BACK TO
TOP
Τεχνολογία

EyeSpot Robot: Ματιά στο μέλλον της ζιζανιοκτονίας με ελληνική ερευνητική συμμετοχή (video)

Το αγγλικής κατασκευής ρομπότ χρησιμοποιεί τις κάμερές του για να αναγνωρίζει τα ζιζάνια στα λαχανικά, προλαμβάνοντας τις επιπτώσεις από αυτά και επεμβαίνοντας εκεί που πρέπει.

EAVgPcBX4AA-XOB

Βασίλης Σοφός

53
0

Η γεωργία μπορεί να γίνει enviromentally-friendly, δηλαδή βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα που κατασκεύασε το ρομπότ ζιανιοκτονίας eyeSpot, το οποίο υπόσχεται ότι μειώνει τη χρήση ζιζανιοκτόνων έως και 95%. Μέσω των καμερών που διαθέτει, το eyeRobot στοχεύει μεμονωμένα στα ζιζάνια και εφαρμόζει την ακριβή ποσότητα ζιζανιοκτόνου ψεκάζοντας σταγονίδια με κατεύθυνση τα φύλλα.

Το πρότζεκτ αποτελεί προϊόν έρευνας που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Reading και συγχρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας της Αγγλίας (AHDB) θέτοντας ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. «Αυτή είναι η γεωργία ακριβείας εν δράσει, με το συγκεκριμένο ρομπότ να έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά τη χρήση των ζιζανιοκτόνων, ενώ ουσιαστικά εξαλείφει οποιαδήποτε περίπτωση βλάβης οργανισμών που δεν αποτελούν στόχο», εξηγεί ο Joe Martin, επικεφαλής του κλάδου προστασίας της καλλιέργειας της Επιτροπής Γεωργίας της Αγγλίας (AHDB).

Ένας από τους ερυνητές του συγκεκριμένου πρότζεκτ από το Πανεπιστήμιο του Reading είναι ο Ελληνας Νικόλαος Κουκιάσας, ο οποίος προσθέτει λέγοντας: «Το eyeSpot αντιπροσωπεύει το μεγάλο άλμα στον έλεγχο των ζιζανίων με την μέθοδο της ακριβούς στόχευσης μέσω της εφαρμογής σταγονιδίων στα φύλλα.

Τα πρώτα αποτελέσματα των χειροκίνητων εφαρμογών σταγονιδίων ήταν εξαιρετικά, αφού η χρήση ζιζανιοκτόνων ήταν 95% μειωμένη στα λάχανα και 74% στα πράσα». Δεδομένου ότι τα ακόμη πιο πολλά δεδομένα στον κλάδο της γεωργίας γίνονται εξαιρετικά χρήσιμα, οι εικόνες που λαμβάνει το ρομπότ eyeSpot δίνουν τη δυνατότητα ενημέρωσης για τον ρυθμό ανάπτυξης των λαχανικών, επιτρέποντας τον ακριβή προγραμματισμό των εργασιών, τις πρώιμες εκτιμήσεις απόδοσης και την ανίχνευση του στρες των φυτών.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Alistair Murdoch, καθηγητής της επιστήμης της ζιζανιοκτονίας στο Πανεπιστήμιο του Reading, «η απόδοση στη σοδειά από μια τέτοια μέθοδο στο χωράφι ενδεχομένως να να φτάνει στα ίδια επίπεδα ή μπορεί ακόμη και να ξεπερνάει την απόδοση που θα έχει η συμβατική μέθοδος ζιζανιοκτονίας». Συνεργάτης στην ανάπτυξη του ρομπότ eyeSpot είναι επίσης και η εταιρεία Concurrent Solutions llc από τις ΗΠΑ.

Το υπόλοιπο πρότζεκτ υποστηρίζεται από την Knight Farm Machinery και χρηματοδοτείται εν μέρει στο Πανεπιστήμιο της Reading από το Douglas Bomford Trust και την επιτροπή γεωργίας στην Αγγλία (AHDB). Η πιθανότητα να μπει στην παραγωγή το συγκεκριμένο ρομπότ είναι μεγάλες, με στόχο αρχικά την αγορά της Αγγλίας και σταδιακά τις άλλες παγκόσμιες αγορές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία