BACK TO
TOP
Profi

Υψηλής ακρίβειας ψεκασµός από την κοµπίνα ψεκαστικού Amazone UF1801

Αναζητώντας τρόπους για να εκσυγχρονίσουν τις εργασίες ψεκασµού, οι υπεύθυνοι µίας εκµετάλλευσης διάλεξαν να ακολουθήσουν τον δρόµο της υψηλής τεχνολογίας. Επέλεξαν µια κοµπίνα ψεκαστικού Amazone UF1801, η οποία είναι συµβατή µε ISObus και διαθέτει έλεγχο για κάθε ακροφύσιο για να µειώνεται η αλληλοεπικάλυψη και να αυξηθεί η ακρίβεια εφαρµογής.

Netherley_9805-b

121
0

Αναζητώντας έναν τρόπο να αξιοποιήσει στο έπακρο τους πόρους της η οικογενειακή επιχείρηση Netherley Farm Partnership ακολούθησε τον δρόµο της ακρίβειας.

Αυτό που ξεκίνησε µε τη χαρτογράφηση SOYL και τον µεταβλητό ρυθµό διανοµής φωσφόρου και καλίου, οδήγησε πρόσφατα στη σπορά µεταβλητού ρυθµού και στην υιοθέτηση του ελέγχου κάθε ακροφυσίου ψεκασµού για το νέο ψεκαστικό του αγροκτήµατος.

«Η τεχνολογία παρέχει απλά πλεονεκτήµατα όσον αφορά το κόστος των παραγωγικών συντελεστών και, επίσης, µας κατευθύνει προς µεγαλύτερο βαθµό διαχείρισης του περιβάλλοντος» εξηγεί ένα από τα µέλη της οικογένειας, ο Simon Budden, ο οποίος διοικεί την επιχείρηση µαζί µε τον πατέρα του, William. «Η χρήση αζώτου µειώθηκε ελαφρώς και είδαµε την κατανοµή της παραγωγής να γίνεται ολοένα πιο οµοιόµορφη σε ένα χωράφι», Με έδρα το Manor Farm, Chalton, η Netherley Farm Partnership καλλιεργεί 418 εκτ. συνδυαζόµενων καλλιεργειών, που αποτελούνται από 165 εκτ. χειµερινό σιτάρι, 104 εκτ. ελαιοκράµβη που σπέρνεται τον χειµώνα, καθώς και 81 εκτ. ανοιξιάτικη βρώµη και 68 εκτ. ανοιξιάτικο κριθάρι.

«Καθώς βελτιώνεται η δοµή του χώµατός µας, η σπορά χωρίς όργωµα είναι µια ολοένα και πιο προφανής επιλογή, αλλά η υψηλή περιεκτικότητα σε πυριτόλιθο µας ωθεί αυτή τη στιγµή στην προηγµένη τεχνολογία εφαρµογής αντί στη σπορά χωρίς όργωµα.»                                                               

Μια σειρά από αλλαγές που πραγµατοποιήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια είχαν στόχο να γίνει πιο αποδοτική η επιχείρηση. Επίσης, η τελευταία επένδυση του αγροκτήµατος σε τεχνολογία ψεκασµού αποδεικνύεται πολύ έξυπνη κίνηση.

Αγοράστηκε ένα φερόµενο ψεκαστικό Amazone UF1801 24 µ. µε εµπρόσθια δεξαµενή 1.000 λίτρων, για να αντικατασταθεί µια παλαιά κοµπίνα Knight εµπρόσθιας/οπίσθιας τοποθέτησης 13 ετών. Σε συνδυασµό µε το John Deere 6150R, η κοµπίνα ψεκασµού προσφέρει δυναµικότητα απόδοσης έως 130 εκτ./ηµέρα, προσφέρει άφθονη χωρητικότητα. Οι κύριοι Budden και Whitear σκέφτηκαν επίσης να µεταβούν από τα 24 στα 28 µ., αλλά αποφασίστηκε ότι ήταν µεγάλο ρίσκο. «Σύντοµα, αποκλείσαµε την πιο φαρδιά µπούµα εξαιτίας της διαµόρφωσης του εδάφους» αναφέρει ο κύριος Whitear.

Το σύστηµα αποτελείται από µια δεξαµενή 1.800 λίτρων στο πίσω µέρος και µια 1.000 λίτρων στο πίσω.

Εξοπλισµένο µε Comfort Pack, το σύστηµα διαχειρίζεται αυτόµατα το γέµισµα της δεξαµενής, την ανάµειξη και το άδειασµα, βελτιώνοντας τη συνολική κατανοµή του βάρους, καθώς οι δύο δεξαµενές αδειάζουν ταυτόχρονα. «Έχω την επιλογή να χρησιµοποιώ τις δύο δεξαµενές χωριστά, αλλά στην πραγµατικότητα τις χρησιµοποιώ και τις δύο ως ένα µεγάλο ψεκαστικό» λέει. «Και ο τρόπος µε τον οποίο αδειάζουν οι δεξαµενές συµβάλλει στο να µην γίνεται πιο ελαφρύ το µπροστινό µέρος του τρακτέρ.

Παρόλο που το ψεκαστικό είναι συµβατό µε ISObus και τοποθετηµένο σε ένα John Deere 6150R µε δική του δυνατότητα για λειτουργεί µε ISO, επιλέχτηκε να χρησιµοποιηθεί το ψεκαστικό µε χειριστήριο Amatron 3. Η λειτουργία της µπούµας και το δίπλωµα εκτελούνται µέσω ενός χειριστηρίου τζόιστικ AmaPilot µε πολλές λειτουργίες. Όσον αφορά  το GPS και την καθοδηγούµενη διεύθυνση, το αγρόκτηµα χρησιµοποιεί αυτή τη στιγµή το SF1, αλλά εξετάζεται η αναβάθµιση σε RTK ή σε σήµα SF3, αξιοποιηθεί το µέγιστο πλεονέκτηµα που προσφέρουν οι πρόσφατες εξελίξεις στο ψεκαστικό και στον διανοµέα. «Έχουµε µερικές αποκλίσεις και περιστασιακή απώλεια σήµατος, αλλά δεν δηµιουργείται πρόβληµα» λέει. «Όταν πρέπει να επιστρέψω στο αγρόκτηµα και να ανεφοδιάσω, τοποθετώ συνήθως ένα σηµείο αναφοράς στον χάρτη, έτσι ώστε να µπορώ να ξεκινήσω από εκεί όπου σταµάτησα.

Κατά τον ψεκασµό προεµφανίσεων ή σε χωράφια χωρίς ίχνη, ο κύριος Whitear ρυθµίζει το πλάτος εργασίας του ψεκαστικού στα 23,82 µ., προκειµένου να αντιστοιχεί στο πλάτος της σπαρτικής του αγροκτήµατος όταν εργάζεται µε το SF1 στα 3,97 µ. «Αυτό µε φέρνει πιο κοντά εκεί που θέλω να φτάσω και το ακριανό ακροφύσιο θα λειτουργεί ή όχι ανάλογα µε την περίπτωση» προσθέτει. «Στις πλαγιές µε µεγαλύτερη κλίση, όπου η σπαρτική µπορεί να αρχίσει να κινείται πλάγια, είναι πιο εύκολο για µένα να δηµιουργώ ίχνη χρησιµοποιώντας το ψεκαστικό. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν σίγουρα ίση απόσταση».

Σε σύγκριση µε το προηγούµενο ψεκαστικό Knight του αγροκτήµατος που είχε τέσσερα ίσα τµήµατα κατά µήκους της µπούµας 24 µ., η πρόσβαση σε κάθε ακροφύσιο θεωρείται µεγάλο βήµα προόδου.

«Όλοι πρέπει να διαθέτουν έλεγχο σε κάθε ακροφύσιο» δηλώνει. «Είναι πραγµατικά καταπληκτικό. ∆εν πιστεύεις ότι κάνεις αλληλοεπικαλύψεις µέχρι να το δεις - αιφνιδιάστηκα από τις ποσότητες των χηµικών που στείλαµε πίσω. ∆εν έχουµε µεγάλο αριθµό κοµµατιών, αλλά κυµαίνονται από 4 έως 32 εκτάρια και κανένα δεν είναι τετράγωνο».

Ο κύριος Whitear αναφέρει ότι οι ταχύτητες πορείας είναι περίπου 10,5 χλµ/ώρα, πράγµα που προσφέρει άπλετο χρόνο αντίδρασης στην αντλία, στον ρυθµιστή, στην εναλλαγή ακροφυσίων και στον έλεγχο µπούµας.

Με ρυθµό νερού στα 140 λίτρα/εκτ., το µηχάνηµα προσφέρει δυναµικότητα για 20 εκτ. µε κάθε γέµισµα. Η επιστροφή στο αγρόκτηµα για γέµισµα στη δεξαµενή νερού 20.000 λίτρων είναι η µοναδική επιλογή.

«Θα ήταν ωραίο να υπήρχε µια πρόσθετη δεξαµενή στην άκρη του αγροκτήµατος, το οποίο απέχει τρία µίλια από τον περίβολο το αγροκτήµατος» λέει

«Αυτό θα µείωνε τον µη παραγωγικό χρόνο της επιστροφής στον περίβολο, καθώς υπάρχουν φορές που οι ρυθµοί παροχής νερού είναι πιο υψηλοί, ανάλογα µε τις συστάσεις».

Όπως οποιοδήποτε εµπρόσθιο κιτ, η εµπρόσθια δεξαµενή που εξέχει µπορεί να θεωρηθεί εµπόδιο όσον αφορά τις διασταυρώσεις και η έξοδος από τις πύλες του αγροκτήµατος.

Έτσι, ο κύριος Whitear φρόντισε να εξοπλίσει τη δεξαµενή µε δύο έγχρωµες κάµερες που κοίταζαν στο πλάι. «Έχω δύο οθόνες στην καµπίνα, οι οποίες µου δείχνουν την αριστερή και τη δεξιά πλευρά της εµπρόσθιας δεξαµενής όταν είµαι σε διασταυρώσεις» λέει.

Σύνοψη: Η ενσωµάτωση των συστηµάτων και την τεχνολογία καλλιέργειας ακριβείας στην Netherley Farm Partnership βοηθά την επιχείρηση να βελτιστοποιήσει τη χρήση των σπόρων, των λιπασµάτων και των φυτοπροστατευτικών.

Σε συνδυασµό µε τον εξοπλισµό που κάνει εξαιρετική δουλειά, τον µεγάλο χώρο αποθήκευσης στο αγρόκτηµα και την αναθεωρηµένη στρατηγική καλλιεργειών, η οικογένεια Budden βρίσκεται σε ισχυρή θέση να αυξήσει τις δραστηριότητές αρόσιµης καλλιέργειας χωρίς να υπάρξει πρόσθετο κόστος κεφαλαίου.

Περισσότερα θέματα τεχνολογίας στο Profi που κυκλοφορεί το Σάββατο 1 Ιουνίου μαζί με την εφημερίδα Agrenda
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία