
Ειδικότερα, στην άμεση υποβολή και δεύτερου φακέλου για την κατοχύρωση του «Ελληνικού Γύρου» και ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), συμφώνησαν ομόφωνα οι εκπρόσωποι των εταιριών παραγωγής προϊόντων με βάση το κρέας, οι οποίοι συμμετείχαν σε ανοιχτή συνάντηση την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου, στα γραφεία του ΣΕΒΕΚ στην Αθήνα.
Με αυτή την ενέργεια του ΣΕΒΕΚ επιχειρεί να κατοχυρωθεί το εγχωρίως παραγόμενο κρέας όλων των ειδών, και να αναδειχθεί επιπρόσθετα η ποιότητα του ελληνικού κρέατος, επιτυγχάνοντας έτσι την διεύρυνση της συνεργασία της πρωτογενούς παραγωγής με τον κλάδο της μεταποίησης.
Η υποβολή και της δεύτερης αίτησης ολοκληρώνει την στρατηγική του Συνδέσμου για την προστασία του Γύρου. Το συγκεκριμένο προϊόν θα αξιοποιηθεί ως εθνικό brand (με τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του, από ολόκληρα τεμάχια κρέατος, χωρίς συντηρητικά κλπ.), αλλά χωρίς περιορισμό είδους και προέλευσης κρέατος, με τον χαρακτηρισμό «ΕΠΙΠ ΓΥΡΟΣ», ενώ παράλληλα όταν η παρασκευή του θα στηρίζεται αποκλειστικά σε ελληνικής προέλευσης κρέατα θα χαρακτηρίζεται ως «ΠΓΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ».
Στο μεταξύ, με τη κίνηση αυτή, ο ΣΕΒΕΚ επιδιώκει να συμβιβάσει την αντιπαράθεση που έχει προκύψει με την ΕΔΟΚ. Ειδικότερα, ο ΣΕΒΕΚ προχωρά σε μια κίνηση καλής θέλησης σε σχέση με την αντιπαράθεση που έχει προκύψει με την ΕΔΟΚ, η οποία ετοιμαζόταν να καταθέσει ένσταση κατά της αρχικής θέσης του ΣΕΒΕΚ για κατοχύρωση της παραδοσιακής συνταγής του ελληνικού γύρου, καθώς εκτιμούσε πως κυρίαρχο στοιχείο θα πρέπει να είναι η προέλευση της πρώτης ύλης.
«Ήταν στρατηγική επιλογή και κίνηση νομικού χαρακτήρα η διπλή αυτή κατοχύρωση του ΓΥΡΟΥ ως ΕΠΙΠ και ως ΠΓΕ και θα τα κυνηγήσουμε και τα δύο μέχρι τέλους» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ, Εμμ. Δομαζάκης, ο οποίος παράλληλα καλεί σε «συστράτευση όλες τις δυνάμεις στην Ελλάδα που έχουν συμφέρον από αυτή τη διπλή κίνηση προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
«Να κινηθούμε ενωμένοι στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσουμε τις ενστάσεις που θα βρούμε από το εξωτερικό» επεσήμανε και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕΚ, Στ. Σκαρίμπας, αναφερόμενος σε «εισαγόμενα προϊόντα με την ονομασία «Γύρος», η ποιότητα των οποίων καμία σχέση δεν έχει με τον ελληνικό. Παράλληλα, τόνισε, οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες εξάγουν Γύρο ανταγωνίζονται στις αγορές της Ε.Ε. υποδεέστερα και ως εκ τούτου πολύ φθηνότερα προϊόντα με την ονομασία αυτή, τα οποία εκμεταλλεύονται τη φήμη του ελληνικού Γύρου».