Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Η γεωργία ακριβείας σε ρόλο εργαλείου χρηματοδότησης

Ξεκίνησε ως ένα σύστηµα παροχής µετεωρολογικών προγνώσεων, εξελίχθηκε σε µια πλατφόρµα καταγραφής της κατάστασης του χωραφιού και των µηχανηµάτων και τώρα φιλοδοξεί να είναι ο συνδετικός κρίκος ανάµεσα σε αγρότες και τράπεζες, ο οποίος θα υπολογίζει και θα εξασφαλίζει την χρηµατοδότηση µέσω δανεισµού.

20-37

Πέτρος Γκόγκος

309
0

Πρόκειται για το Taranis, µια αγροτικού ενδιαφέροντος πλατφόρµα τεχνητής νοηµοσύνης, η οποία επιλέχθηκε από συνεργαζόµενη µε την John Deere νεοφυή εταιρεία για να συνοδεύει τα «έξυπνα» πράσινα τρακτέρ. Στο επόµενο βήµα της, η πλατφόρµα θα επιχειρήσει αρχικά την συνεργασία µε ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να διευκολύνει τους αγρότες µε την  διατύπωση των αιτηµάτων τους και στις εταιρείες µε την αξιολόγησή τους.  Το τελικό στάδιο όµως θα είναι µια πλατφόρµα που θα κάνει ό,τι κάνει τώρα, συν την δυνατότητα να αξιοποιείται σαν εργαλείο αξιολόγησης από την πλευρά των τραπεζών προκειµένου να χορηγούν δάνεια σε αγρότες, και να παρακολουθούν την διαδικασία και τις δυνατότητες της «επένδυσής» τους. Στη πορεία θα µπορεί ακόµη να διευκολύνει τους αγρότες στο να εντοπίζουν τους κατάλληλους αγοραστές για την συγκοµιδή τους.

 

Αλγόριθµοι για τις αποφάσεις

Στην παρούσα φάση, αξιοποιεί εξειδικευµένα υπολογιστικά συστήµατα, επιστήµη δεδοµένων και πανέξυπνους αλγόριθµους ώστε να δίνει την δυνατότητα σε αγρότες να παίρνουν στοχευµένες αποφάσεις. Η πλατφόρµα µπορεί και καταγράφει τα χωράφια εντοπίζοντας πρώιµα συµπτώµατα ασθενειών, ζιζανίων, θρεπτικών ελλείψεων ή αυξηµένη παρουσία εντόµων, προβλήµατα άρδευσης καθώς και εµπλοκές στον αγροτικό εξοπλισµό. Παρακολουθεί εκατοντάδες στρέµµατα σε ΗΠΑ, Αργεντινή, Ουκρανία, Βραζιλία και Ρωσία, ενώ η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Τελ Αβίβ.

«Ξεκινήσαµε ως ένα εργαλείο παροχής πληροφοριών σε αγρότες για τον εντοπισµό και την αντιµετώπιση ασθενειών αλλά και µετεωρολογικών προγνώσεων. Στη πορεία αναπτύξαµε περαιτέρω την τεχνολογία µας, προσθέτοντας εικόνες από αεροπλάνα, δορυφόρους και drones, εικόνες που παρέχουν πληροφορίες οι οποίες µέσω της τεχνητής νοηµοσύνης, µπορούν να εντοπίσουν έντοµα σε ένα φύλλο από ένα αεροπλάνο που πετάει 200 πόδια πάνω από το έδαφος», εξηγεί ο CEO  της εταιρείας Οφίρ Σλαµ.  Το Taranis είναι δηµιούργηµα µιας τάσης στην βιοµηχανία που επιδιώκει την προσφορά αυτοµατοποιηµένων λύσεων. Ουσιαστικά µπορεί και ελέγχει αυτοκινούµενα τρακτέρ τα οποία στο µέλλον θα µπορούν να σπέρνουν, να ψεκάζουν και να συγκοµίζουν χωρίς καµία ανθρώπινη παρέµβαση. Γενικότερα πάντως, τα συστήµατα αυτά βρίσκονται ακόµα µακριά από την καθηµερινότητα του αγρότη, ωστόσο στις εξελιγµένες εκµεταλλεύσεις τα «πειράµατα» όλο και περισσότερο πυκνώνουν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία