BACK TO
TOP
Profi

Ο χάρτης στο φιστίκι που δίνει όφελος 20% στον τζίρο του παραγωγού

Κατευθύνει το χέρι του παραγωγού στο σηµείο του χωραφιού µε τις µεγαλύτερες ανάγκες σε όργωµα, θρέψη και άρδευση και άρα επιτρέπει την εξοικονόµηση εισροών ο αισθητήρας εδάφους Top Soil Mapper, µια νέα υπηρεσία της Agrotech SA, που σε συνδυασµό µε την επιστηµονική επιµέλεια των γεωπόνων της AgroHellas, εισάγει στην Ελλάδα την καλλιεργητική κουλτούρα της ακρίβειας.

42-43_40

Πέτρος Γκόγκος

176
0

Μέσω αυτής της υπηρεσίας, το οικονοµικό όφελος του παραγωγού κυµαίνεται µεταξύ 14 µε 20%, αφού από τη µία ενισχύεται η παραγωγή, από την άλλη µειώνεται το κόστος.

Μετά τις εκτατικές καλλιέργειες που ήταν η πρώτη επαφή των Ελλήνων παραγωγών µε τα νέα αγροτικά εργαλεία, η Agrotech επεκτείνει και στις δενδρώδεις καλλιέργειες όπως ελιές, καρυδιές και φιστικιές πλέον τη δυνατότητα αξιοποίησης και εφαρµογής «ακριβοθώρητων» επιστηµονικών δεδοµένων

Την Παρασκευή 23 Απριλίου, οι  ειδικοί της Agrotech και της Agrohellas συνέδεσαν το ειδικό µηχάνηµα της αυστριακής εταιρείας Geoprospector, καθώς και τον εξοπλισµό του στο τρακτέρ του Βασίλη Ζυγοµήτρου, παραγωγού φιστικιού στο Μώλο Φθιώτιδας και πρόεδρο του συνεταιρισµού Thermopyles Pistachios.

Αυτή η σύντοµη επίδειξη στο χωράφι µε τις φιστικιές στο Μώλο ήταν αρκετή για να δείξει στους δεκάδες αγρότες που η περιέργειά τους τους παρακίνησε να επισκεφτούν το σηµείο πώς λειτουργεί στην πράξη το όλο εγχείρηµα. Φάνηκε τελικά ότι όσο σύνθετη και αν είναι η επιστήµη και µηχανική που την υποστηρίζει -σηµειώνεται ότι υπάρχουν µόνο δύο µοντέλα σε όλο τον κόσµο-, µπορεί να φτάσει στο κινητό ή το γραµµατοκιβώτιο του Έλληνα αγρότη µε τις πιο απλές οδηγίες. Όπως εξήγησαν στους αγρότες οι ειδικοί της Agrotech, ∆ιονύσης Παπαχριστοδουλόπουλος και Χαράλαµπος Μηλιώτης, η διαδικασία αυτή καλό είναι να γίνεται πριν από τη λίπανση, το πότισµα και τους ψεκασµούς.

Μετά τη συναρµολόγηση του εξοπλισµού και την σύνδεσή του µε το τρακτέρ λοιπόν, ο κ. Ζυγοµήτρος οδήγησε το τρακτέρ του ανάµεσα στα φιστικόδεντρα. Μετά από µερικά λεπτά, ο αισθητήρας εµφάνισε στην οθόνη ενός φορητού υπολογιστή χάρτες µε:

  1. Ζώνες ηλεκτρικής αγωγιµότητας σε διαφορετικά βάθη µέχρι 1,1 µέτρα.
  2. Ζώνες µε τους τύπους εδαφών.
  3. Ζώνες µε τη σχετική περιεκτικότητα σε υγρασία για τη διαχείριση της άρδευσης και της αποστράγγισης.
  4. Ζώνες µε το βάθος του ανώτερου στρώµατος εδάφους.
  5. Ζώνες µεταβλητής λίπανσης.
  6. Ζώνες µεταβλητού βάθους οργώµατος.

Τα στοιχεία αυτά στη συνέχεια µπορούν να εισαχθούν σε έναν λιπασµατοδιανοµέα ο οποίος αυτόµατα µοιράζει τις απαιτούµενες ποσότητες προϊόντων θρέψης σε κάθε εκατοστό του χωραφιού. Ωστόσο στην περίπτωση των δενδρωδών καλλιεργειών λόγω και του κατακερµατισµένου κλήρου της ελληνικής αγροτικής πραγµατικότητας, η γεωργία ακριβείας γίνεται µε το χέρι του παραγωγού. Εδώ λοιπόν, ο αγρότης ξέρει περπατώντας µέσα στο κτήµα, λόγω των ανά 30 εκατοστών µετρήσεων που κάνει το Top Soil Mapper, πού ακριβώς πρέπει να παρέµβει.

Στα χέρια συνεταιριστών τιμή διπλάσια πληρώνεται το φιστίκι

 

Άλλο τόσο περιθώριο έχει η τιμή 4,5 ευρώ που δίνει το εμπόριο

Η οργάνωση και η συνεργασία µεταξύ των παραγωγών φαίνεται ότι αποδίδει ιδιαίτερα στην περίπτωση της ανερχόµενης στην Ελλάδα καλλιέργειας φιστικιού. Τουλάχιστον το συνεργατικό µοντέλο δούλεψε για τους συνεταιριστές από το Μώλο, οι οποίοι κατάφεραν µέσα σε µια δεκαετία παρουσίας στην περιοχή να διπλασιάσουν την τιµή παραγωγού για το φιστίκι καθώς και να προσεγγίσουν µε τον πιο αποτελεσµατικό και επαγγελµατικό τρόπο την καλλιέργεια αυτή.

Το ταβάνι των 4,50 ευρώ το κιλό που πλήρωνε το εµπόριο για το φιστίκι, αποδείχθηκε ότι έχει άλλο τόσο περιθώριο για τον παραγωγό, ποσό που κάνει τη διαφορά, αφού επιτρέπει ένα ικανοποιητικό εισόδηµα και εξασφαλίζει απαιτούµενους πόρους και κεφάλαια για την αναβάθµιση και τον εκσυγχρονισµό της καλλιέργειας.

Η ανάγκη ήταν λοιπόν εκείνη που οδήγησε τα 45 µέλη του συνεταιρισµού Thermopyless Pistachios να ενώσουν τις δυνάµεις τους, να νοικιάσουν µε ίδια κεφάλαια αποθήκες και χώρο επεξεργασίας της πρώτης ύλης τους στη βιοµηχανική ζώνη της Λαµίας, να αγοράσουν ψυγεία και µηχανήµατα συσκευασίας και πλέον να κανονίζουν τη διάθεση της παραγωγής τους µε σούπερ µάρκετ, µε χύµα πωλήσεις αλλά και µε τη σφραγίδα του τυποποιηµένου τελικού προϊόντος. Το σύνολο της παραγωγής προκύπτει από 2.000 στρέµµατα που φροντίζουν τα µέλη του συνεταιρισµού, µε τον µέσο κλήρο να κυµαίνεται περί τα 45 στρέµµατα ανά µέλος. Ανάλογα µε τη χρονιά, η µέση παραγωγή που διαχειρίζεται συνολικά ο συνεταιρισµός φτάνει κοντά στους 200 τόνους.

Οι 45 κοντοχωριανοί µε µια αρχική επένδυση 1,2 εκατ. ευρώ πετυχαίνουν πλέον µια µέση τιµή για το φιστίκι που παράγουν κοντά στα 8 ευρώ το κιλό, ενώ σε χρονιές µε µικρή παραγωγή, διεκδικούν ακόµα και 10 ευρώ για κάθε κιλό. «Τα αποτελέσµατα ήταν θεαµατικά» εξηγεί στην Agrenda ο επικεφαλής του συνεταιρισµού, Βασίλης Ζυγοµήτρος, µε τον γεωπόνο της οµάδας, Βαγγέλη Σεβαστόπουλο, να στέκεται και στο µοντέλο ολοκληρωµένης διαχείρισης που µπορούν πλέον και εφαρµόζουν στον διάσπαρτο µεταξύ Λαµίας και Μώλου κλήρο των παραγωγών. Το µοντέλο αυτό έρχεται να συµπληρώσει στην προστιθέµενη αξία του προϊόντος που απολαµβάνει και πιστοποίηση γεωγραφικής ένδειξης ΠΟΠ Φθιώτιδα

Όσον αφορά την επίδειξη των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι συνεταιριστές, δήλωσαν «Οτιδήποτε µπορεί να εξοικονοµήσει έξοδα από τις καλλιεργητικές απαιτήσεις είναι καλοδεχούµενο», µε τον κ. Ζυγοµήτρο και τα υπόλοιπα µέλη του συνεταιρισµού να αξιολογούν θετικά τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. «Η τεχνολογία είναι πλέον απαραίτητη, ειδικά σε µια καλλιέργεια µε µεγάλη εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες» συνέχισε ο ίδιος. Σηµειώνεται ότι στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 7.000 στρέµµατα, ενώ άλλα τόσα καλλιεργούνται στη κοντινή Μάκρη. Οι δύο περιοχές, µαζί µε το Κιλελέρ όπου καλλιεργούνται άλλα 7.000 στρέµµατα φιστικιάς, ευθύνονται για το 80% περίπου της εγχώριας παραγωγής

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία