BACK TO
TOP
Profi

Claas Liner 3600 με τέσσερις ρότορες: Συλλογή επί τέσσερα και με απλότητα

Αν νομίζετε πως ένας χορτοσυλλέκτης πρέπει να είναι hi-tech, τότε ξανασκεφτείτε το. Η βασική έκδοση Liner 3600 είναι σχετικά απλή, αλλά με αποδόσεις που εκπλήσσουν.

291540-dataRawCmyk_3

9
0

Συνήθως, όταν πρόκειται για τις πρακτικές δοκιμές του profi, τα μηχανήματα που μας φέρνουν είναι γεμάτα με επιλογές. Έτσι, όταν δοκιμάσαμε τον χορτοσυλλέκτη Claas Liner 3600, επιλέξαμε να διατηρήσουμε τα πράγματα απλά και πήγαμε με την τυπική έκδοση του μικρότερου μοντέλου 9,90-12,50 μέτρων της εταιρείας με τέσσερις ρότορες. Κάθε ρότορας έχει 12 βραχίονες και έχει διάμετρο 3,30 μέτρα για αυξημένες επικαλύψεις στην αντιμετώπιση των κλίσεων.

Οι βραχίονες μήκους 1,35 μέτρων φιλοξενούν τέσσερα διπλά δόντια, το καθένα με διάμετρο 10 χιλιοστών. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας, τα δόντια χειρίστηκαν τα πάντα χωρίς απώλειες και με όλους τους ρότορες Liner να περιστρέφονται σε ίδιες ταχύτητες. Αφαιρέσαμε την κεντρική κουρτίνα σοδειάς για να αυξήσουμε το διάκενο στο ενσίρωμα, και δεν το επανατοποθετήσαμε για την επόμενη καλλιέργεια ... αλλά το 3600 παρήγαγε ακόμα καλά σχηματισμένες σειρές. Η μόνη εξαίρεση ήταν στο πολύ ξηρό υλικό. Παραδόξως, η δεξιά πλευρά της θημω- νιάς ήταν πάντα ελαφρώς υψηλότερη και πιο ογκώδης από την αριστερή, ένα κοινό χαρακτηριστικό σύμφωνα με πολλούς άλλους χρήστες με τους οποίους μιλήσαμε. Παρ 'όλα αυτά, η μάζα και στις δύο θημωνιές είναι η ίδια και δεν έκανε καμία διαφορά. Η Claas θεωρεί ότι η διαφορά στη σειρά οφείλεται στην κουρτίνα που λείπει.

Η μετάδοση κίνησης βρίσκεται κάτω από την κεντρική δοκό και χωρίζεται στις πλευρές. Ο άξονας pto «τρέχει» μέσα σε έναν καλά ενσωματω- μένο χαλύβδινο σωλήνα στους μπροστινούς ρότορες. Ο Liner 3600 απαιτεί δύο αναμονές μονής δράσης συν μία ελεύθερη για επιστροφή ή, εναλλακτικά, ένα σύστημα ανίχνευσης φορτίου για το χειρισμό των υδραυλικών λει- τουργιών (αναδίπλωση, ανύψωση στο κεφαλάρι και πλάτος συλλογής). Εκτός από αυτά, μπορεί κανείς να συνδέσει επίσης την ηλεκτρική γραμμή και τη γραμμή ελέγχου.

Τα χειριστήρια ISObus διατίθενται με διάφορα κουτιά ελέγχου. Το πιο απλό είναι το τερματικό χειριστή που χρησιμοποιήσαμε. Οι άλλες επιλογές είναι το τερματικό Claas Communicator II, η εφαρμογή «Easy on Board» και η οθόνη S10 ή, εναλλακτικά, μπορείτε να δουλέψετε μέσω της συμβατής με το ISObus οθόνης του τρακτέρ. Η αρχιτεκτονική του μενού χρήστη είναι αρκετά κατανοητή, αν και η διαδικασία αναδίπλωσης χρειάστηκε κάποια μελέτη. Δεν θέλετε να στέκεστε στα φρένα όταν διπλώνετε το μηχάνημα, καθώς αυτό εμποδίζει την κίνηση του άξονα, κάτι που πρέπει να κάνει για να φτάσει το ύψος μεταφοράς κάτω από 4 μέτρα χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσετε κανένα από τα δόντια. Ο άξονας ελέγχεται από ξεχωριστό καρούλι, οπότε δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το τερματικό.

ΣΗΜΕΙΑ-ΚΛΕΙΔΙ

-Έχει εγκριθεί για πορεία 50 χλμ/ώρα

-Η ηλεκτρική καλωδίωση καλύπτεται από μεταλλική ασπίδα

-Τα ελαστικά των 500 χιλιοστών είναι στον στάνταρντ εξοπλισμό

Όπως αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της δοκιμής χρησιμοποιήσαμε το Liner 3600 για κάθε είδους κτηνοτροφικές καλλιέργειες καθώς και άχυρο. Οι ρότορες μικρής διαμέτρου δεν είχαν κανένα πρόβλημα να κάνουν καθαρό σκούπισμα, ακόμη και σε πιο απαιτητικές συνθήκες σε μεταγενέστερες περικοπές.

Εάν οι συνθήκες είναι πραγματικά υγρές ή οι ρότορες δεν μπορούν να σαρώνουν όλο το υλικό, είναι καλύτερα να μειώσετε την ταχύτητα πορείας πριν αλλάξετε το ύψος λειτουργίας των ροτόρων. Σε αυτές τις συνθήκες τείναμε να δουλεύουμε περίπου στα 8 χλμ/ώρα, αλλά συνήθως πηγαίναμε στο εύρος 12-14 χλμ/ώρα. Το πλάτος της θημω- νιάς αλλάζει χειροκίνητα, κάτι που δεν μας ενοχλούσε . Η προεπιλεγμένη πίεση εδάφους από τους ρότορες ήταν μία χαρά στο μηχάνημά μας, παρόλο που αργότερα τη μειώσαμε στα ελατήρια.

Σύνοψη: Το Liner 3600 είναι απλό στη χρήση, τη σύνδεση και τη ρύθμιση, με την προϋπόθεση ότι όλες οι βασικές ρυθμίσεις είναι εντάξει. Η διαδικασία αναδίπλωσης μεταφοράς ελέγχεται διαδοχικά και ενεργο ποιείται από το τερματικό.

Πρέπει να ανακτήσετε το πλάτος εργασίας μόλις ξεκινήσουν τη λειτουργία οι ρότορες - δεν έχουμε καμία αντίρρηση με αυτό, εφόσον δεν είναι απαραίτητο να αλλάξουμε το ύψος - . Ωστόσο, εάν κάνετε εναλλαγή μεταξύ γρασιδιού και αχύρου αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, σίγουρα θα συνιστούσαμε να πάτε για τον ηλεκτροϋδραυλικό έλεγχο ύψους.

Τα μηχανήματα της Claas διαθέτει στην ελληνική αγορά
η εταιρεία Γ. Χίγκας Α.Β.Ε.Ε (τηλ. 2310/780866)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία