BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Γεμάτη μπαταρία για γεννήτριες, αντλίες Stihl μικρών μονάδων

Ένα δύσκολο στοίχηµα έρχεται να βάλει η Stihl, έπειτα από µια χρονιά επίµονης συσσώρευσης που είδε τον τζίρο να επιστρέφει σε προ πανδηµικά επίπεδα. Νέο πεδίο βρίσκει η εταιρεία στους ηλεκτρικούς κινητήρες και την τεχνογνωσία που ανέπτυξε πρόσφατα στο κοµµάτι της µπαταρίας.

20-37_01

Πέτρος Γκόγκος

8
0

Τα ερεθίσµατα από την παγκόσµια αγορά δε, στέλνουν σήµα στα στελέχη του γερµανικού οµίλου ώστε να κοιτάξουν καλύτερα προς τις ανάγκες µικρών αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

∆εν αποκλείεται σύντοµα (εντός διετίας) να φτάσουν στην αγορά αντλίες και γεννήτριες για χρήση σε µικρές αγροτικές εκµεταλλεύσεις που ενδεχοµένως να µην διαθέτουν πόρους για µεγαλύτερες υποδοµές. Η έµπνευση έρχεται από την αγορά της Ινδίας στην οποία η Stihl πιστεύει αρκετά, µιας και το 2023 ήταν από τις λίγες αγορές µε θετικό πρόσηµο, µαζί µε αυτήν της λατινικής Αµερικής, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε στο «χωριό της Stihl» ο Μίκαελ Τράουµπ, πρόεδρος του ∆Σ της εταιρείας, στο πλαίσιο του παγκόσµιου media day, µέρος του οποίου ήταν και η Agrenda.

Μέσα στην επόµενη διετία η Stihl θα κυκλοφορήσει πάνω από 30 νέα προϊόντα, δίνοντας έµφαση στα εργαλεία µε ηλεκτροκινητήρα, που αναπτύσσονται παράλληλα µε τα διαχρονικά και αξιόπιστα βενζινοκίνητα εργαλεία της Stihl.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τις ανάγκες της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, το κονταροπρίονο ακριβείας HTA 160, το οποίο φέρει τις ελαφριές αλλά υψηλής αυτονοµίας νέες µπαταρίες της Stihl. Το εν λόγω κονταροπρίονο που βρίσκεται στο νέο κατάλογο προϊόντων που θα κυκλοφορήσουν σύντοµα στην αγορά, µπορεί να κόψει κλαδιά σε ύψος ακόµα και 4,05 µέτρων και µπορεί να καλύψει τος ανάγκες κλαδέµατος κάθε οπωρώνα και ελαιώνα. Το τηλεσκοπικό πριόνι παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του media day και ήταν το πρώτο εργαλείο που ήρθε στο µυαλό των οικοδεσποτών, µόλις άκουσαν Ελλάδα.

Όπως µας εξήγησαν, η Stihl µπήκε αργά στο πεδίο της µπαταρίας και των ηλεκτρονικών κινητήρων. Η καθυστέρηση αυτή, έφερε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα, αφού οι κατασκευαστές απέφυγαν τις «παιδικές ασθένειες» της συγκεκριµένης τεχνολογίας, όπως είναι η µικρή διάρκεια ζωής της µπαταριάς, η µικρή αυτονοµία ή η χαµηλή ισχύς. Μπαίνοντας σε µια ώριµη φάση της τεχνολογίας και µε µια υψηλή τεχνογνωσία που προκύπτει από την εκατονταετή κατασκευαστική εµπειρία της Stihl, η προσαρµογή σε αυτόν τον νέο κόσµο της µπαταρίας γίνεται αντιληπτή ως µια πρώτης τάξεως ευκαιρία ανάπτυξης.

Μια µεγάλη πρόκληση, που δείχνει να έχει επιτευχθεί και να διατίθεται εµπορικά για σκληρής χρήσης εργαλεία, της κορυφαίας σειράς, ήταν η µπαταρία AP500, που ανταγωνίζεται σε επιδόσεις τις µπαταρίες των αγωνιστικών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, µόνο που εδώ, οι ανάγκες για ισχύ είναι µεγαλύτερες και φυσικά τα περιθώρια βάρους σηµαντικά µικρότερα. Ο στόχος φαίνεται να έχει επιτευχθεί.

Η STIHL σχεδιάζει πρόσθετη ανάπτυξη παρά το δύσκολο οικονομικό έτος

Αποκλειστικές πληροφορίες για την εταιρεία και την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα νέα προϊόντα της STIHL είχαν περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο στη Διεθνή Ημέρα Τύπου που έλαβε χώρα την Τετάρτη 13/9/2023 στα κεντρικά της εταιρείας στο Waiblingen της Γερμανίας.