BACK TO
TOP
Profi

Χωρίς ανάγκη ίππων το χορτοκοπτικό Kongskilde GXS4005

Οµολογουµένως η κατασκευάστρια Kongskilde δεν έχει πια την προεξέχουσα θέση που είχε παλιότερα στην αγορά του γεωργικού εξοπλισµού, αλλά τώρα, κάτω από την «οµπρέλα» της New Holland έχει φιλοδοξίες. Αντιπροσωπευτικό δείγµα το GXS4005, ένα χορτοκοπτικό 4 µέτρων µε µικρές απαιτήσεις ισχύος και...µεγάλη όρεξη για χορτάρι

Untitled-2_3

67
0

Η τελευταία φορά που τα φώτα έπεσαν σε χορτοκοπτικό οπίσθιας τοποθέτησης της δανέζικης κατασκευάστριας ήταν πριν 6 χρόνια, όταν ακόµη ο εξοπλισµός της κυκλοφορούσε µε την ονοµασία JF-Stoll. Τα εργαλεία τελικά πήραν το όνοµα της κατασκευάστριας, η οποία εξαγοράστηκε τελικά από τον όµιλο CNH Industrial to 2017. Τα φώτα σήµερα πέφτουν στο χορτοκοπτικό Kongskilde GXS4005 οπίσθιας τοποθέτησης χωρίς ξηραντήρα. Το GXS κόβει σχεδόν 4 µέτρα απαιτώντας όµως µόνο 90 ίππους από το τρακτέρ για να κάνει σωστή δουλειά µε εξαιρετικά αποτελέσµατα. Ενδιαφέρουσα περίπτωση λοιπόν τόσο για µικρές εκτάσεις όσο και για µεγάλα βοσκοτόπια.

Το χορτοκοπτικό αποθηκεύεται είτε στη θέση µεταφοράς του, όπου µετατοπίζεται προς τα πίσω, είτε σε θέση εργασίας όπου παραµένει στο πλάι. Το στήριγµα στη δεξιά πλευρά της κεφαλής αρχικά δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται στη λάθος πλευρά αλλά ουσιαστικά είναι στη σωστή, αν λάβουµε υπόψη την κατανοµή του βάρους όταν το µηχάνηµα αφαιρείται από το τρακτέρ.

Η κεφαλή είναι ρυθµισµένη για να συνεργάζεται µε σύνδεσµο Cat III διπλής ενέργειας, ως απαιτούµενο για την διαµόρφωση του χορτοκοπτικού από την φάση µεταφοράς στην φάση εργασίας και αντίστροφα. Θεωρητικά, βέβαια, απαιτούνται και δύο καρούλια µονής δράσης (ένα για την ανάρτηση και ένα για την ανύψωση στο κεφαλάρι) αλλά η εταιρεία έχει βρει άλλη λύση.

Ο κινητήριος άξονας Walterscheid είναι αποθηκευµένος σε µια θήκη όταν δεν χρησιµοποιείται και προστατεύεται από την υπέρβαση της ολίσθησης του συµπλέκτη. Υπάρχει επίσης ένας µετρητής στο κυρίως πλαίσιο το οποίο χρησιµεύει για τη ρύθµιση του σωστού ύψους του συνδέσµου. Το ύψος κοπής είναι περίπου 40-60 χιλιοστά όταν η κεφαλή είναι τοποθετηµένη κάθετα.

Το ύψος ρυθµίζεται προσαρµόζοντας το µήκος του άνω συνδέσµου. Όλα τα παραπάνω καθιστούν την προσάρτηση αλλά και την αρχική ρύθµιση εντυπωσιακά εύκολη.

Κατά τη µεταφορά, το GXS4005 απέχει 5,5 µέτρα από το τρακτέρ, εποµένως θέλει µια προσοχή στην ταλάντευση της ουράς. Μπορείτε να σηκώσετε το πάτωµα σε κάθετη θέση, αλλά αντίστοιχα το ύψος κατά τη µεταφορά φτάνει τα 5 µέτρα. Η κάθετη αυτή «τσάκιση» µπορεί να καταστεί χρήσιµη όταν το χορτοκοπτικό περνάει µέσα από στενές εισόδους και δρόµους, επιτρέποντας στον χειριστή να περάσει πάνω από κάθε φράχτη.

Στο χωράφι, το GXS4005 ταλαντεύεται γύρω από την πλευρά και τη θέση εργασίας του, µετατοπίζοντας 690 κιλά από τα 1070 κιλά στον πίσω δεξιά τροχό. Η ανάρτηση είναι υδραυλική και η πίεση µπορεί να αυξηθεί µέχρι το σηµείο όπου το χορτοκοπτικό αιωρείται πάνω από το έδαφος. Η τρέχουσα πίεση εµφανίζεται µέσω ενός µετρητή.

Το pto συνεισφέρει µε 1000 σ.α.λ και τη στιγµή που η κίνηση φτάσει στους δίσκους η περιστροφή φτάνει τις 3500 σ.α.λ. Η ισχύς µεταφέρεται σε ένα ζευγάρι κιβωτίων µετάδοσης, έπειτα µεταφέρεται σε ένα άλλο κοντύτερο σύστηµα µετάδοσης και τέλος στα γρανάζια της πλατφόρµας. Οι δίσκοι περιστρέφονται κατά ζεύγη, µε τους δύο εξωτερικούς δίσκους να περιστρέφονται προς τα µέσα και, µε τη βοήθεια ελατηριωτών «δοντιών» στο εσωτερικό της πλαϊνής πλάκας, µετακινούν το κοµµένο γρασίδι από τη γραµµή κοπής. Κάθε δίσκος έχει λεπίδες ταχείας απελευθέρωσης.

Το εξάρτηµα της σύντοµης απελευθέρωσης, είναι πολύ συµπαγές και παρέχει σταθερό κράτηµα στις λεπίδες χωρίς εκείνες να γλιστράνε και χωρίς να φθείρουν το µηχάνηµα. Τα µπροστινά και πλαϊνά καλύµµατα µπορούν να ασφαλιστούν στη «διπλωµένη» θέση τους, η οποία επίσης βοηθάει για την αλλαγή των λεπίδων. Μια σηµαντική έλλειψη είναι ο πρόσθετος σωλήνας προστασίας ή τα προστατευτικά πλαστικά πάνελ που συναντώνται στους ανταγωνιστές. Μας άρεσε το γεγονός ότι µπορεί κανείς να ανοίξει και να ασφαλίσει την πίσω κουρτίνα µετά από το ξεβίδωµα µιας βίδας, κανοντας εύκολη την πρόσβαση και τον καθαρισµό της πλατφόρµας.

Οι γρασαρισµένες θηλές στα σηµεία περιστροφής καθώς και ο άξονας µετάδοσης κίνησης είναι επίσης εύκολο να προσεγγιστούν για συντήρηση.

Το χορτοκοπτικό έκανε µια πολύ φροντισµένη κοπή στις εδαφικές συνθήκες όπου δοκιµάστηκε (κοντά, µακριά και υγροποιηµένα χόρτα).

Η ανύψωση στα 220 χιλιοστών ήταν πάντα αρκετά ψηλή και ικανή να καθαρίζει τις λωρίδες µε το κοµµένο γρασίδι. Χάρη στις µικρές απαιτήσεις ισχύος ως παρελκόµενο και την ευκολία ανύψωσης στο κεφαλάρι, το χορτοκοπτικό µπορεί συνεργαστεί µάλιστα και µε πολύ παλαιότερα τρακτέρ.

Άλλες λεπτοµέρειες που αξίζει να σηµειωθούν:

  • Στην κεφαλή υπάρχει ένα αδιάβροχο κουτί για την αποθήκευση ανταλλακτικών λεπίδων και ορισµένων άλλων εργαλείων.
  • Τραβώντας το καλώδιο ξεκλειδώνεται η κάθετη θέση µεταφοράς, αλλά, όπως και στο µανδαλο ασφάλισης, στην πραγµατικότητα δεν χρειάζεται στο GXS4005.
  • Εφόσον ο όµιλος CNH Industrial εξαγόρασε την Kongskilde, ενδιαφερόµενοι µπορούν να λάβουν την GXS ως την New Holland Disc Cutter 390.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία