BACK TO
TOP
Profi

Η έλλειψη ψηφιακής τεχνογνωσίας κρατά πίσω τους αγρότες

Αγρότες, digital experts και εκπρόσωποι της βιομηχανίας γεωργικών τεχνολογιών συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου για να ασκήσουν πίεση στους διαμορφωτές πολιτικής να εισάγουν τον αγροτικό τομέα στην ψηφιακή εποχή.

Η έλλειψη ψηφιακής τεχνογνωσίας κρατά πίσω τους αγρότες

5
0

Στις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντάσσεται η ανταγωνιστική γεωργία, η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η πτώση των τιμών στα τρόφιμα και η πλήρης ενημέρωση των καταναλωτών για τα προϊόντα διατροφής.

«Για να αποκομίσουμε τα οφέλη της ψηφιακής γεωργίας, η ΕΕ πρέπει να χαράξει υποστηρικτικές, συνεκτικές και προσανατολισμένες προς το μέλλον πολιτικές», δήλωσε ο Πρόεδρος της CEMA, Richard Markwell.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι αγρότες που πειραματίζονταν με ψηφιακές τεχνικές σημείωσαν κέρδη ως προς την παραγωγικότητα έως και 20%, επιμένοντας ότι η ΕΕ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση αυτού του είδους καινοτομίας.

«Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός από την άποψη της προστασίας του περιβάλλοντος», τόνισε ο κ. Markwell. «Πρόκειται για επιστημονικό γεγονός, όχι επιστημονική φαντασία».

 

Ενίσχυση των επενδύσεων στην καινοτομία

Με το εισόδημα των γεωργών να υποχωρεί, λόγω των χαμηλών τιμών της αγοράς και το υψηλό κόστος των εισροών, οι αγρότες αδυνατούν να επενδύσουν στην τεχνολογία. Ωστόσο, η Επιτροπή δήλωσε ότι κινητοποιεί περιφερειακά κονδύλια, για να εξασφαλίσει, ότι όποιος θέλει να επενδύσει στην καινοτομία θα είναι σε θέση να το πράξει.

Ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της DG Connect, Khalil Rouhana, δήλωσε ότι οι αγρότες πρέπει να επωφεληθούν πλήρως από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα για τον εκσυγχρονισμό του γεωργικού τομέα και την τόνωση των επενδύσεων στην καινοτομία, η οποία βρίσκεται σε στασιμότητα από το 2008.

Από το 2020, οι ΜΜΕ στον τομέα της γεωργικής τεχνολογίας θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε 300 εκατ. ευρώ που παρέχει η ΕΕ για την ανάπτυξη σχεδίων.

 

Γεφυρώνοντας το ψηφιακό χάσμα

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο «ψηφιακό χάσμα» μεταξύ των αστικών και αγροτικών περιοχών της Ευρώπης με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι έως ότου οι χώρες της ΕΕ πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις στην υποδομή ευρυζωνικού διαδικτύου, η ψηφιακή γεωργία δεν θα σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή επιθυμεί να καλυφθεί ολόκληρη η ΕΕ με ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας μέχρι το 2020. Οι περισσότερες πόλεις πλησιάζουν αυτόν τον στόχο – η ευρυζωνική κάλυψη στις αστικές περιοχές της ΕΕ είναι περίπου 87%. Αντίθετα, οι αγροτικές περιοχές βρίσκονται πολύ πίσω, αλλά βαθμιαία προσεγγίζουν το στόχο.

«Η κάλυψη στις αγροτικές περιοχές είναι περίπου 46% το 2017», δήλωσε ο κ. Rouhana.

«Το 5G έχει δυνατότητες για πολλές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών δημόσιας ασφάλειας», δήλωσε στη EURACTIV ο επικεφαλής της Nokia Networks, Ulrich Rehfuess.

Η Επιτροπή ασχολείται με τα ζητήματα της προστασίας των δεδομένων και της διασυνοριακής ροής δεδομένων που παράγονται από τη γεωργία ακριβείας στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη ψηφιακή ενιαία αγορά.

Ένα από τα άμεσα εμπόδια που παρεμποδίζουν την προώθηση της γεωργίας ακριβείας στην ΕΕ είναι η έλλειψη ψηφιακής τεχνογνωσίας σε έναν γηράσκοντα γεωργικό τομέα. «Χρειάζονται περισσότερες ψηφιακές δεξιότητες», τόνισε ο κ. Markwell.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των αγροτών της ΕΕ είναι άνω των 65 ετών, ενώ λιγότερο από το 5% κάτω των 35 ετών, ενώ λίγοι έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών. Για τον κ. Markwell, είναι ένας τομέας στον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρειάζονται έναν ισχυρό ρόλο.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τον εξοπλισμό των αγροτών με νέες δεξιότητες που απαιτούνται για την ψηφιακή γεωργία», δήλωσε ο κ. Rouhana.

Τέλος πρόσθεσε ότι η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει ένα πακέτο 10 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος απασχόλησης για το 2018-2020, με στόχο την παροχή ψηφιακής κατάρτισης σε 6.000 γεωργούς σε όλη την ΕΕ.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία