BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Δέκα τεχνολογίες για αυξημένη παραγωγή και αποδοτικότητα

Η Αγροτική Έκθεση του Knight Frank εξετάζει δέκα τεχνολογίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αγρότες και τους διαχειριστές γης να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα και να δημιουργήσουν χαμηλότερες βάσεις κόστους.

εξυπνη_γεωργια

10
0
  1. Ψηφιακή γεωργία

 Συνδυάζοντας την επιστήμη των δεδομένων με προηγμένους αισθητήρες, εργαλεία εντοπισμού ακριβείας και αυτοματοποίηση, η ψηφιακή γεωργία παρέχει στους καλλιεργητές τη δυνατότητα να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει σε έναν τομέα, βοηθώντας τους να καθοδηγήσουν αποφάσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις αποδόσεις της παραγωγής τους.

Αυτή την άνοιξη η εταιρεία Yara και η τεχνολογική εταιρία IBM ανακοίνωσαν το σχέδιό τους να γίνουν ηγέτες στο κίνημα με την πλατφόρμα ψηφιακής γεωργίας, η οποία θα παράσχει στους αγρότες τα πάντα, από τις υπέρ-τοπικές καιρικές προβλέψεις έως τις οδηγίες/συστάσεις σε πραγματικό χρόνο για μεμονωμένες καλλιέργειες.

Με παγκόσμια κάλυψη, η πλατφόρμα σχεδιάζει να προσεγγίσει σχεδόν το 7% της αρόσιμης γης στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των μικρών εκμεταλλεύσεων. Οι πρώτες υπηρεσίες αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους.

  1. Συλλογή δεδομένων

Τεράστια ποσά δεδομένων συλλέγονται καθημερινά από έξυπνες συσκευές και αισθητήρες στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, προκαλώντας την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να τα κατανοούν, αλλά και να τα χρησιμοποιούν.

Η πλατφόρμα δεδομένων Climate FieldView συλλέγει, αποθηκεύει και αναλύει πληροφορίες σε όλες τις εκμεταλλεύσεις για να παρακολουθεί και να βελτιώνει την απόδοση των καλλιεργειών χάρη σε ενημερωμένες γεωπονικές αποφάσεις.

Η Monsanto, που ανήκει στην Bayer μετά την αγορά της, χρησιμοποιεί αισθητήρες για να συλλέγει πληροφορίες για τα πάντα: από τον τύπο του εδάφους έως τις περιοχές του αγρού, δεδομένα, τα οποία στη συνέχεια ερμηνεύει για να καθοδηγήσει τις αποφάσεις διαχείρισης και να αυξήσει την παραγωγικότητα - συμπεριλαμβανομένων των ποικιλιών σπόρων προς επιλογή για την επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων

  1. Δορυφορική χαρτογράφηση

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας, περισσότερο από το ήμισυ των αζωτούχων λιπασμάτων σπαταλούνται επειδή δεν εφαρμόζονται στο σωστό χρόνο ή στη σωστή δόση.

Τα εργαλεία δορυφορικής χαρτογράφησης βοηθούν τους αγρότες να εφαρμόζουν αυτό που πραγματικά χρειάζεται η καλλιέργεια, κι όχι τι θεωρείται αναγκαίου κατά προσέγγιση μειώνοντας έτσι τα απόβλητα και οδηγώντας σε μια συνεπέστερη παραγωγή

Πολλές επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο το προσφέρουν ήδη, αλλά η σουηδική εκκίνηση Vultus ισχυρίζεται ότι μπορεί να μειώσει την έκπλυση από αζωτούχα λιπάσματα κατά 40%, εξοικονομώντας κατά μέσο όρο τον αγρότη πάνω από 13,000 λίρες ανά έτος, αυξάνοντας παράλληλα τις αποδόσεις και την ποιότητα των καλλιεργειών.

  1. Drones

Από τον έλεγχο του ζωικού κεφαλαίου και των καλλιεργειών σε πιο εξελιγμένη ανάλυση εδάφους και πεδίου, η τεχνολογία των drones εξελίχθηκε γρήγορα από απλά gadgets καινοτομίας σε πολύτιμα εργαλεία στα αγροκτήματα.

Το DroneAg με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει ολοκληρωμένα συστήματα που παράγουν μετρήσεις φυτών και ελέγχους εγκατάστασης, εντοπίζουν ζιζάνια και ασθένειες και μετρούν το άζωτο και τη βιομάζα.

  1. Επαυξημένη πραγματικότητα

Μπορεί να είναι αρκετά νέος όρος στη γεωργία, αλλά το δυναμικό της επαυξημένης πραγματικότητας (AR) για τους αγρότες προκαλεί ενθουσιασμό και «σηκώνει» επενδύσεις.

Από την επιθεώρηση πεδίων για την ανίχνευση παρασίτων και εντόμων, τον προσδιορισμό της ποιότητας της γης για να αποφασιστεί ποιες καλλιέργειες θα αναπτυχθούν καλύτερα, η AR χρησιμοποιεί αισθητήρες για τη συλλογή δεδομένων που δημιουργούν μια λεπτομερή εικόνα μιας καλλιέργειας και πώς αυτή συμπεριφέρεται και εξελίσσει το τοπίο.

Το Start Vision Plant σήμερα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Wageningen στην Ολλανδία για να δημιουργήσει αυτό που αποκαλεί "σύστημα ανοιχτής ακρόασης για την κατανόηση των φυτών". Ενώ βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, λέει ότι τα συστήματα AR του θα είναι μια γέφυρα για την αυτοματοποίηση της καλλιέργειας και πολύ φθηνότερα από τα ρομπότ.

  1. Mini robots

Οι τεχνολογικές εταιρείες συνειδητοποιούν ότι η μικρή μηχανή είναι η απάντηση σε μια  πιο αποτελεσματική, ακριβή και περιβαλλοντικά βιώσιμη γεωργία.

Η Small Robot Company αναπτύσσει μικροσκοπικά ρομπότ που θα βγουν σε χωράφια και θα φροντίσουν για τα φυτά ξεχωριστά, μειώνοντας το κόστος και τα απόβλητα μόνο με το να ταΐζουν και να ψεκάζουν τα φυτά που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Έχοντας ως επίκεντρο μόνο τις πραγματικές ανάγκες των φυτών, οι κατασκευαστές τους, ισχυρίζονται ότι μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα των αγροκτημάτων κατά 40% μειώνοντας ταυτόχρονα τόσο το κόστος κατά 60%, όσο και τη συμπύκνωση του εδάφους, χρησιμοποιώντας λιγότερες χημικές ουσίες.

Ο πρώτος κύκλος των ρομπότ παρακολούθησης είναι σήμερα σε δοκιμαστικό στάδιο.

  1. Επεξεργασία γονιδίων

Με τη δυνατότητα επιτάχυνσης της ανάπτυξης πιο σκληρών, πιο παραγωγικών και πιο  θρεπτικών καλλιεργειών, η επεξεργασία γονιδίων έχει χαιρετιστεί ως μία από τις επόμενες μείζονες εξελίξεις στην καλλιέργεια.

Σε αντίθεση με τη γενετική τροποποίηση - η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή νέας γενετικής σε ένα φυτό για να δημιουργηθεί ένα νέο χαρακτηριστικό - η επεξεργασία γονιδίων είναι μια ιδιαίτερα στοχευμένη τεχνική αναπαραγωγής που εμπλέκει επιστήμονες που αφαιρούν τα αρνητικά χαρακτηριστικά από ένα φυτό.

Όμως, ενώ οι επιστήμονες έχουν ενθουσιαστεί για τις δυνατότητες που αυτή η τεχνολογία παρέχει στη γεωργία, φαίνεται ότι οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη δεν μπουν σε αυτήν την τεχνολογία σύντομα.

Το περασμένο έτος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα φυτά με γονιδιακό έλεγχο θα πρέπει να εμπίπτουν στην οδηγία για τα ΓΤΠ - ένας αυστηρός κανόνας που έχει ως αποτέλεσμα η τεχνολογία των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών να παραμένει εκτός της ΕΕ.

  1. Γεωργία σε «στρώσεις»

Με τους αυξανόμενους αστικούς πληθυσμούς και τον περιορισμένο χώρο, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η κάθετη γεωργία προσφέρει έναν αειφόρο τρόπο για να τροφοδοτεί πόλεις.

Συνήθως, χρησιμοποιώντας χώρους σε αποθήκες ή ουρανοξύστες, η κάθετη καλλιέργεια περιλαμβάνει φυτά που στοιβάζονται σε στρώματα, όπου φωτίζονται με φωτισμό LED χαμηλής κατανάλωσης και τροφοδοτούνται με πλούσια θρεπτικά συστατικά - εξαλείφοντας την ανάγκη για έδαφος και μειώνοντας την κατανάλωση νερού.

Υπάρχουν αμέτρητες νεοσύστατες επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν και κάνουν εντυπωσιακές διεκδικήσεις: η καναδική εταιρεία VertiCrop λέει ότι το σύστημά της μπορεί να παράγει 20 φορές μεγαλύτερη απόδοση χρησιμοποιώντας μόνο το 8% του νερού που συνήθως απαιτείται για την καλλιέργεια του εδάφους.

  1. Παρακολούθηση γάλακτος

Από την ανίχνευση θερμότητας έως τις προειδοποιήσεις σχετικά με τυχόν βλάβες, τα gadgets για την παρακολούθηση των αγελάδων είναι όλο και πιο συνηθισμένα στις μονάδες γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η IceRobotics που εδρεύει στο Εδιμβούργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην τεχνολογία των γαλακτοκομικών προϊόντων χάρη στο σύστημα συλλογής δεδομένων που είναι το πρώτο του είδους της στον κόσμο.

Χρησιμοποιώντας μια σειρά φορητών αισθητήρων, παρατηρείται η γονιμότητα και η παρακολούθηση της υγείας των ζώων, καθώς και η αυτόματη βαθμολόγηση της κινητικότητας, βοηθώντας τους αγρότες να μειώσουν το κόστος θεραπείας και να αυξήσουν την παραγωγικότητα.

  1. Blockchain

Η λέξη-κλειδί στους κύκλους τεχνολογίας, "blockchain", επιτρέπει στις επιχειρήσεις να καταγράφουν και να μοιράζονται πληροφορίες με τρόπο που δεν μπορεί να μεταβληθεί χάρη στη χρήση κρυπτογράφησης που χρησιμοποιείται.

Εκτός από τις επιπτώσεις  για την ασφάλεια των τροφίμων, επιτρέπει στους αγρότες να καταγράφουν στοιχεία παραγωγής, ενώ θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγής με τον εξορθολογισμό των λειτουργιών και την προώθηση της βιωσιμότητας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία