BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Τις βάσεις για την ευρεία χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θέτει το πρότζεκτ GAIA-X

Το GAIA-X είναι ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε από την Ευρώπη για την Ευρώπη. Στόχος του είναι να αναπτύξει κοινές απαιτήσεις για μια ευρωπαϊκή υποδομή δεδομένων χρησιμοποιούμενων για τη τεχνητή νοημοσύνη των σύγχρονων αγροτικών μηχανημάτων.

Screenshot_2021-01-13_at_11_47_48_AM

Βασίλης Σοφός

111
0

Η ψηφιοποίηση και η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση των διαφορετικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η γεωργία. Για να μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί το τεράστιο δυναμικό των έξυπνων τεχνολογιών, απαιτείται μια αξιόπιστη και αποτελεσματική υποδομή πληροφορικής.

Ειδικοί με πρωτοβουλία του φόρουμ Agrotech Valley, εργάζονται για την εφαρμογή ενός ανοιχτού προτύπου AI για τη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων με βάση την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία cloud GAIA-X στο πρότζεκτ Agri-Gaia.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας (BMWi) με περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ. Η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να εξυπηρετεί τους αγρότες καθώς και τις μεσαίες επιχειρήσεις ως εργαλείο για την αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων και την προστασία των οικοσυστημάτων μακροπρόθεσμα.



Ωστόσο, η ανάπτυξη λύσεων που βασίζονται σε AI για γεωργικές εφαρμογές απαιτεί ερευνητικές δεξιότητες που υπερβαίνουν τις δυνατότητες των μεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη αποτελεσματικών στρατηγικών για να καταστούν διαθέσιμες οι τρέχουσες για τη βιομηχανία διαδικασίες AI για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.

Και εδώ έρχεται το πρότζεκτ Agri-Gaia, το οποίο, μαζί με έναν αυξανόμενο αριθμό υποστηρικτών, υπό τη διεύθυνση του Γερμανικού Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης (DFKI), εργάζονται σε ένα ανοικτή, αποκεντρωμένη υποδομή για την ανάπτυξη και ανταλλαγή αλγορίθμων AI στη γεωργία. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τη βιομηχανία γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με βάση την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία cloud GAIA-X. 

Το Agri-Gaia αποτελεί την πρώτη περίπτωση χρήσης του τομέα γεωργικών εφαρμογών στο μεγάλο ευρωπαϊκό έργο GAIA-X. Σε αυτό, εκπρόσωποι από την πολιτική, τις επιχειρήσεις και την επιστημονική κοινότητα αναπτύσσουν τη βάση μιας σύγχρονης υποδομής δεδομένων, η οποία θα διασφαλίζει την ψηφιακή κυριαρχία της Ευρώπης και θα επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού γενικού κανονισμού για την προστασία των δεδομένων.



Για να δημιουργήσουν αυτό το οικοσύστημα, όλοι οι συνεργάτες εφαρμόζουν μια καινοτόμο πλατφόρμα B2B που παρέχει προσαρμοσμένα εξαρτήματα AI ειδικά για τη βιομηχανία,ως εύχρηστες ενότητες και φέρνει κοντά τους χρήστες με προγραμματιστές αλγορίθμων AI.

Ο στόχος του έργου είναι να καλύψει τον κύκλο από την καταγραφή δεδομένων των αισθητήρων σε γεωργικά μηχανήματα έως την εκπαίδευση για τους αλγόριθμούς και τη βελτιστοποίηση αυτών. Για το σκοπό αυτό, αναπτύσσονται κατάλληλες διεπαφές και πρότυπα στο Agri-Gaia, που δημιουργούν μια υποδομή μεταξύ κατασκευαστών. Έτσι, το πρότζεκτ Agri-Gaia θα ενεργήσει ως καταλύτικός παράγοντας για τη τεχνητή νοημοσύνη, που θα διασφαλίσει ότι οι τεχνολογίες αυτές χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα χωρών σε όλη τη γεωργική επιχείρηση, για αποτελεσματική και βιώσιμη γεωργία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία