Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

της Πιάτσας

zaria

Μάρτης γδάρτης λέει η λαϊκή ρήση, όµως αυτή τη φορά τη ζηµιά την έκανε ο Απρίλης! Το µπουρίνι που έπληξε σχεδόν όλη τη χώρα, πριν λίγες ηµέρες, έκανε τεράστιες καταστροφές και σε 40.000 στρέµµατα µε δενδρώδεις καλλιέργειες στην Ηµαθία. Το ζητούµενο για τους παραγωγούς είναι να αποζηµιωθούν το συντοµότερο δυνατό, γιατί µε την τακτική του ΕΛΓΑ να πληρώνει ακόµα και στον ενάµιση χρόνο, δεν αποκλείεται χιλιάδες από αυτούς να χάσουν την καλλιεργητική σεζόν. Άσε που οι περισσότεροι έχουν ακόµα να λαµβάνουν οφειλές από το περασµένο έτος.

zaria

Λίγοι φαίνεται να είναι αυτοί που θα µπορέσουν να καταθέσουν φάκελο υποψηφιότητας στο µέτρο 6.4 για το 14αχίλιαρο, λένε οι µελετητές, µε το υπουργείο να ακούγετ...

zaria

Κάθε ηµέρα και κάτι νέο γι’ αυτή τη ρύθµιση των 120 ηµερών. Τη µια µαθαίνουµε ότι µειώνεται η δόση για τους αγρότες, την άλλη ότι θα ενταχθούν µόνο όσοι έχουν χ...

zaria

Με ενέχυρο το τσεκ θα ποτίσουν φέτος οι αγρότες. Αυτό έκανε γνωστό η Βάθη και µάλιστα το προέκρινε ως κάτι θετικό. Τελικά αυτό το τσεκ στο τέλος δεν θα ξέρει πο...

zaria

Στην Νέα Υόρκη βρέθηκε ο πολυταξιδεµένος όπως αποδεικνύεται το τελευταίο διάστηµα, υφυπουργός Κόκκαλης, ο οποίος προήγαγε την εξωστρέφεια των ελληνικών προϊόντων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στις συναντήσεις που είχε µε συµβούλους του Τραµπ και υπουργούς Γεωργίας Πολιτειών της Αµερικής, ο Βασίλης Κόκκαλης µίλησε για τις ευκαιρίες που ανοίγονται στη Ελλάδα για επενδύσεις στη φαρµακευτική κάνναβη. Βέβαια µέχρι τώρα πολλά έχουµε ακούσει και λίγα έχουµε δει. Ας δώσουµε όµως µια πίστωση χρόνου…

zaria

Εβδοµάδα συναντήσεων στην Βάθη αυτή που µας πέρασε και όπως πάντα το παρασκήνιο δεν λείπει. Εντύπωση, µεταξύ άλλων, µας έκανε ότι το πρώτο γκρουπ αγροτών από τη Θεσσαλονίκη, που είδε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, δεν γνώριζαν ούτε καν ο ένας τον άλλο. Σε ερώτησή µας σε συµµετέχοντα στη σύσκεψη ποια είναι τα ονόµατα των συναδέλφων του που συµµετείχαν στην επιτροπή των αγροτών, µας απάντησε: «δεν τα γνωρίζω, ρωτήστε τους έναν έναν». Ας ελπίσουµε να ήξεραν τουλάχιστον τα αιτήµατα.

zaria

Μπορεί το Σάββατο της Zootechnia να µην ήταν καν όπως η Πέµπτη της Agrotica, αλλά ένας άνθρωπος που δεν χάνει ποτέ το χαµόγελό του είναι ο Γιάννης Χίγκας. Και πως να το χάσει, καθώς κατά το µεσηµεράκι τον κυνήγαγαν οι πωλητές του για να υπογράψει ένα καπάρο για µία ενσιρωτική µηχανή. Πάντως όσο καλή δουλειά κάνει µε τα µηχανήµατά του, κάνει και µε τους ελαιώνες του και εκεί οι επενδύσεις τρέχουν!

zaria

Είθισται σε µεγάλες εκθέσεις όπως η Zootechnia και η Agrotica οι υπουργοί της Βάθη να ανακοινώνουν κάτι σηµαντικό. Μιας και τα de minimis τελείωσαν, ο Σταύρος Αραχωβίτης πήρε την υπογεγραµµένη, όπως µας πληροφόρησε, ΚΥΑ για τα Μέτρα Ελέγχου της Αγοράς Γάλακτος. Μάλλον γι’ αυτό την καθυστερούσαν τόσο καιρό. Περίµεναν το κατάλληλο event να την παρουσιάσουν. Ε, εδώ που τα λέµε, η Zootechnia ενδείκνυται και λόγο θεµατολογίας. Αυτό που δεν µας είπαν, βέβαια, είναι ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους;

zaria

Πορεία σε ναρκοπέδιο θυµίζει αυτό που συµβαίνει φέτος στο εµπόριο ρυζιού µε τους παραγωγούς να µην ξέρουν που να… πατήσουν για να µην την… πατήσουν. Ο λόγος έχει να κάνει µε τις φήµες που θέλουν και δεύτερο - πέραν εκείνου για τον οποίο έκανε αναφορά η στήλη πριν περίπου τρεις εβδοµάδες - εγχώριο έµπορο να αντιµετωπίζει ζητήµατα µε τη ρευστότητά του. Πολλοί που έγιναν έγκαιρα κοινωνοί των φηµών δεν του πούλησαν φέτος ρύζια, ενώ όσοι τον εµπιστεύτηκαν όσο περνά ο καιρός τους ζώνουν τα φίδια και δεν πρόκειται να ησυχάσουν µέχρι να πάρουν τα χρήµατά τους.

zaria

Θύµατα της… τηλεµετρίας του ΟΠΕΚΕΠΕ µαθαίνουµε ότι έπεσαν 500 περίπου ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας που δεν πληρώθηκαν τον ∆εκέµβριο το τσεκ. Μετά από τις αντιδράσεις ο οργανισµός καλεί «άµεσα», όπως µας λένε, τους παραγωγούς προκειµένου να κάνουν πάλι ένσταση. Να πούµε ότι κατά γενική οµολογία το σύστηµα τηλεµετρίας του ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνει να παρουσιάζει δυσλειτουργίες και σ’ αυτές ακριβώς τις δυσλειτουργίες οφείλονται τα ζητήµατα µε τα µειωµένα ποσά, κυρίως στο νότιο συγκρότηµα του νησιού.

zaria

∆εκαετία ‘80 Στερεά Ελλάδα, ∆οµβραίνα Βοιωτίας, µε το πρόγραµµα των επιδοτήσεων… ξεπατώνονται δεκάδες στρέµµατα αµπελιών και σε λιγότερο από περίπου 10 χρόνια το έχουν µετανιώσει. Ακόµα λένε τι χαζοµάρα έκαναν! Σηµειωτέον ότι στην περιοχή έβγαινε αρκετά άριστης ποιότητας κρασί, µέχρι και τα καΐκια από το Γαλαξίδι έρχονταν εν πλω στην παραλία του Αγ. Νικολάου για να πάρουν κρασί ή την περιβόητη φακή ∆οµβραίνης! 20 χρόνια περίπου, µετά, το ίδιο γίνεται στην Αιτωλοακαρνανία µε τα καπνά, µε τα ίδια αποτελέσµατα!

zaria
07 Ιανουαρίου

Ξανά τα ίδια λάθη

Στα ίδια λάθη µε τους προηγούµενους πέφτουν και οι εκπρόσωποι της παρούσας κυβέρνησης, σύµφωνα µε όσα µας αναφέρουν αγρότες. Ο λόγος για τα «θα» που αφορούν τις πληρωµές εκκρεµοτήτων των εξισωτικών που πάνε πίσω ως το 2013. «Eκπρόσωποι του Σαµαρά, πού ήταν τότε πρωθυπουργός έταζαν προεκλογικά ότι θα πληρωθούµε τις εκκρεµότητες κάτι που ποτέ δεν έγινε και τους καταψηφίσαµε. Τα ίδια µας έλεγαν πριν τις γιορτές και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον δεν έχουν µάθει από τα λάθη των προηγουµένων», µας λέει αναγνώστρια της Agrenda µε καλό µνηµονικό…

zaria
02 Ιανουαρίου

Τάζουν απλόχερα deminimis

Ήταν να µην πάρουν φόρα…. Την προοπτική των de minimis και για τα αχλάδια, που αναµένεται να καρποφορήσουν το πρώτο τρίµηνο του 2019, έταξε στους Τυρναβίτες µε τους οποίους συναντήθηκε ο υφυπουργός Κόκκαλης. Παλιά παρέπεµπαν στα ΠΣΕΑ, τώρα βρήκαν τις ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας και όλους τους παραπονεµένους εκεί! Για να δούµε πόσες καλλιέργειες χωράνε…

zaria

Από την αρχή της φετινής σεζόν όλο προσδοκίες καλλιεργούνταν στους βαµβακοπαραγωγούς! Και η αλήθεια είναι ότι κάποιες ήταν και βάσιµες! Η φετινή ποιότητα ήταν εξαιρετική, το χρώµα λευκό, τα διεθνή χρηµατιστήρια σε καλό κανάλι. Η τιµή θα έπιανε άνετα πάνω από 55 λεπτά.... αλλά φευ!

zaria
17 Δεκεμβρίου

De minimis δύο ταχυτήτων

Παγιδευµένοι παραµένουν πολλοί πρώην πρόεδροι ενώσεων που παρέλαβαν χρέη από τους προκατόχους τους και όπως µας αναφέρουν δεν µπορούν να βγάλουν ούτε φορολογική ενηµερότητα. Σύµφωνα µε όσα ανέφερε την Agrenda ο αναγνώστης µας πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Λαγκαδά, κ. Έξαρχος η πολιτεία έχει ξεχάσει αυτούς τους ανθρώπους. Μόνη τους ελπίδα είναι να περιλαµβάνει κάποια σχετική ευεργετική διάταξη ο κυοφορούµενος νέος νόµος για τους συνεταιρισµούς που λέει ότι ετοιµάζει ο υπουργός. Ας τους θυµηθεί και αυτούς όχι µόνο τα de minimis.

zaria

Αυτή η εβδοµάδα είχε πολλές συναντήσεις αλλά και πολλές φωνές. Η αρχή έγινε στην Αχαρνών, όπου οι περιφερειάρχες βγήκαν εκτός εαυτού.

zaria

Παρατεταµένο κλίµα αγροτικών πληρωµών φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να δηµιουργήσει η Βάθη αφού κάτι τα γεωργοπεριβαλλοντικά, κάτι µε το τσεκ, κάτι µε τα de minimis των αιγοπροβατοτρόφων. Μέχρι και τις γιορτές θα ψάχνουµε να γράφουµε τι πληρώνεται. Το θέµα όµως δεν είναι οι ανακοινώσεις και τα λεφτά που αναγράφονται σε κάθε δελτίο Τύπου του υπουργείου αλλά τι µένει τελικά στις τσέπες των αγροτών. Όσο και αν διατηρείτε η ελπίδα για ψήφιση του ακατάσχετου όλα δείχνουν ότι δεν προλαβαίνουµε πριν το 2019.

zaria

Όχι εγώ εσύ… και το αντίστροφο. Κάπως έτσι πάνε τα πράγµατα µε το πολυθρύλητο αγροτικό αφορολόγητο των 15.000 ευρώ, αφού η Βάθη έλεγε ότι είναι θέµα της ΑΑ∆Ε και τώρα η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων µε ανταπάντησή της µας πληροφορεί ότι είναι θέµα του υπουργείου. Όποιος κι αν έχει την ευθύνη, ένα είναι σίγουρο. Ότι θα έρθει και η πληρωµή της εξόφλησης του τσεκ και οι αγρότες δεν θα βρουν ευρώ στους λογαριασµούς τους.

zaria
19 Νοεμβρίου

Χαλασμένο τηλέφωνο

Ασυνεννοησία διαπιστώνεται - όπως µαθαίνουµε από παθόντες – µεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και ΚΥ∆ για το θέµα των ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες.

zaria
12 Νοεμβρίου

Sudoku οι πληρωμές

Αιτήσεις ενισχύσεων για τα ΠΣΕΑ του 2017 µέχρι 6 ∆εκεµβρίου ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ αλλά ακόµα δεν µας λέει πότε θα πληρωθεί το υπόλοιπο 10% για αποζηµιώσεις του ίδιου έτους. Φαίνεται ότι εκεί στη Μεσογείων τα πάνε καλά µε τις αιτήσεις, αλλά όταν έρθει η ώρα να πέσει το χρήµα αρχίζουν τα µου σου ξου ψου. Με τα ΠΣΕΑ, βέβαια, δεν έχουν θέµα γιατί όλοι ξέρουν ότι καθυστερούν, οπότε όταν θα φτάσει η ώρα να καταβληθούν µπορεί να έχει αλλάξει και η ηγεσία.

zaria

Στο περίµενε είναι ακόµα οι παραγωγοί βιοµηχανικής ντοµάτας όλης της χώρας που υπέστησαν ζηµιές το φετινό καλοκαίρι από τις βροχοπτώσεις. Παρά τις υποσχέσεις του ΕΛΓΑ ότι θα επανεξετάσει το σκίσιµο που θεωρείται δευτερογενή αίτιο και δεν αποζηµιώνεται, δεν έχει κουνηθεί φύλλο. Μάλιστα όσο περνάει ο καιρό τα τηλεφωνήµατα στα γραφεία της Agrenda και του Agronews πληθαίνουν. Τι θα γίνει ρε παιδιά µας ξέχασαν; Μας λένε οι ντοµατοπαραγωγοί που έχασαν µεγάλο µέρος της παραγωγής τους.

zaria
29 Οκτωβρίου

Σταύρος ο ψαρωτικός

Ασχολείσαι µε τις υδατοκαλλιέργειες; Ρώτησε ο υπουργός της πλατείας, χαριτολογώντας εµφανώς, κτηνοτρόφο από τη Θεσσαλία σε κάποιο από τα πηγαδάκια µετά τη συνάντηση στη Βάθη. Εµφανώς σαστισµένος από την ερώτηση ο κτηνοτρόφος απάντησε αρνητικά για να έρθει η απάντηση του Σταύρου: Αφού δεν ασχολείσαι µε τα ψάρια γιατί ψαρώνεις τόσο εύκολα; Σε τέτοιο ευχάριστο κλίµα ολοκληρώθηκε η συνάντηση. Μένει να δούµε αν τα χαµόγελα θα συνεχιστούν και φυσικά αν οι υποσχέσεις του υπουργείου θα πραγµατοποιηθούν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία