BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Τα αγροφωτοβολταϊκά συστήματα «AgriPV» στο επίκεντρο των ερευνών της BayWa

Σε συνεργασία με το ολλανδικό πανεπιστήμιο Wageningen η εταιρεία σχεδιάζει να εξετάσει πώς η χρήση ηλιακών συλλεκτών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις μπορεί να συνδυαστεί επιτυχώς με την καλλιέργεια διαφόρων τύπων μούρων.

unnamed-44-e1596106473575

Βασίλης Σοφός

119
0

Την επίτευξη της παραγωγής πράσινης ενέργειας σε συνδυασμό με την προστασία των διάφορων τύπων μούρων από τις ακραίες καιρικές συνθήκες μέσω των AgriPV, των αγροφωτοβολταϊκών συστημάτων, εξετάζει η εταιρεία BayWa σε συνεργασία με το ολλανδικό πανεπιστήμιο Wageningen.



Σύμφωνα με την BayWa, με τα νέα AgriPV συστήματα τα μούρα προστατεύονται από ακραίες καιρικές συνθήκες ενώ παράλληλα παράγεται  ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει πολλά σπίτια.

Πιο συγκεκριμένα, η BayWa ενισχύει την εστίασή της στην κατασκευή αγροφωτοβολταϊκών (AgriPV) συστημάτων στην Ευρώπη. Μετά την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού συστήματος AgriPV σε μια φάρμα βατόμουρου στο Babberich της Ολλανδίας, σχεδιάζονται τώρα τα επόμενα τέσσερα πρότζεκτ. Η εταιρεία θέλει να ανακλύψει πώς με η χρήση ηλιακών συλλεκτών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις μπορεί να συνδυαστεί επιτυχώς με την καλλιέργεια διαφόρων τύπων μούρων ώστε η επιτυχία είναι διπλή: αφενός να παράγεται «πράσινη» ενέργεια και αφετέρου να προστατεύονται -αφού τα φρούτα θα βρίσκονται από κάτω- οι καλλιέργειες από ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ρεύμα στα νοικοκυριά και εξοικονόμηση στα λειτουργικά κόστη

Πρακτικά, η BayWa λέει ότι με τις στέγες επάνω σε γεωργικές εκτάσεις οι αγρότες μπορούν να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους από τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών λόγω της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλοντας επίσης στην προστασία του κλίματος και την αποξήρανση με την παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η διττή χρήση των AgriPV για την καλλιέργεια τροφίμων και την παραγωγή ενέργειας έχει τεράστιες δυνατότητες, ειδικά για μόνιμες καλλιέργειες οπωροκηπευτικών.

10.250 ηλιακά πάνελ σε πεδίο 30 στρεμμάτων

Το πάρκο AgriPV στο Babberich της Ολλανδίας, το οποίο έφτιαξε η BayWa σε συνεργασία με την ολλανδική εταιρεία GroenLeven, έχει απόδοση 2,7 MWp και αποτελείται από 10.250 ηλιακές μονάδες σε ένα πεδίο 30 στρεμμάτων. Οι μονάδες παράγουν αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν περίπου 1.250 νοικοκυριά με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τα βατόμουρα αναπτύσσονται κάτω από αυτά τα πάνελ.

Ημιδιαφανής τύπος πάνελ

Για το συγκεκριμένο πρότζεκτ η BayWa ανέπτυξε έναν ημιδιάφανο τύπο ηλιακής μονάδας που επιτρέπει την διαπερατότητα υψηλούς ποσοστού φωτός για τις καλλιέργειες βατόμουρου, προστατεύοντάς τα παράλληλα από ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως χαλάζι, δυνατή βροχή και δυνατό ήλιο.

Αισθητήρες για παρακολούθηση της υγείας των καλλιεργειών και της ανάπτυξης των φρούτων

Η επίδραση των ηλιακών μονάδων σε άλλους τύπους μούρων - όπως φραγκοστάφυλα, βατόμουρα ή φράουλες - διερευνάται ως μέρος τεσσάρων περαιτέρω πρότζεκ με τοποθέτηση συστημάτων AgriPV, με το κλίμα κάτω από τις ηλιακές μονάδες να παρακολουθείται με αισθητήρες.

Η BayWa λέει ότι συνεργάζεται επίσης με παραγωγούς μήλων και αχλαδιών για την ανάπτυξη πρόσθετων πιλοτικών έργων. Στόχος είναι η περαιτέρω προώθηση της χρήσης του AgriPV στην Ευρώπη και η απόδειξη ότι καινοτομίες όπως αυτές συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας των φρούτων, στη μείωση της εξάτμισης του νερού και στη μείωση του κόστους παραγωγής στην καλλιέργεια φρούτων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία