BACK TO
TOP
Profi

Χίλια στρέµµατα σε µία περασιά

Βασισµένη στα υπάρχοντα µοντέλα των 12, 16 και 18 σειρών αλλά χωρίς διαφοροποιήσεις στο πλάτος εργασίας, η TPL 24 είναι η πρώτη σπαρτική ακριβείας 24 σειρών της κατασκευάστριας Väderstad. Την προηγούµενη άνοιξη, λοιπόν, δοκιµάστηκε στο καλαµπόκι µε τις εντυπώσεις να ακολουθούν

kentriki22-24

40
0

Οι ιδιαίτερες σπαρτικές θέλουν και τα αντίστοιχα χωράφια για να λειτουργήσουν. Και οι πεδιάδες της ανατολικής Γερµανίας σίγουρα δεν τους υπολείπονται έκτασης, οπότε είπαµε να δοκιµάσουµε σε τέτοιου είδους χωράφια την σπαρτική TPL 24 της Väderstad. Αξίζει να πούµε από τώρα ότι ο χειριστής ήταν αρκετά ενθουσιασµένος µε το νέο µηχάνηµα. «Στα τεύτλα µπορούµε εύκολα να καλύψουµε 900 στρέµµατα σε ένα πέρασµα µε µέση ταχύτητα 12χλµ./ώρα» αναφέρει. «Στο καλαµπόκι µπορούµε να πάµε πιο γρήγορα, ακόµη και µε 14-16 χλµ/ώρα. Σε αυτές τις ταχύτητες και µε 450 χιλιοστά απόσταση σειρών, µέσα σε 10 ώρες µπορούν να καλυφθούν 150 εκτάρια. Βέβαια όλο αυτό απαιτεί υψηλά αποθέµατα ιπποδύναµης από τον ελκυστήρα», τονίζει χαρακτηριστικά ο χειριστής.

Η µεγαλύτερη σπαρτική TPL 24 µοιράζεται από τα άλλα οµόσταβλα µοντέλα τον τηλεσκοπικό άξονα, µια χοάνη λιπάσµατος χωρητικότητας 5.000 λίτρων και ένα σύστηµα διανοµής σπόρου PowerShoot.

Στο τµήµα που φιλοξενείται το λίπασµα για τη σπαρτική TPL 24 υπάρχουν οι «ανοχές» για τοποθέτηση χοάνης µεγαλύτερης χωρητικότητας µε τη χρήση διπλών αναδευτήρων που τροφοδοτούν 8 µονάδες µέτρησης Fenix III, 4 σε κάθε πλευρά. Όπως λέει η κατασκευάστρια, το µηχάνηµα καταφέρνει ακόµη και µε ταχύτητα 16 χλµ./ώρα να παρέχει κόκκους µε ρυθµό από 1 και 35 κιλά/στρέµµα.

Οι επιλογές απόστασης των σειρών είναι 450, 457, 500 και 508 χιλιοστά, διαµορφώνοντας ένα πλάτος εργασίας από 10,8 έως 12,2 µέτρα. Οι ξεχωριστές σειρές «συνεχίζουν» σε πλαίσιο που είναι δανεισµένο από το µικρότερο µοντέλο, το TPL 16. Αν και για να γίνει αυτό πρέπει οι χοάνες του µεγάλου TPL  24 να µειωθούν στη χωρητικότητα από 100 σε 25 λίτρα. Προαιρετικά, η πίεση των δίσκων και των πτερυγίων µπορεί να αλλάζει υδραυλικά (και ταυτόχρονα) στις ξεχωριστές σειρές, φτάνοντας ακόµη και τα 325 κιλά. Και πολύ έξυπνα µέσω του υδραυλικού συστήµατος οι µονάδες σποράς «χάνουν βάρος» όταν βρίσκονται εκτός εργασίας.

Αυτό σηµαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα να µπορεί το µηχάνηµα να λειτουργήσει σε συνθήκες όπου το απαιτούµενο συνολικό βάρος των 10,6 τόνων θα ήταν υπαρβολικό για το χωράφι για παράδειγµα. Τα υδραυλικά του τρακτέρ δίνουν τη λύση και µε τη βοήθεια δύο κινητήρων ανεµιστήρα, ενός εναλλάκτη και των εµβόλων για τον έλεγχο της πίεσης και το σύστηµα ανύψωσης. Για την έλξη µε υψηλές ταχύτητες µιας 24 σειρών σπαρτικής καθοριστικό ρόλο παίζει φυσικά η ιπποδύναµη του τρακτέρ.. Στη συγκεκριµένη περίπτωση αυτή προήλθε από το Claas Axion 950.

Μπορεί λοιπόν οι 404 ίπποι να ήταν επαρκείς σε γενικές γραµµές αλλά σε συνθήκες όπου υπήρχαν πολλά βρεγµένα κοµµάτια στο έδαφος η ιπποδύναµη αυτή δεν «περίσσευε» µε 14 χλµ/ώρα. Γιαυτό και η ίδια η Väderstad συνιστά 420 ίππους και πάνω. Η λειτουργία της φαινοµενικά πολύπλοκης σπαρτικής είναι πολύ απλή χάρη στην εφαρµογή για τάµπλετ που είναι διαθέσιµη από την κατασκευάστρια.  Κατά τη µεταφορά, η σπαρτική TPL 24 δεν προβληµατίζει αφού διπλώνεται έξυπνα έχοντας 3 µέτρα πλάτος και 4 µέτρα ύψος.

Σύνοψη: Η 24 σειρών σπαρτική Tempo TPL 24 της Väderstad βασίζεται στα µοντέλα των 16 και 18 σειρών, µπορεί να εργαστεί µε υψηλές ταχύτητες και προστατεύοντας την ίδια στιγµή το έδαφος καθώς το υδραυλικό σύστηµα ελέγχου πίεσης επιτρέπει την προσαρµογή του ασκούµενου βάρους των δίσκων στις εκάστοτε συνθήκες. Οι αποστάσεις των σειρών κυµαίνονται από 405 έως και 508 χιλιοστά έχοντας 4 επιλογές απόστασης. Η συνολική χωρητικότητα λιπάσµατος είναι 5000 λίτρα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία