BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Exos: Το πρώτο αυτόνομο μηχάνημα κοπής και διανομής φρέσκου χορταριού από τη Lely

Η Lely αποκάλυψε το πλήρως αυτόνομο Exos, που βοηθάει τους κτηνοτρόφους να παράγουν περισσότερο γάλα, αφού το σύστημα αξιοποιεί το ακατέργαστο φρέσκο χορτάρι και την θρεπτική του αξία προς όφελος των αγελάδων, όντας καθημερινά προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους.

Lely-Exos-4-768x513_2

Βασίλης Σοφός

68
0

Το αυτόνομο μηχάνημα κοπής και τροφοδοσίας φρέσκου χορταριού από τον βοσκότοπο Exos παρουσίασε η ολλανδική κατασκευάστρια Lely, για κτηνοτρόφους που αναζητούν ακόμη καλύτερη παραγωγή γάλακτος, με μειωμένα κόστη από την πλήρη εκμετάλλευση του δικού τους βοσκότοπου. Το Exos, σε στάδιο concept ακόμη, λειτουργεί σε συνδυασμός με την ρομποτική ταΐστρα της Lely, την Vector, για να παρέχει τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά του φρέσκου χορταριού στον στάβλο.



Σύμφωνα με την εταιρεία, με το σύστημα Exos οι γαλακτοπαραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη θρεπτική αξία του ακατέργαστου υλικού τους πιο αποτελεσματικά και να παράγουν περισσότερο γάλα από τα δικά τους βοσκοτόπια. Αυτή η λύση είναι απόλυτα συμβατή με την παραγωγή «κυκλικών» γαλακτοπαραγωγών. Η Lely τονίζει μάλιστα πως το σύστημα Exos εξοικονομεί και εργατικά κόστη αλλά και τροφή, αφού είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των αγελάδων και έχει σχεδιαστεί για να αξιοποιεί στο έπακρο τη μακρά εποχή καλλιέργειας χόρτου.

Οι φιλικές προς το έδαφος τεχνολογίες αλλά και το χαμηλό βάρος του μηχανήματος σημαίνει ότι το Exos μπορεί να κουρεύει από τις αρχές της άνοιξης έως τα τέλη του φθινοπώρου, λέει η Lely, ενώ το γρασίδι διατηρείται φρέσκο και νόστιμο.

Σχολιάζοντας ο επικεφαλής των καινοτομιών της εταιρείας, Korstiaan Blokland, αναφέρει: «Η καλή νωπή χορτονομή ήταν πάντα σημαντική για την υγεία και την απόδοση γάλακτος των αγελάδων, με το Exos να αποτελεί μια νέα ανακάλυψη για την σωστή εκμετάλλευση των βοσκοτόπων.»



Η θρεπτική αξία του φρέσκου χόρτου είναι 10 έως 20% υψηλότερη από εκείνη του χόρτου ενσίρωσης, επειδή δεν υπάρχουν σημαντικές απώλειες κατά τη συγκομιδή, τη συντήρηση και τη σίτιση. «Αυτό το σύστημα βασίζεται σε ένα ηλεκτρικό όχημα που κόβει αυτόνομα, φορτώνει και διανέμει γρασίδι στους αχυρώνες και συνολικά το Exos προσφέρει φρέσκο γρασίδι συχνά, μέρα-νύχτα. Αυτό βελτιώνει τη γεύση και την πρόσληψη φρέσκου χόρτου»,ισχυρίζεται ο Blokland.

«Η μη αυτόματη σίτιση των αγελάδων στον αχυρώνα με φρέσκο γρασίδι βασίζεται στην ίδια αρχή, αλλά οι επιλογές είναι περιορισμένες και είναι μια διαδικασία πολύ απαιτητική« σχολιάζει ο ίδιος. «Αυτό το σύστημα λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, επομένως δεν περιορίζεται από το ανθρώπινο δυναμικό ή το χρόνο. Με το Exos, η Lely εισάγει μια καινοτομία που είναι πλήρως συμβατή με τη μετάβαση στη βιώσιμη και κυκλική γαλακτοπαραγωγή», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ολλανδού κατασκευαστή.



Όπως αναφέρθηκε, το Exos λειτουργεί παράλληλα με την ρομποτική ταΐστρα της εταιρείας, την Vector, ενώ παρακολουθεί συνεχώς το ποσοστό φρέσκου χόρτου στο σιτηρέσιο. Το σύστημα συλλέγει επίσης δεδομένα στο χωράφι, έτσι ώστε ο αγρότης να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στην παροχή χόρτου ανά πάσα στιγμή, λέει η Lely.

Τα πρώτα πρωτότυπα Exos είναι πλήρως λειτουργικά και αποδοτικά στα δοκιμαστικά αγροκτήματα και θα γίνει προσπάθεια να συλλεχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αυτόνομη συγκομιδή φρέσκου χόρτου μέσω των εκτεταμένων δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες. Τα επόμενα χρόνια, η Lely θα αναπτύξει περαιτέρω το σύστημα έτσι ώστε να διατεθεί τελικά και στην αγορά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία