Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Τρύπια Βάρκα

trupia_barka1

Στα πεπραγµένα τους οι µέχρι τώρα έχοντες την ευθύνη για τους ελέγχους στο γάλα, την προστασία της Φέτας και του ελληνικού γιαουρτιού καλό θα είναι να κάνουν τη νήσσαν (κάποιοι ήδη την κάνουν). ∆ιότι, βοά η αγορά για τις πρακτικές που εφαρµόζουν ορισµένες γαλακτοκοµικές επιχειρήσεις σε βάρος των ελλήνων κτηνοτρόφων που κατά τα λοιπά διατείνονται πως είναι στο... πλευρό τους. Οι καταγγελίες δίνουν και παίρνουν (µε χαρτιά όχι µε λόγια), όµως ουδείς παρεµβαίνει για να σταµατήσουν οι λαθροχειρίες, που ως φαίνεται έχουν υποστηριχτές!

trupia_barka1

Να καµφθούν ορόσηµα και πολλαπλές διοικητικές απαιτήσεις στα στρατηγικά ζήτησαν µε τροπολογίες που κατέθεσε η προεδρία πολλοί υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, υπό τον φόβο διακοπής των ταµειακών ορών της επερχόµενης ΚΑΠ. Μάλιστα, στην παρέµβασή του ο Επίτροπος Χόγκαν φαίνεται να τους «έκλεισε το µάτι» λέγοντας τους ότι οι υπηρεσίες του έχουν λάβει... σήµα και ειδοποιούν τις εθνικές αρχές να µην πολυανησυχούν µε τις πρόσθετες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων...

trupia_barka1

«Μια βασική διαφοροποίηση, που φέρνει η νέα φιλοσοφία στην ΚΑΠ είναι τα στρατηγικά σχέδια. Θα πρέπει να είναι σαφείς οι στόχοι και τα οικονοµικά σχέδια», λέει ο Σταύρος. Μόνο που δεν έχουν ακόµη προκηρυχθεί οι µελέτες. Λεπτοµέρειες!

trupia_barka1

Θα γίνει πραγµατικά χαµός λέει η Οµοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων & Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, αν ο ΕΛΓΟ ∆ήµητρα πάει να κυνηγήσει µόνο τους «εύκολους» παραβατικούς κτηνοτρόφους, αφήνοντας στην... ησυχία τυροκόµους και γαλακτοβιοµηχανίες που από το 2017 δεν έχουν δηλώσει ούτε ένα κιλό αιγοπρόβειο γάλα. «Τι φοβάστε και δεν κάνετε κάτι; Εδώ και τρία χρόνια ισχυρίζεστε ότι κάνετε ελέγχους αλλά δεν έχουµε δει κανένα αποτέλεσµα», ρωτάνε.

trupia_barka1

Μάταιες και οι προσδοκίες που καλλιεργούσε η Ολυµπία στη Zootecnhia ότι εξετάζονται µέτρα µε το Οικονοµικών για φθηνό αγροτικό πετρέλαιο. Ούτε µία κουβέντα από την Παπανάτσιου στην πρόσφατη συνάντηση στην πλατεία µε τους µπλοκατζήδες. Κατά τα λοιπά οι λύσεις που έρχονται ευνοούν τους εµπόρους, νοµιµοποιούν τους «ενδιάµεσους» στο γάλα, ενώ τους παραγωγούς τους κάνουν ακόµη πιο µικρούς στην τρύπα του ζουρνά και αυτό το γνωρίζουν, οι έχοντες την ευθύνη.

trupia_barka1

Ο Βάγκος καλά τα λέει οι αγρότες όταν βγαίνουν στους δρόµους, στοχεύουν να αναδείξουν τα προβλήµατα τους και να φέρουν στο τραπέζι του διαλόγου τα θέµατα που τους απασχολούν. Τώρα, αν κάποιοι χρωµατίζουν πολιτικά τα προβλήµατα, µόνο κακό κάνει και τίποτα άλλο, αφού οι όποιες παροχές που δίνονται σκόρπια, υπό πίεση µπλόκων, είναι σαν να πέφτουν σε ένα τρύπιο κουβά και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν εκατέρωθεν και οι δύο πλευρές.

trupia_barka1
11 Φεβρουαρίου

Μια πινέζα Βερολινέζα

Με τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του εξελίσσεται κι αυτός ο γύρος των αγροτικών κινητοποιήσεων µε τους επικεφαλής των µπλόκων να θεωρούν, όχι άδικα, ότι η κυβέρνηση υπεκφεύγει στα θέµατα που την απασχολούν και τον αρµόδιο υπουργό να τους «στοχοποιεί» ως αρνητές διαλόγου.

trupia_barka1

Ανάµεσα στα πολλά, που επικαλέστηκε ο υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, στη λογοµαχία στη Βουλή µε αφορµή την επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης ΠΑΣΟΚ-∆ΗΜΑΡ και τα de minimis στους κτηνοτρόφους που για ετήσια απώλεια 35 ευρώ ετησίως για το αιγοπρόβειο γάλα, τους δίνονται 5 ευρώ και αυτά ως µέτρο ανακούφισης µέχρι να αποδώσουν οι έλεγχοι στην αγορά. «Ούτε καν την παραποµπή του θέµατος στην Επιτροπή Ανταγωνισµού κάνατε για να κρατήσετε έστω τα προσχήµατα», είπε.

trupia_barka1

Ο πολύπαθος κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας, µπορεί η Κοµισιόν να τον έχει «κρυφό καµάρι», όπως προκύπτει από σχόλιο της µε αφορµή το ρεπορτάζ της Agrenda περί πριµ εξόδου, µετρά τα τελευταία χρόνια χιλιάδες «λουκέτα» και χωρίς φράγκο.

trupia_barka1

Ο κάµπος ανάστατος µε το φαινόµενο των ανοιχτών τιµών στο βαµβάκι, ειδικά όταν τα πράγµατα πάνε καλά, θέµα που χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» και ο υπουργός της πλατείας και οι συν αυτώ. Μένει να αποδειχτεί αν θα προχωρήσει το project που προωθεί µε τον θεσσαλό υφυπουργό για θεσµοθέτηση των προπωλήσεων µε συµφωνηµένη τιµή.

trupia_barka1

Το θέµα της κατάργησης των ιστορικών δικαιωµάτων ζυµώνεται από καιρό στα ευρωπαϊκά φόρα. Οι τελικές αποφάσεις της Κοµισιόν θα επισφραγιστούν σε µία από τις συνόδους επί των διαπραγµατεύσεων για τα νοµικά κείµενα της ΚΑΠ ανοίγοντας επί της ουσίας το αγροτικό επάγγελµα.

trupia_barka1

Καλά, αν το πετύχει αυτό ο υπουργός της πλατείας θα είναι για Γκίνες. Ποιο; Να φέρει στα µέτρα του τις αποφάσεις της Κοµισιόν για την ΚΑΠ. «Νοµίζω ότι είµαστε στην ίδια πλευρά ώστε η τελική διαµόρφωση των κανονισµών να είναι προς όφελος των Ελλλήνων παραγωγών», δήλωσε µετά την επίσκεψη Χόγκαν στη Βάθη.

trupia_barka1

Στα Καλάβρυτα, οι αναφορές Τσίπρα για de minimis µόνο στους ορεινούς, έφεραν την αντίδραση του Μάξιµου (έδωσα τη µάχη στο γάλα), ο οποίος ζήτησε παρεµβάσεις επί της ουσίας για αναχαίτιση των ελληνοποιήσεων στο αιγοπρόβειο γάλα που έχουν «κόψει» την τιµή του.

trupia_barka1
03 Δεκεμβρίου

Ο Ριχάρδος με τα ΚΕΑ

Καλές οι προθέσεις του υφυπουργού Βασίλη για την χάραξη εθνικής στρατηγικής για το βαµβάκι, µόνο να µην µείνουµε στα της σύστασης της Οµάδας Εργασίας, στη θεωρία, και εν τέλει στο Μουσείο του Κατή, και χάσουµε το...δάσος.

trupia_barka1

∆ιάβασα µε προσοχή τις εξαγγελίες του καθ’ ύλην αρµόδιου γενικού γραµµατέα για τον «Ψηφιακό Μετασχηµατισµό του Γεωργικού Τοµέα» και τη χαρά που θα πάρουν περί τους 450.000 αγρότες, µόλις ολοκληρώσει το έργο µε τους 6.500 τηλεµετρικούς σταθµούς σε όλη τη χώρα. ∆εν ξέρω γιατί, αµέσως µου ήρθε στο νου, η ταλαιπωρία που υφίστανται οι τότε κυβερνητικοί αξιωµατούχοι, µηδέ του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σηµίτη εξαιρουµένου, για την υπόθεση του C4i. Πολύ φοβάµαι ότι µπροστά στο deal µε τα «µπαστουνάκια» το C4i θα µοιάζει αστείο!

trupia_barka1

Επειδή η Ελλάδα έχει µικρό αγροτικό κλήρο θέλει, λέει, και πολλούς δορυφόρους για να µπορεί να συντονιστεί στα νέα τεχνολογικά δεδοµένα.

trupia_barka1

Αυτά είναι. Fast and furious οι ελεγκτικές αρχές της Βάθη - που να πάρουν και το νέο αυτοκινητικό στόλο (leasing) - οι οποίες µπλόκαραν την εισαγωγή 15 φορτίων ρυζιού προέλευσης τρίτων χωρών, που έφεραν υπολείµµατα φυτοπροστατευτικών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια (MRLs) στην Ε.Ε. Τα αποτελέσµατα των ελέγχων, αναφέρει, η «σεµνή» ανακοίνωση του υπουργείου της πλατείας είναι όχι για να «τροµοκρατήσουν το καταναλωτικό κοινό, αλλά για την ολοκληρωµένη ενηµέρωσή του»...

trupia_barka1

Η γραφειοκρατία ή η γνωστή µηχανοδηγία έφερε τα γνωστά προβήµατα µε τις πληρωµές των αγροτών; Τι κι αν 66.000 δικαιούχοι δεν είδαν σεντ στους λογαριασµούς τους. Οι δικαιολογίες αρµοδίων έτοιµες: ΑΤΑΚ, δασικοί χάρτες, µη ταυτοποιηµένα αγροτεµάχια κλπ, κλπ. Το 70% της βασικής ενίσχυσης, ουδείς φαίνεται πάντως να το προσέγγισε και ας είχε δώσει το ΟΚ και ο Χόγκαν.

trupia_barka1

Η υφυπουργός Ολυµπία σωστά λέει ότι το υπουργείο δεν µπορεί να διαµορφώσει τις τιµές του γάλακτος, µπορεί όµως να κάνει και έχει ξεκινήσει εκτεταµένους ελέγχους σε όλα τα επίπεδα και η νέα Υπουργική απόφαση για το γάλα θα είναι το πρώτο βήµα προς αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια ώρα η βουλευτής Παναγιώτα, υποστηρίζει ότι κανένας µέχρι τώρα νόµος δεν έχει ανακόψει την καταστροφική πορεία στο γάλα και τη φέτα και ως εκ τούτου προτείνει «ποσοστώσεις» ως ότου εξοµαλυνθεί η κατάσταση. Το θέµα είναι ότι θα εξοµαλυνθεί ή θα αποτελειωθεί... ο κλάδος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία