
Ο πολύπειρος «∆άνης» φρόντισε δύο ώρες πριν συναντήσει τον υφυπουργό να κάνει προσύσκεψη µε γεωπόνους της περιοχής, οι οποίοι του παρέδωσαν τα απαραίτητα… σκονάκια, για να τεκµηριώσει και µε αριθµούς την επιχειρηµατολογία του, σχετικά µε την ανάγκη αποζηµίωσης των πληγέντων παραγωγών.
Τα στοιχεία που έλαβε προέρχονται από ένα ευρύ µετεωρολογικό δίκτυο και επιβεβαιώνουν πως το µήνα Μάιο για 17 ηµέρες και τον Ιούνιο για άλλες 15 ηµέρες η υγρασία ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό είχε ως συνέπεια να καθίσταται αδύνατο να ασκηθεί σωστή φυτοπροστασία και να προκύψουν φυτοπαθολογικά προβλήµατα, τα οποία προφανώς δεν οφείλονταν σε υπαιτιότητα των παραγωγών.
∆εν έλειψαν και οι εντάσεις στην κλειστή σύσκεψη που έγινε το πρωί της περασµένης Τρίτης 18 Ιουλίου σε γνωστό ξενοδοχείο στη Βέροια, για τα θέµατα που σχετίζονται µε την αλυσίδα αξίας του βιοµηχανικού ροδάκινου. Συχνά – πυκνά µέσα από την αίθουσα, όπου παρίστατο και ο υφυπουργός, αλλά και εκπρόσωποι της ΕΚΕ, έβγαιναν εκπρόσωποι των παραγωγών και έλεγαν διάφορα… γαλλικά για το γεγονός ότι δεν έγινε και πάλι καµιά αναφορά στην τιµή του συµπύρηνου.
Παράπονα εκφράστηκαν και για κάποιες αναφορές του υφυπουργού, σε σχέση µε πολιτικές του ΥΠΑΑΤ, όπως για παράδειγµα τις ρυθµίσεις για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών. «Μας λένε να επενδύσουµε στα φωτοβολταϊκά για να µειώσουµε το ενεργειακό κόστος, αλλά την ίδια στιγµή δεν µπορούµε να βρούµε ανοικτό δίκτυο να συνδεθούµε, για να µην πω και για τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουµε στην υλοποίηση των προγραµµάτων από το ταµείο ανάκαµψης», έλεγε ένας από αυτούς.
Συνάντηση µε τον νέο υπουργό της πλατείας µαθαίνουµε πως έχουν ζητήσει και από την Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Ρυζιού, η οποία ήδη απέστειλε και σχετική επιστολή συγχαρητηρίων. Στην ατζέντα της Ε∆ΟΡΥ περιλαµβάνεται και το θέµα της κατηγοριοποίησης των ποικιλιών ρυζιού, γιατί, όπως λένε, έχει παραγίνει το κακό µε τους επιτήδειους που βάζουν ό,τι ρύζι να ‘ναι στα σακουλάκια και στη συσκευασία γράφουν, π.χ. Καρολίνα.