BACK TO
TOP
Profi

Σπαρτική ακριβείας Horsch Maestro RX: Με μαεστρία και «υπό πίεση»

Ένα από τα τελευταία μοντέλα της Horsch είναι το Maestro RX, η σπαρτική ακριβείας που παρουσιάστηκε στην έκθεση Agritechnica 2019 και βασίζεται στην αρχιτεκτονική του συστήματος υψηλής πίεσης για σβέλτη εργασία.

kep-horsch-maestro-dv-hegof

Βασίλης Σοφός

16
0

Τα τελευταία δέκα χρόνια η Horsch δεν υιοθετούσε για τα μοντέλα της την τεχνολογία σποράς που βασίζεται στον υπό πίεση αέρα. Όμως οι ανάγκες άλλαξαν και ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς γεννήθηκε με έμφυτη την ανάγκη για υψηλότερη ταχύτητα εργασίας από αυτά τα μηχανήματα.

Η ανταπόκριση της Horsch σε όλο αυτό ήρθε από τις Σειρές CX και ΡΧ των νέων της σπαρτικών. Αναγνωρίσιμες από το χαρακτηριστικό γράμμα «X» στην κωδική τους ονομασία, με ενσωματωμένο σύστημα μέτρησης AirSpeed και δυνατότητα εργασίας με 16 χλμ./ώρα, τα συγκεκριμένα μηχανήματα θα είναι διαθέσιμα στην αγορά μέσα στο 2021.

Ωστόσο τα υπάρχοντα μοντέλα θα παράγονται παράλληλα με τα νέα, καθώς η λογική της εταιρείας λέει πως και οι δύο τεχνολογίες έχουν πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Συνεπώς κάποιοι βρίσκονται στο ένα στρατόπεδο και άλλοι στο άλλο.

Το AirSpeed χρησιμοποιεί ροή αέρα από έναν ανεμιστήρα που λειτουργεί με υδραυλικό τρόπο για να συγκρατήσει τους σπόρους σε ένα ξεχωριστό δίσκο. Κατά την απελευθέρωση, κάθε σπόρος εκτοξεύεται προς το έδαφος με ξεχωριστό ρεύμα αέρα.

Στη συνέχεια πιάνεται από έναν τροχό και πιέζεται στην κάθε αυλάκωση. Η ροή του ανεμιστήρα προσαρμόζεται στον εκάστοτε τύπο σπόρου με την ρύθμιση της ταχύτητας του ανεμιστήρα ενώ η τρέχουσα πίεση αέρα εμφανίζεται σε ένα μεγάλο μετρητή πίσω.

Η μονάδα μέτρησης χρησιμοποιεί μια ηλεκτρική μονάδα που συνδέεται με το ISObus, διαχειρίζεται τις μεταβλητές συχνότητες σποράς και τον έλεγχο τμήματος μέσω GPS. Και δεδομένου ότι η κίνηση δεν βασίζεται πλέον σε έναν τροχό, οι πιθανές διακυμάνσεις της ταχύτητας κατά την ανύψωση της σπαρτικής εξαφανίζονται.

∆οκιμάσαμε την πρωτότυπη σπαρτική των 8 μέτρων RX AirSpeed με την εμπρόσθια χοάνη Partner 1600 FT. Όμως ο ανεμιστήρας της σπαρτικής ήταν τοποθετημένος χαμηλά. Ωστόσο η Horsch επιβεβαίωσε ότι τα μοντέλα παραγωγής θα έχουν τον ανεμιστήρα τοποθετημένο πιο ψηλά.

Στοχεύσαμε σε πυκνότητα σποράς 90.000 σπόρων/εκτάριο και βάλαμε καλαμπόκι σε τρεις ταχύτητες: 9 χλμ/ώρα, 12 χλμ/ώρα και 18 χλμ/ώρα. Το μηχάνημα τα κατάφερε εξίσου καλά σε όλα τα τεστ με μικρή απόκλιση στα 18 χλμ/ώρα.

Σύνοψη: Η μέτρηση των σπόρων με βάση το σύστημα πίεσης AirSpeed οδηγεί με επιτυχία την Horsch στην εποχή της σποράς με ακρίβεια και ταχύτητα. Τα νέα μοντέλα καταφθάνουν το 2021 και ό,τι περιγράψαμε είναι μόνο λίγα από τα χαρακτηριστικά τους.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΌΙΧΕΙΑ

Horsch Maestro RX

-Σειρές: Μέχρι 12 " 
-Ελάχιστο κενό μεταξύ σειρών: 450 χιλ. 
-Βάθος σποράς: 15-90 χιλ. 
-Χωρητικότητα χοάνης: 70 λ.
 -∆ιάμετρος δίσκου: 200 χιλ.
-Οπές δίσκου/διάμετρος: 30/4-6 χιλ.
-Πλάτος τροχού
βάθους/διάμετρος: 115 χιλ./400 χιλ.
-∆ιάμετρος μαχαιριού 380 χιλ.
-Πλάτος τροχού
πιασίματος/διάμετρος: 15 χιλ./250 χιλ.
-Τύπος τροχού πίεσης Καουτσούκ
-Πίεση μαχαιριού: 150-350 κιλά
-∆ιάμετρος μαχαιριού
λιπάσματος 380 χιλ.
-∆ιακύμανση 7°
-Απαιτήσεις: Τρία διπλής ενέργειας καρούλια, ένα μονής
-Βάρος (άδειο) 2,95 τόνοι
-Βάρος συνοδευτικής
χοάνης (άδεια) 0,76 τόνοι
-Μ - Π -Υ 2.90 μ./3.00 μ./3.50 μ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία