BACK TO
TOP
Profi

Lemken Solitair: Ομοιόμορφη σπορά με ταίρι τη δισκοσβάρνα Zirkon

Μια ακόµη καλλιέργεια φροντίστηκε κάτω από την σπαρτική της Lemken, που µε την Solitair 25 έχει χτίσει µια παράδοση από το 2015, γεγονός που για πολλούς σηµαίνει ότι πρόκειται για ένα αρκετά επιτυχηµένο µηχάνηµα. Μένει να δούµε αν ο δοκιµαστής πρεσβεύει την ίδια άποψη.

22-25_01

Βασίλης Σοφός

95
0

Η Lemken λάνσαρε για πρώτη φορά την Solitair 25 στην έκθεση Agritechnica το 2015, ως διάδοχο της πνευµατικής σπαρτικής Solitair 9 που µπορούσε να συνδυαστεί µε µια σειρά από συρόµενους καλλιεργητές της εταιρείας.

Όµως η µετάβαση στο µοντέλο Solitair 25 διέθετε κάτι παραπάνω από τις µικρές αλλαγές στον σχεδιασµό, όπως ανακαλύφθηκε άλλωστε και σε προηγούµενη δοκιµή (Profi, 9/2015) του µηχανήµατος.

Η χοάνη, ο ανεµιστήρας, το σύστηµα µέτρησης, οι κεφαλές διανοµής, ο έλεγχος των σταθερών γραµµών και το λειτουργικό σύστηµα είναι επανασχεδιασµένα. Η σπαρτική διαθέτει πλέον και ένα εντελώς νέο σύστηµα ανάρτησης εργαλείων, κάτι που προσφέρει ευκολότερη ζεύξη µε τους εξής καλλιεργητές:

l ∆ισκοσβάρνα Zirkon 12

l  Καλλιεργητής Kristall

l  ∆ισκοσβάρνες Heliodor 9 και Rubin 10

Στο πίσω µέρος του ηµι-αναρτώµενου τροχού υπάρχει ένας σύνδεσµος τριών σηµείων ο οποίος µπορεί να χρησιµοποιηθεί για να κινήσει το πλαίσιο αρότρων ή σπαρτικών ακριβείας όπως είναι το Lemken Azurit. Στο πίσω µέρος του ηµι-αναρτώµενου τροχού υπάρχει ένας σύνδεσµος τριών σηµείων ο οποίος µπορεί να χρησιµοποιηθεί για να κινήσει το πλαίσιο αρότρων ή σπαρτικών ακριβείας όπως είναι το µηχάνηµα Lemken Azurit.

Η δοκιµή ξεκίνησε το περασµένο φθινόπωρο µε τον συνδυασµό των 6 µέτρων αποτελούµενο από την ηµι-αναρτώµενη διασκοσβάρνα Zirkon 12/600 KA. Ο συνδυασµός ήταν συνδεδεµένος µε τον κοτσαδόρο Κ80. Εντωµεταξύ έπρεπε να αφαιρέσουµε το pto καθώς οι πίσω τροχοί του τρακτέρ βυθίζονταν στο έδαφος πριν καλά καλά «κλειδώσει» τελείως το σύστηµα διεύθυνσης.

Να τονίσουµε αρχικά ότι το τρακτέρ χρειάζεται να είναι συµβατό µε σύστηµα ISObus, να διαθέτει τουλάχιστον 5 καρούλια και επιστροφή ελεύθερης ροής. Οι σωλήνες έχουν σήµανση από την Lemken αλλά ιδανικά θα µπορούσαν να είναι χρωµατικά κωδικοποιηµένοι. Εάν χρησιµοποιείτε µια σπαρτική ακριβείας τότε θα χρειστείτε ένα έκτο καρούλι για τροφοδοσία του ανεµιστήρα. Στην παρούσα δοκιµή το τρακτέρ Claas Axion 930 δούλεψε απροβληµάτιστα. Ένα µειονέκτηµα που παρατηρήθηκε ήταν το γεγονός ότι ο χειριστής έπρεπε να κάνει τις αλλαγές χειροκίνητα για τη βαλβίδα εκτροπής της ράβδου έλξης, µε σκοπό την αναδίπλωση και τις διαδικασίες του χαµηλώµατος/ανύψωσης του αρότρου. Και σίγουρα θα µπορούσε να υπάρξει καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η ανάγκη για έβδοµο καρούλι.

Με τον γενικό χειρισµό και την ποιότητα της εργασίας που φέρνει εις πέρας η δισκοσβάρνα δεν υπήρξαν παράπονα. ∆ύο ζευγάρια δοντιών καταστροφής είναι τοποθετηµένα µπροστά από το Zirkon 12. Τα φτερωτά δόντια στους καταστροφείς έκαναν πολύ καλή δουλειά καθότι είναι και ρυθµιζόµενοι στο ύψος, µε 16 διαφορετικές θέσεις διαθέσιµες.

Ο έλεγχος βάθους για τους 24 ρότορες ήταν υδραυλικός στο µηχάνηµα της δοκιµής δεδοµένου ότι διασφαλίζεται ότι τα δόντια εργάζονται στο βέλτιστο επίπεδο και λίγο πιο βαθιά στο κεφαλάρι. Ένα µικρό ψεγάδι αφορά στην ένδειξη της κλίµακας που δεν «βλέπει» προς το τρακτέρ και συνεπώς η ρύθµιση είναι λίγο δύσκολη όταν όλα γίνονται εν κινήσει. Το σασί της δισκοσβάρνας προστατεύεται από την υπερφόρτωση µε συµπλέκτες µετάδοσης.

Η σπαρτική Solitair 25 τώρα επωφελείται από µια νέα κάθετη µονάδα µέτρησης. Η συγκεκριµένη τεχνολογία είναι πραγµατικά πολύ εύκολη και διαθέτει εξαιρετική ακρίβεια.

Από τη στιγµή που ο χειριστής εισάγει τον τύπο του σπόρου, ορίσει την ταχύτητα σποράς και την ταχύτητα κίνησης µέσω του τερµατικού, το σύστηµα κάθετης µονάδας µέτρησης καθορίζει το βέλτιστο µέγεθος κόκκου. Και για να βελτιωθεί η ακρίβεια κατά µήκος της σειράς των σπόρων ο θάλαµος των σπόρων προσαρµόζεται αυτόµατα έτσι ώστε να περιστρέφεται πάντα στο βέλτιστο εύρος στροφών. Οι σωλήνες παροχής εξέρχονται από το κέντρο της χοάνης και ο «βαθµονοµηµένος» σπόρος πέφτει σε έναν εύκαµπτο πλαστικό κουβά που διαθέτει το µηχάνηµα. Και όπως είναι προφανές, ο κάδος ταιριάζει απόλυτα στη ψηφιακή ζυγαριά. Η διαφορά µεταξύ του βαθµονοµηµένου ρυθµού σποράς και του πραγµατικού ρυθµού ήταν µόλις 2% σύµφωνα µε τις δοκιµές. Ο σπόρος που έχει αποµείνει στην χοάνη εκκενώνεται στον κάδο ακριβώς όπως θα γινόταν σε µια δοκιµή βαθµονόµησης. Στην περίπτωση που θέλετε να κάνετε τη διαδικασία ακόµη πιο γρήγορα, τότε υπάρχουν δύο έξοδοι για ταχύτερη εκκένωση µεγαλύτερων ποσοτήτων. Ένας σωλήνας που τοποθετείται πολύ γρήγορα θα ήταν πολύ καλή ιδέα για αυτή τη δουλειά και θα σας επέτρεπε να βάλετε τον σπόρο σε µια µεγάλη τσάντα.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της σπαρτικής Solitair της Lemken είναι η χοάνη µε τη χωρητικότητα των 3000 λίτρων που συγκρατεί 2400 κιλά σιταριού και έχει και εσωτερικό φωτισµό. Ο κάδος είναι αναρτηµένος σε έναν µετρητή βάρους ο οποίος στέλνει τα δεδοµένα του σε µια οθόνη στην πλατφόρµα αλλά και στο τερµατικό µέσα στην καµπίνα. Πρόκειται για µια προαιρετική επιλογή που περιλαµβάνει και δύο αισθητήρες που κρατούν τον χειριστή ενήµερο για την εκάστοστε ποσότητα υλικού που βρίσκεται εντός της χοάνης.

Περισσότερες λεπτοµέρεις εν συντοµία:

  • Οι δείκτες της σταδιακής ανάδυσης είναι εύκολοι στη ρύθµιση και πολύ αποδοτικοί.
  • Οι δείκτες πρόσκρουσης συνδέονται στον καλλιεργητή και κάνουν καλή δουλειά
  • Οι δύο προσαρµοζόµενοι κυµατοειδείς δίσκοι βρίσκονται ανάµεσα στους τροχούς και τα µαχαίρια. Η δουλειά τους είναι να µαλακώσουν το έδαφος. Η απόσταση των 20 εκατοστών από το έδαφος είναι σχετικά µικρή.
  • Ο φωτισµός τύπου Led στην χοάνη ενεργοποιείται από το τερµατικό. Τα µαχαίρια φωτίζονται πολύ καλά και έτσι η νυχτερινή σπορά γίνεται ευχαρίστηση.

Σύνοψη: Το 25/600 ΚΑ είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο µηχάνηµα, ικανό να εργάζεται αγαστά µε διάφορα εργαλεία κατεργασίας εδάφους της Lemken καλύπτοντας όλες τις απαιτήσεις. το πίσω µέρος της σπαρτικής µπορεί επίσης να εφοδιαστεί µε κοπτικά για σιτηρά ή µε την σπαρτική ακριβείας Azurit. Η λειτουργία του µηχανήµατος θα ήταν ακόµη πιο αποδοτική αν η εναλλαγή µεταξύ του οπίσθιου συνδέσµου και του µηχανισµού αναδίπλωσης ήταν ευκολότερη και αν ο τροφοδότης ήταν πιο αποτελεσµατικός.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία