BACK TO
TOP
Τεχνολογία

75 χρόνια Zetor: Κάθε χρονιά και ένα φιλόδοξο σχέδιο για την εταιρεία

Η Zetor φέτος κλείνει 75 χρόνια παρουσίας στον γεωργικό τομέα, με το πρώτο της τρακτέρ «prototype Z» στο τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου να της δίνει και επίσημα το όνομα Zetor που τώρα βρίσκεται στα πεδία όλου του κόσμου.

zetor-scaled

Βασίλης Σοφός

119
2

Η Zetor, η παραδοσιακή μάρκα των Τσέχων κλείνει φέτος παρουσία 75 ετών στο χώρο της γεωργίας με τα τρακτέρ της. Παρά το γεγονός ότι αρχικά η παρουσία της σηματοδοτήθηκε από το πρώτο τρακτέρ «prototype Z» που ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η μάρκα θεωρείται ότι ήρθε το 1946, δηλαδή τον Αύγουστο, όταν η μάρκα Zetor έγινε επίσημο εμπορικό σήμα.

Ωστόσο, τα πρώτα τρακτέρ παραδόθηκαν στους πελάτες πέντε μήνες νωρίτερα. Από την αρχή της ύπαρξής της, η εταιρεία έχει παράγει πάνω από 1,3 εκατομμύρια τρακτέρ, ενώ η πλειονότητα αυτών έχει εξαχθεί σε περισσότερες από 130 χώρες σε πέντε ηπείρους. Σύμφωνα με τον Marián Lipovský, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ZETOR TRACTORS a.s., τα τρακτέρ Zetor έχουν γίνει συνώνυμο της αποτελεσματικής οικονομίας, του σχεδιασμού και της εύκολης λειτουργίας.



«Τα τρακτέρ μας αντανακλούσαν πάντα τις ανάγκες διαφορετικών εποχών. Τολμώ να πω ότι όλοι όσοι ήταν κάπως συνδεδεμένοι με το εμπορικό σήμα, είτε ως πελάτες είτε ως θαυμαστές, είτε ακόμη ως μέλη του προσωπικού, αισθάνονται ότι συμμετέχουν σε αυτήν. Η μάρκα δημιουργήθηκε από την προσπάθεια ενός ευρέος φάσματος ανθρώπων πολλών γενεών. Είναι κληρονομιά για εμάς και την αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και υπερηφάνεια», λέει ο Marián Lipovský.

Με αφορμή την επέτειο, δημιουργήθηκε μάλιστα και ένα ειδικό λογότυπο που αντικατοπτρίζει τη μακρά ιστορία της μάρκας. Το λογότυπο θα παρουσιαστεί στον ιστότοπο της εταιρείας, σε δελτία Τύπου και εμπορεύματα. Επιπλέον, ένας νέος ιστότοπος θα είναι διαθέσιμος στο www.zetor75.com, παρουσιάζοντας τα 75 χρόνια ανάπτυξης της μάρκα ενώ θα διεξαχθούν και εκδηλώσεις.



Ιστορική η πορεία της Zetor

1946–1960 I Η παραγωγή τρακτέρ Z25 ξεκινάει το 1946. Κατά την περίοδο των είκοσι ετών παρήχθησαν 160,000 αντίτυπα.

1960–1968 I Η Zetor παρουσίασε διάφορες σειρές μοντέλων και τα πρώτα Unified Series I.

1968 –1991 I Η εταιρεία γίνεται η πρώτη στον κόσμο που εισήγαγε καμπίνα ασφαλείας ως μέρος της Unified Series II. Ο μοναδικός σχεδιασμός των τρακτέρ αναγνωρίζεται επίσης ευρέως σε όλο τον κόσμο. Την 1η Νοεμβρίου 1976, η Zetor έγινε η εταιρεία που παράγει δικά της τρακτέρ.

1991–2002 I Λανσάρισμα της Unified Series III, η οποία εκτιμάται από τους πελάτες για τη δύναμη και την αντοχή της. Παρουσιάζονται νέες εκσυγχρονισμένες εκδόσεις τρακτέρ με το όνομα Forterra.

2002–2017 I Περίοδος-κλειδί για τη Zetor και την έναρξη μιας νέας εποχής. H HTC γίνεται ιδιοκτήτης της εταιρείας και σταθεροποιεί σταδιακά τη Zetor. Στη νέα χιλιετία, η εταιρεία συνεχίζει να καινοτομεί και να σχεδιάζει νέα προϊόντα, επεκτείνοντας έτσι το χαρτοφυλάκιό της με τα νέα μοντέλα Proxima, Major και Crystal.

2017–2020 I Σταδιακή επέκταση των μοντέλων και της προσφοράς προϊόντων από τα κόμπακτ τρακτέρ Primo, Compax, Utilix και Hortus. Ολοκληρώθηκε επίσης η εφαρμογή του νέου σχεδιασμού των Zetor από τον σχεδιαστικό οίκο Pininfarina σε σειρές μοντέλων 80-170 ίππων. Η Εταιρεία επικεντρώνεται στους πελάτες και στην ανάπτυξη δικτύου αντιπροσώπων.

Το χαρτοφυλακιο της Zetor στον παγκόσμιο χάρτη

Στις αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής η Zetor διαθέτει οκτώ μοντέλα που κυμαίνονται από 20 έως 170 ίππους. Είναι κόμπακτ τρακτέρ των μοντέλων Primo, Compax, Utilix και Hortus στην κατηγορία χαμηλότερης ισχύος 20-70 ίππων. Χρησιμοποιούνται κυρίως στη δημοτική συντήρηση, σε εταιρείες, αθλητικές εγκαταστάσεις, στην κηπουρική, στις οδικές υπηρεσίες, στα πάρκα και στις μικρές εκμεταλλεύσεις το καλοκαίρι και το χειμώνα.

Στην υψηλότερη κατηγορία ισχύος 80-170 ίπων τοποθετούνται οι σειρές Major (ιδανικό για εργασία με αγροτικά μηχανήματα και για μεταφορά ή συντήρηση δρόμου), Proxima (το οποίο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα που χρησιμοποιείται στη γεωργία, τη δασοκομία και τη συντήρηση δρόμωμ), Forterra (μεσαίες και μεγάλες εκμεταλλεύσεις για καλλιέργεια και μεταφορικές εργασίες) και Crystal (το ισχυρότερο και καλύτερα εξοπλισμένο τρακτέρ στο χαρτοφυλάκιο της Zetor).

Μελλοντικά σχέδια

Την προσεχή περίοδο, η Zetor σχεδιάζει να λανσάρει νέες γενιές τρακτέρ. Οι καινοτομίες των σημερινών σειρών θα παρέχουν στους χρήστες μέγιστη άνεση και καλύτερη αξία προϊόντος.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

27-01-2021 11:34Αντιπατης Αλέξανδρος

Καλά Τρακτέρ..... υστερούν πολύ στα πλαστικά στα ηλεκτρονικά και ακόμα περισσότερο στην εξυπηρέτηση και το service..... δεν υπάρχει service πέραν κάποιους επισκευαστες (1-2) σε όλη την Ελλάδα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία