BACK TO
TOP
Profi

FarmDroid FD20: Με τη δύναμη του ήλιου στις σειρές των ζαχαροτεύτλων

Αν πολύ σύντομα απαγορευτούν πλήρως τα ζιζανιοκτόνα, η μηχανική λύση εν ονόματι FarmDroid FD20 είναι το ρομπότ στο οποίο θα απευθυνθούν πολλοί τα επόμενα χρόνια.

8DuqE8GxRqzoo5mb5kZw

Βασίλης Σοφός

73
0

Eίναι μια μέρα στις αρχές καλοκαιριού στη βορειοανατολική Γερμανία. Αργά και σταθερά κινούμενο, ένα παράξενο μικρό μηχάνημα περνάει από τις σειρές ζαχαροτεύτλων, εκτείνοντας τις τσάπες στα κενά ανάμεσα στα νεαρά τεύτλα για να κοπούν τα ζιζάνια. Είναι μεγάλος κόπος για τον παραγωγό βιολογικών Matthias Saudhof, ο οποίος βασίζεται συνήθως σε τσάπες για τον περιορισμό των ζιζανίων.



Αυτή την εποχή είναι σκληρή δουλειά και ακριβή, καθώς απαιτούνται έως και 100 εργατοώρες/10 στρέμματα. Είχε, λοιπόν, πειστικούς λόγους για να δοκιμάσει το ρομπότ FarmDroid FD20 από τη ∆ανία. Αυτή η τρίτροχη μονάδα, που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και είναι αυτόνομη σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να σπέρνει και να τσαπίζει ζαχαρότευτλα και διάφορες καλλιέργειες λαχανικών με καθοδήγηση μέσω RTK. Οι χρήστες το μετακινούν από χωράφι σε χωράφι και το ρυθμίζουν για να λειτουργήσει, αλλά θα πρέπει να είναι έτοιμο σε περίπτωση προβλήματος. Επίσης, κατά τη σπορά, τροφο- δοτεί τους σπόρους.

Με τη συμβολή του RTK

Το FD20 είναι πράγματι μια μεγάλη επένδυση καθώς κοστίζει 75.000 ευρώ, ένα ποσό σημαντικό για αυτή τη δουλειά. Εντούτοις, συμπεριλαμβάνει σταθμό RTK ο οποίος στέλνει το σήμα καθοδήγησης μόνο μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας.



Στο FD20 υπάρχουν δύο δέκτες Swift Navigation GNSS, ένας μπροστά και ένας πίσω, που είναι στοιχισμένοι προς την κατεύθυνση της πορείας και έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν δίκτυα GPS, Glonass, Baidou και Galileo, ενώ η θέση τους επιτρέπει στο λογισμικό να διαχειρίζεται τη μετατόπιση σε πλαγιές με κλίση έως 8%. Το FarmDroid φορτίζει τις μπαταρίες του από τέσσερα ηλιακά πάνελ, που είναι τοποθετημένα σε μια «πτέρυγα» στην οροφή και χρησιμοποιεί ηλεκτρικό σύστημα κίνησης για τους δύο πίσω τροχούς. Ο μονός μπροστινός τροχός εκτελεί τη διεύθυνση του καινοτόμου μηχανήματος.

Σπορά και μετά ζιζανιοκτονία

Μια ράβδος εργαλείων 3 μ., έξι σειρών, μεταφέρει έως οκτώ σπορείς ακριβείας με χωρητικότητα 6 λίτρα. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η αποδέσμευση μεμονωμένων σπόρων γίνεται από μια καταπακτή σε κάθε σωλήνα παροχής. Οπότε, επειδή και οι έξι καταπακτές ανοίγουν ταυτόχρονα και είναι γνωστή η απόσταση σειρών και η θέση του μηχανήματος, το FD20 μπορεί να καταγράφει την πιθανή θέση κάθε σπόρου. Κατά συνέπεια, δεν χρειάζονται να χρησιμοποιηθούν κάμερες εντοπισμού φυτών αργότερα κατά τη διάρκεια της σεζόν.



Εφόσον ο χειριστής θέσει σε λειτουργία το μηχάνημα στη σωστή θέση, οι λεπίδες κινούνται γρήγορα μέσα στα κενά ανάμεσα στα φυτά. Εντούτοις, εξακολουθεί να υπάρχει διαδικτυακή κάμερα. Ο Matthias Saudhof εκτιμά ότι η μετατροπή από σπαρτική σε τσάπα είναι μια αρκετά εύκολη δουλειά, αλλά η μετακίνηση από χωράφι σε χωράφι δεν είναι, αν δεν υπάρχουν εσωτερικοί δρόμοι στο αγρόκτημα. Το FD20 έχει πλάτος 3,65 μ. και διαθέτει σύνδεσμο τριών σημείων, αλλά δεν διπλώνει. Αντ’ αυτού, η FarmDroid προσφέρει ειδικά κατασκευασμένο σύστημα ρυμούλκησης.

30 στρέμματα την ημέρα

Η μέγιστη ταχύτητα, υπό καλές συνθήκες, στην πλήρως αυτόνομη λειτουργία είναι τα εντυπωσιακά 950μ./ώρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μελετηθεί εκ νέου ολόκληρη η εργασία, όχι μόνο όσον αφορά το μέγεθος του χωραφιού και το μετεωρολογικό δελτίο. Ο πιο πιθανός ρυθμός εργασίας είναι τα 30 στρ./ημέρα, ενώ το FD20 έχει σχεδιαστεί για χωράφια όχι μεγαλύτερα από 200 στρέμματα.



Παρ'όλα αυτά, ο Matthias Saudhof εργάστηκε σε ένα χωράφι 600 στρεμμάτων, με τη σπορά να διαρκεί 19 ημέρες. Ο ίδιος εκτιμά ότι η απόσταση σπόρων ήταν ακριβής αν και τοποθετήθηκαν διπλοί σπόροι σε κάποια σημεία. Εκτός από τον καιρό, ένα πρόβλημα με την αργή πορεία σε ένα μεγάλο χωράφι είναι ότι η βλάστηση των ζιζανίων θα διαφέρει σε κάθε σημείο του. Επομένως, το FarmDroid αρχίζει να τσαπίζει προτού βλαστήσει ακόμη η καλλιέργεια.

Συναγερμοί και εκτροπείς

Η αυτονομία έχει όριο. Ο κύριος Saudhof υπολογίζει ότι θα επισκέπτεται το χωράφι δύο ή τρεις φορές την ημέρα για να ελέγχει την κατάσταση. Και, όπως αναφέρθηκε, το FD20 στέλνει μήνυμα στον «αγαπημένο» του χειριστή μόλις αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Σπορείς κατά παραγγελία

Οι υφιστάμενες μονάδες σπορέων ακριβείας δεν μπορούν να τροποποιηθούν άμεσα για να μπορούν να καταγράφουν τη θέση κάθε σπόρου στο χωράφι. Η FarmDroid χρησιμοποιεί έναν μικρό δίσκο εκτυπωμένο σε εκτυπωτή 3D για κάθε σπόρο, ο οποίος μετά πέφτει σε έναν σωλήνα παροχής. Καθώς οι πληροφορίες για την απόσταση των σειρών και την υποθετική απόσταση των σπόρων έχουν εισαχθεί στον πίνακα ελέγχου, η θέση των σπόρων στο χωράφι είναι γνωστή με υψηλό βαθμό βεβαιότητας

Σύνοψη

Το ηλεκτρικό FarmDroid FD20 μπορεί να σπέρνει με ακρίβεια τους σπόρους και, στη συνέχεια να ξεχορταριάζει με βιολογικό τρόπο, αντικαθιστώντας εν μέρει τη δαπανηρή μη αυτόματη διαδικασία περι- ορισμού των ζιζανίων. Χάρη στο GNSS, το FD20 περιηγείται, καταγράφει τη θέση κάθε σπόρου κατά τη σπορά και μετά τσαπίζει χωρίς κάμερες εντοπισμού των φυτών.



Ο χρήστης Matthias Saudhof λέει ότι, κατά το τσάπισμα ενός χωραφιού 600 στρεμμάτων νίων που υπήρχαν στη σειρά και κυρίως ανάμεσα στις σειρές. Η κατασκευάστρια αναφέρει ότι το κόστος του μηχανήματος θα αποσβεστεί σε τρία χρόνια, σε περίπτωση που το αυτόματο σύστημα μειώνει στο μισό τα έξοδα εργατικού δυναμικού του αγροκτήματος. Επί του παρόντος, είναι πολύ αργό και απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία