Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Τα drones γίνονται ρομποτικά και αρχίζουν να συγκομίζουν

Ένα νέο ρόλο που δύνανται να αποκτήσουν τα drones έχει να κάνει με την αυτόματοποιημένη συγκομιδή φρούτων, με δύο καλά projects να το αποδεικνύον έμπρακτα.

002_20_IMG_Kopievancredit-TimesofIsrael

Βασίλης Σοφός

137
0

Η χρήση των drones στην συγκομιδή φρούτων φαίνεται μία πολύ καλή ιδέα τόσο για τους φρουτοπαραγωγούς όσο και για μεγάλες εταιρείες εξέλιξης τέτοιου είδους εξοπλισμού που δίνει ακόμη έναν καλό ρόλο στα μη επανδρωμένα τετρακόπτερα. Αυτό γιατί με τα drones υπάρχει μηδενική συμπύκνωση του εδάφους και ευκολία μεταφοράς, συγκριτικά με τα άλλα μηχανήματα συγκομιδής και μεταφοράς. Σε μικρή κλίμακα, πραγματοποιείται ήδη έρευνα για τη χρήση drones για τη συγκομιδή μαλακών φρούτων. Και είναι μια λογική εφαρμογή, επειδή η συγκομιδή των μήλων, των αχλαδιών, των μούρων άλλων τέτοιων φρούτων είναι σχεδόν αυτοματοποιημένη και συνήθως εξακολουθεί να είναι μια χειρονακτική εργασία.

Τα μηχανήματα που είναι διαθέσιμα για τη συγκομιδή φρούτων προκαλούν συχνά ζημιές στα ίδια τα φρούτα ή οδηγούν σε απώλειες επειδή τα φρούτα πέφτουν στο έδαφος. Ένα από τα πρώτα project στα οποία ερευνάται η διαμόρφωση των drones σε μηχανήματα συγκομιδής έρχεται από την Tevel Aerobotics, η οποία αναπτύσσει αυτόνομα drones εξοπλισμένα με μηχανικό βραχίονα ενός μέτρου που μπορεί να συλλέξει φρούτα ή να κάνει εργασίες αραίωσης και κλαδέματο στον οπωρώνα.

Τα drones συγκομιδής από την ισραηλινή Tevel είναι εξοπλισμένα με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης. Αυτές τους επιτρέπουν να εντοπίζουν τύπους φρούτων, κηλίδες και το επίπεδο ωρίμανσης των φρούτων. Και ενώ η τρέχουσα «έκδοση» drone της εταιρείας είναι σε θέση να διαλέγει μόνο μήλα και πορτοκάλια, η Tevel εργάζεται για να επεκτείνει τις δυνατότητές της και να συμπεριλάβει επιπλέον φρούτα όπως το αβοκάντο και το μάνγκο.

Στη Νέα Ζηλανδία, η Newton Research Labs εργάζονται επίσης επάνω στην ανάπτυξη μιας σειράς αυτόνομων ρομπότ συλλογής φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των αερομεταφερόμενων συλλεκτών. Ο στόχος, λένε, είναι να έχουν drones συλλογής φρούτων που κινούνται μέσα σε οπωρώνες μέρα-νύχτα. Έτσι, για τη συγκομιδή φρούτων, τα drones φαίνεται να είναι μια ρεαλιστική επιλογή στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο, για αροτραίες καλλιέργειες όπως δημητριακά, πατάτες, ζαχαρότευτλα και κρεμμύδια, δεν φαίνεται να είναι ακόμη έτοιμα και αυτό ενδεχομένως λόγω των μεγάλων εκτάσεων στην τελευταία περίπτωση. Πάντως για τέτοιου είδους καλλιέργειες φρούτων, τα μικρά αυτόνομα μηχανήματα θα πρέπει είναι ευπρόσδεκτα για όλους υπό το πρίσμα της μηδενικής συμπύκνωσης και της φιλικότητας προς το περιβάλλον, κάτι που δείχνει ότι έχει αντιληφθεί καλά η ομάδα Hands Free Hectare στον Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία