Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Τρίμματα

panagos01
12 Απριλίου

Κοπτοραπτική

Το γεγονός ότι το πρόγραµµα των αγροτικών συµβούλων (Μέτρο 2.1) µε αρχικό προϋπολογισµό 120 εκατ. ευρώ (λέγεται πως σήµερα υπάρχουν διαθέσιµα 80 εκατ. ευρώ) έχει µείνει στα συρτάρια των διαχειριστικών αρχών και βέβαια των υπουργών σχεδόν µια πενταετία δεν είναι καθόλου τυχαίο. Έχει να κάνει µε τη στρέβλωση που έχει υπάρξει στο συγκεκριµένο χώρο, επί της ουσίας µε την παρουσία ενός φορέα, ο οποίος, ως γνωστόν, συνδέεται µε το ΟΣ∆Ε και επίσης ως γνωστόν, έχει απλώσει τα πλοκάµια του παντού.

panagos01
05 Απριλίου

Στην καρδιά

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί την «καρδιά» του υπουργείου, όντας ο οργανισµός που αναλαµβάνει να προβεί στην πληρωµή των 650.000 αγροτών µας.

panagos01

Tώρα µπορούµε να κοιµόµαστε ήσυχοι! Όπως αναφέρεται σε επίσηµη ανακοίνωση του υπουργείου, ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός «προσκάλεσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας κ. Βοϊτσεχόφτσκι να έρθει στην Ελλάδα µόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, για να συζητήσει τη νέα ΚΑΠ από κοντά µε τους Έλληνες αγρότες και παραγωγούς». Σαν πολύ νωρίς δεν άρχισε το δούλεµα, ο νεοεισερχόµενος;

panagos01

Ήταν άδικη, δε λέω, η σύνδεση των ενισχύσεων µε την παραγωγή, όµως κι αυτό που γίνεται σήµερα µε τα λεγόµενα «ιστορικά» και τα κάθε είδους «παράπλευρα» δικαιώµατα άµεσων ενισχύσεων; Οδηγεί χρόνο µε το χρόνο σε µια προφανή στρέβλωση της πραγµατικότητας και σε µια ξεκάθαρη αδικία σε βάρος των πραγµατικών παραγωγών.

panagos01

Με µια διάθεση απλούστευσης των πραγµάτων, θα µπορούσα να πω ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα, όχι µόνο δεν υποστηρίζονται στην ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους, αντίθετα, σε κάποιες περιπτώσεις, φαίνεται ότι διώκονται κιόλας.

panagos01

Στην πολιτική υπάρχουν δύο δρόµοι. Ο ένας λέει άσε τα πράγµατα να πάνε όπως πάνε και κανένας δεν θα σου παραπονεθεί. Ο άλλος λέει κάνε τις αλλαγές που υπαγορεύει το αύριο και θα βρεις τη δικαίωσή σου από την ιστορία.

panagos01
22 Φεβρουαρίου

Η πεμπτουσία του τύπου

Η εξουσία που κατέχουν οι πολιτικοί άνδρες είναι αρκετή για να κάνει πολλούς εξ αυτών να πετούν στα σύννεφα. ∆εν χρειάζεται εποµένως και η κολακεία του Τύπου. Το λέω αυτό γιατί βλέπω πολλούς εκ των συναδέλφων µου να υµνολογούν ακόµα και για τα αυτονόητα. Θυµίζω απλά ότι η πεµπτουσία του Τύπου είναι η κριτική και ο έλεγχος της εξουσίας.

panagos01
15 Φεβρουαρίου

Γηραλέοι παντού

Ανάµεσα στις πολλές και µεγάλες αδυναµίες που παρουσιάζει ο αγροτικός τοµέας στην Ελλάδα, είναι και το γεγονός ότι µεγαλώνει συνεχώς η απόσταση ανάµεσα σε «δύο γενιές» µε σηµαντικό ρόλο στα δρώµενα. Σηµειωτέον ότι το θέµα δεν είναι τόσο ηλικιακό, όσο έχει να κάνει µε τον τρόπο που η κάθε πλευρά προσεγγίζει τη συµµετοχή της στο αγροτικό γίγνεσθαι.

panagos01

Tο έγραφα πριν από λίγες µέρες και στο editorial του Ελαίας Καρπός, είναι εύκολο να φορτώνεις στους αγρότες όλη την ευθύνη για τις παθογένειες που παρουσιάζει η ελληνική γεωργία.

panagos01

Ξεκινάω σήµερα µε την ενηµέρωση ενός φίλου αναγνώστη από την Κοµοτηνή. Το 2009, λέει, στο νοµό Ροδόπης, µερίδα βαµβακοπαραγωγών έλαβε ελλειµµατική συνδεδεµένη. Πριν από 3 χρόνια βάλαµε δικηγόρο για να λάβουµε το υπόλοιπο ποσό. Σήµερα, εν έτη 2021, µας ζητούν εκ νέου να προσκοµίσουµε τα τιµολόγια του 2009. Όχι τιµολόγια δεν µπορώ να προσκοµίσω, δηλώνει µε αγανάκτηση ο αναγνώστης µας, δεν θυµάµαι καν σε πιο εκκοκκιστήριο παρέδωσα την παραγωγή µου!

panagos01
25 Ιανουαρίου

Κάστα συμφερόντων

Για όλες τις χώρες – µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η βάση δεδοµένων του ΟΣ∆Ε, εκτός από µέσον για την κατανοµή των κοινοτικών ενισχύσεων, είναι ένα πολύτιµο εργαλείο για τη χάραξη της αγροτικής πολιτικής.

panagos01

Αναλαµβάνοντας στα µισά περίπου της κυβερνητικής θητείας, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει την πολυτέλεια ούτε να ενηµερωθεί εξ αρχής ούτε να περιµένει.

panagos01

Για να φθάσει να γίνει κάποιος υπουργός, σηµαίνει ότι έχει περάσει από πολλές συµπληγάδες, οπότε δεν περιµένει από τον έναν και τον άλλο να δει τι πρέπει να κάνει.

panagos01

Για να έχουµε, όπως όλοι ευχόµαστε, µια καλή χρονιά, καλό είναι να αποφεύγουµε τα λάθη της προηγούµενης. Το πρώτο βήµα για την αποφυγή των ίδιων λαθών είναι η αναγνώρισή τους. Το δεύτερο, αν γίνεται, είναι η διόρθωσή τους και τέλος η µη επανάληψή τους.

panagos01

Το θέµα της εβδοµάδας ήταν χωρίς αµφιβολία οι πληρωµές των άµεσων ενισχύσεων, ο τρόπος µε τον οποίο αυτές έγιναν και φυσικά οι ουρές που άφησαν.

panagos01

Για 3.858 άτοµα τα οποία απ’ ότι µαθαίνω αµφισβητούνται βάσιµα ως δικαιούχοι δικαιωµάτων από το Εθνικό Απόθεµα, γίνεται τις τελευταίες µέρες ο καυγάς στην υπόθεση των κοινοτικών ενισχύσεων. Αποτέλεσµα όχι µόνο να καθυστερήσει η εξόφληση των παραγωγών αλλά και να υπάρξει οριζόντια περικοπή στα χρήµατα που τελικά πιστώθηκαν.

panagos01

Οσο κι αν επιµένουν ορισµένοι εκ των ιθυνόντων να βλέπουν τους αγρότες και τον τοµέα της αγροτικής παραγωγής σαν κοµµάτι του πελατειακού τους συστήµατος, το βέβαιο είναι ότι η απάντηση θα δοθεί από τις εξελίξεις στην πραγµατική αγορά και τη δυνατότητα των ίδιων των αγροτών να προσαρµοσθούν έγκαιρα και αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους στο νέο περιβάλλον.

panagos01

Το αύριο της ελληνικής γεωργίας δεν θα κριθεί από τις ειδικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού που µοιράζει τον τελευταίο καιρό και µάλιστα µε… πολύ δικό του τρόπο, ο υπουργός αγροδιατροφής Βορίδης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ