Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Υψηλή τεχνολογία ενάντια στον κορωνοϊό από τα λεωφορεία της Irizar

Η Irizar βάζει κάμερες για έλεγχο πρόσβασης και συστήματα αυτόματης απολύμανσης στα λεωφορεία της, προωθώντας την ασφάλεια και την βιωσιμότητα των αστικών και υπεραστικών οχημάτων, με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του Covid-19 στα μέσα μεταφοράς.

Smart_camera_for_access_control_1

Βασίλης Σοφός

53
0

Τα νέα συστήματα ελέγχου, απολύμανσης και πρόληψης εισάγει η Irizar μέσω του εισαγωγέα στην Ελλάδα «Αδελφοί Σαρακάκη Α.Ε.Β.Μ.Ε», με στόχο να συμβάλλει στην επανεκκίνηση του τομέα των μετακινήσεων και την προώθηση της ασφάλειας και βιωσιμότητας των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων. Για το σκοπό αυτό, έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει λύσεις για αστικά και υπεραστικά λεωφορεία που πληρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του Covid-19 στα μέσα μεταφοράς.

Έξυπνη κάμερα για έλεγχο πρόσβασης

Η κάμερα ελέγχου πρόσβασης είναι ένα έξυπνο σύστημα που τοποθετείται στην είσοδο του οχήματος. Βρίσκεται εκεί για να αποτρέπει την επιβίβαση επιβατών οι οποίοι παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα ή δεν ακολουθούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν οριστεί.

Περιλαμβάνει αισθητήρα θερμοκρασίας σώματος που μετρά τη θερμοκρασία των επιβατών και επισημαίνει πότε υπερβαίνει τους 37ο . Επίσης έχει κάμερες τεχνητής όρασης που ανιχνεύουν κατά πόσον οι επιβάτες φορούν μάσκες. Η όλη διαδικασία γίνεται αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο. Όταν ένας επιβάτης έχει πυρετό ή δεν φορά μάσκα, το σύστημα μέσω ενός προειδοποιητικού σήματος θα απαγορεύει την επιβίβασή του στο όχημα και ο οδηγός θα μπορεί να ενεργεί προληπτικά, χωρίς απαραίτητη επίβλεψη, προκειμένου να τηρηθεί το επίσημο υγειονομικό πρωτόκολλο.

Οι κάμερες αυτές δεν καταγράφουν τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών, για να τηρούνται οι κανόνες απορρήτου. Η συσκευή προσφέρει τη δυνατότητα σύνδεσης με το λογισμικό διαχείρισης στόλου της Irizar για λόγους παρακολούθησης και διαχείρισης των καταγεγραμμένων περιστατικών Covid-19 γρήγορα και εύκολα.

Αυτόματη απολύμανση οχήματος χωρίς παρουσία επιβατών

Η λύση αυτή περιλαμβάνει την εγκατάσταση στο λεωφορείο ενός σταθερού στομίου σύνδεσης με εξωτερική μονάδα παροχής αντισηπτικού υπό πίεση (διαδικασία νεφελοποίησης), το οποίο μπορεί να απολυμάνει πλήρως το λεωφορείο μέσω του αέρα χωρίς παρουσία επιβατών σε 30 λεπτά. Η τεχνολογική λύση, που έχει εγκριθεί από το υπουργείο υγείας, μπορεί να ελέγχεται μέσω βιομηχανικών ή προγραμματιζόμενων διεπαφών και ενεργοποιείται πολύ εύκολα από το εξωτερικό του οχήματος, χωρίς να απαιτείται κάποιος χειρισμός από τη θέση του οδηγού. Η διαδικασία νεφελοποίησης διαρκεί από 15 έως 30 λεπτά και απαιτεί αναμονή 3 - 4 ωρών πριν επιτραπεί η πρόσβαση στους επιβάτες.

Κάποια ειδικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναφερθούν είναι η ευκολία χρήσης, η μεγάλη ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις ανάγκες κάθε οχήματος. Διαχωριστικά τζάμια πίσω από την θέση του οδηγού και διαχωριστικά πάνελ στα καθίσματα των επιβατών Η Irizar παρέχει διαχωριστικά τζάμια για τους οδηγούς και πρακτικά διαχωριστικά πάνελ για τα καθίσματα των επιβατών, διασφαλίζοντας την προστασία τους. Και οι δύο λύσεις, που σχεδιάστηκαν για τα μοντέλα Irizar i3le, Irizar i4, Irizar i6 και Irizar i6S, έχουν εξελιχθεί και κατασκευαστεί με υλικά που πληρούν τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας αναφορικά με την περιφερειακή όραση (R. 46), τις προσαρτήσεις εσωτερικού (R. 107), την αντιπυρική προστασία (R. 118) και την εξοικονόμηση ενέργειας (R. 80).

Καθαρισμός αέρα Eco3

Ο καθαριστήρας αέρα Eco3 είναι μία συσκευή που μειώνει δραστικά τη μούχλα, τα βακτήρια, τα μικρόβια, τα αλλεργιογόνα, κλπ. και εξαλείφει δυσάρεστες οσμές. Η λειτουργία του βασίζεται στην παραγωγή αρνητικών ιόντων και όζοντος σε κατάλληλες αναλογίες και στην αύξηση της συγκέντρωσης οξυγόνου για την εξάλειψη οσμών, ώστε να διατηρηθεί ένα υγιεινό περιβάλλον και να μην μολυνθεί ο αέρας στο εσωτερικό του οχήματος. Εγκαθίσταται στο κύκλωμα επιστροφής του κλιματισμού οποιουδήποτε νέου ή παλαιότερου αστικού και υπεραστικού λεωφορείου, ανεξαρτήτως κατασκευαστή. Οι ανεμιστήρες της συσκευής διανέμουν το όζον στο εσωτερικό του οχήματος συμβάλλοντας στην απολύμανση.

Αντίθετα με τα συστήματα καθαρισμού και απολύμανσης, το Eco3 είναι σχεδιασμένο για χρήση με το όχημα εν κινήσει και παρουσία επιβατών. Η εν λόγω λύση είναι ευρέως δοκιμασμένη στην αγορά και την αποτελεσματικότητά της προσυπογράφει το SGS, παγκόσμιος ηγέτης στην επιθεώρηση, επαλήθευση, δοκιμή και πιστοποίηση. Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση συστημάτων ελέγχου κλιματισμού εγκατεστημένων σε αστικά και υπεραστικά λεωφορεία συμβάλλει επίσης στην πρόληψη της μετάδοσης μολύνσεων μέσω αερομεταφερόμενων μικροοργανισμών, επειδή αυτά διαθέτουν συστήματα ανανέωσης αέρα που εγγυώνται πλήρη ανανέωση αέρα στο εσωτερικό κάθε 3 – 6 λεπτά.

Η ανανέωση του αέρα μπορεί να αυξηθεί εάν οι θυρίδες ανανέωσης παραμένουν τελείως ανοιχτές. Με τα στόμια ανοικτά, υπάρχει μία κάθετη ροή αέρα από πάνω προς τα κάτω, με ταχύτητα που αποτρέπει τη μετάδοση μεταξύ των επιβατών. Όταν τα στόμια είναι κλειστά, η σχεδίασή τους σχηματίζει ένα «χώρο προστασίας» γύρω από τους επιβάτες, που λειτουργεί ως φράγμα για τους αερομεταφερόμενους μικροοργανισμούς.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία