Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Θεσμικά

simvoulio

Από την τρύπα του βελονιού καλούνται να περάσουν τα επόμενα χρόνια οι αγρότες προκειμένου να διατηρήσουν τις μέχρι σήμερα άμεσες ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

VOULI__1_

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται ζητήματα άμεσης προτεραιότητας του ΕΛΓΑ και καθίσταται δυνατή η αποζημίωση των αγροτών που έχουν πληγεί από τη θεομηνία «Ιανός» στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας του φυτικού και ζωικού τους κεφαλαίου.

1250x625_olive_coop_0024_151_KORRES_OLIVE_HARVEST

Πλαίσιο για πρόγραμμα που επιδοτεί την αποχώρηση συνταξιούχων αγροτών διαμόρφωσε η Ισπανία, που γίνεται η πρώτη χώρα με συγκεκριμένη πρόβλεψη για πριμ εξόδου στα υπό διαμόρφωση στρατηγικά της σχέδια. Την ίδια στιγμή και η Γαλλία δείχνει έτοιμη να αναβαθμίσει υπάρχον πρόγραμμα που χρηματοδοτεί με εθνικούς πόρους στο εν λόγω μέτρο, ενώ και η Γερμανία διαμορφώνει επιχειρηματολογία υπέρ μιας τέτοιας ρύθμισης.

vomva

Σε βόμβα της συριζαϊκής εποχής που είναι έτοιμη να εκραγεί στα θεμέλια της σημερινής κυβέρνησης, εξελίσσεται η υπόθεση που αφορά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης σε βοσκότοπους και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν εδώ και καιρό το θέμα οι αρμόδιες αρχές.

olive2

Μέτρο κρατικής οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς Καλαμών φέρεται να έχει καταθέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου ο υπουργός Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στην Βουλή.

romanian_farm

H πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύουν ότι η γεωργία και οι αγροτικές περιοχές είναι σημαντικές για το «μέλλον μας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις εκτιμούν πως η οικονομική στήριξη των αγροτών μέσω της ΚΑΠ είναι χαμηλή. Επίσης, το 62% των πολιτών, αν και μόλις 9% γνωρίζει λεπτομέρειες για την ΚΑΠ, θεωρεί πως κύριος στόχος της πρέπει να είναι η παροχή τροφίμων υψηλής ποιότητας.

Κ_Σκρεκας_Βουλη_2_JPG

Τα έργα αξιοποίησης των υδάτινων πόρων θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας.

odecastoro

Διαθέσιμα για την διετία 2021 και 2022 θα είναι 8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα κατανεμηθούν σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης των κρατών μελών, έπειτα από τροποποίηση κανονισμού της Κομισιόν που ψήφισε η Ευρωβουλή. Από το ποσό αυτό, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 370 εκτ. ευρώ περίπου.

Tractor-driver-health-risks-1600x900

Ηλεκτρονική εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να εκδώσουν ηλεκτρονικά τη «Βεβαίωση Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για εξυπηρετούμενο πληθυσμό» η οποία αποτελεί απαραίτητο δικαιολογητικό του αιτήματός τους για την υλοποίηση έργων αγροτικής οδοποιίας στις περιοχές αρμοδιότητάς τους, ενεργοποιήθηκε την Τρίτη 13 Οκτωβρίου. 

DSC_4382

Όταν σπρώχνεις τον αγρότη προς μία λιγότερο επικερδή δραστηριότητα μόνο και μόνο για να λάβει στήριξη, πώς αυτή η ενίσχυση λέγεται αναπτυξιακή, αναρωτιέται ο Άλαν Μάθιους. Ο αγροοικονοµολόγος εκτιμά επίσης ότι ανεξάρτητα από το πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγµατεύσεις για την ερχόµενη ΚΑΠ τους επόµενους µήνες, θα δούµε περισσότερη συνδεδεµένη ενίσχυση από ό, τι στην τρέχουσα περίοδο.

stavlos-2

Τις φόρμες που πρέπει να συμπληρώσουν οι κτηνοτρόφοι και να υποβάλλουν στις ΔΑΟΚ με βάση τις οποίες θα γίνεται η «γνωστοποίηση λειτουργίας» για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις μικρής και μεσαίας δυναμικότητας δημοσίευσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

emfialwsi-tsipourou_2

Μια σημαντική νίκη της ρακής και του τσίπουρου σηματοδοτεί η απόφαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN), που θα ισχύσει από το 2022 και μετά, ώστε να μη φορολογείται το κάθε λίτρο με φόρο άνω του 1,40 ευρώ, γεγονός που έρχεται να «κλείσει» τις αξιώσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για ελάχιστη φορολόγηση στα 6 ευρώ το λίτρο.

4_41

Η επιτραπέζια ελιά και η πιπεριά είναι οι νέες προσθήκες μετά τον ηλίανθο στον κατάλογο των συνδεδεμένων ενισχύσεων, μέσα από τον οποίο διαλέγουν προϊόντα προς στήριξη τα κράτη-μέλη για τη νέα προγραμματική περίοδο.

47_7

Βασική ενίσχυση και Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης που εισάγουν καθεστώτα ενιαίου τσεκ και διευκόλυνσης της εγκατάστασης νέων και νεαρών αγροτών αρχίζουν να ξεχωρίζουν στον ορίζοντα, όσο η σκόνη των διαπραγµατεύσεων για τη νέα ΚΑΠ της περιόδου 2022-2027, κάθεται.

11_7

Πλούσιο παρασκήνιο συνοδεύει για άλλη µια φορά το δρόµο για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, µιας υπόθεσης που για τις ευνοµούµενες χώρες δεν είναι τίποτα άλλο από µια τυπική διαδικασία της οποίας επιλαµβάνονται οι αρµόδιες για το θέµα υπηρεσίες και εν προκειµένω ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Plimira_2238843

Σαφή πρόβλεψη με σχετικό μπάτζετ, για το ζήτημα αντιμετώπισης ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή θα περιλαμβάνει μέτρο στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027, προκειμένου να απορροφά και τις πιέσεις που δέχεται ο ΕΛΓΑ και ο προϋπολογισμός.

kepelga

Επιτακτική γίνεται η ανάγκη, μετά και τις πρόσφατες καταστροφές στον αγροτικό τομέα από την θεομηνία του «Ιανού», αναμόρφωσης του κανονιστικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, στα νέα δεδομένα που επιβάλλει και η κλιματική αλλαγή.

Tsipourokznemata

Ειδική πρόβλεψη που επιτρέπει στους αμβυκούχους να υποβάλλουν δηλώσεις συγκομιδής και για άλλους προορισμούς, δίνει η απόφαση που καθορίζει το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των μικρών αποσταγματοποιών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία