Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Τρίμματα

panagos01

Ιστορικά, µε βάση τις δηµοσκοπήσεις, οι υπουργοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στους δηµοφιλείς και σ’ εκείνους που συγκεντρώνουν χαµηλά ποσοστά δηµοτικότητας.

panagos01

Είναι η δεύτερη φορά που τα καλά νέα για τους κτηνοτρόφους ζυµώνονται στην Κατερίνη. Την πρώτη ήταν το Φθινόπωρο του 2019 όταν µπήκαν οι βάσεις για αύξηση των τιµών στο αιγοπρόβειο γάλα. Μέσα στο µήνα και παρά τις αντιρρήσεις του... κουβέρνου, προχωράει η πανελλαδική συνέλευση των κτηνοτρόφων που θα εξετάσει τη «ληστεία του αιώνα» και τις τιµές των ζωοτροφών.

panagos01

Επειδή στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να καλύψουν τις επαναλαµβανόµενες παρανοµίες τους δεν κοιτάνε τι έγραφαν στα έγγραφα που δώσαµε στην δηµοσιότητα, ψάχνουν να σωθούν µε περιστατικά ασφάλειας.

panagos01

Μέχρι πόσες παρατάσεις µπορούν να δοθούν στις θητείες των διοικήσεων των συνεταιρισµών; Κι αυτό, µόνο και µόνο για να είναι οι πρόεδροι υποχρεωµένοι στον υπουργό που παρατείνει τις θητείες τους! Γελούσαµε κάποτε µε το αειθαλές προεδρείο της ΠΕΝΑ (Νέοι Αγρότες). Που να ξέραµε ότι µε πρόσχηµα την πανδηµία θα γίνονταν «µόνιµοι» και οι πρόεδροι των θεσµοθετηµένων συνεταιριστικών οργανώσεων!

panagos01
22 Ιουνίου

Οι ευπατρίδες

Υπάρχουν πολλών ειδών πολιτικοί. Εκείνοι που έχουν υψηλή αίσθηση του καθήκοντος, έρχονται για να προσφέρουν και όχι να αποκοµίσουν οφέλη από την ενασχόλησή τους µε το σπορ και όταν ο τοµέας τον οποίο υπηρετούν έχει προβλήµατα, χάνουν τον ύπνο τους.

panagos01

Οι υπουργοί και οι πολιτικές ηγεσίες κρίνονται από τη δυνατότητά τους να λύνουν προβλήµατα και την ευχέρειά τους να χαράσσουν πολιτικές. Όλα τ’ άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση. Φτηνά φτιασιδώµατα, προσπάθειες να αγνοηθεί η πραγµατικότητα και να κρυφτούν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, κούφια λόγια και τακτικές µαυρογιαλούρων µε µόνο ζητούµενο την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου.

panagos01

το µέλλον των δραστηριοποιούµενων στον αγροτικό τοµέα προµηνύεται λαµπρό. Αυτό που χρειάζεται, είναι να έχουν τα µάτια τους και τα αυτιά τους ανοιχτά. Το παιχνίδι των αγροτικών επιχειρήσεων τα επόµενα χρόνια δεν θα κριθεί στο χωράφι. Ή µάλλον δεν θα κριθεί µόνο στο χωράφι. Θα κριθεί στη δυνατότητα των καθοδηγητών τους να δουν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και τα χρηµατοδοτικά προγράµµατα. Να δουν τις τεχνολογικές και όχι µόνο εξελίξεις και να τις ενσωµατώσουν µε τη βοήθεια των προγραµµάτων στη δουλειά τους.

panagos01

Αν κρίνω από την ανάρτηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκου Καχριµάνη, η διαδικτυακή επικοινωνία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης µε τους Περιφερειάρχες δεν θα πρέπει να πήγε και ιδιαίτερα καλά.

panagos01

το ευρύτερο οικονοµικό περιβάλλον που διαµορφώνεται µετά την εµπειρία του κορωνοϊού, δείχνει να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την αναδιάταξη των δυνάµεων στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής, την αναβάθµιση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και την ανάκτηση πλεονεκτήµατος ανταγωνιστικότητας.

panagos01

Μπορεί στις µεγάλες συναντήσεις να προβάλλεται ο ρόλος της αγροτικής παραγωγής ως αναπτυξιακή αφετηρία στο νέο οικονοµικό µοντέλο που οραµατίζεται η χώρα, ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι αυτή τη στιγµή στον αγροτικό χώρο υπάρχει πολύ µεγάλο πρόβληµα. Υπάρχει πρόβληµα προσανατολισµού, πρόβληµα στρατηγικής, πρόβληµα στοιχειώδους συνεννόησης.

panagos01
10 Μαΐου

Χωρίς συνοχή

Tα µηνύµατα για την ευρύτερη πορεία της ελληνικής οικονοµίας το επόµενο διάστηµα και µε ορατό ορίζοντα το 2024 δείχνουν να είναι καλά.

panagos01

Στο διάβα της ιστορίας, ήταν πολύ λίγες οι φορές που οι αγρότες στην Ελλάδα είχαν τη δέουσα προσοχή της συντεταγµένης Πολιτείας. Όµως από τον καιρό που έπεσε η αυλαία για την Αγροτική Τράπεζα και κατέρρευσε -λίγο καιρό µετά- και η ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι ολοφάνερη η απουσία υποστηρικτικού µηχανισµού ανάπτυξης του αγροτικού χώρου και θεσµικής έκφρασης των πρωταγωνιστών της αγροτικής παραγωγής.

panagos01
26 Απριλίου

Τα πελατάκια

Στις πολιτισµένες χώρες, οι φυσικές καταστροφές, όπως αυτή που προκάλεσε σε πολλές καλλιέργειες ο τελευταίος παγετός, δεν προσφέρονται για ψηφοθηρία, ούτε για… λαϊκή κατανάλωση.

panagos01

Όταν χάνεται η πίστη στην αγορά κι όταν ο παραγωγός εισπράττει αθέµιτο ανταγωνισµό, εποµένως δεν αµείβεται γι’ αυτό που παράγει, τότε όλα αρχίζουν να πηγαίνουν στραβά κι όλοι περιµένουν κάλυψη από τον ΕΛΓΑ.

panagos01
12 Απριλίου

Κοπτοραπτική

Το γεγονός ότι το πρόγραµµα των αγροτικών συµβούλων (Μέτρο 2.1) µε αρχικό προϋπολογισµό 120 εκατ. ευρώ (λέγεται πως σήµερα υπάρχουν διαθέσιµα 80 εκατ. ευρώ) έχει µείνει στα συρτάρια των διαχειριστικών αρχών και βέβαια των υπουργών σχεδόν µια πενταετία δεν είναι καθόλου τυχαίο. Έχει να κάνει µε τη στρέβλωση που έχει υπάρξει στο συγκεκριµένο χώρο, επί της ουσίας µε την παρουσία ενός φορέα, ο οποίος, ως γνωστόν, συνδέεται µε το ΟΣ∆Ε και επίσης ως γνωστόν, έχει απλώσει τα πλοκάµια του παντού.

panagos01
05 Απριλίου

Στην καρδιά

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί την «καρδιά» του υπουργείου, όντας ο οργανισµός που αναλαµβάνει να προβεί στην πληρωµή των 650.000 αγροτών µας.

panagos01

Tώρα µπορούµε να κοιµόµαστε ήσυχοι! Όπως αναφέρεται σε επίσηµη ανακοίνωση του υπουργείου, ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός «προσκάλεσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας κ. Βοϊτσεχόφτσκι να έρθει στην Ελλάδα µόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, για να συζητήσει τη νέα ΚΑΠ από κοντά µε τους Έλληνες αγρότες και παραγωγούς». Σαν πολύ νωρίς δεν άρχισε το δούλεµα, ο νεοεισερχόµενος;

panagos01

Ήταν άδικη, δε λέω, η σύνδεση των ενισχύσεων µε την παραγωγή, όµως κι αυτό που γίνεται σήµερα µε τα λεγόµενα «ιστορικά» και τα κάθε είδους «παράπλευρα» δικαιώµατα άµεσων ενισχύσεων; Οδηγεί χρόνο µε το χρόνο σε µια προφανή στρέβλωση της πραγµατικότητας και σε µια ξεκάθαρη αδικία σε βάρος των πραγµατικών παραγωγών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ