BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Εξαγορά της VitiBot, SAME Campus και σταθερά ανοδικά έσοδα για την SDF

Το ασταθές και απρόβλεπτο παγκόσμιο πρόβλημα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία επηρέασε τις δραστηριότητες του ομίλου περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα εξαρτημάτων και αυξάνοντας το κόστος ενέργειας. Ωστόσο, το οικονομικό έτος έκλεισε με σταθερή αύξηση των εσόδων του ιταλικού ομίλου.

same-virtus-upgraded-and-future-ready_2

Βασίλης Σοφός

208
0

Τα έσοδα του γρουπ SDF που προέκυψαν από την πώληση 40.207 τρακτέρ και θεριζοαλωνιστικών μηχανημάτων, ανήλθαν σε 1,803 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμεί με αύξηση 22% σε σχέση με τα 1,481 εκατ. ευρώ για το 2021 και 42% σε σχέση με τα 1,268 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2019, το τελευταίο έτος πριν από την πανδημία του Covid.

Βασικοί παράγοντες ανάπτυξης

Η σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών που παρατηρείται το 2022 είναι συνέπεια του στρατηγικού σχεδίου 2020-2025, το οποίο επικεντρώνει τις προσπάθειες του ομίλου στην ανάπτυξη και την παραγωγή τρακτέρ και άλλων γεωργικών μηχανημάτων, της μεγαλύτερης διείσδυσης σε αγορές εκτός ΕΕ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σήμερα το 37% των πωλήσεων, και της εισαγωγής και χρήσης ψηφιακών εργαλείων, τα οποία επιτρέπουν πιο αποτελεσματικές και συνδεδεμένες δραστηριότητες εταιρικής διαχείρισης.



Οι σημαντικές τεχνολογικές αναβαθμίσεις της υφιστάμενης γκάμας και το λανσάρισμα νέων μοντέλων στην κατηγορία υψηλής ισχύος συνέβαλαν ουσιαστικά στην αύξηση της μέσης αξίας των πωληθέντων τρακτέρ κατά 24%, η οποία οφείλεται μόνο εν μέρει στις υψηλότερες τιμές πώλησης λόγω του πληθωρισμού (+10%), ενώ παράλληλα με αυτό, ο όγκος παραγωγής αυξήθηκε επίσης κατά 5%.

Στους παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη αυτή περιλαμβάνεται επίσης η συνεχιζόμενη προσοχή του ομίλου στον αμπελοοινικό τομέα, όπου η SDF εδραίωσε περαιτέρω την παρουσία της με την εξαγορά, τον Ιούλιο του 2022, του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της VitiBot, της γαλλικής εταιρείας που ειδικεύεται στα ηλεκτρικά ρομπότ και στα συστήματα αυτόματης καθοδήγησης για εφαρμογές στον αμπελώνα. Η εξαγορά αυτή ήταν στρατηγικής σημασίας για την ολοκλήρωση της σειράς εξειδικευμένων τρακτέρ του ομίλου.

Αύξηση εργατικού δυναμικού

Το 2022 ο όμιλος προσέλαβε 158 νέους υπαλλήλους γραφείων και εργοστασίων, ανεβάζοντας το εργατικό δυναμικό του ομίλου στην Ιταλία σε 1.462 (+9% σε σχέση με το 2021) και το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό του σε 4.462 (+7%). Επιπλέον, στο εργοστάσιο του Treviglio, έχει ληφθεί η απαραίτητη άδεια και έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές εργασίες για την ανάπτυξη του έργου «SAME Campu», προϊόν συνολικής επένδυσης περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ, που θα ολοκληρωθεί το 2027.

Διείσδυση στις αγορές

Το λανσάρισμα νέων προϊόντων επέτρεψε στην SDF να αναπτυχθεί σημαντικά στην Ευρώπη, όπου τα έσοδα ανήλθαν σε 1,132 εκατ. ευρώ (+16% σε σχέση με το 2021) και να αυξήσει περαιτέρω την επιρροή της στις μη ευρωπαϊκές αγορές, και ειδικότερα στην Κίνα και την Τουρκία, όπου ο όμιλος διαθέτει ειδικές τοπικές εγκαταστάσεις παραγωγής. Το νέο υποκατάστημα στην Ουκρανία έχει ήδη αποδώσει καλά αποτελέσματα, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο. Το μερίδιο αγοράς της SDF σταθεροποιήθηκε στο 15% περίπου κατά τη διάρκεια του 2022, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο του 5% που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Η SDF βελτίωσε το μερίδιο αγοράς της στην Τουρκία από 9,7% το 2021 σε 11% το 2022 (+13,2%), καταγράφοντας έσοδα 194 εκατ. ευρώ (+34% σε σχέση με τις πωλήσεις του 2021). Οι εντυπωσιακές επιδόσεις του τουρκικού υποκαταστήματος υποστηρίχθηκαν από τις επενδύσεις στον χώρο παραγωγής και τη σημαντική αύξηση του τοπικού εργατικού δυναμικού, το οποίο αυξήθηκε από 269 εργαζόμενους το 2021 σε 456 το 2022.



Στην Κίνα, η παρουσία της μάρκας Deutz-Fahr στην αγορά ενισχύθηκε περαιτέρω με την εισαγωγή νέων μοντέλων μεσαίας κατηγορίας (50-90 ίππων) και την εδραίωση της σειράς υψηλής ισχύος (άνω των 200 ίππων). Οι δραστηριότητες αυτές έχουν επιφέρει αύξηση των πωλήσεων κατά 44% σε σχέση με το 2021, δημιουργώντας έσοδα ύψους 151 εκατομμυρίων ευρώ το 2022. Σε άλλες μη ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Βόρεια Αμερική, όπου τα προϊόντα SDF διατίθενται στο εμπόριο ως εισαγωγές, ο κύκλος εργασιών ανήλθε συνολικά σε 326 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 30% σε σχέση με το 2021.

Καινοτομία στο επίκεντρο

Το 2022, η επιδίωξη του ομίλου για καινοτομία στηρίχθηκε από επενδύσεις 60 εκατομμυρίων ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη αφιερωμένες σε νέα προϊόντα, ψηφιοποίηση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών για τη γεωργία ακριβείας. Σημαντικές αλλαγές έγιναν επίσης στην οργανωτική δομή, ώστε να καταστεί δυνατή η αποτελεσματικότερη ψηφιακή διαχείριση των ροών εργασίας και των έργων, εισήχθη μια νέα υπηρεσία CRM σε συνεργασία με το δίκτυο πωλήσεων και νέα εργαλεία επιχειρηματικής ευφυΐας αναπτύχθηκαν στην πλειονότητα των εταιρικών λειτουργιών.

Η καινοτομία στον τομέα της γεωργίας τέθηκε σε εφαρμογή μέσω της αυξημένης ψηφιοποίησης της γκάμας προϊόντων του ομίλου και της ανάπτυξης συνδεδεμένων τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και με την επέκταση της σουίτας των λύσεων Smart Farming, που προσφέρονται για την υποστήριξη του τελικού χρήστη σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του οχήματος, από την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων στο χωράφι έως την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ίδιας της γεωργικής εκμετάλλευσης.



Εννοείται ότι η μετάβαση από τους κινητήρες FARMotion σε μονάδες Stage V, σύμφωνα με τους αυστηρότερους νέους κανονισμούς εκπομπών ρύπων, για την εξειδικευμένη σειρά τρακτέρ για την Ευρώπη και ορισμένες αγορές εκτός ΕΕ, όπως η Τουρκία, όπου οι κινητήρες FARMotion Stage IIIB έχουν αντικατασταθεί από μονάδες Stage IV, και η Κίνα, όπου το Stage III έχει αντικατασταθεί από το Stage IV, συμπεριλαμβάνονται στις καινοτομίες του γκρουπ.

world-agritech

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία