BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Με έξι ώρες δουλειά την ημέρα, στήσιμο 12 τόνοι γάλακτος

Αποστολή της Westfalia με 42 Έλληνες κτηνοτρόφους επισκέφτηκε πρότυπες μονάδες γαλακτοπαραγωγής.

20-37_17

Πέτρος Γκόγκος

539
0

Όλα είναι αυτοµατοποιηµένα στην κτηνοτροφική εκµετάλλευση DeGenders στην Ολλανδία, σε τέτοιο βαθµό που η οικογένεια Βάιερς έχει µοιράσει τις δουλειές σε τρεις δίωρες βάρδιες την ηµέρα, χρόνος δηλαδή αρκετός για να γίνουν στην εντέλεια όσες εργασίες απαιτεί η φροντίδα 205 αρµεγόµενων αγελάδων και 150 παράγωγων. Το στήσιµο της ροµποτικής µονάδας φτάνει τους 12 τόνους ετησίως ανά αγελάδα µε 3,2 κατά µέσο όρο αρµεγές την ηµέρα. Πυρήνας της δυναµικής αυτής παραγωγής, τέσσερα ροµπότ Monobox της GEA.

Ο τρόπος µε τον οποίο ο νέος στάβλος των Βάιερς έχει χτιστεί, αντικατοπτρίζει άλλωστε τη φιλοσοφία της GEA Farm Technologies, πάνω στον τρόπο λειτουργίας µιας οικογενειακής αγελαδοτροφικής µονάδας. Τη συγκεκριµένη εκµετάλλευση µαζί µε ακόµα τρεις επισκέφτηκε αποστολή 42 κτηνοτρόφων από την Ελλάδα στην Γερµανία και την Ολλανδία από τις 4 έως τις 7 Φεβρουαρίου, την οποία ακολούθησε και η Agrenda. Ήταν µια πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Ελληνικού Γάλακτος µε την φροντίδα της λαρισαϊκής εταιρείας Westfalia Technologies.




Στη συγκεκριµένη εκµετάλλευση, η παραγωγή αγγίζει τα 39 λίτρα την ηµέρα ανά ζώο, ήτοι περίπου 10 τόνοι µε µόλις έξι εργατοώρες, σύµφωνα µε τα δεδοµένα που συλλέγουν τα ροµπότ. Αυτό αφήνει στον Ολλανδό κτηνοτρόφο χρόνο και ενέργεια για δηµιουργική σκέψη πάνω στην διαχείριση της επιχείρησής του αλλά και ένα καλό βιωτικό επίπεδο, µε ποιοτικό ελεύθερο χρόνο, όπως εξήγησε. «Το ροµποτικό άρµεγµα ήταν µια προσωπική µου επιθυµία» εξήγησε ο Άριαν Βάιερς, επικεφαλής πια της εκµετάλλευσης που την διαχειρίζεται µαζί µε τους γονείς του, την γυναίκα του και τον αδερφό του. «Πλέον ένα άτοµο είναι αρκετό για το καθάρισµα, την επισκόπηση των δεδοµένων της κάθε αγελάδας ξεχωριστά, τον έλεγχο των µηχανηµάτων. Καµία αγελάδα δεν περιµένει για να αρµεχτεί εδώ» συµπληρώνει ο ίδιος.



∆ύο χρόνια κράτησε ο σχεδιασµός των στάβλων υπό την επίβλεψη έµπειρων στελεχών της GEA FT. Το κόστος της επένδυσης ανήλθε στα 2 εκατ. ευρώ και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2016. Η εγκατάσταση επιτρέπει την εκµετάλλευση 280 αγελάδων, σε αντίθεση µε το κέντρο πολιτικής εξουσίας της Χάγης, που καθιστά όλο και πιο ακριβή την ανάπτυξη ενός κοπαδιού από ανερχόµενους κτηνοτρόφους, όπως σηµειώνει ο συνοµιλητής µας.

Η δραστηριότητα της οικογένειας Βάιερς στον τοµέα ξεκινά το 1983, στις παλιές της εγκαταστάσεις, µε το ταβάνι της εκµετάλλευσης µέχρι την µετακόµιση να είναι οι 170 αγελάδες, όπου µε 2 αρµεγές την ηµέρα πετύχαινε 9,5 τόνους γάλακτος ετησίως ανά αγελάδα και µάλιστα αυτό µε πολύ κόπο.

Επισκέψη στο εργοστάσιο της GEA

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης, η αποστολή επισκέφτηκε το κεντρικό εργοστάσιο της GEA στο Μπόνεν, στην καρδιά της βιοµηχανικής ζώνης της Γερµανίας, εκεί όπου η ουσία της τεχνολογίας της GEA στον τοµέα του γάλακτος σχεδιάζεται και συναρµολογείται µε γερµανική µεθοδικότητα και προγραµµατισµό. Στις επόµενες εκδόσεις θα παρουσιαστεί η µεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγική εκµετάλλευση της Ολλανδίας, µεγέθους 2.700 αγελάδων, µια οικογενειακή και καλά οργανωµένη µονάδα πάχυνσης µοσχαριών στη Γερµανία και µια φιλοσοφηµένη εκµετάλλευση 400 γαλακτοφόρων αγελάδων έξω από το Ντίζελντορφ, στις οποίες βρέθηκε η Agrenda που ακολούθησε την οµάδα των δραστήριων κτηνοτρόφων στην αποστολή αυτή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία