Θα κρατήσουν και ένα µήνα, αργότερα θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις ποσοτήτων για τις συνδεδεµένες. Όπως καταλαβαίνετε, οριακά προλαβαίνουν πριν το Πάσχα να πληρώσουν κάτι, µην δεν έχει ο αγροτικός κόσµος ούτε καν για να ψήσει ένα αρνί.
Αρνί λέγοντας, εδώ που έφθασε ένα µεγάλο κοµµάτι της κτηνοτροφίας, δηλαδή στον πάτο, λόγω της ευλογιάς, το στοίχηµα πλέον είναι η ανασυγκρότηση της σε σωστές βάσεις. Ζητούµενο πάντως είναι να κλείσει έως το Πάσχα ο καταστροφικός κύκλος της ασθένειας, ώστε να ξεκινήσει η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου. Με την εγγύηση του ∆ηµοσίου… Αυτό εξάλλου ήταν και το ζητούµενο στη ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, µε την Τράπεζα Πειραιώς να βάζει στο τραπέζι εξειδικευµένα χρηµατοδοτικά εργαλεία για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισµό κτηνοτροφικών µονάδων, για επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Κι ενώ µίλησαν για την ανάγκη αυστηρής τήρησης µέτρων βιοασφάλειας, οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν να καταρτιστεί άµεσα και να παρουσιαστεί στον κλάδο ένα Plan B, ακόµη και αν δεν χρειαστεί ποτέ να χρησιµοποιηθεί, ώστε να γνωρίζει ο παραγωγικός κόσµος πως υπάρχει σχέδιο ακόµη και σε ένα ενδεχόµενο ραγδαίας αύξησης των κρουσµάτων την περίοδο του Πάσχα. Ο πρωθυπουργός πάντως ξεκαθάρισε ότι η εκρίζωση της νόσου είναι η µόνη οδός.
Μόνη οδό στην ανάγκη «µόνιµου µηχανισµού παραγωγής πολιτικής», όπως το εξέφρασε σε άρθρο του στο προηγούµενο φύλλο της Agrenda Σπύρος Καχριµάνης, βρίσκει και ένας φύλλος και παλιός συνεργάτης της εφηµερίδας ο Ηλίας Εµµανουηλίδης. Όπως ο ίδιος λέει: «Ό,τι και να προτείνεται από τους µελετητές, σε διάφορες συνάξεις ειδικών, δε φτάνει. Η ζωή προχωρεί, τα πράγµατα αλλάζουν, βγαίνουν καινούργια προβλήµατα των οποίων η λύση απαιτεί νέα πολιτική, νέες στρατηγικές. Αν δεν υπάρχει µόνιµος µηχανισµός παραγωγής πολιτικής η κατάσταση θα µοιάζει µε σκύλο που κυνηγάει την ουρά του. Μόνιµος µηχανισµός παραγωγής αγροτικής πολιτικής είναι η Κεντρική Υπηρεσία του αγροτικού υπουργείου όταν αυτή είναι αµιγώς Επιτελική. Όπως στη διακυβέρνηση µιας δηµοκρατικής χώρας πρέπει να υπάρχει διαχωρισµός Εξουσιών (Νοµοθετική, ∆ικαστική, Εκτελεστική), έτσι σε ευνοµούµενα κράτη στη ∆ιοίκηση πρέπει να υπάρχει διαχωρισµός Αρµοδιοτήτων (Επιτελικών, Εκτελεστικών, Ελεγκτικών). Σήµερα η Πολιτική Εξουσία πέραν της απαράδεκτης κοµµατικοποίησης που έχει επιβάλλει µε τους κοµµατικούς γενικούς γραµµατείς, είναι και άσχετη περί της οργάνωσης της ∆ιοίκησης. Οι αρµοδιότητες είναι χύµα µίγµα παντού».