BACK TO
TOP
Τρύπια Βάρκα

Από ΟΣ∆Ε που δεν τρως τι σε νοιάζει κι αν καεί

Είναι από τις ειδήσεις που «χτίζουν» το µύθο της… αθάνατης Ελλάδας, καθώς εκεί που νοµίζεις πως τα έχεις δει και ακούσει όλα, έρχεται η πραγµατικότητα και σε αφήνει εκ νέου µε το στόµα ανοικτό.

image_19_2__1__2_2_2_2__1__2_2

0
0
 Και για να µην σας κρατώ σε αγωνία, αυτές τις ηµέρες παραδίδεται το ερευνητικό που έτρεξε οµάδα του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Ελλάδας, για τη γενετική ταυτοποίηση των φασολιών και την αποτροπή των ελληνοποιήσεων. Το εξοργιστικό είναι ότι η ιδέα έπεσε στο τραπέζι πρώτη φορά το 2007 και χρειάστηκαν 16 χρόνια για να πάρει σάρκα και οστά, διότι κανείς από τους ιθύνοντες δεν έδειχνε βούληση να το προχωρήσει.
Και µια και ο λόγος για το φασόλι, οι παραγωγοί της Καστοριάς και των Πρεσπών κάνουν λόγο φέτος για Αρµαγεδδώνα. Το… κλίµα στράβωσε από την αρχή µε τις βροχές και τις χαµηλές θερµοκρασίες του Μαΐου και του Ιουνίου, που οδήγησαν σε επανασπορές και οψίµηση. Στο… καπάκι ήρθε και ο καύσωνας του Ιουλίου και αποτελείωσε τις φυτείες, διότι συνοδεύτηκε από παρατεταµένα υψηλές θερµοκρασίες. Και µιλάµε για υψόµετρο τώρα, όχι αστεία.     
Οι πιέσεις των φασολοπαραγωγών εντείνονται και σε πολιτικό επίπεδο. Το προηγούµενο Σάββατο, για παράδειγµα, αυτοδιοικητικός παράγοντας από την Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας συναντήθηκε µε τον ∆ιονύση Σταµενίτη στα Γιαννιτσά και του εξέθεσε την κατάσταση, ενώ το ίδιο θα γίνει και τη ∆ευτέρα 7 Αυγούστου, όταν αντιπροσωπεία φορέων από την Πρέσπα θα συναντηθεί στην Αθήνα µε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ.     
Μέσα στην εβδοµάδα, πάντως, ο ΕΛΓΑ προχώρησε σε αναγγελία και κάλεσε τους πληγέντες παραγωγούς να δηλώσουν τις ζηµιές τους. Η καταβολή αποζηµιώσεων και µάλιστα τα ταχύτερο δυνατό, κρίνεται επιβεβληµένη από τους αγρότες της περιοχής, για να βγάλουν τη χρονιά και να συνεχίσουν την καλλιέργεια, η οποία χρόνο µε το χρόνο φθίνει και στους δύο νοµούς µε τη µακρά παράδοση στη φασολοκαλλιέργεια.     
Στο Νευροκόπι ∆ράµας, πάλι, όπου από τα 37άρια και τα 38άρια του Ιουλίου, το φασόλι γίγαντας έχει επίσης πάθει µεγάλη ζηµιά, µιλούν για παραλογισµό. Κι αυτό γιατί ο ΕΛΓΑ για να θεωρήσει πως το αίτιο είναι ο καύσωνας, πρέπει να έχουν καταγραφεί θερµοκρασίες άνω των 40 βαθµών Κελσίου. «∆εν υπάρχει κοινή λογική. Μα, αν κάνει πάνω από 40ο C στο Νευροκόπι, στα πεδινά θα θρηνήσουµε θύµατα από τη ζέστη. ∆εν το καταλαβαίνουν ότι πρέπει να αναθεωρηθεί ο όρος;», έλεγε µε εµφανή εκνευρισµό πηγή της στήλης. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία