Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Το πιο «απλό» στη λειτουργία του ρομπότ στον κόσμο έρχεται από την Robotriks

Το Robotriks Traction Unit (RTU) περιγράφεται από τους κατασκευαστές του ως μια προσιτή αυτόνομη πλατφόρμα που είναι έτοιμη να λειτουργήσει μέσα σε λίγες ώρες.

38__robotrix_2

Βασίλης Σοφός

90
0

Ένα από τα πιο απλά στη λειτουργία τους ρομπότ στον κόσμο είναι σιγουρα η πλατφόρμα Robotriks Traction Unit (RTU) που αναπτύχθηκε από την Robotriks και αποτελείται έναν μεγάλο τροχό που δίνει τη κίνηση, ανάρτηση και υπολογιστή, που όλα μαζί συγκρατούνται από ένα γαλβανισμένο σωλήνα στον οποίο μπορεί να ρυμουλκηθεί ή να προσαρτηθεί μια ποικιλία εργαλείων. Αυτά μπορεί να είναι ανιχνευτές εδάφους, ρομποτικοί βραχιόνες συγκομιδής ή κάμερες βάθους για τρισδιάστατη απεικόνιση της καλλιέργειας.

«Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα σύστημα που να είναι προσιτό και αξιόπιστο», λέει ο διευθυντής της Robotriks, Jake Shaw-Sutton. «Το RTU κοστίζει μόλις 7.000 λίρες - σχεδόν το ένα δέκατο του κόστους των περισσότερων ρομπότ στην αγορά." Ο κ. Shaw-Sutton, και ο συνιδρυτής του, Khaian Marsh, μεγάλωσαν και οι δύο σε αγροκτήματα και το RTU έχει περάσει από δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες, όπως τις ζούσαν, λένε. Παράλληλα όμως, έγιναν και δοκικμές για την προσπάθεια μείωσης της συμπύκνωσης του εδάφους.«Η πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά από δουλειές, από την παρακολούθηση των καλλιεργειών έως τη συγκομιδή των καλλιεργειών όπως τα κουνουπίδια», προσθέτει ο κ. Shaw-Sutton, ο οποίος είναι και ανώτερος τεχνικός ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ.

Όλα τα δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία τοπικά, στη μονάδα του RTU. «Αυτή ήταν μια απόφαση που λάβαμε μετά από συνομιλία με τους αγρότες, αφού ήθελαν να μάθουν ότι μόνο εκείνοι θα είχαν πρόσβαση στα δεδομένα τους και πως αυτά δεν θα πήγαιναν στο cloud», επισημαίνουν οι δύο ιδρυτές του RTU. Το όχημα φέρει μπαταρία ενώ μπορεί να διαχειριστεί πολλά κιλά. Η τελική του ταχύτητα περιορίζεται στα 16 χλμ./ώρα.

Οι μπαταρίες δίνουν αυτονομία έως και 24 ώρες. «Απλά συνδέετε και το φορτίζετε, αλλά εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προσφέρουμε και μια βάση σύνδεσης, επειδή όλη η ισχύς μπορεί να συλλεχθεί από ένα μόνο ηλιακό πάνελ», αναφέρουν. Πλήρως ρυθμιζόμενο σε οποιοδήποτε ύψος και πλάτος, το RTU λειτουργεί είτε με τηλεχειριστήριο είτε αυτόνομα χρησιμοποιώντας drone. Υπάρχουν κουμπιά διακοπής έκτακτης ανάγκης στη μονάδα και ένας απομακρυσμένος διακόπτης απότομης απενεργοποίησης.

Η Robotriks είναι μια εταιρεία κοινοπραξίας μεταξύ εταιρειών και του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ. Χρηματοδοτείται από την Agri-tech Cornwall και μια επιχορήγηση από την Cornwall Development Company, ενώ το ρομπότ βρίσκεται ακόμη στη δοκιμαστική φάση. Τα πρώτα εμπορικά διαθέσιμα οχήματα αναμένεται να πουληθούν μέσα στο νέο έτος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία