BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Μηλιές νάνοι σε παλμέτα και συγκομιδή μήλων με ένα πέρασμα φέρνει η Kubota

Πρώτη επένδυση του Κέντρου Καινοτομίας της Kubota στην τεχνική συλλογής της Abundant Robotics.

20-37_16

Γιώργος Κοντονής

252
0

Την πρώτη της συµφωνία συνεργασίας έκλεισε η Kubota µέσω του Κέντρου Καινοτοµίας που εγκαινίασε προ ολίγων µηνών, καθώς ανακοίνωσε την επένδυσή της στην νεοσύστατη εταιρεία Abundant Robotics. Πρόκειται για µία κίνηση που σύµφωνα µε τους Ιάπωνες αποτελεί την πρώτη από πολλές που έρχονται καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει διαπραγµατεύσεις και µε άλλους εξωτερικούς συνεργάτες ώστε να αποκτήσουν πρώτον τεχνογνωσία σε διαφορετικές πτυχές της αγροτικής τεχνολογίας και δεύτερον, µερίδιο αγοράς από τις περιοχές που οι συνεργαζόµενες εταιρείες δραστηριοποιούνται.

«Ένας τοµέας καλλιεργητικών εργασίων που έχει προσελκύσει την προσοχή της Kubota είναι η «συγκοµιδή», η οποία, ιδιαίτερα για τους αγρότες µε εκµεταλλεύσεις οπωροκηπευτικών, αποτελεί ένα µεγάλο κόστος. Το ενδιαφέρον αυτό οδήγησε στην απόφαση να επενδύσουµε στην εταιρεία Abundant Robotics, η οποία αναπτύσσει ροµπότ για τη συγκοµιδή µήλων χρησιµοποιώντας προηγµένες τεχνολογίες», αναφέρουν οι Ιάπωνες στην ανακοίνωσή τους. Με την επένδυση αυτή, η Kubota στοχεύει να ενισχύσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας εξοικονόµησης εργασίας και αυτοµατοποίησης για τη συγκοµιδή µήλων και άλλων καρπών και να δροµολογήσει µια επιχειρηµατικά βιώσιµη λύση που χρησιµοποιεί αυτές τις τεχνολογίες, συµβάλλοντας έτσι στην εξοικονόµηση πόρων εργασίας και στη βελτίωση της αποδοτικότητας στη γεωργία στις ΗΠΑ και αλλού.

Ο ροµποτικός συλλέκτης της Abundant, έχει περισσότερα κοινά µε µία ηλεκτρική σκούπα παρά µε το ανθρώπινο χέρι. Το ροµπότ κινείται κάτω από σειρές οπωρώνων και χρησιµοποιεί τεχνητή νοηµοσύνη και τεχνολογία 3d σάρωσης λέιζερ για αναζήτηση ώριµων µήλων. Μόλις εντοπιστούν, ένας ροµποτικός βραχίονας µε σκούπα απορροφά απαλά τα µήλα από το δέντρο σε ένα δοχείο. Το επίτευγµα αυτό δεν οφείλεται µόνο στην πρόοδο της µηχανικής µάθησης και της ροµποτικής αλλά και των ίδιων των τεχνικών γεωργίας. Η αρχιτεκτονική των µηλεώνων έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των δεκαετιών και είναι πλέον κοινό να καλλιεργούνται σε παλµέτα όπως για παράδειγµα ντοµάτες ή αγγούρια. Οι σύγχρονες ποικιλίες µήλων είναι επίσης µικρότερες και προέρχονται από ποικιλίες που αποδίδουν περισσότερο ανά στρέµµα και παράγουν φρούτα πιο γρήγορα µετά την φύτευσή τους.

Η Karen Lewis, ειδικός της επιστήµης των οπωρώνων στο κρατικό πανεπιστήµιο της Ουάσινγκτον, η οποία έχει συνεργαστεί µε την εταιρεία Abundant και άλλες ροµποτικές επιχειρήσεις, δήλωσε ότι οι µηλιές έχουν φτάσει στο κατάλληλο σηµείο για ροµποτική συγκοµιδή. Τα οπωροφόρα δέντρα είναι αρκετά οµοιόµορφα και προβλέψιµα ώστε τα µηχανήµατα να επιλέγουν µε αξιοπιστία τα φρούτα. Τεχνικές εταιρείες που είναι επιτυχείς στον τοµέα της γεωργίας, είπε, είναι αυτές που ακούνε τι χρειάζονται οι αγρότες. «∆εν πρόκειται να αφήσουµε την τεχνολογία να είναι ο οδηγός εδώ. Η φυτοκοµία πρέπει να είναι ο οδηγός», συµπλήρωσε.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου μαζί με το περιοδικό «Ελαίας Καρπός».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία