Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Με καύσιμο τα Σχέδια Βελτίωσης πατάει γκάζι η 28η Agrotica

Πατάει… γκάζι η 28η διεθνής κλαδική έκθεση αγροτικών μηχανημάτων και εξοπλισμού Agrotica με... καύσιμο τα σχέδια βελτίωσης.

IMG_3524

Λεωνίδας Λιάμης

2122
0

Η χρονική σύμπτωση της ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων στα επενδυτικά σχέδια, που θα δώσει τη δυνατότητα ίσως και σε πάνω από 10.000 δικαιούχους να πάνε στη Θεσσαλονίκη με τις εγκρίσεις στο χέρι, έχει... απογειώσει το ενδιαφέρον για τη φετινή έκθεση, που σπάει ρεκόρ σε συμμετοχές εκθετών και αναμένεται να προσελκύσει και ρεκόρ επισκεπτών.
«Η φετινή έκθεση είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι ελπίζουμε πως αυτή τη φορά θα συνοδευτεί και από εμπορικές πράξεις. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ενδιαφέρον, αλλά περιοριζόταν σε θεωρητικό επίπεδο. Τώρα επειδή έχουμε κι εγκρίσεις, πιστεύουμε ότι αυτό θα μεταφραστεί και σε σημαντικές εμπορικές συναλλαγές» επισήμανε στην Agrenda ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, Σάββας Μπαλουκτσής, με αφορμή τη συνέντευξη για την παρουσίαση των μεγεθών της 28ης Agrotica, που θα ανοίξει τις πύλες της την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου.

Ο πολύπειρος επικεφαλής των «μηχανηματάδων» υποστήριξε ότι τώρα με την υπερδέσμευση και τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού στο πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης, δίδεται η ευκαιρία στους αγρότες, που θέλουν να εκσυγχρονίσουν τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό των εκμεταλλεύσεών τους, να βρουν συγκεντρωμένο, σε ένα σημείο, ό,τι πιο σύγχρονο έχει να τους προσφέρει η τεχνολογία γύρω από την εκμηχάνιση της φυτικής παραγωγής και να κλείσουν και συμφωνίες.

Ειδικά για τα τρακτέρ, που θα βρεθούν στην αιχμή των επενδύσεων ο κ. Μπαλουκτσής εκτίμησε ότι η χρονιά του 2020 με αφετηρία την Agrotica μπορεί να παρουσιάσει στο σύνολό της μια άνοδο πωλήσεων της τάξης του 50%, σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας πως ήδη από την πλευρά των προμηθευτών υπάρχει ετοιμότητα να ανταποκριθούν σε οποιεσδήποτε ανάγκες.

«Το 2019 είχαμε αύξηση πωλήσεων στα τρακτέρ. Πουλήσαμε ένα παραπάνω σε σχέση με το 2018 και από τους 1.197 πήγαμε στους 1.198 ελκυστήρες», είπε με διάθεση… μαύρου χιούμορ ο κ. Μπαλουκτσής, για να προσθέσει πως «αυτά τα νούμερα είναι πάρα πολύ χαμηλά για τις ανάγκες της γεωργίας στην Ελλάδα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως φέτος οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 50% και θα φτάσουμε κοντά στα 1.800 τρακτέρ. Είναι μια συντηρητική πρόβλεψη, με βάση τις εκτιμήσεις που έχουμε κάνει, αλλά και την επιρροή που θα έχουν στην αγορά τα εγκεκριμένα σχέδια βελτίωσης».

Υψηλές προσδοκίες από τη συγκυρία της σύμπτωσης της Agrotica με τις εγκρίσεις των σχεδίων βελτίωσης έχουν και οι Έλληνες κατασκευαστές παρελκομένων, με την πρόεδρο της ΕΚΑΓΕΜ, Δήμητρα Εμμανουηλίδου να επισημαίνει πως «από όσο γνωρίζουμε, έχουν ολοκληρωθεί, ήδη, οι γνωμοδοτήσεις στις επτά από τις 13 περιφέρειες και περιμένουμε έναν οργασμό στις τάξεις των αγροτών, να σπεύσουν να επενδύσουν για τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεών τους» και να διαβεβαιώνει ότι «οι κατασκευαστές είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις ανάγκες της αγοράς».

Παρά το ευνοϊκό περιβάλλον που διαμορφώνεται, πάντως, η πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ, δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι μέχρι τώρα οι τράπεζες, όπως είπε «δεν έχουν δημιουργήσει κάποιο ευέλικτο τραπεζικό προϊόν για να στηρίξουν τους παραγωγούς στην υλοποίηση των σχεδίων βελτίωσης», ενώ ενεργοποίηση, το ταχύτερο δυνατό, των νέων προγραμμάτων που έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής των παραγωγών ζήτησε και ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, προκειμένου, όπως ανέφερε, να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των αγροτών που θα υλοποιήσουν το σχέδιό τους.

Οι δύο εκπρόσωποι των εισαγωγέων μηχανημάτων και των Ελλήνων Κατασκευαστών παρελκομένων άφησαν έμμεσες αιχμές προς τη ΔΕΘ – Helexpo και για την τιμολογιακή πολιτική της διοργανώτριας αρχής, ζητώντας να είναι περισσότερο ευέλικτη. «Το κόστος συμμετοχής σε εκθέσεις σαν τη φετινή, που οι εκθέτες θα κάνουν πράξεις, δεν είναι υψηλό, αλλά δεν τυχαίνει να έχουμε πάντα σχέδια βελτίωσης και σε εκείνες τις διοργανώσεις θέλουμε να είτε πιο ευέλικτοι», τόνισαν. Ο κ. Μπαλουκτσής μάλιστα πήγε ένα βήμα πιο μπροστά, επισημαίνοντας την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα το σχέδιο ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, καθώς «η έκθεση έχει αρχίσει και γερνάει, που σημαίνει πως πρέπει να ανανεωθεί και πλέον δεν μας χωράει».

Η μεγαλύτερη Agrotica όλων των εποχών σε αριθμούς

Απάντηση στον κ. Μπαλουκτσή έδωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo Τάσος Τζήκας ο οποίος απέδωσε το γεγονός ότι οι χώροι δεν επαρκούν για εκθέσεις σαν την Agrotica στο ό,τι η ανάπτυξή της είναι μεγάλη τα τελευταία χρόνια και υποσχέθηκε λύση του προβλήματος στα επόμενα 5-6 χρόνια, με την ολοκλήρωση της ανάπλασης, για την οποία εντός του έτους θα προετοιμαστεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, με στόχο η έκθεση του 2026 να γίνει στις καινούριες εγκαταστάσεις.

Παρουσιάζοντας εξάλλου τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της φετινής 28ης Agrotica, ο κ. Τζήκας έκανε λόγο για την καλύτερη Agrotica όλων των εποχών, αφού «σπάει» για πρώτη φορά το φράγμα των 2.000 εκθετών, ενώ ρεκόρ αναμένεται και στην προσέλευση των επισκεπτών.

«Οι συμμετοχές των εκθετών ανέρχονται σε 2.077 και προέρχονται από την Ελλάδα και άλλες 45 χώρες, ενώ οι εκθεσιακοί χώροι εκτείνονται σε 41.000 τ.μ. και είχαμε sold out εδώ και πάνω από δύο μήνες», ανέφερε και υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη έκθεση, το 2018, οι εκθέτες ήταν 1.903 και οι καλυμμένοι χώροι στα 39.000 τ.μ.

Τόνισε ακόμη ότι την έκθεση έχουν προσκληθεί να επισκεφθούν μεταξύ άλλων και περίπου 550 ξένοι εμπορικοί επισκέπτες από 21 χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται και group ξένων επισκεπτών, οι οποίοι θα έρθουν μαζικά και κατά δεκάδες στην Agrotica. Μεγάλες οργανωμένες αποστολές επισκεπτών αναμένονται και από όλη την Ελλάδα, καθώς εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον από αγροτικούς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, αλλά και μεμονωμένους αγρότες.

Από άποψη εκθετών, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος διοργάνωσης της 28ης Agrotica, Βασίλης Σπύρου, καταγράφεται καθολική παρουσία εταιρειών από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας και από όλη τη χώρα, ενώ συμμετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας και πώλησης εφοδίων και γεωργικών μηχανημάτων και δίνουν το «παρών» όλοι οι οίκοι που αντιπροσωπεύουν γεωργικούς ελκυστήρες και ο ΣΠΕΛ.

«Ο ΣΕΑΜ συμμετέχει με 44 μέλη και καλύπτουμε 15.000 τ.μ., ή λίγο λιγότερο από το 40% της συνολικής έκτασης της έκθεσης», ανέφερε ο κ. Μπαλουκτσής και πρόσθεσε πως «ο αγρότης θα μπορέσει να δει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτοκινούμενους ελκυστήρες και παρελκόμενα». Αντίστοιχα, η κ. Εμμανουηλίδου σημείωσε πως η ΕΚΑΓΕΜ μετέχει στην Agrotica με 110 μέλη, καλύπτοντας 8.500 τ.μ. στα οποία θα εκτίθενται εξελιγμένα εργαλεία ικανά να καλύψουν τις ανάγκες των γεωργών.

«Δεν λείπει κανείς. Μικροί, μεγαλύτεροι, αλλά και leaders του κλάδου είναι μετέχουν όλοι στην 28η Agrotica», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπύρου, τονίζοντας πως μεγάλο βάρος θα πέσει στη φετινή έκθεση και στα συστήματα και τα εργαλεία για την άσκηση της γεωργίας ακριβείας.

Κλιματική αλλαγή και γεωργία μεταξύ των παράλληλων εκδηλώσεων

Σύμφωνα με τους διοργανωτές εμπλουτισμένο είναι και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, της φετινής έκθεσης μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία», μια συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, που θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός». Μια ημέρα πριν, την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, στην αίθουσα «Α. Ριάδης» οργανώνεται το συνέδριο «Νέα Γεωργία-Νέος Συνεργατισμός-Προς ένα σύγχρονο υπόδειγμα συνεταιρισμών για τη νέα γενιά» (συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του προγράμματος Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Επίσης στην Agrotica θα παρουσιαστεί και το ρομποτικό σύστημα Four Eyes for Farm (σε εκδήλωση που είναι συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του Ινστιτούτου Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ), αλλά και πολλά μοντέλα αγροτικών επαγγελματικών αυτοκινήτων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις 19:00 το απόγευμα, στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη. Το ωράριο της έκθεσης την Πέμπτη, την Παρασκευή και την Κυριακή είναι από τις 10:00 έως τις 19:00 και το Σάββατο από τις 10:00 έως τις 20:00.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία