Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

της Πιάτσας

zaria_2

Το ευρωκοινοβούλιο το πρότεινε, τα κράτη µέλη πριν βγει ο Αύγουστος το ψήφισαν. Συµφωνούν και επίσηµα, σου λέει, να δοθεί η προκαταβολή έως και το 70% των άµεσω...

zaria

Θαύµα, θαύµα! Στις 54 εβδοµάδες λειτουργίας για τους αγρότες, στην πλατφόρµα του εξωδικαστικού, υποβλήθηκαν –σου λέει- 369 αιτήσεις µε σκοπό τη ρύθµιση των χρεών προς ΑΑ∆Ε, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κλπ τράπεζες υπό εκκαθάριση). Και εξ αυτών ήδη 230 αγρότες έχουν πλέον ρυθµίσει τις οφειλές τους προς ΑΑ∆Ε και ΕΦΚΑ.

zaria
29 Ιουλίου

Τα λεφτά στο ΑΤΜ

Τελικά, µόνο όταν οι αγρότες βλέπουν τα χρήµατα στους λογαριασµούς τους και µπορούν να τα «σηκώσουν» από τα ΑΤΜ, µπορούν να χαλαρώσουν! Λόγια και υποσχέσεις δίνονται πολλά! Όµως δεν είναι λίγες οι φορές, που το πράγµα κάπου σκαλώνει τελευταία στιγµή και τα βιβλιάρια δεν γράφουν καταθέσεις από ενισχύσεις!

zaria

Εκ µέρους της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, αναφορικά µε τις πληροφορίες στη στήλη «…Της Πιάτσας» που δηµοσιεύθηκε το Σάββατο 13/7 στην εφηµερίδα Agrenda και αναπαράχθηκε στην ιστοσελίδα agronews.gr, διευκρινίζονται τα εξής:

zaria

∆ιαφορετική τακτική λέγεται ότι ακολουθεί η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» µε τους συνεργαζόµενους παραγωγούς βυνοποιίσιµης κριθής σε χωριά της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως η Επανοµή. Για τις πλεονάζουσες ποσότητες κριθαριού, πέραν 400 κιλών το στρέµµα, η τιµή που πληρώνει δεν είναι η συµφωνηµένη του συµβολαίου, αλλά η τρέχουσα του κτηνοτροφικού κριθαριού. Κι αυτό γιατί οι αποδόσεις αρκετών παραγωγών στη συγκεκριµένη γεωγραφική ζώνη, «περιέργως» υπερέβαινε κατά πολύ τα 400 κιλά ανά στρέµµα, που φαίνεται να είναι το µέσο «στήσιµο» της καλλιέργειας στην περιοχή.

zaria

Έχουν σπάσει τα τηλέφωνα στην Agrenda οι αγρότες για τις πληρωµές. Και δεν λέµε, τσούλησαν πολύ καλύτερα οι πιστώσεις όσον αφορά τα προγράµµατα και τις ενισχύσεις του 2018, αλλά είναι και κάποια θέµατα που χρονίζουν. Κλείνουν εκκρεµότητες αυτές τις µέρες και ναι όλα καλά µε τα Βιολογικά και τα de minimis που έταξε η πλατεία Βάθη προεκλογικά! Έκαναν τα αδύνατα δυνατά και για τα υπόλοιπα από τις αποζηµιώσεις του 2018, αλλά πριν τις κάλπες µόνο το 20% θα καταφέρουν -ως φαίνεται- να δώσουν! Ό,τι µείνει για την άλλη βδοµάδα! Τελικά ορισµένα πράγµατα δεν αλλάζουν ποτέ…..

zaria

Περνάνε οι µέρες, κοντοζυγώνουν οι εκλογές! Εξού και η ανακοίνωση Αραχωβίτη για τις παλιές εξισωτικές και για την «άοκνη προσπάθεια για το δίκαιο και για τις αποφάσεις που αναµένονται, δίνοντας πλέον ισχυρά ερείσµατα ώστε ο περιβόητος ορισµός του µόνιµου βοσκότοπου να επεκταθεί και να εφαρµοστεί και για το έτος 2013, οπότε και θα ανοίξει ο δρόµος για την υπόθεση της εξισωτικής 2013 και ασφαλώς 2014 και την άρση των µεγάλων αδικιών για τους κτηνοτρόφους της χώρας µας». Το ζήτηµα είναι ότι για την ώρα, πάλι τίποτα… Και η µπάλα στην κερκίδα, µόνο η χαρά της επιτυχίας που καρπώθηκαν, έµεινε! Άραγε αρκεί να φέρει ψήφους;

zaria

Η αλήθεια είναι ότι οι πληρωµές ενισχύσεων αλλά και προγραµµάτων τον τελευταίο χρόνο κύλησαν µε πολύ καλύτερους ρυθµούς. Εκκρεµότητες χρόνων έκλεισαν, ενώ και οι τρέχουσες πληρωµές έγιναν όχι µόνο στην ώρα τους, αλλά κάποιες και νωρίτερα από το σύνηθες. Εκεί που το θέµα χωλαίνει είναι ο ΕΛΓΑ και οι αποζηµιώσεις. Αλλά από τον οργανισµό λένε ότι δεν φταίνε, απλά γραφειοκρατικά θέµατα τους κολλάνε τις διαδικασίες... Υπό την πίεση των εθνικών εκλογών, πάντως, στην πρόσφατη σύσκεψη για τα ροδάκινα, η διοίκηση του ΕΛΓΑ δεσµεύτηκε ότι θα αντιµετωπισθεί θετικά το αίτηµα για προκαταβολές αποζηµιώσεων στους παραγωγούς που υπέστησαν σοβαρές ζηµιές από το χαλάζι.

zaria

Καµπανάκι κρούει ο Οργανισµός Πληρωµών στους αγρότες να σπεύσουν να υποβάλλουν τη φετινή αίτηση ενιαίας ενίσχυσης on line ή µέσω του πολυπληθούς δικτύου ΚΥ∆ που λειτουργεί στη χώρα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Μετά τις 15 Ιουνίου, τονίζεται, το σύστηµα θα κλείσει οριστικά και θα αρχίσουν οι ποινές. Και κάπου εκεί έρχεται ο µηχανογράφος να µιλήσει για τεράστιο πρόβληµα όσον αφορά την αποσφαλµάτωση περίπου 20.000 δηλώσεων από συγκεκριµένες πύλες. Μάλιστα απειλεί κάνοντας λόγο για ανυποψίαστους αγρότες….

zaria

Στο µέγαρο της πλατείας αλήθεια τι γίνεται; Μετά τις ευρωεκλογές, αναζητούνται οι ένοικοι του. Στο τέλος θα βγει silver alert! Είπαµε, ανέξοδοι οι απολογισµοί έργου, αλλά τίποτα; Βέβαια, τώρα, υπάρχει η «µάχη της ψήφου» και οσονούπω θα υπάρξουν αποκαλύψεις (λέµε τώρα...), αφού υπάρχουν ανοικτοί λογαριασµοί προγραµµάτων, το βάρος των οποίων βέβαια πέφτει στους γενικούς.

zaria

Ανεξαρτήτως εκλογών, ο Οργανισµός Πληρωµών έχει πρόγραµµα. ∆εν χρειάζονται παροχές προς τους αγρότες για να αυξηθούν οι ψήφοι από την περιφέρεια. Η δουλειά γίνεται πλέον µεθοδικά και τώρα µένουν µόνο εκκρεµότητες που αναµένεται να κλείσουν ως το τέλος Ιουνίου. Κάτι ψίθυροι για το «µαράζι» των παλιών εξισωτικών δεν φαίνεται να ευοδώνεται! Μετά τις εθνικές εκλογές και µετά την αλλαγή του υπουργού και µέχρι να πιάσει ο επόµενος τα κιτάπια να δει που βρισκόµαστε και τι µένει να γίνει, το ξαναβλέπουµε! Σε κάθε περίπτωση πρέπει να µην πάρουν χαµπάρι οι κοινοτικοί ότι αναζητείται µπάτζετ, γιατί…. δεν προβλέπεται!

zaria

Ένα καλό κι ένα κακό νέο έρχεται να συνοδεύει την τύχη της πονεµένης ιστορίας των Σχεδίων Βελτίωσης, που τα περιµένουν πως και πως τόσο οι παραγωγοί για να εκσυγχρονίσουν επιτέλους τις εκµεταλλεύσεις τους όσο και η «παγωµένη» αγορά των µηχανηµάτων και του εξοπλισµού. Οι διαρροές από τη Βάθη, για να ξεκινήσουµε από τα θετικά της υπόθεσης, αναφέρουν πως το υπουργείο µεθοδεύει τον διπλασιασµό των πόρων που θα διατεθούν για το µέτρο.

zaria

Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο τα ίδια. Η παράταση δόθηκε, αλλά δεν χρειάζεται αγρότες και κτηνοτρόφοι να περιµένουν τα µέσα Ιουνίου για να κάνουν τη δήλωση ΟΣ∆Ε. Άλλωστε, ο συνωστισµός της τελευταίας ώρας και η πίεση του χρόνου ενίοτε φέρνει και λάθη. Πάντως µέχρι τέλος του άλλου µήνα αποκλείεται να έχουν βγει αποτελέσµατα για τα Σχέδια Βελτίωσης. Κάποιες οριστικοποιήσεις στις αξιολογήσεις των αιτήσεων θα έχουν γίνει, αλλά ακολουθούν γνωµοδοτικές και ενστάσεις, αλλά και το θέµα µε τον κατάλογο των τρακτέρ, που σηµαίνει οριστικά αποτελέσµατα µετά το φθινόπωρο ή και προς το τέλος του έτους, λένε οι σύµβουλοι!

zaria

∆εν χωράει πολλούς και οι ενδιαφερόµενοι είναι λίγοι, αλλά οι αρµόδιοι στην πλατεία Βάθη έβγαλαν διευκρινιστική εγκύκλιο για το 14χίλιαρο. Μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζεται ότι για να µπεις στο µέτρο πρέπει να έχεις όλα τα αγροτεµάχια κοντά στον τόπο κατοικίας σου, για να έχεις εύκολη πρόσβαση. Τονίζεται ότι «κατά την αξιολόγηση θα εξαιρούνται από την εκµετάλλευση αγροτεµάχια που δεν βρίσκονται εντός οικείας και των όµορων προς αυτήν Περιφερειακών Ενοτήτων αλλά δεν θα εξαιρούνται οι βοσκότοποι ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους τοποθεσία». Κι όλο αυτό λόγω της τεχνικής λύσης, γιατί όπως όλοι ξέρουν, έχουν δοθεί βοσκοτόπια σε κτηνοτρόφους ακόµα και σε µακρινούς νοµούς από την περιοχή τους! Εµ τώρα, τι να προλάβουν να διορθώσουν;

zaria

Όλα καλά, σου λέει, µε τις πληρωµές τη Μεγάλη Εβδοµάδα, που έσπευσαν οι επιτελείς της Βάθη και της ∆οµοκού να καλύψουν µέχρι και συνδεδεµένες στα ζωικά, ένα µήνα νωρίτερα, ενόψει… εκλογών! Βέβαια, ο ίδιος ο υπουργός Σταύρος, µε την ίδια ανακοίνωση, µε την οποία πανηγύριζε για τις πιστώσεις, ενηµέρωνε όσους θα γκρίνιαζαν ότι έρχεται και δεύτερο κύµα πληρωµών, αµέσως µετά το Πάσχα. Φυλάµε τα νώτα µας!!

zaria

Μεγαλοβδοµάδα µε καλά νέα, πληρωµές για τους αγρότες, παράταση στον χρόνο υποβολής αιτήσεων για τη Βιολογική κτηνοτροφία και επιπλέον 80 εκατ. ευρώ για τη Βιολογική Γεωργία. Κι ενώ στην αρχή τους πήρε όλους η χαρά, τα παραπάνω χρήµατα δεν φτάνουν ούτε για ζήτω στο πρόγραµµα της Βιολογικής, αφού και µ’ αυτά πάλι µένουν εκτός χιλιάδες επιλαχόντες. Εν τω µεταξύ, το ίδιο το υπουργείο, και µάλιστα στην ανακοίνωσή του φαίνεται να παραδέχεται ότι έκαναν λάθος στον υπολογισµό της ενίσχυσης, ενώ δεν διαφαίνεται και καµιά προσπάθεια για να το διορθώσουν. Και µην ξεχνάµε scripta manent.

zaria

Μάρτης γδάρτης λέει η λαϊκή ρήση, όµως αυτή τη φορά τη ζηµιά την έκανε ο Απρίλης! Το µπουρίνι που έπληξε σχεδόν όλη τη χώρα, πριν λίγες ηµέρες, έκανε τεράστιες καταστροφές και σε 40.000 στρέµµατα µε δενδρώδεις καλλιέργειες στην Ηµαθία. Το ζητούµενο για τους παραγωγούς είναι να αποζηµιωθούν το συντοµότερο δυνατό, γιατί µε την τακτική του ΕΛΓΑ να πληρώνει ακόµα και στον ενάµιση χρόνο, δεν αποκλείεται χιλιάδες από αυτούς να χάσουν την καλλιεργητική σεζόν. Άσε που οι περισσότεροι έχουν ακόµα να λαµβάνουν οφειλές από το περασµένο έτος.

zaria

Ακούµε συνέχεια για τη σύσταση Οµάδων Παραγωγών και τα θετικά της τόσο όσον αφορά τη διαχείριση της παραγωγής των συµµετεχόντων όσο και την αύξηση της διαπραγµατευτικής τους ικανότητας στην εµπορία των προϊόντων τους. Στην περίπτωση όµως της ειδικής ενίσχυσης βάµβακος, οι Οµάδες µάλλον σε κακό τους βγήκαν. Όσοι λέει παρέδωσαν βαµβάκι σε εκκοκκιστήριο εκτός του συνεργαζόµενου µε την Οµάδα δεν πληρώθηκαν τη συνδεδεµένη! Τους ζώνουν τα φίδια… Λες να γίνει το ίδιο και µε τις ενισχύσεις στα ζωικά;

zaria

Αλλαγές και αυτή τη διετία στην προεδρική θέση της Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής Αµπέλου και Οίνου µε τον Γιάννη Βογιατζή να αναλαµβάνει και πάλι πρόεδρος, αντικαθιστώντας τον Βαγγέλη Αργύρη ο οποίος και τον είχε διαδεχθεί τον Μάρτιο του 2017. Μια τυπική διαδικασία, που έχει προκαθοριστεί µε αµφότερους τους δύο άντρες να είναι σύµφωνοι. Βασικός σκοπός της οργάνωσης, αλλά και των δύο διατελεσάντων προέδρων, η ενδυνάµωση της παρουσίας του ελληνικού κρασιού στις διεθνείς αγορές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία