BACK TO
TOP

Τρίμματα

961-trimmata

Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει µια ενδιαφέρουσα κινητικότητα γύρω από τα αγροτικά θέµατα.

960-trimmata

Αρκετοί διατείνονται αυτόν τον καιρό ότι όλα βαίνουν καλώς. Βέβαια, ο καινούργιος λογαριασµός ύψους 280 εκατ. ευρώ που ήρθε από τις Βρυξέλλες για τις «αµαρτίες» του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι µεγαλύτερος από το σύνολο των αποζηµιώσεων που έχουν καταβληθεί µέχρι τώρα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία. ∆εν υπάρχει άλλη χώρα στην Ε.Ε. που να υποχρεώνεται σε τόσο βαριά πρόστιµα, όπως δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει τόσο κακό σύστηµα διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων.

959-trimmata

Κλωθογυρίσµατα

01 Απριλίου

Η τελευταία κατάθεση των τεχνοκρατών (ΓΠΑ & ΛΚΝ) στον βωµό της αλήθειας, αναφορικά µε το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, παρουσιάζει πολύ µεγάλο ενδιαφέρον. Τολµώ να πω ότι είναι η πρώτη φορά που στο δηµόσιο διάλογο κατατίθεται µια τόσο ζουµερή σύνοψη των εθνικών επιλογών και του πνεύµατος, που προέκρινε αυτές τις επιλογές. Είναι κρίµα που µια τέτοια ενηµέρωση άργησε τόσο πολύ.

958-trimmata

Απ’ ότι φαίνεται, η περίπτωση των Ολλανδών της HVA International που επέλεξε η κυβέρνηση για την κατάρτιση της µελέτης ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας µετά τις πληµµύρες του περασµένου Σεπτεµβρίου, µόνο τυχαία δεν είναι και σίγουρα θα µας απασχολήσει για πολύ καιρό.

957-trimmata

Eίναι αλήθεια ότι από τη µια ο κατακλυσµός στη Θεσσαλία κι από την άλλη οι αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων µηνών, έχουν αναµοχλεύσει κάπως το αγροτικό, το οποίο, συνιστά στην κυριολεξία εθνικό ζήτηµα και δεν είναι απλά ένα θέµα. Και µόνο το γεγονός ότι οι αγρότες έγιναν δύο φορές δεκτοί στο µέγαρο Μαξίµου και απασχόλησαν επί ώρες τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κάτι δείχνει.

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_30

Η αλήθεια είναι πως οι αγρότες λίγο νοιάζονται για το ποια είναι η δοµή, ποιος διοικεί και ποιος τελικά κάνει κουµάντο στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Βεβαίως, όταν έρθει η ώρα των πληρωµών και ειδικά όταν οι πληρωµές αργούν ή δεν γίνονται καθόλου, αρχίζει η µουρµούρα και η κριτική επί δικαίων και αδίκων. Πάντως, χωρίς µπογιά δεν βάφονται αυγά, εποµένως, µε… φούσκες δεν χτίζεται Οργανισµός Πληρωµών. Τα λέω όλα αυτά, γιατί, Κυριακή κοντή γιορτή! Μακάρι να διαψευστώ, όµως µε την κατάσταση που βασιλεύει σήµερα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, πληρωµές της προκοπής -για τα «καθεστώτα» που είναι σε εκκρεµότητα- δεν προβλέπονται, ούτε µέχρι το Πάσχα!

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_29

Φιλότιµες οι προσπάθειες της ελληνικής αντιπροσωπείας για αναθεώρηση (γρήγορες διαρθρωτικές λύσεις ονοµάστηκαν λίγο αργότερα) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ωστόσο κάποιος θα πρέπει να διευκρινίσει πως ακριβώς τις εννοεί και κατά πόσο θα µπορούσαν να αµβλύνουν πραγµατικά το σοβαρό πρόβληµα ανταγωνιστικότητας, που αντιµετωπίζει εδώ και καιρό η ελληνική γεωργία.

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_28

Τόσα δίνω, πόσα θες

26 Φεβρουαρίου

Πριν σπεύσουν να ευχηθούν οι παραστάτες του Μαξίµου... του χρόνου πάλι, καλό είναι να µελετήσουν προσεκτικά τι κάνουν για τους αγρότες οι Γάλλοι.

trimmata-953

Καλοί οι τακτικισµοί, ένθεν και ένθεν, θα πρέπει όµως, κάποια στιγµή, σ’ αυτή τη χώρα, αν κάποιοι νοιάζονται πραγµατικά για το µέλλον του τόπου, να αναζητήσουν και τις δέουσες λύσεις στο αγροτικό πρόβληµα. Εκτός και αν ζουν µε την εντύπωση ότι όλα βαίνουν καλώς!

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_26

Χαμένες προσδοκίες

12 Φεβρουαρίου

Δεν υπάρχει αµφιβολία ότι η συνάντηση των αγροτών µε τον πρωθυπουργό τη ∆ευτέρα θα έχει µεγάλο ενδιαφέρον. Το γεγονός ότι γίνεται νωρίς, δηλαδή πριν αρχίσουν µεγαλύτερες εντάσεις, σε καλό κλίµα και µε αντιπροσωπευτική συµµετοχή από όλη την Ελλάδα, είναι στοιχεία που καταχωρούνται στα θετικά αυτής της συνάντησης.

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_24

Νέο σκορποχώρι

29 Ιανουαρίου

Kαλοδεχούµενες οι επιλογές Αυγενάκη στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το είπε και το ‘κανε. Τους άλλαξε όλους.

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_23

Όταν κάποια κρίσιµα προβλήµατα χρονίζουν, πέραν των άµεσων συνεπειών στην καθηµερινή λειτουργία, αποµυζούν ενέργεια και συχνά αποπροσανατολίζουν τους επιτελείς του αγροτικού χώρου από άλλα σηµαντικά θέµατα, τα οποία οφείλουν να αντιµετωπίσουν. Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, βέβαια, ανήκει στην παραπάνω κατηγορία.

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_22

Στην Πύλη του Μαρούδα

15 Ιανουαρίου

Τις επόµενες ηµέρες θα τελειώσει το θέµα της τοποθέτησης της νέας ∆ιοικήσεως, ενώ θα υπάρξει και ένας νέος συνεργάτης – τεχνικός σύµβουλος, προκειµένου να ενισχυθεί το κενό που υπάρχει στο πληροφοριακό σύστηµα». Πρόκειται για ένα µικρό απόσπασµα από την τοποθέτηση του υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, κατά την επίσκεψή του στον ΟΠΕΚΕΠΕ στα µέσα της εβδοµάδας. Φαίνεται τελικά, πως εκεί που ο ένας δεν µπορούσε, οι δύο δεν ταίριαζαν, τώρα σκάει µύτη και τρίτος

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_21

Τυροκαυτερή

08 Ιανουαρίου

Ένα σηµαντικό µέρος των θεµάτων που επηρεάζουν τη θέση των αγροτών, άπτονται τη πολιτικής που υπαγορεύεται από Βρυξέλλες και Αθήνα.

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_20

Ότι πήρατε, πήρατε!

02 Ιανουαρίου

Η τελευταία πληρωµή άµεσων ενισχύσεων στους αγρότες όχι µόνο δεν άµβλυνε τις δυσµενείς εντυπώσεις της πρώτης αλλά αντίθετα, έκανε τα πράγµατα ακόµα χειρότερα.

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_18

Την ώρα που η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών (ΕΘΕΑΣ) γιορτάζει τα τρία χρόνια από την υπογραφή του καταστατικού για την ίδρυσή της, συνεχίζονται χωρίς κανέναν περιορισµό οι «απαλλοτριώσεις» της συνεταιριστικής περιουσίας, µε ό,τι µπορεί να σηµαίνει αυτό για το µέλλον των συνεταιρισµών στη χώρα µας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ