BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Αυτόνομα συστήματα και 30 νέα μηχανήματα στα πλάνα της Kuhn για τα επόμενα χρόνια

Δημοσιογράφοι του ειδικού Τύπου ταξίδεψαν στη Γαλλία και στα κεντρικά του ομίλου της Kuhn στη Σαβέρν για να συνομιλήσουν με ανώτερα στελέχη της εταιρείας σχετικά με τα μελλοντικά της σχέδια, όπως είναι ο κλάδος των αυτόνομων οχημάτων, τα νέα μοντέλα αυτοκινούμενων ψεκαστικών και οι μηχανικές τσάπες.

kuhn_pic_1_ron5926

Βασίλης Σοφός

43
0

«Από το 2013 οι αγρότες απανταχού υποφέρουν», είπε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kuhn, Thierry Krier, στη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στα κεντρικά της εταιρείας που διευθύνει, με τις φετινές εξελίξεις να αποτελούν πρόκληση στον γεωργικό κλάδο τόσο για τον ίδιο όσο και για ολόκληρη την εταιρεία. Απευθυνόμενος στον διεθνή Τύπο και κάνοντας μια προεπισκόπηση των όσων θα παρουσιάσει η Kuhn στην έκθεση Agritechnica, o Krier δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι αγρότες αντιμετωπίζουν ένα άλλο, δεύτερο ξηρό έτος και από την άλλη πλευρά η Βόρεια Αμερική έχει να παλέψει με μια πολύ υγρή περίοδο. Παρά τις δύσκολες συνθήκες η εταιρεία, όπως αναφέρει ο Krier, κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της πέρυσι κατά περίπου 8% που μεταφράζονται σε λίγο πάνω από ένα δις ευρώ. Αυτό μάλιστα που τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kuhn είναι πως η εταιρεία συνεχίζει την κερδοφορία της και πως θέλει να κυριαρχήσει τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, επεκτείνοντας την δραστηριότητά της στην Ανατολή και την Κίνα.

Η γαλλική φίρμα «μεγάλωσε» πολύ γρήγορα μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα κεντρικά της Kuhn. Το 2000 η εταιρεία απασχολούσε πάνω 2000 υπαλλήλους, διέθετε 4 εργοστάσια στη Γαλλία και είχε παρουσία σε 60 χώρες. Σήμερα τα εργοστάσια έχουν γίνει 11 (νέες γραμμές πραγωγής στη Βραζιλία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στις ΗΠΑ) με την εταιρεία να κυριαρχεί σε 100 χώρες απασχολώντας πάνω από 5300 υπαλλήλους. Ο Διευθύνων Σύμβουλος εξήγησε πως ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της Kuhn είναι οι συνεχείς επενδύσεις που γίνονται στις εγκαταστάσεις και σε νέα προϊόντα. Το Νοέμβριο η Kuhn ετοιμάζεται να λανσάρει στην Agritechnica σχεδόν 30 νέα μηχανήματα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν από τα στελέχη που βρίσκονταν στα κεντρικά της Kuhn στην Γαλλία, περίπου το 8% με 10% των ετήσιων καθαρών πωλήσεων επενδύεται στο τομέα έρευνας και ανάπτυξης και σε κελαιουχικές δαπάνες.


«Η Kuhn ήταν πάντα κερδοφόρος επιχείρηση, θέλει να παραμείνει ανεξάρτητη και να είναι σημαντικός παγκόσμιος  όλα τα προϊόντα της γκάμας της», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Kuhn Thierry Krier.

Όμως μιας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις είναι εκείνη που έγινε στο εργοστάσιο της εταιρείας στην πόλη Μονσουϊλέρ της Γαλλίας (23 εκατομμύρια ευρώ). Η συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά πρότζεκτ της περιοχής. Θα διαθέτει μια τεράστια αποθήκη, τέσσερις νέες γραμμές παραγωγής και νέες εγκαταστάσεις διανομής με το συνολικό έργο να υπολογίζεται ότι θα διπλασιάσει το μέγεθος του υπάρχοντος.

Η εταιρεία, από όσο φαίνεται, επενδύει συνεχώς και υπάρχει μια εξήγηση για αυτό: Το μέγεθος και πλάτος των μηχανημάτων έχει αυξηθεί κατά 30% τα τελευταία 10 χρόνια και η νέα μονάδα παραγωγής θα διευκολύνει την κατάσταση επιτρέποντας στην εταιρεία να κατασκευάζει μεγάλα μηχανήματα και, γιατί όχι, ακόμη πιο μεγάλα. Ένας άλλος λόγος για τον φρενήρη ρυθμό με τον οποίο επενδύει η Kuhn είναι το γεγονός ότι η εταιρεία κατασκευάζει περίπου 60.000 μηχανήματα το χρόνο με το 40% αυτών να αποτελούν εξατομικευμένα τροποποιημένα μηχανήματα.

Πριν από μια δεκαετία, τα μηχανήματα-ειδική παραγγελία αντιστοιχούσαν στο 20% των συνολικών μηχανημάτων που κατασκευάζονταν, ποσοστό που έγινε πολύ γρήγορα 30% (2015). Αυτόνομα συστήματα Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kuhn ανέφερε συμπερασματικά πως τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί δεν έχουν ανάγκη μόνο την καλύτερη δουλειά στις καλλιέργειές τους αλλά αναζητούν τρόπους για να ξοδεύουν λιγότερα σε εισροές και λειτουργικά κόστη. Όπως είπε, απάντηση σε όλα αυτά θα δώσει η ευφυής γεωργία με την Kuhn να έχει αρχίσει να αναπτύσσει με γοργούς ρυθμούς μια σειρά από αυτόνομα μηχανήματα.


Η Kuhn σκοπεύει να παρουσιάσει σχεδόν 30 νέα μηχανήματα στην προσεχή έκθεση Agritechnica το Νοέμβριο.

Μιλώντας για τα αυτόνομα συστήματα, ο υπεύθυνος μάρκετινγκ και πωλήσεων του ομίλου της Kuhn, Rolf Schneider, οριοθέτησε τους πρώτους τομείς στους οποίους θα δούμε τα αυτόνομα συστήματα που αναπτύσσει η εταιρεία και αυτοί είναι ο τομέας της κτηνοτροφίας και ο τομέας της καλλιέργειας. Αρχικά η Kuhn θα επικεντρωθεί στις καλλιέργειες για τις οποίες έχει ήδη προσεγγίσει κάποιες μεθόδους για να μειώσει τις δαπάνες σε εισροές.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι πέρυσι η εταιρεία κυριάρχησε στο διαγωνισμό Centéol, όπου συνέβαλε με πέντε διαφορετικά εργαλεία αναρτημένα σε ένα αυτόνομο όχημα. Ο Schneider επιβεβαίωσε επίσης το εξής λέγοντας: «Η Kuhn έχει σκοπό να βρει λύσεις για την έξυπνη διαχείριση των χημικών στις καλλιέργειες, ήδη από το 2020, τόσο μέσα από επενδύσεις στην φυτοπροστασία-όπως είναι το Autospray ή i-Spray, μέσα από «μηχανικούς» τρόπους ή μέ άλλα νέα προϊόντα, ακόμη και μέσω μια εξαγοράς».


Η επέκταση του εργοστασίου στην πόλη Μονσουϊλέρ της Γαλλίας αποτελεί μια διετή επένδυση 23 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο η εταιρεία δεν έχει θέσει σε προτεραιότητα τις αυτόματες μηχανές συγκομιδής, παρ΄όλα αυτά σίγουρα αναπτύσσει αυτόνομα συστήματα ταΐσματος για τις κτηνοτροφικές μονάδες. Και ενώ όλα δείχνουν ότι το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της εταιρείας είναι γεμάτο, η ίδια η εταιρεία βρηκε ένα μικρό «κενό» που έχει να κάνει με τα αυτοκινούμενα ψεκαστικά στην Ευρώπη.

Έτσι η εταιρεία εξαγόρασε πέρυσι την γαλλική Artec με τα μερίδια αγοράς να κινούνται αρκετά προς το μέρος της. Ο υπέυθυνος πωλήσεων δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προτεραιότητά μας είναι να εδραιωθεί η συγκεκριμένη επιτυχία στο μερίδιο αγοράς με ανάπτυξη και λανσάρισμα νέων προϊόντων.


Ως υπεύθυνος μάρκετινγκ και πωλήσεων της Kuhn, Rolf Schneider, λέει ότι  τα αυτόνομα συστήματα που αναπτύσσει η εταιρεία θα επικεντρωθούν αρχικά στα μηχανήματα κτηνοτροφίας και στον εξοπλισμό για τις καλλιέργειες.

Το δεύτερο βήμα είναι να επεκταθούμε με τα αυτοκινούμενα ψεκαστικά σε άλλες αγορές, κάτι που δεν είναι ακόμη καθορισμένο χρονικά». Ο Rolf Schneider ρωτήθηκε τέλος αν ανησυχεί σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις από τις μεγάλες κατασκευάστριες τρακτέρ που προσθέτουν στην γκάμα τους αροτραίο εξοπλισμό και μηχανήματα για το χορτάρι, προϊοντα που θα μπορούσαν να βρουν τους αντιπροσώπους τους, στους οποίους ασκείται πίεση για να αντιπροσωπεύσουν τα συγκριμένα προϊόντα εις βάρος άλλων.

Η απάντηση του Rolf Schneider: «Θέλουμε να κοιτάξουμε στα μάτια τον παραγωγό ως ηγέτες στον τομέα μας, δηλαδή στον κλάδο του αροτραίου εξοπλισμου, των μηχανημάτων χορταριού και της κτηνοτροφίας. Η Kuhn δεν έχει στα πλάνα της να κατασκευάσει τρακτέρ η θεριζοαλωνιστικές μηχανές, αλλά πέρυσι επένδυσε 47 εκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη των παρελκόμενων μηχανημάτων της ειδικότητάς μας».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία