Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Το αυτόνομο ρομπότ-χορτοκοπτικό που κάνει «θραύση» στους γαλλικούς αμπελώνες

Με μήκος 70 εκατοστά και βάρος περίπου στα 20 κιλά, το γαλλικής κατασκευής Vitirover καλύπτει μέσα σε μία ώρα έκταση 300 μέτρων και κινείται με τη «δύναμη» της ηλιακής ενέργειας.

24_Vitirover_credits-Sylvie-Monin1

Βασίλης Σοφός

648
5

Φαίνεται ότι οι Γάλλοι ξέρουν τελικά από «καλό» κρασί και φροντίζουν για αυτό με κάθε τρόπο. Με αυτό στο μυαλό της, η γαλλική εταιρεία Vitirover «κάνει θραύση»-κυρίως στην εγχώρια αγορά- με το ρομπότ-χορτοκοπτικό που κατασκεύασε αποκλειστικά για τους αμπελώνες.

Το συγκεκριμένο ρομπότ εργάζεται αυτόνομα, «καταναλώνει» ήλιο και κόβει μέσα σε μία ώρα 300 μέτρα χόρτου. Όπως υποστηρίζει η γαλλική εταιρεία, η χρήση του συγκεκριμένου ρομπότ καθιστά περιττά τα παρασιτοκτόνα όπως η γλυφοσάτη και αφήνει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο έδαφος αποφεύγοντας τη συμπίεση που σε άλλη περίπτωση θα γινόταν από ένα τρακτέρ.

Με την «πεπατημένη« του πλανήτη Άρη

«Η ανάπτυξη του ρομπότ, που είναι σε θέση να κόψει περισσότερα από δύο στρέμματα, δεν ήταν εύκολο έργο» λένε οι ειδικοί που βρίσκονται πίσω από την ανάπτυξη του ρομπότ Vitirover. Οι ίδιοι λένε πως αποδεδειγμένα το ασταθές έδαφος στους αμπελώνες είναι αρκετά παρόμοιο με την επιφάνεια του Άρη.

Γι 'αυτό, κατά τον σχεδιασμό του ρομπότ, η εταιρεία Vitirover συνεργάστηκε με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA). Το γαλλικό ρομπότ είναι εφοδιασμένο με 4 ηλεκτρικούς κινητήρες και φέρει μια πρωτότυπη τεχνολογία στους τροχούς του που συμβάλλει στην απορρόφηση όλων των κραδασμών στους οποίους εκτίθεται σχεδόν κάθε 12 δευτερόλεπτα.

Τι γίνεται όμως με το σύστημα κοπής; Αυτό απ΄ότι φαίνεται αποτέλεσε και την μεγαλύτερη πρόκληση για τους μηχανικούς της Vitirover οι οποίοι συνεργάστηκαν με άλλες εταιρείες για να εξασφαλίσουν ότι κινητήρες και μαχαίρια κοπής θα συνεργάζονται άψογα χωρίς τον κίνδυνο πρόκλησης ζημιάς.

Δεδομένου αυτού, χρησιμοποίησαν αρκετό αλουμίνιο στη κατασκευή των ρουλεμάν του κινητήρα ώστε να αντέχει στις πιέσεις σε δύσκολες καταστάσεις, εκεί που οι τρεις λεπίδες θα κόβουν το χορτάρι. Η εταιρεία δηλώνει αισιόδοξη για την εμπορική πορεία του ρομπότ, λέγοντας πως αυτή τη περίοδο θα παραδώσει άλλα 200 αντίτυπα σε πελάτες ανά τον κόσμο.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

24-07-2019 22:41ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΕΒΔΑΛΗΣ

Énergie : solaire et électrique. l Autonomie : 24 heures. l Largeur de vignes : toutes. l Hauteur minimum du fil de palissage : 40 cm. l Débit de chantier : une machine pour 2 ha. l Guidage : GPS et capteurs accéléromètres. l Prix : 6 000 € Ht (contrat d’entretien possible à l’année). ΔΗΛΑΔΗ: 6000 ΕΥΡΩ, ΣΥΝ ΦΠΑ. 24 ΩΡΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ, ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΣΥΡΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 40 ΕΚ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ, ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΕΩΣ 20 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΑΜΠΕΛΩΝΑ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

24-07-2019 17:29Παναγιώτης Λ

Υπάρχει βίντεο να δούμε.και τιμή με τα χαρακτηριστικά του

Απάντηση

24-07-2019 16:50Παναγιώτης Αραπίτσας

Αρκετά έξυπνη επένδυση. Θα με ενδιέφερε. Μπορώ να μάθω την τιμή του. Και αν μπορώ να γίνω ο αντιπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα.

Απάντηση

24-07-2019 14:29panagiotis rizakis

ΜΑΘΕ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΕΙΑ.ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία