Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Τρύπια Βάρκα

trupia_barka1

Ραντεβού το... ∆εκέµβρη. Σε αντίθεση µε τους τότε κινηµατογράφους, που έκλειναν για τη θερινή σεζόν και προσκαλούσαν τους σινεφίλ να επανέλθουν τον επόµενο Σεπτέµβρη, το σήριαλ που έχει να κάνει µε την πολύκροτη υπόθεση της επί πιστώσει διάθεσης ζάχαρης από την ΕΒΖ, σε πελάτες οι οποίοι στο τέλος, κατά το εισαγγελικό πόρισµα, τη… φέσωσαν, µε 52 εκατ. ευρώ, θα έχει και άλλο επεισόδιο.

trupia_barka1

Στο µέγαρο της πλατείας αλήθεια τι γίνεται; Μετά τις ευρωεκλογές, αναζητούνται οι ένοικοί του. Στο τέλος θα βγει silver alert! Eίπαµε, ανέξοδοι οι απολογισµοί έργου, αλλά τίποτα; Βέβαια, τώρα, υπάρχει η «µάχη της ψήφου» και οσονούπω θα υπάρξουν αποκαλύψεις (λέµε τώρα...), αφού υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασµοί Προγραµµάτων, το βάρος των οποίων βέβαια πέφτει στους γενικούς.

trupia_barka1

Είδος υπο εξαφάνιση θα αποτελέσουν, λένε οι ροδακινοπαραγωγοί Πέλλας και Ηµαθίας, σε µία τριετία οι αγροτικές εκµεταλλεύσεις στην ευρύτερη περιοχή µε τα επιτραπέζια να έχουν πέσει στα 15 λεπτά. Ακούστηκε δε από παραγωγούς ότι καραδοκούν ρουµάνικα στέκια για να πάρουν τη σοδειά τους στα 10 λεπτά!

trupia_barka1

Στα πεπραγµένα τους οι µέχρι τώρα έχοντες την ευθύνη για τους ελέγχους στο γάλα, την προστασία της Φέτας και του ελληνικού γιαουρτιού καλό θα είναι να κάνουν τη νήσσαν (κάποιοι ήδη την κάνουν). ∆ιότι, βοά η αγορά για τις πρακτικές που εφαρµόζουν ορισµένες γαλακτοκοµικές επιχειρήσεις σε βάρος των ελλήνων κτηνοτρόφων που κατά τα λοιπά διατείνονται πως είναι στο... πλευρό τους. Οι καταγγελίες δίνουν και παίρνουν (µε χαρτιά όχι µε λόγια), όµως ουδείς παρεµβαίνει για να σταµατήσουν οι λαθροχειρίες, που ως φαίνεται έχουν υποστηριχτές!

trupia_barka1

Όπως στην χρηµατιστηριακή αγορά που προεξοφλεί τις πολιτικές εξελίξεις και κινείται αναλόγως, κάπως έτσι προσλαµβάνουν τα δεδοµένα και οι φορείς της αγροτικής οικονοµίας που στοιχίζονται µε αυτόν που φέρεται να έχει την ορµή του νικητή. Βέβαια, µέχρι να κοπεί το νήµα των εθνικών εκλογών πολλά θα διαµειφθούν και σε πολλές κολοτούµπες... ορκισµένων θα γίνουµε µάρτυρες.

trupia_barka1

Λίγα 24ωρα πριν τις ευρωεκλογές της Κυριακής, που καθώς φαίνεται αποτελούν ορόσηµο, για τις εθνικές, ο υπουργός της πλατείας σε συνέντευξη τύπου εκτός από τις διαχειριστικού τύπου ανακοινώσεις (εξαγγελίες για αρδευτικά, προγράµµατα, πληρωµές κλπ, κλπ), προχώρησε και σε απολογισµό του κυβερνητικού έργου στον αγροτικό τοµέα και τα 11 δις, που έχουν δοθεί ως τώρα (κοινοτικό κατά βάση χρήµα) και για τις αυξήσεις στον προϋπολογισµό της Βιολογικής που κινείται ανάλογα µε τις αντιδράσεις των περιφερειών...

trupia_barka1

Ο πρώην υπουργός της πλατείας, θυµάται τις προεκλογικές παροχές στους αγρότες λίγο πριν τις κάλπες του 2015, κάνοντας λόγο για την έκτακτη κρατική ενίσχυση 60 εκατ. ευρώ που είχε δοθεί µία Παρασκευή και συγκεκριµένη - όπως λέει - τράπεζα που πλήρωνε µέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. Βέβαια, τώρα οι κρατικές ενισχύσεις επειδή η εκλογολογία ξεκίνησε νωρίτερα, έχουν δοθεί νωρίτερα, και µένουν κάτι λοιπά µέχρι να ανοίξουν οι κάλπες...

trupia_barka1

∆εν ξέρω αλλά η πασχαλιάτικη «ευχαριστήρια επιστολή» των κτηνοτροφικών συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης προς τις κεφαλές της Βάθη, ήταν αν µη τι άλλο εµπνευσµένη και δοσµένη µε πολύ χιούµορ. Εξάλλου, η εικονική πραγµατικότητα που παρουσιάζουν οι επικεφαλής της πλατείας ότι όλα βαίνουν καλά στην κτηνοτροφία και τα ζητήµατα τιµών στο γάλα, κρέας, οι ελληνοποιήσεις και άλλα πολλά στίγµατα (βοσκοτόπια, ακατάσχετο κλπ) αποτελούν µακρινό παρελθόν, µόνο σαν όνειρο «στον καναπέ από τις 9» µε πρωταγωνίστρια τη Σκάρλετ Γιοχανσον φαντάζει.

trupia_barka1

Μεγάλη Τρίτη, πάντως µπήκαν όπως γράφαµε και οι πληρωµές µιας σειράς από συνδεδεµένες, υπόλοιπα τσεκ, πριµ βάµβακος, συν αυτούς που είχαν µείνει εκτός, αλλά και δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα για να µπορούν όλοι εκ των εχόντων την ευθύνη της διαχείρισης του θέµατος, να εφορµήσουν χωρίς παρατράγουδα στις γενέτειρες τους για το Πάσχα. Εξάλλου, και η κάρτα µε τις ευχές του υπουργείου είχε δώσει το στίγµα της εορταστικής...εξόδου, ενώ και οι διαχειριστές του συστήµατος είχαν λύσει τα θέµατα µε την ενεργοποίηση της Κάρτας του Αγρότη, κι όλα καλά...

trupia_barka1

Κάτι από...µηχανοπαρέα θυµίζει η επέλεση που καταγγέλλουν οι γεωτεχνικοί του δηµοσίου, λέγοντας πως ακούγονται φωνές που αναφέρονται σε ιδιώτες φυτοϋγειονοµικούς ελεγκτές και κτηνιάτρους εκτροφής. Κάποια λέει «κέντρα και παράκεντρα» αντί να προσπαθούν να παράξουν χρήµα και πραγµατικές ιδιωτικές επενδύσεις για τη χώρα επιχειρούν να γίνουν «χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη».

trupia_barka1

«Εδώ και τρία χρόνια ζητάµε αποτελέσµατα των υποτιθέµενων ελέγχων και είναι σαν να φωνάζουµε σε έναν κουφό», λένε οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι που βλέπουν όλα να γυρίζουν σε βάρος τους ακόµη και η πολυθρύλητη ΚΥΑ, που µπάζει από παντού. Ενδεικτικό είναι ότι στα σηµεία εισόδου στη χώρα γίνονται µόνο δειγµατοληπτικοί έλεγχοι µε ηλεκτρονική σάρωση των σχετικών παραστατικών διακίνησης και φορτίων γάλακτος. Κι όλα αυτά µε τη ναυαρχίδα Φέτα ΠΟΠ να πωλείται από αλυσίδες σε τιµές κάτω από 4,5 ευρώ το κιλό και στην Νιρβάνας...νιρβάνα!

trupia_barka1

Να καµφθούν ορόσηµα και πολλαπλές διοικητικές απαιτήσεις στα στρατηγικά ζήτησαν µε τροπολογίες που κατέθεσε η προεδρία πολλοί υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, υπό τον φόβο διακοπής των ταµειακών ορών της επερχόµενης ΚΑΠ. Μάλιστα, στην παρέµβασή του ο Επίτροπος Χόγκαν φαίνεται να τους «έκλεισε το µάτι» λέγοντας τους ότι οι υπηρεσίες του έχουν λάβει... σήµα και ειδοποιούν τις εθνικές αρχές να µην πολυανησυχούν µε τις πρόσθετες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων...

trupia_barka1

«Μια βασική διαφοροποίηση, που φέρνει η νέα φιλοσοφία στην ΚΑΠ είναι τα στρατηγικά σχέδια. Θα πρέπει να είναι σαφείς οι στόχοι και τα οικονοµικά σχέδια», λέει ο Σταύρος. Μόνο που δεν έχουν ακόµη προκηρυχθεί οι µελέτες. Λεπτοµέρειες!

trupia_barka1

Θα γίνει πραγµατικά χαµός λέει η Οµοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων & Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, αν ο ΕΛΓΟ ∆ήµητρα πάει να κυνηγήσει µόνο τους «εύκολους» παραβατικούς κτηνοτρόφους, αφήνοντας στην... ησυχία τυροκόµους και γαλακτοβιοµηχανίες που από το 2017 δεν έχουν δηλώσει ούτε ένα κιλό αιγοπρόβειο γάλα. «Τι φοβάστε και δεν κάνετε κάτι; Εδώ και τρία χρόνια ισχυρίζεστε ότι κάνετε ελέγχους αλλά δεν έχουµε δει κανένα αποτέλεσµα», ρωτάνε.

trupia_barka1

Μάταιες και οι προσδοκίες που καλλιεργούσε η Ολυµπία στη Zootecnhia ότι εξετάζονται µέτρα µε το Οικονοµικών για φθηνό αγροτικό πετρέλαιο. Ούτε µία κουβέντα από την Παπανάτσιου στην πρόσφατη συνάντηση στην πλατεία µε τους µπλοκατζήδες. Κατά τα λοιπά οι λύσεις που έρχονται ευνοούν τους εµπόρους, νοµιµοποιούν τους «ενδιάµεσους» στο γάλα, ενώ τους παραγωγούς τους κάνουν ακόµη πιο µικρούς στην τρύπα του ζουρνά και αυτό το γνωρίζουν, οι έχοντες την ευθύνη.

trupia_barka1

Ο Βάγκος καλά τα λέει οι αγρότες όταν βγαίνουν στους δρόµους, στοχεύουν να αναδείξουν τα προβλήµατα τους και να φέρουν στο τραπέζι του διαλόγου τα θέµατα που τους απασχολούν. Τώρα, αν κάποιοι χρωµατίζουν πολιτικά τα προβλήµατα, µόνο κακό κάνει και τίποτα άλλο, αφού οι όποιες παροχές που δίνονται σκόρπια, υπό πίεση µπλόκων, είναι σαν να πέφτουν σε ένα τρύπιο κουβά και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν εκατέρωθεν και οι δύο πλευρές.

trupia_barka1
11 Φεβρουαρίου

Μια πινέζα Βερολινέζα

Με τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του εξελίσσεται κι αυτός ο γύρος των αγροτικών κινητοποιήσεων µε τους επικεφαλής των µπλόκων να θεωρούν, όχι άδικα, ότι η κυβέρνηση υπεκφεύγει στα θέµατα που την απασχολούν και τον αρµόδιο υπουργό να τους «στοχοποιεί» ως αρνητές διαλόγου.

trupia_barka1

Ανάµεσα στα πολλά, που επικαλέστηκε ο υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, στη λογοµαχία στη Βουλή µε αφορµή την επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης ΠΑΣΟΚ-∆ΗΜΑΡ και τα de minimis στους κτηνοτρόφους που για ετήσια απώλεια 35 ευρώ ετησίως για το αιγοπρόβειο γάλα, τους δίνονται 5 ευρώ και αυτά ως µέτρο ανακούφισης µέχρι να αποδώσουν οι έλεγχοι στην αγορά. «Ούτε καν την παραποµπή του θέµατος στην Επιτροπή Ανταγωνισµού κάνατε για να κρατήσετε έστω τα προσχήµατα», είπε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία