινε ως κάτι θετικό. Τελικά αυτό το τσεκ στο τέλος δεν θα ξέρει ποιος θα το πρωτοπάρει; Οι τράπεζες; Ο ΕΛΓΑ; Η ∆ΕΗ; Πάντως οι αγρότες σίγουρα όχι. Συγκεκριµένα, όπως µάθαµε, η ∆ΕΗ ούτε λίγο ούτε πολύ λέει στους αγρότες µε οφειλή να ενταχθούν σε διακανονισµό προκειµένου να µην τους κοπεί το ρεύµα άρα και το νερό και σε περιπτώσεις που αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις µπορούν να βάλουν… υποθήκη την ενιαία ενίσχυση.

zaria

Στην Νέα Υόρκη βρέθηκε ο πολυταξιδεµένος όπως αποδεικνύεται το τελευταίο διάστηµα, υφυπουργός Κόκκαλης, ο οποίος προήγαγε την εξωστρέφεια των ελληνικών προϊόντων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στις συναντήσεις που είχε µε συµβούλους του Τραµπ και υπουργούς Γεωργίας Πολιτειών της Αµερικής, ο Βασίλης Κόκκαλης µίλησε για τις ευκαιρίες που ανοίγονται στη Ελλάδα για επενδύσεις στη φαρµακευτική κάνναβη. Βέβαια µέχρι τώρα πολλά έχουµε ακούσει και λίγα έχουµε δει. Ας δώσουµε όµως µια πίστωση χρόνου…

zaria

Εβδοµάδα συναντήσεων στην Βάθη αυτή που µας πέρασε και όπως πάντα το παρασκήνιο δεν λείπει. Εντύπωση, µεταξύ άλλων, µας έκανε ότι το πρώτο γκρουπ αγροτών από τη Θεσσαλονίκη, που είδε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, δεν γνώριζαν ούτε καν ο ένας τον άλλο. Σε ερώτησή µας σε συµµετέχοντα στη σύσκεψη ποια είναι τα ονόµατα των συναδέλφων του που συµµετείχαν στην επιτροπή των αγροτών, µας απάντησε: «δεν τα γνωρίζω, ρωτήστε τους έναν έναν». Ας ελπίσουµε να ήξεραν τουλάχιστον τα αιτήµατα.

zaria

Μπορεί το Σάββατο της Zootechnia να µην ήταν καν όπως η Πέµπτη της Agrotica, αλλά ένας άνθρωπος που δεν χάνει ποτέ το χαµόγελό του είναι ο Γιάννης Χίγκας. Και πως να το χάσει, καθώς κατά το µεσηµεράκι τον κυνήγαγαν οι πωλητές του για να υπογράψει ένα καπάρο για µία ενσιρωτική µηχανή. Πάντως όσο καλή δουλειά κάνει µε τα µηχανήµατά του, κάνει και µε τους ελαιώνες του και εκεί οι επενδύσεις τρέχουν!

zaria

Είθισται σε µεγάλες εκθέσεις όπως η Zootechnia και η Agrotica οι υπουργοί της Βάθη να ανακοινώνουν κάτι σηµαντικό. Μιας και τα de minimis τελείωσαν, ο Σταύρος Αραχωβίτης πήρε την υπογεγραµµένη, όπως µας πληροφόρησε, ΚΥΑ για τα Μέτρα Ελέγχου της Αγοράς Γάλακτος. Μάλλον γι’ αυτό την καθυστερούσαν τόσο καιρό. Περίµεναν το κατάλληλο event να την παρουσιάσουν. Ε, εδώ που τα λέµε, η Zootechnia ενδείκνυται και λόγο θεµατολογίας. Αυτό που δεν µας είπαν, βέβαια, είναι ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους;

zaria

Πορεία σε ναρκοπέδιο θυµίζει αυτό που συµβαίνει φέτος στο εµπόριο ρυζιού µε τους παραγωγούς να µην ξέρουν που να… πατήσουν για να µην την… πατήσουν. Ο λόγος έχει να κάνει µε τις φήµες που θέλουν και δεύτερο - πέραν εκείνου για τον οποίο έκανε αναφορά η στήλη πριν περίπου τρεις εβδοµάδες - εγχώριο έµπορο να αντιµετωπίζει ζητήµατα µε τη ρευστότητά του. Πολλοί που έγιναν έγκαιρα κοινωνοί των φηµών δεν του πούλησαν φέτος ρύζια, ενώ όσοι τον εµπιστεύτηκαν όσο περνά ο καιρός τους ζώνουν τα φίδια και δεν πρόκειται να ησυχάσουν µέχρι να πάρουν τα χρήµατά τους.

zaria

Θύµατα της… τηλεµετρίας του ΟΠΕΚΕΠΕ µαθαίνουµε ότι έπεσαν 500 περίπου ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας που δεν πληρώθηκαν τον ∆εκέµβριο το τσεκ. Μετά από τις αντιδράσεις ο οργανισµός καλεί «άµεσα», όπως µας λένε, τους παραγωγούς προκειµένου να κάνουν πάλι ένσταση. Να πούµε ότι κατά γενική οµολογία το σύστηµα τηλεµετρίας του ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνει να παρουσιάζει δυσλειτουργίες και σ’ αυτές ακριβώς τις δυσλειτουργίες οφείλονται τα ζητήµατα µε τα µειωµένα ποσά, κυρίως στο νότιο συγκρότηµα του νησιού.

zaria

∆εκαετία ‘80 Στερεά Ελλάδα, ∆οµβραίνα Βοιωτίας, µε το πρόγραµµα των επιδοτήσεων… ξεπατώνονται δεκάδες στρέµµατα αµπελιών και σε λιγότερο από περίπου 10 χρόνια το έχουν µετανιώσει. Ακόµα λένε τι χαζοµάρα έκαναν! Σηµειωτέον ότι στην περιοχή έβγαινε αρκετά άριστης ποιότητας κρασί, µέχρι και τα καΐκια από το Γαλαξίδι έρχονταν εν πλω στην παραλία του Αγ. Νικολάου για να πάρουν κρασί ή την περιβόητη φακή ∆οµβραίνης! 20 χρόνια περίπου, µετά, το ίδιο γίνεται στην Αιτωλοακαρνανία µε τα καπνά, µε τα ίδια αποτελέσµατα!

zaria
07 Ιανουαρίου

Ξανά τα ίδια λάθη

Στα ίδια λάθη µε τους προηγούµενους πέφτουν και οι εκπρόσωποι της παρούσας κυβέρνησης, σύµφωνα µε όσα µας αναφέρουν αγρότες. Ο λόγος για τα «θα» που αφορούν τις πληρωµές εκκρεµοτήτων των εξισωτικών που πάνε πίσω ως το 2013. «Eκπρόσωποι του Σαµαρά, πού ήταν τότε πρωθυπουργός έταζαν προεκλογικά ότι θα πληρωθούµε τις εκκρεµότητες κάτι που ποτέ δεν έγινε και τους καταψηφίσαµε. Τα ίδια µας έλεγαν πριν τις γιορτές και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον δεν έχουν µάθει από τα λάθη των προηγουµένων», µας λέει αναγνώστρια της Agrenda µε καλό µνηµονικό…

zaria
02 Ιανουαρίου

Τάζουν απλόχερα deminimis

Ήταν να µην πάρουν φόρα…. Την προοπτική των de minimis και για τα αχλάδια, που αναµένεται να καρποφορήσουν το πρώτο τρίµηνο του 2019, έταξε στους Τυρναβίτες µε τους οποίους συναντήθηκε ο υφυπουργός Κόκκαλης. Παλιά παρέπεµπαν στα ΠΣΕΑ, τώρα βρήκαν τις ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας και όλους τους παραπονεµένους εκεί! Για να δούµε πόσες καλλιέργειες χωράνε…

zaria

Από την αρχή της φετινής σεζόν όλο προσδοκίες καλλιεργούνταν στους βαµβακοπαραγωγούς! Και η αλήθεια είναι ότι κάποιες ήταν και βάσιµες! Η φετινή ποιότητα ήταν εξαιρετική, το χρώµα λευκό, τα διεθνή χρηµατιστήρια σε καλό κανάλι. Η τιµή θα έπιανε άνετα πάνω από 55 λεπτά.... αλλά φευ!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία