BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Το πρότζεκτ της CNH, η συνεργασία με τη Lavazza και τα «τρακτέρ» στον καφέ

Από το τμήμα IED και τους φοιτητές του σχεδιάστηκαν ποικίλα πρότζεκτ, με σκοπό να αναδειχθεί ο πρωτότυπος συνδυασμός των ρομποτικών τρακτέρ στις φυτείες καφέ, μια ιδέα του ομίλου CNH Industrial και της Lavazza.

PR_NH_Coffee_Harvesting_Tazzina-scaled_2

Βασίλης Σοφός

697
0

Περισσότερη συγγένεια απ’ ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς φαίνεται τελικά ότι έχει ο συνδυασμός τρακτέρ και καφέ για τη συγκομιδή του τελευταίου, όπως άλλωστε μας δείχνει η συνεργασία του ομίλου CNH Industrial με την εταιρεία παραγωγής καφέ Lavazza. Εντούτοις, πρόκειται για ένα συνδυασμό που δεν είναι τόσο συχνός στα ευρωπαϊκά γεωγραφικά πλάτη (δεδομένου ότι σχεδόν όλες οι καλλιέργειες βρίσκονται στις ισημερινές περιοχές, Νότια Αμερική και Νοτιοανατολική Ασία εν πολλοίς), αλλά έχει γίνει πλέον πραγματικότητα χάρη στη συνεργασία που ξεκίνησε μεταξύ της CNH Industrial και του Lavazza Group.



Στο επίκεντρο της συνεργασίας βρίσκεται μια σειρά από πρότζεκτ που εκπονήθηκαν από τους φοιτητές του Master in Transportation Design του IED (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Σχεδιασμού), οι οποίοι διερευνούν το μέλλον της συγκομιδής καφέ και τη βιωσιμότητά του.



Στην ουσία, πρόκειται για σχέδια τρακτέρ, μηχανημάτων και αγροτικών εργαλείων με φουτουριστικές γραμμές, ικανές όμως για να μας κάνουν να προβλέψουμε τις πιθανές τάσεις που θα επηρεάσουν τον αγρομηχανολογικό σχεδιασμό τα επόμενα χρόνια.

Εντός των μελλοντικών σχεδίων του ομίλου CNH ο καφές

Αυτά τα πρότζεκτ εκτίθενται από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου στο Nuvola Lavazza στο Τορίνο, τα κεντρικά γραφεία της ιστορικής μάρκας καφέ του Τορίνο, διάσημης σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση τιτλοφορείται «A New Era of Coffee Harvesting» και δημιουργήθηκε στο αίθριο του Nuvola Lavazza, εκθέτοντας τα έξι προηγμένα σχέδια σχεδίασης των δεκαοκτώ μαθητών που χωρίστηκαν σε έξι ομάδες και, υπό την καθοδήγηση των David Wilkie και Guido Bianco της CNH Industrial Design -μαζί και ο Florian Seidl, υπεύθυνος σχεδιασμού του γκρουπ της Lavazza-, προσέγγισαν την ημιβιομηχανική συγκομιδή καφέ, αναλύοντας τους περιορισμούς και τις δυνατότητες των μικρής κλίμακας καλλιεργειών, που έχουν να κάνουν με σημαντικά υψόμετρα και κλίσεις.



«Το έργο», υπογράμμισε ο Florian Seidl, Διευθυντής Σχεδίασης του Ομίλου Lavazza, «αντιπροσώπευε μια θαυμάσια ευκαιρία για συζήτηση που, μέσα από το ευρύ φάσμα συνθηκών και ιδεών, μας επέτρεψε να διευρύνουμε το βλέμμα μας προς νέες και απροσδόκητες προοπτικές. Η ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο οι μαθητές μπόρεσαν να εξερευνήσουν και να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες που προέκυψαν σταδιακά στο πλαίσιο της συγκομιδής του καφέ ήταν μια φανταστική εμπειρία και ένας λόγος για νέες εμπνεύσεις».



«Το CNH Industrial Design Center, μαζί με αυτό της Lavazza, συνεργάστηκε με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Σχεδίου για να δώσει στους μαθητές την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον βιομηχανικό κόσμο της συγκομιδής καφέ». Αυτά είναι τα λόγια του David Wilkie, Επικεφαλής Βιομηχανικού Σχεδιασμού της CNH Industrial , ο οποίος πρόσθεσε: «Οι νέοι μαθητές είναι το κλειδί για το μέλλον και είναι ανοιχτοί στις νέες τεχνολογίες. Μπορούν επομένως να παράγουν νέες ιδέες, όπως έκαναν οι σχεδιαστές IED με τις προτάσεις τους για καινοτόμα έργα για τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στη συγκομιδή καφέ».



Οι προτάσεις επικεντρώνονται ουσιαστικά στην αποδόμηση τεχνικών μηχανημάτων σημαντικού μεγέθους, για την προσαρμογή τους σε μικρότερες φυτείες. Αυτός ο τύπος μηχανήματος παράγει εκπληκτικά το 70% της παραγωγής κόκκων καφέ, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μηχανές συγκομιδής που χρησιμοποιούνται σε κανονικές φυτείες.

Αξίες που μοιράζονται

Η New Holland, μια από τις μάρκες του ομίλου CNH Industrial, υιοθέτησε με ενθουσιασμό την ιδέα για τη δημιουργία της μηχανής συγκομιδής καφέ του μέλλοντος. «Για ενοποιημένες εταιρείες όπως η CNH Industrial και η Lavazza, η δυνατότητα συνάντησης μεταξύ τους, σε μια αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων και αναγκών, σε ένα δημιουργικό περιβάλλον όπως το τμήμα IED, μας επέτρεψε να έχουμε ένα ελεύθερο άνοιγμα σκέψης για να αγκαλιάσουμε την έρευνα νέων αντικειμένων που κοιτάζουν στο μέλλον, χωρίς να ξεχνάμε την προέλευση και την παράδοσή τους», δήλωσε ο Michele Albera, συντονιστής του Transportation Design Area στο IED Turin.

trattoriweb

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία