BACK TO
TOP
Τεχνολογία

WeLASER: Στην ανάπτυξη ρομπότ για ζιζανιοκτονία με ισχυρό laser

Το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρότζεκτ WeLASER εστιάζει στην εμπορική παραγωγή του αυτόνομου ρομπότ πεδίου CEOL που σκοτώνει τα ζιζάνια χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό λέιζερ.

002_947_IMG_Kopievanbanner4__1_

Βασίλης Σοφός

290
0

Μια μη χημική λύση για τη διαχείριση των ζιζανίων με βάση την πρωτοποριακή τεχνολογία laser επιδιώκει να αναπτύξει η ομάδα του WeLASER, ενός χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. πρότζεκτ, μέρος του οποίου είναι το αυτόνομο ρομπότ. Οι ομάδες που εργάζονται πάνω σε αυτό προέρχονται από το Κέντρο Αυτοματισμού και Ρομποτικής, από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας (CSIC) και το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης (CAR-CSIC-UPM).

Καταπολέμηση ζιζανίων με laser

Το ρομπότ θα είναι εξοπλισμένο με τεχνητή νοημοσύνη και ευφυή όραση ενώ θα είναι ικανό να ξεχωρίζει τα ζιζάνια από τις καλλιέργειες. Στη συνέχεια σκοτώνει τα ζιζάνια χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό λέιζερ.

Ο Pablo González de Santos, μέλος του CAR-CSIC-UPM και συντονιστής του πρότζεκτ, δήλωσε στο Innovations Origins ότι το αυτόνομο ρομπότ δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κινητή πλατφόρμα για να μετακινεί το σύστημα ζιζανιοκτονίας μέσα στην καλλιέργεια.



«Αυτό το σύστημα αποτελείται από μια πηγή λέιζερ υψηλής απόδοσης, η οποία αποτελεί επέκταση αυτών που χρησιμοποιούνται στον ιατρικό τομέα. Η ακτίνα λέιζερ που παράγεται επικεντρώνεται στα μερίσματα του φυτού για μεγάλο χρόνο ώστε κάψει τα ζιζάνια και σε σύντομο χρονικό διάστημα να τα σκοτώσει», λέει ο ίδιος.

Αποφυγή εξάπλωσης των ζιζανίων

Τα μερίσματα είναι ευαίσθητα μέρη των φυτών που τους επιτρέπουν να αναπτυχθούν. Κατά συνέπεια, η εστίαση του λέιζερ σε αυτά τα σημεία θα αποτρέψει την εξάπλωση των ζιζανίων σε καλλιέργειες όπου διαφορετικά θα μείωνα την απόδοση λόγω της ικανότητάς τους να εξαπλωθούν και της ανθεκτικότητάς τους.



«Στο άμεσο μέλλον θα αναπτυχθεί ένας σαρωτής ακριβείας έτσι ώστε η δέσμη λέιζερ να μπορεί να μηδενιστεί στα μερίσματα. Στη συνέχεια, οι θέσεις των μερισμάτων θα καθοριστούν με τη βοήθεια ενός ευφυούς συστήματος όρασης. Αυτό το σύστημα τραβά φωτογραφίες από την καλλιέργεια. Με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, θα εντοπίζονται τα φυτά καλλιέργειας από τα πραγματικά ζιζάνια και, τέλος, η θέση του κάθε μερίσματος κάθε ζιζανίου χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο González de Santos στο Innovations Origins. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρομπότ μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να λειτουργεί για κάθε είδος καλλιέργειας. Το πρότζεκτ του WeLASER θα επικεντρωθεί αρχικά σε ζαχαρότευτλα, σε σιτάρι και καλαμπόκι.

Το ρομπότ CEOL σχεδιασμένο από την Agreenculture

Το ρομπότ που χρησιμοποιείται σε αυτό το πρότζεκτ αναπτύχθηκε αρχικά από τη γαλλική εταιρεία Agreenculture. Ονομάζεται CEOL και έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί αυτόνομα. Σύμφωνα με την Agreenculture, το υβριδικό του σύστημα μειώνει την κατανάλωση πετρελαίου κατά 3 έως 5 φορές σε σύγκριση με ένα συμβατικό τρακτέρ. Το CEOL εργάζεται πιο συχνά από ένα τρακτέρ, διατηρώντας το έδαφος σε καλή κατάσταση και εξοικονομώντας ταυτόχρονα καύσιμο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία