Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Διπλάσια αύξηση της αγοράς ρομπότ σε 5 χρόνια σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ABN AMRO, μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ολλανδίας, η παγκόσμια αγορά των ρομπότ του γεωργικού κλάδου αναμένεται να έχει διπλάσιο ρυθμό αύξησης σε 5 χρόνια από τώρα.

robots_

Βασίλης Σοφός

226
0

Οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και η προσπάθεια για βιώσιμη παραγωγή τροφίμων είναι οι κύριοι παράγοντες-οδηγοί της πρόσφατης μελέτης από την ολλανδική τράπεζα ABN AMRO, η οποία αναφέρει ότι σε 5 χρόνια η παγκόσμια αγορά ρομποτικών συστημάτων θα διπλασιαστεί. Χαρτογραφόντας τον συγκεκριμένο γεωργικό κλάδο, η ABN AMRO, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, εκτιμά ότι τα ρομπότ αρμέγματος και σίτισης, τα ρομποτικά συστήματα πεδίου αλλά και τα αυτόνομα τρακτέρ θα βρεθούν στο επίκεντρο της ζήτησης σε λίγα χρόνια.

Μέχρι στιγμής, η τράπεζα εκτιμά ότι η υπάρχουσα αγορά ανέρχεται σε 6,2 εκατομμύρια, με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, φαινόμενο που επιδεινώθηκε κατά την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και τις απαιτήσεις καταναλωτών και νομοθετών για βιώσιμη παραγωγή τροφίμων να φέρνουν ενδεχομένων έναν διπλασιασμό το 2025 (μέση ετήσια αύξηση 15%).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή οι Ολλανδοί κατασκευαστές έχουν σήμερα μερίδιο αγοράς 11% (715 εκατομμύρια ευρώ), κυρίως χάρη στα κυρίαρχα ρομπότ αρμέγματος και σίτισης, με την Lely στην πρώτη γραμμή. Ο συνολικός κύκλος εργασιών της ολλανδικής τεχνολογίας είναι σε θέση να αυξηθεί σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2030, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 13%.

Η τράπεζα ABN AMRO, ωστόσο, αναφέρει πως υπάρχουν και εμπόδια στην χώρα, όπως είναι η ελλιπής νομοθεσία και γνώση αλλά και η ανεπαρκής πρόσβαση σε επιδοτήσεις και ιδιωτικά κεφάλαια. Στις αρχές του 2020, το 18% των Ολλανδών αγροτών και των καλλιεργητών θερμοκηπίου αντιλήφθηκαν την έλλειψη εργασίας ως εμπόδιο. Αν και αυτό έχει πλέον μειωθεί και είναι 14%, εξακολουθεί να είναι σαφώς υψηλότερο από το μόλις πάνω από το 3% που υπήρχε πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο Ολλανδός κατασκευαστής ρομπότ σπαραγγιού Cerescon έκανε μάλιστα λόγο για ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό της τάξεως του 30% νωρίτερα φέτος. Λόγω των ελλείψεων αυτών, το κόστος εργασίας αυξάνεται και οι αγρότες προσελκύονται ακόμη περισσότερο από τις ρομποτικές λύσεις.

Βιώσιμη παραγωγή τροφίμων

«Ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός και η αυξανόμενη μεσαία και ανώτερη τάξη πρέπει να οδηγήσει σε όλο και πιο αποτελεσματική παραγωγή τροφίμων από μια μειωμένη διαθέσιμη έκταση κατάλληλη για παραγωγή τροφίμων», λέει η πρόσφατη μελέτη της τράπεζας, αφού οι προτιμήσεις των καταναλωτών για βιώσιμα και βιολογικά τρόφιμα, καθώς και νομοθετικοί κανονισμοί για τη μείωση των ποσοτήτων χημικών προϊόντων, λιπασμάτων και αντιβιοτικών ασκούν επιπλέον πίεση στην παραγωγή τροφίμων. Όλα τα παραπάνω είναι πιθανό να αυξήσουν το ενδιαφέρον των αγροτών για ρομποτικά συστήματα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία