
Βγήκε στη ∆ιαύγεια και µια απόφαση για de minimis ύψους 186.000 ευρώ, που αφορά παραγωγούς µανταρινιού της Θεσπρωτίας, οι οποίοι δεν είχαν λάβει την έκτακτη ενίσχυση των 70 ευρώ. Ήταν αυτοί, που δήλωσαν στο ΟΣ∆Ε ότι καλλιεργούν µανταρίνι, χωρίς
να αναγράφεται η ποικιλία Κληµεντίνη. Τώρα, σου λέει, µε τη νέα απόφαση θα πληρωθούν όλοι οι παραγωγοί. Λύθηκε κι αυτό.
Στα κάγκελα, σου λέει, είναι οι κτηνοτρόφοι µε το µποϊκοτάζ που ανακοίνωσε η Γενική Οµοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) στα τυροκοµικά, γαλακτοκοµικά, γάλατα και γιαούρτια. Οι ίδιοι καταγγέλουν ότι η απόφαση αυτή θα φέρει µείωση της ζήτησης και θα αποτελέσει αφορµή για µείωση των τιµών παραγωγού στο γάλα, ενώ την ίδια στιγµή το κόστος παραµένει σε υψηλά επίπεδα και κάνει µη βιώσιµες τις εκτροφές. Μάλιστα, οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο και για κινητοποιήσεις.
Η mεγαλύτερη έκπληξη, όπως λένε, είναι το γεγονός της άκαιρης και αργοπορηµένης αυτής κίνησης. Αναρωτιούνται δε γιατί δεν έγιναν µποϊκοτάζ και σε άλλα αγαθά ευρείας κατανάλωσης όπως τα καύσιµα και το ρεύµα, των οποίων οι τιµές έχουν υπερδιπλασιαστεί. Το ζητούµενο της αγανάκτησης και της δυσαρέσκειάς τους, επισηµαίνουν, είναι ότι εν τω µεταξύ σηµειώνεται τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής που υπολογίζεται ότι ξεπέρασε το 150% σε σε σχέση µε την αντίστοιχη αύξηση των τιµών παραγωγού. Αδικία, το θεωρούν!
Τα έχουν πάρει στο κρανίο οι γεωπόνοι του δηµοσίου µε την αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στο δίκαιο – όπως το θεωρούν- αίτηµά τους για διεκδίκηση των δεδουλευµένων για ελέγχους (ποιοτικούς και φυτοϋγειονοµικούς) εκτός ωραρίου, που έχουν κάνει και δεν έχουν πληρωθεί. Κι ενώ δεν υπάρχει καµία εξέλιξη σχετικά µε την τροποποίηση της απόδοσης των τελών που καταβάλλονται υπέρ των ελεγκτών, οµόφωνα τα µέλη της ΠΕΓ∆Υ αποφάσισαν τη συνέχιση της αποχής από τους ελέγχους εκτός ωραρίου εργασίας, αλλά και τη δικαστική προσφυγή για την διεκδίκηση των δεδουλευµένων και υπερωριών τους.