BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Ο «αγροβολταϊσμός» η τάση που διέπρεψε στην έκθεση Sitevi  

Χρυσό μετάλλιο σε ένα νέο σύστημα που παράγει ενέργεια και παράλληλα προστατεύει τις καλλιέργειες.

20-37_10

Γιώργος Κοντονής

7
0

Ψηφιακή τεχνολογία, µείωση εισροών και εµπορική διαφοροποίηση ήταν οι τρεις τάσεις, σύµφωνα µε τους υπεύθυνους της Sitevi, που ξεχώρισαν από τα µετάλλια καινοτοµίας που απονεµήθηκαν στα πλαίσια της µεγαλύτερης έκθεσης τεχνολογίας για τα οπωροκηπευτικά και την αµπελουργία. Ξεκινώντας από την πρώτη τάση, και τα χρυσά µετάλλια που δόθηκαν 26-28 Νοεµβρίου στο Μονπελιέ, οι New Holland και Sun’Agri διέπρεψαν.

Η Sun’Agri συγκεκριµένα πρότεινε ένα σύστηµα «αγροβολταϊσµού». ∆ηλαδή, µια εγκατάσταση που συνδυάζει την προστασία των καλλιεργειών από τους σοβαρούς κινδύνους καιρού µε την παραγωγή ηλεκτρισµού. Οι ηλιακοί συλλέκτες εγκαθίστανται πάνω από την καλλιέργεια (αµπελώνα, οπωρώνα, θερµοκήπιο κ.λπ.), των οποίων ο ρόλος είναι η προστασία της καλλιέργειας χωρίς να επηρεάζεται η παραγωγικότητα. Ανάλογα µε τις περιστάσεις, η γωνία κλίσης των πάνελ θα επιτρέψει στον ήλιο να λάµπει στην καλλιέργεια ή αντίθετα να προσφέρει κάποια σκιά. Εδώ, η ψηφιακή τεχνολογία µπορεί να προσαρµόσει τη θέση των πάνελ για να βελτιστοποιήσει την απόδοση της καλλιέργειας. Η παραγωγή ενέργειας αποτελεί υποπροϊόν της γεωργικής δραστηριότητας και δεν έχει σκοπό να υπερισχύσει.

Η New Holland έλαβε το µετάλλιο για το πολυχρηστικό µηχάνηµα συγκοµιδής σταφυλιών. Χάρη σε µια απλοποιηµένη διεπαφή προγραµµατισµού και µε τη βοήθεια του αντιπροσώπου, το µηχάνηµα µπορεί να προγραµµατιστεί για να εφαρµόσει τις διασυνδέσεις του χρήστη (ιδίως το joystick και το ψηφιακό τερµατικό) στα εξαρτήµατα άλλων εµπορικών σηµάτων.

Η δεύτερη τάση που αναγνωρίζεται είναι η ανάγκη µείωσης των εισροών. Στην τοµή µεταξύ ψηφιακής τεχνολογίας και της τάσης αυτής, βρίσκεται το σύστηµα DeciTrait το οποίο προσφέρει στους οινοπαραγωγούς µία προσωποποιηµένη στρατηγική φυτοπροστασίας µε βάση τα δεδοµένα και τη γνώση των ειδικών. Το σύστηµα Bliss που έλαβε ασηµένιο µετάλλιο, είναι ένα σύστηµα ψεκασµού ακριβείας που καθοδηγείται από αερολεπίδες για την εφαρµογή υγρών προϊόντων φυτό µε φυτό από συρόµενα ψεκαστικά. Γενικότερα, παρατηρούµε µια τάση που αναδύεται στην ανάπτυξη προϊόντων βιολογικού ελέγχου, όπως το Vitisan της Andermatt και η ανάπτυξη εναλλακτικών φυσικών µεθόδων προστασίας ή απολύµανσης από µύκητες, όπως η χρήση ακτινών UV (Hélios 2 DR από UV BOOSTING) και παλλόµενου φωτός (INSTAN LIGHT από SORMAF).

Η τρίτη τάση που αναδύεται µέσα από τα βραβεία έχει να κάνει µε την εµπορική διαφοροποίηση, που στόχο έχει την καλύτερη τοποθέτηση προϊόντων, την τιµή και την εικόνα τους σε σχέση µε τον ανταγωνισµό. Χάλκινο µετάλλιο έλαβε το σύστηµα φακών Fresnel το οποίο παρέχει µια διακόσµηση µε τη µορφή ενός διάφανου θόλου που παράγει διαθλαστικά, ελκυστικά και σε βάθος εφέ. Η νέα ποικιλία δίχρωµου αχλιαδιού CH201 C.O.V της Dalival έλαβε επίσης χάλκινο µετάλλιο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία