Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Θεσμικά

8_63

Την αναβάθµιση του συστήµατος σήµανσης των αιγοπροβάτων σχεδιάζει το τελευταίο διάστηµα η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που εξετάζει σοβαρά το ενδεχόµενο αντικατάστασης των ενωτίων µε ηλεκτρονικούς βώλους, το «σήµα» των οποίων θα φτάνει και στις αρµόδιες υπηρεσίες της Βάθη και του ΟΠΕΚΕΠΕ για την διενέργεια ελέγχων στον αριθµό των αιγοπροβάτων.

22_49

Επανέρχοµαι στο θέµα των ηλεκτρονικών βιβλίων ή αλλιώς My DATA και θα συνεχίσω να το κάνω µέχρι να γίνει κατανοητό από τους µεν αγρότες ότι πρόκειται για ένα τεράστιο νέο πρόβληµα, από τη δε Φορολογική ∆ιοίκηση και την ΑΑ∆Ε ότι έχουν υποχρέωση να ενηµερώσουν τις επιχειρήσεις και τους αγρότες πριν την εφαρµογή τους.

4-5_19

Η φροντισµένη ελιά, είναι και η ελιά που θα επιδοτείται. Αυτό τουλάχιστον µοιάζει να πρεσβεύουν οι ειδικές ενισχύσεις από το νέο πρασίνισµα, οι οποίες βέβαια θα λειτουργήσουν κυρίως ως επιβράβευση των επαγγελµατιών παραγωγών που εδώ και χρόνια κινούνται µε τη λογική των σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών, παρά ως δέλεαρ για να µπει κάποιος σε έξοδα και κόπο που απαιτούν πολλές εξ αυτών.

46_38

Στήριξη για 65.000 Νέους Αγρότες και διπλασιασµό των εκτάσεων υπό βιολογική καλλιέργεια µε αξιοποίηση 1,4 δισ. ευρώ στη Βιολογική Γεωργία ως το 2026 αποτελούν τα δυνατά σηµεία της ελληνικής ΚΑΠ σύµφωνα µε την Κοµισιόν, η οποία προχώρησε στην έγκριση του στρατηγικού σχεδίου της χώρας µας, που µπαίνει σε πλήρη εφαρµογή από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

kostas-skrekas-1024x670

Στα 15,1 λεπτά ανά κιλοβατόρα καθορίστηκε η χρέωση στα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος ΔΕΗ τον Δεκέμβριο, μετά και την αφαίρεση της οριζόντιας κρατικής επιδότησης των 22,1 λεπτών/Kwh που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας το πρωί της 25ης Νοεμβρίου.

60510_elies_ergates

Ψηφίστηκε στις 24 Νοεμβρίου η τροπολογία που προβλέπει την απασχόληση εργατών γης από 30 έως 90 ημέρες με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 90 ημέρες (σύνολο 6 μηνών). Παράλληλα, γίνεται ειδική μνεία για τους ελαιοκαλλιεργητές λόγω συγκομιδής, αφού καταργούνται οι σχετικό αριθμητικοί περιορισμοί εργατών ανά περιφερειακή ενότητα για όσες αιτήσεις εργοδοτών υποβάλλονται έως τέλος του έτους.

4-5_18

Το νέο πρασίνισµα λειτουργεί µε ετήσιες δεσµεύσεις και θα είναι απαραίτητο για να µην υπάρξει µεγάλη µείωση στις επιδοτήσεις σε σχέση µε το 2022. ∆ηλαδή ένας παραγωγός µπορεί τη µία χρονιά να λάβει επιδότηση επειδή πραγµατοποίησε καλοκαιρινό κλάδεµα στον ελαιώνα του (18 ευρώ το στρέµµα) και την επόµενη χρονιά να αποφασίσει να µην το κάνει. Η γνωστοποίηση για το ποιες ενέργειες προτίθεται να ακολουθήσει ο παραγωγός από τη σχετική λίστα θα γίνεται µέσω ΟΣ∆Ε.

IMG_20221124_150046

Για εισοδηματική στήριξη στους μηλοπαραγούς φέρεται ότι δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία παραγωγών που κατέβηκαν την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στην Αθήνα για κινητοποίηση και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο.

videoblocks-agronomist-mature-man-using-smartphone-in-agriculture-farm-close-up-farmer-with-mobile-phone-in-hands-in-the-field_b40gjtmsn_thumbnail-1080_01_2_2

Στη διάθεση των γεωργών τέθηκε η εφαρμογή Agrisnap-GR μέσω του Android Play Store, η οποία θα αξιοποιηθεί από τους ίδιους για τη λήψη φωτογραφιών με γεωσήμανση (geotagged photos), προκειμένου να αποδεικνύουν με εύκολο τρόπο τη χρήση γης και την επιλεξιμότητα των αγροτεμαχίων τους, σε όποιες περιπτώσεις και για όσα αγροτεμάχια αυτό ζητηθεί.

Elegxos-2

Να τεκμηριώσουν την νομιμότητα κατοχής αγροτεμαχίων που βρίσκονται σε έλεγχο ζητά ο ΟΠΕΚΕΠΕ από αιτούντες της βασικής ενίσχυσης 2022, των οποίων οι αιτήσεις «χτύπησαν» στους διασταυρωτικούς ελέγχους, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν την φετινή πληρωμή.

FiLZWrRWIAIAh3T

Διμερή συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης από την Αίγυπτο στην Ελλάδα υπέγραψε στο Κάιρο την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ιχάμπ Νασρ, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκου Δένδια και Σάμεχ Σούκρι.

likourentzos-1

Παρατείνεται με απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 1072) μεταβατικά η θητεία του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου που έληγε στις 19 Νοεμβρίου 2022, ενώ παράλληλα ορίζεται από την 1η Δεκεμβρίου νέος αντιπρόεδρος ο Γεώργιος Φερετζάνης.

09farmsclimate01-mediumSquareAt3X-v2

Παράταση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου για την εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών του ΕΛΓΑ για το έτος 2021 δίνει σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε και στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Δεν αναμένεται να δοθεί νέα παράταση προκειμένου να τακτοποιήσουν οι παραγωγοί τυχόν εκκρεμότητες.

528e6ac4-e474-4271-8b1f-1785e832479d__1_

Η ανάγκη εξασφάλισης κοινοτικών πόρων προκειμένου η κατανομή τους να διευκολύνει τα κράτη μέλη στην επιδότηση της αγοράς λιπασμάτων για τους αγρότες τους, ήταν ο κυρίαρχος προβληματισμός των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ κατά τη συνεδρίασή τους την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

ΦΩΤΟ1_2

Σε άνιση μεταχείριση των αγροτών από διαφορετικές χώρες θα οδηγήσει η συνέχιση της χορήγησης κρατικών ενισχύσεων στους αγροτοκτηνοτρόφους, αφού όσες χώρες διαθέτουν μεγαλύτερο κρατικό προϋπολογισμό θα μπορούν να δώσουν περισσότερα στον πρωτογενή τομέα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε παρέμβασή του στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας ο Έλληνας υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς.

farmer__1_

Το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής 25 Νοεμβρίου κλείνει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ στις οποίες γίνεται η ανάρτηση των τιμολογίων αγοράς λιπασμάτων από τους παραγωγούς, καθώς και η υποβολή της αίτησης ενίσχυσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία