BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Λιγότερη κατά 90% χρήση ζιζανιοκτόνου το Amazone UX 5201 SmartSprayer με την βοήθεια των Bosch, Basf

Κατά τη διάρκεια του 2021, η Amazone δοκίμασε στο πεδίο το ψεκαστικό UX 5201 SmartSprayer, το οποίο, μέσω της καινοτόμου μπούμας και του λογισμικού που παρέχει η Basf, κατάφερε πλήρη φυτοπροστασία με έως και 90% λιγότερο ζιζανιοκτόνο.

Smartsprayer_UX5201_d0_kw_DJI_1887_d1_210930_GO_2

Βασίλης Σοφός

142
0

Βασισμένη στην πρωτοπορία της στον συγκεκριμένο χώρο και έχοντας δίπλα της τις κάμερες τις Boash και το λογισμικό της Basf, η Amazone αναπτύσσει ένα από τα πιο συμφέροντα και έξυπνα ψεκαστικά της αγοράς, το συρόμενο UX 5201 SmartSprayer.



Η τεχνολογία σε τροχιά βιωσιμότητας

Τόσο η τεχνολογία κάμερας της Bosch που εντοπίζει ζιζάνια σε καλλιέργειες σειράς όσο και ο μηχανισμός λήψης αποφάσεων xarvio-agronomic (ADE) της BASF Digital Farming Solutions αποφασίζουν για την ακριβή εφαρμογή ζιζανιοκτόνου. Η εφαρμογή ζιζανιοκτόνων που έρχονται σε επαφή με το έδαφος από μια πρόσθετη δεξαμενή είναι επίσης δυνατή στο ίδιο πέρασμα με σύστημα διπλής γραμμής.

Επιτυχής χρήση στο πεδίο

Οι μέχρι τώρα δοκιμές πεδίου δείχνουν ότι η χρήση αυτής της τεχνολογίας μειώνει τη χρήση ζιζανιοκτόνων έως και 90% σε μεμονωμένες θεραπείες, ανάλογα με την πίεση των ζιζανίων και τις συνθήκες του αγρού. Η Amazone ενημερώνειι παράλληλα ότι θα γίνουν και φέτος εκτεταμένες δοκιμές πεδίου σε ζαχαρότευτλα, καλαμπόκι και ελαιοκράμβη, μέσω των οποίων θα αξιοποιηθούν περαιτέρω τα οφέλη αυτής της τεχνολογίας.

Μια νέα γενιά μπούμας σύμμαχος στην εξοικονόμηση εισροών

Στο UX 5201 SmartSprayer προσαρμόζεται μία από τις τελευταίας γενιάς μπούμες ψεκασμού υψηλής τεχνολογίας με ενσωματωμένη κάμερα και τις μονάδες φωτισμού διατεταγμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι έτοιμες για χρήση στο πεδίο.



Το όλο πακέτο εξασφαλίζει στοχευμένη εφαρμογή, αν συνυπολογίσουμε και το σύστημα καθοδήγησης ενεργού βραχίονα ContourControl και το σύστημα ενεργούς απόσβεσης κραδασμών SwingStop. Ο συνδυασμός βαλβίδων ατομικά μεταβαλλόμενης διαμόρφωσης συχνότητας παλμού (PWFM) και ειδικά συντονισμένων ακροφυσίων σε απόσταση 25 εκ. προσφέρει ακριβή εφαρμογή σημείου και μέγιστο δυναμικό εξοικονόμησης, λέει η κατασκευάστρια.

Ακριβής αναγνώριση εικόνας

Εκεί όπου η Bosch παρέχει τη δική της τεχνογνωσία είναι σύστημα αναγνώρισης εικόνας, το οποίο ανιχνεύει τυχόν ζιζάνια σε χιλιοστά του δευτερολέπτου σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, προκειμένου να εφαρμοστούν ζιζανιοκτόνα στην επιφάνεια-στόχο με υψηλή ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.



Παράλληλα, η ειδικά σχεδιασμένη τεχνολογία φωτισμού LED παρέχει υποστήριξη σε δύσκολες συνθήκες περιβάλλοντος, όπως με σκιές και, φυσικά, τη νύχτα. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι, σύμφωα με την Amazone, ένα άλλο πλεονέκτημα της ενσωματωμένης λύσης SmartSprayer είναι η υπεροχή της έναντι των δορυφόρων και των drones, καθώς τα φυτά εντοπίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια, καθιστώντας δυνατές τις εφαρμογές σε πραγματικό χρόνο.



Ρυθμίσεις του παρελκόμενου και προτάσεις για το μείγμα ζιζανιοκτόνων βασίζονται στον προηγμένο μηχανισμό λήψης αποφάσεων xarvio-agronomic (ADE) από την BASF Digital Farming. Διάφορες παράμετροι όπως η καλλιέργεια, το φάσμα ζιζανίων και οι καιρικές συνθήκες, λαμβάνονται αυτόματα από το xarvio FIELD MANAGER, υποβάλλονται σε επεξεργασία για τη λήψη απόφασης και μεταφέρονται στο σύστημα SmartSpraying σύμφωνα με τις καλές γεωργικές πρακτικές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας. Αυτό διασφαλίζει ότι η εφαρμογή ζιζανιοκτόνου πραγματοποιείται στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή και στη σωστή ένταση.



Η σταδιακή εισαγωγή στην αγορά αυτής της πρωτοποριακής τεχνολογίας SmartSprayer θα πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος. Η Amazone, γενικά, μαζί με την Bosch και την BASF Digital Farming, πραγματοποίησε, ειδικά φέτος, ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών δραστηριοτήτων και τις υλοποίησε σε ένα εμπορεύσιμο προϊόν με τη διεπιστημονική τεχνογνωσία της, κάτι που αναμένεται και για το UX 5201 SmartSprayer.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία