BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Την πρόκληση ανέμου αντιμετωπίζει η Amazone με το WindControl

Στην λιπασματοδιανομή, ο άνεμος αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόκληση για την ομοιόμορφη λίπανση. Με το σύστημα Amazone WindControl, η επίδραση του ανέμου στο μοτίβο εξάπλωσης μπορεί να παρακολουθείται και να αντισταθμίζεται αυτόματα.

zg-ts7501-d0-kw-9864-d2-181122-d1-181227-data_2

Βασίλης Σοφός

25
0

Το σύστημα WindControl για την διαχείριση της διανομής σε συνθήκες με άνεμο ενσωματώνει η Amazone στους αναρτώμενους διανομείς ZA-TS αλλά και στα συρόμενα μηχανήματα ZG-TS, ανεξάρτητα από το σύστημα παρακολούθησης του ανεμιστήρα ArgusTwin.

Η κατασκευάστρια λέει πως ο άνεμος είναι άλλοτε ισχυρότερος και άλλοτε ασθενέστερος, φυσάει από διαφορετικές κατευθύνσεις ή μερικές φορές φυσά συνεχώς και την επόμενη στιγμή σε ριπές. Έτσι, η επίδραση του ανέμου στο μοτίβο εξάπλωσης είναι μόνιμα διαφορετική. Η ταχύτητα του ανέμου και η κατεύθυνση του ανέμου διαφέρουν τόσο εντός της γραμμής όσο και σε σύγκριση με τη γειτονική γραμμή. Κατά τη λιπασματοδιανομή, ο άνεμος είναι μια παράμετρος που δε θα επηρεάσει αμεσα το χρήστη αλλά πρέπει να παρακολουθείται.



Κατά κανόνα, η κύρια περίοδος χρήσης φυγοκεντρικού διανομέα είναι η καλλιεργητική περίοδος της άνοιξης, όταν η πιθανότητα να χρειαστεί να εργαστεί ο χρήστης σε συνθήκες ανέμου είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Αυτό που επιδρά αρνητικά στη διανομή είναι οι αντίθετοι άνεμοι που αλλάζουν σημαντικά την πλευρική κατανομή και έτσι δημιουργείται ένα ασύμμετρο μοτίβο εξάπλωσης. Επομένως, το καθήκον του WindControl είναι να παρακολουθεί μόνιμα το μοτίβο διανομής και να προσαρμόζει τις ρυθμίσεις του λιπασματοδιανομέα έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ξανά ένα συμμετρικό μοτίβο

Αντιμετωπίζοντας οριστικά τον άνεμο

Ένας αισθητήρας ανέμου υψηλής συχνότητας προσαρτημένος στον διανομέα καταγράφει τόσο την ταχύτητα του ανέμου όσο και την κατεύθυνσή του και μεταδίδει αυτές τις πληροφορίες στον υπολογιστή. Ο τελευταίος υπολογίζει τα δεδομένα σύμφωνα με την ταχύτητα εργασίας και δημιουργεί νέες τιμές για το σύστημα διανομής και την ταχύτητα του δίσκου διανομής, οι οποίες στη συνέχεια προσαρμόζονται αυτόματα.

Σε περίπτωση πλευρικού ανέμου, η ταχύτητα της πλευράς που βλέπει στον άνεμο αυξάνεται και το σύστημα διανομής περιστρέφεται προς τα έξω. Ταυτόχρονα, η ταχύτητα της πλευράς που είναι μακριά από τον άνεμο μειώνεται και το σύστημα διανομής στρέφεται προς τα μέσα. Αυτό αντισταθμίζει αυτόματα την επίδραση του ανέμου και διασφαλίζει την ακρίβεια κατανομής. Επιπλέον, η χρήση του WindControl έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα για λίπανση στα χωράφια.



Εκτός από όλες τις σημαντικές παραμέτρους για την διανομή του λιπάσματος, ο χρήστης έχει πάντα μια επισκόπηση των τρεχουσών παραμέτρων του ανέμου, όπως η κατεύθυνση αυτού και η έντασή του. Τα χρώματα του φωτεινού σηματοδότη υποδηλώνουν τον βαθμό στον οποίο το WindControl είναι ακόμα σε θέση να αντισταθμίσει την επίδραση του ανέμου. Εάν το όριο ελέγχου επιτευχθεί όταν ο άνεμος είναι πολύ δυνατός ή οι ριπές ανέμου αλλάζουν πολύ συχνά, το σύστημα βγάζει επίσης μια προειδοποίηση.

Ο ιστός με τον αισθητήρα ανέμου επεκτείνεται αυτόματα όταν ο δίσκος διανομής είναι σε λειτουργία ενώ ο αισθητήρας προεξέχει πάνω από την καμπίνα του τρακτέρ για να μην συνυπολογίσει και την αναταραχή του τρακτέρ. Εάν οι δίσκοι είναι απενεργοποιημένοι, ο αισθητήρας ανέμου μετακινείται πίσω στην προστατευμένη θέση μεταξύ του τρακτέρ και του διανομέα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία