Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Γεγονός η πρώτη εξ αποστάσεως σπορά χωρίς χειριστή τρακτέρ

Η ομάδα Hands Free Hectare κατάφερε να σπείρει εξ αποστάσεως και με επιτυχία μία μεγάλη έκταση στο πειραματικό πεδίο Hands Free Farm, χωρίς χειριστή στο τιμόνι του τρακτέρ ή γεωπόνους περιμετρικά του πεδίου.

55728_1

Βασίλης Σοφός

181
0

Το Πανεπιστήμιο Harper Adams κατάφερε τελικά να πετύχει αυτό που τρία χρόνια φιλοδοξεί να κάνει, με την ομάδα Hands Free Hectare να ολοκληρώνει με επιτυχία την πλήρως αυτόνομη kai ασφαλή κίνηση του ελκυστήρα Iseki τον οποίο εξόπλιζε με πλήθος ηλεκτρονικών συστημάτων μέσα στο πειραματικό πεδίο Hands Free Farm.

Το τριετές πρότζεκτ ξεκίνησε με πρώτο πλάτο την αυτόνομη κίνηση στο χωράφι, χωρίς οδηγό στον ελκυστήρα ή άλλη ανθρώπινη επέμβαση, κάτι που πλέον είναι γεγονός αφού, με μια μικρή καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, το πλήρως εξοπλισμένο τρακτέρ της Iseki έσπειρε μόνο του μία μεγάλη περιοχή. Η ομάδα έσπειρε επιτυχώς δύο από τα πεδία της τηρώντας παράλληλα την κοινωνική απόσταση λόγω του κορωνοϊού.

Ο Κιτ Φράνκλιν, ανώτερος λέκτορας του τμήματος της γεωργικής μηχανικής του Πανεπιστημίου Harper Adams, δήλωσε: «Αν και η σπορά μιας καλλιέργειας δεν ήταν το αρχικό σχέδιο, ούτε καν το σχέδιο Β ή Γ, θα ήταν καλό για τα εδάφη ενώ θα βοηθήσει τα πεδία να είναι πιο παραγωγικά το επόμενο έτος.

«Αυτή η σπορά παρέχει ακόμα μια χρήσιμη μαθησιακή εμπειρία. Έχουμε δει ότι το σύστημα είναι καλύτερο από ποτέ και ότι θα είμαστε σε θέση να αναλύσουμε την απόδοση της σποράς όταν εμφανιστεί η καλλιέργεια», σχολίασε ο ίδιος.

Χαρακτηριστικό στο όλο πείραμα ότι η ομάδα κατάφερε με επιτυχία να σπείρει στα κεφαλάρια, αν και ελάχιστα πιο νωρίς το παρελκόμενο σηκωνόταν, λίγο πριν την είσοδο στην στροφή. Σύμφωνα με την ομάδα, αυτό συνέβη επειδή η ίδια αποφάσισε να ακολουθήσει μια συντηρητική προσέγγιση στις στροφές, στην αρχή, για να αποφύγει πιθανά προβλήματα που προκαλούνται από την έλξη της σπαρτικής στις στενές γωνίες.

Με το πέρας του πρότζεκτ η ομάδα φιλοδοξεί να έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα εμπορικά διαθέσιμο σύστημα κατά το οποίο ένας στόλος αυτόνομων μικρών οχημάτων θα λειτουργεί στο πεδίο και θα μπορεί να ελέγχεται πλήρως από το σπίτι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία