Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Θεσμικά

dektos-sporos-idioparagogis_2

Την επιλεξιµότητα και των σπόρων ιδιοπαραγωγής στα πριµ προσαρµοσµένων ποικιλιών και διασταυρωτικούς ελέγχους για την ελάχιστη απαιτούµενη ποσότητα λιπασµάτων για τη σχετική επιδότηση µέσω φορολογικών παραστατικών, προβλέπει µεταξύ άλλων η εγκύκλιος ΟΚΕΠΕΚΕ για τις αιτήσεις eco-schemes του 2023 που επανεκκίνησαν στις 15 Φεβρουαρίου.

KAR_0627

Συνδυαστικό πακέτο άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και οργανωμένο διάλογο μακράς πνοής που να βάζει σε καινούργιες ράγες την υπόθεση της αγροτικής παραγωγής, συνθέτουν μια ειλικρινή βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε να αναζητηθεί διέξοδος στο αγροτικό ζήτημα.

IMG_7668

Ιστορικές διαστάσεις αποδίδονται στην αποψινή (Τρίτη 20 Φεβρουαρίου) παράταξη των τρακτέρ και συγκέντρωση αγροτών από όλη την Ελλάδα, μπροστά από τη Βουλή, στην πλατεία Συντάγματος. Με μια εκδήλωση διαμαρτυρίας που δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα τις υπόλοιπες στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, οι Έλληνες αγρότες δήλωσαν «είμαστε εδώ» και απαιτούμε μια άλλη πολιτική για τον πρωτογενή τομέα και τη ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου».

epidoma-paidiou-agrotises-maio

Tη χορήγηση επιδόματος παιδιού και στις αγρότισσες με ένα και δύο παιδιά διευρύνει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με στόχο τη στήριξη της αγρότισσας μητέρας και του εισοδήματος της αγροτικής οικογένειας.

prim-dasolivada

Τη δυνατότητα αίτησης ενίσχυσης μέσω eco-schemes για τη δράση 31.5-Β «Δασολιβαδικά οικοσυστήματα» που αφορά βοσκοτοπικές εκτάσεις, έχουν και οι κτηνοτρόφοι που διατηρούν δεσμεύσεις στα πλαίσια των προγραμμάτων Βιολογικής κτηνοτροφίας και αυτόχθονες φυλές του ΠΑΑ, σύμφωνα με νέα τροποποιητική απόφαση των ασυμβατοτήτων.

agrotes-trakter-pros-athina_2

Με την πλειοψηφία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα να βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, μια σειρά από λάθη, κουτοπονηριές και ψέματα της κυβέρνησης, φέρνει τους αγρότες με τρακτέρ στην Αθήνα.

24_205

Oι αγρότες διαχωρίζονται σε επαγγελµατίες και σε κατόχους αγροτικής εκµετάλλευσης. ∆υνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για προκαταβολή στην πλατφόρµα arogi.gov.gr έχουν οι επαγγελµατίες αγρότες, ανεξάρτητα από το αν έχουν βιβλία ή όχι.

agrotiko-revma-rithmisi

Μεταξύ 9,3 και 11 λεπτών θα στοιχίζει από 1η Απριλίου η κιλοβατώρα για τα αγροτικά τιµολόγια ρεύµατος σε όλους τους παρόχους, σε µια κίνηση συµβιβασµού της κυβέρνησης µε τις διεκδικήσεις των µπλόκων, η οποία ωστόσο δεν φάνηκε να πείθει τους παραγωγούς όσο τουλάχιστον προσδοκούσε το Μαξίµου.

ligoteroi-agrotes

Τα όσα είδαµε να ξετυλίγονται την τελευταία εβδοµάδα, µε αφορµή τις συναντήσεις του πρωθυπουργού µε τους εκπροσώπους των αγροτών, δείχνουν καθαρά ότι ο αγροτικός τοµέας στην Ελλάδα δεν έχει ελπίδες να ορθοποδήσει.

4-5_pin_32

Με ατόφια την επιδότηση όπως ορίζει το στρατηγικό σχέδιο για Κοµφούζιο, δακοπαγίδες και εναλλακτική φυτοπροστασία σε δενδρώνες, αλλά µειώσεις άνω του 50% για τη δράση πιστοποιηµένων σπόρων σε χειµερινά σιτηρά και ψυχανθή, γίνεται η επεξεργασία του πλάνου των πληρωµών στα eco-schemes.

dekta-timologia-2023-eco-schemes

Μόνο τιμολόγια του 2023 θα γίνονται δεκτά για την επιλεξιμότητα στις δράσεις των eco-schemes σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ που ορίζει το πώς θα γίνονται οι αιτήσεις που άνοιξαν ξανά από το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου. Παράλληλα, ορίζονται ορισμένα νέα φίλτρα επιλεξιμότητας όπως για παράδειγμα η διασταύρωση με την ελάχιστη συνιστόμενη ποσότητα λιπασμάτων ανα καλλιέργεια για το πριμ της ειδικής θρέψης.

KAR_9463_2

Τα τελικά πορίσματα για ζημιές από τον Daniel στον θεσσαλικό κάμπο ετοιμάζει προσεχώς ο ΕΛΓΑ, με την καταληκτική ημερομηνία για την εξόφληση των ζημιών να παραμένει η 30η Ιουνίου, ενώ καμία διευκρίνιση δεν δίνεται από τις αρχές σχετικά με το τελικό ύψος των αποζημιώσεων.

ΦΩΤΟ_1_

Η άμεση αποκατάσταση των αρδευτικών δικτύων της Θεσσαλίας τέθηκε στο επίκεντρο σημερινής μακράς συνάντησης που είχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, με εκπροσώπους των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ), Θανάση Κροκόδειλου και του αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρη Τσέτσιλα.

agrotiko-petrelaio_4

Παράθυρο να ανέβει το ποσό της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στα 120 εκατ. ευρώ, έναντι των 82 εκατ. που ανακοινώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου, άνοιξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις συνομιλίες που είχε με τους εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων, διευκρινίζοντας πως κάτι τέτοιο θα συμβεί εφόσον η χώρα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2024.

toev

Την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των κατεστραμμένων αρδευτικών δικτύων του θεσσαλικού κάμπου ενόψει της επερχόμενης αρδευτικής περιόδου, τονίζουν σε επιστολή τους, προς τις αρμόδιες πολιτειακές αρχές, 8 πρόεδροι ΤΟΕΒ Θεσσαλίας, ζητώντας ελλείψει χρόνου και πόρων να υπάρξουν διαδικασίες και επιχορηγήσεις αντίστοιχες με αυτές που υιοθετήθηκαν μετά το πλημμυρικό φαινόμενο του «Ιανού.

Screenshot_2024-02-19_at_10_48_50

Κατεύθυνση για το Κάστρο Βοιωτίας έχουν πάρει τα τρακτέρ από την Καρδίτσα, με το πρώτο κομβόι να έχει ξεκινήσει από το πρωί της Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου. Στο Κάστρο θα ενωθεί με τα υπόλοιπα τρακτέρ των μπλόκων της Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου το πρωί της Τρίτης 19 Φεβρουαρίου να ξεκινήσουν τη διαδρομή προς την Αθήνα.

nea-mploka-athina

Μετρούν δυνάμεις για συλλαλητήριο με τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας οι συντονιστικές των αγροτικών μπλόκων τις τελευταίες ώρες, με τις διαβουλεύσεις που προγραμματίζονται για την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου να «δουλεύουν» την γραμμή καθόδου των αγροτών στην πρωτεύουσα είτε το προσεχές Σάββατο είτε τη Δευτέρα 19 του μήνα. Ο αγροτικός κόσμος αγρίεψε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με τις πρώτες μεγάλες αποφάσεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων να αναμένονται από τον Πλατύκαμπο στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου, όσο οι αγρότες είναι ανυποχώρητοι στο ζήτημα του αγροτικό πετρέλαιο, απαιτώντας ό,τι μπαίνει στο ντεπόζιτο να μην φορολογείται. 

agrotiko-revma-10-lepta

Ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα που κατεβάζει κοντά στα 10 λεπτά την τιμή της κιλοβατώρας και προκαταβολή του ΕΦΚ πετρελαίου περιλαμβάνονται στις παραχωρήσεις της Κυβέρνησης προς τους αγρότες σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των εκπροσώπων από τα αγροτικά μπλόκα στο Μέγαρο Μαξίμου στη συνάντηση της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία