Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Θεσμικά

4_9

Με πλάνο να µη ζοριστεί σε µεγάλο βαθµό η υπόθεση λήψης της βασικής ενίσχυσης το 2023, δροµολογείται από τις εθνικές αρχές o ορισµός του ενεργού αγρότη, για εκείνους που φέτος θα λάβουν άµεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ.

provata-e1586768668903

Aρχής γενομένης από την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, η αδειοδότηση στους τομείς υδατοκαλλιεργειών (ΚΑΔ 03.21, 03.22, 01.49.19) και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (ΚΑΔ 01.41, 01.42, 01.43, 01.44, 01.45, 01.46, 01.47, 01.49, 01.50) θα πραγματοποιείται εφ’ εξής με την απλοποιημένη διαδικασία της γνωστοποίησης, μέσω ψηφιακής υποβολής στο πληροφοριακό σύστημα NotifyBusiness (https://notifybusiness.gov.gr/).

20-37_3

Σε µικρή αναθεώρηση των ποσών βασικής ενίσχυσης και αναδιανεµητικής για τη νέα ΚΑΠ, δροµολογούν οι ελληνικές αρχές, στα πλαίσια του νέου κύκλου διαβουλεύσεων µε τις αρµόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

10-11_3

Η κυβερνητική απόφαση για τη µεταφορά των δεδοµένων του ΟΣ∆Ε στο κυβερνητικό νέφος (gov.gr) συµπίπτει µε την αδήριτη αναγκαιότητα για αναβάθµιση του ρόλου των αγροτών, σε µια περίοδο που τα αποθέµατα καίριας σηµασίας αγροτικών προϊόντων µειώνονται και η διατροφική επάρκεια κινδυνεύει.

24_108

Έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις. Η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε), στις αρχές κάθε χρόνου ανακοινώνει τους στοχευµένους ελέγχους τους οποίους θα διενεργήσει κατά τη διάρκεια του έτους. Ανάµεσα στους ελεγχόµενους υπάρχουν και πάρα πολλοί αγρότες του κανονικού καθεστώτος, άλλωστε και αυτοί θεωρούνται και αντιµετωπίζονται ως επιτηδευµατίες.

lykoyretzos-kasapidis

Τη «ρητή διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι οι παραγωγοί, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν σε προανθικό στάδιο από τον παγετό του 2021, θα αποζημιωθούν κανονικά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή 13 Μαΐου στην Κοζάνη, όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και στελέχη του τοπικού ΕΛΓΑ.

neoi-agrotes-e1621862118812

Τροποποιείται ο ορισμός του ενεργού γεωργού προκειμένου να μην αποκλείονται κατηγορίες που αιτούνται στήριξη συγκεκριμένων μέτρων του ΠΑΑ όπως μελισσοκόμοι και χοιροτρόφοι διότι δεν λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις.

katsikia_exofyllo_2

Με τις αιτήσεις ΟΣ∆Ε να βρίσκονται εν εξελίξει, ενδιαφέρον θα έχει η διαχείριση των βοσκοτοπικών εκτάσεων, και πόσες τελικά θα ενταχθούν φέτος στο σύστηµα, καθώς εν δυνάµει υπάρχουν ακόµα περί τα 6 εκατ. αδήλωτα στρέµµατα.

4_7

Ανοιχτό το ενδεχόµενο από τη νέα χρονιά να είναι σε θέση αγρότες που δεν ανήκουν στην κατηγορία νέων και νεοεισερχόµενων να αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Απόθεµα, έχει αφήσει η Ελλάδα στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ.

Βεσ3_2

Την απαλλαγή, για πρώτη φορά, από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών από την άσκηση επιχειρηματικών αγροτικών δραστηριοτήτων, με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών στον πρωτογενή τομέα, δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας πλήρως ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, ενώ είναι θέμα ημερών να ανοίξει και η πλατφόρμα για τις παγετόπληκες επιχειρήσεις.

blog-0398936001486649321xxxx

Την ενεργοποίηση της επιδότησης ασφαλίστρων με κονδύλια της νέας ΚΑΠ, μαζί με την τροποποίηση των καλύψεων, των απαλλαγών και των συντελεστών ασφάλισης αγροτών, δρομολογεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στα πλαίσια υλοποίησης ενός νέου προτύπου διαχείρισης κινδύνου για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της χώρας.

ANAPTYXIAKOS

Ένα βήμα πιο κοντά στη δικαίωση βρίσκονται, πλέον, οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι «είδαν» τους επενδυτικούς φακέλους τους, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου «Ν.4399/2016», να απορρίπτονται αδικαιολογήτως, λόγω εσφαλμένης ερμηνείας της κείμενης νομοθεσίας από αξιολογητές.

neoi_agrotes_3

Με τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Γιατρός για όλους» επιχειρείται η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από τη λήξη του χρονικού διαστήματος παραχώρησης χρήσης αγροτικών ακινήτων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή ανέργους από τον εκάστοτε Περιφερειάρχη, σύμφωνα με την Παρ. 13 του άρθρου 36 του ν. 4061/2012 (Α’ 66).

Hlekrtiko-reyma-2

Σε 1 με 2 λεπτά του ευρώ πάνω από τα προ ενεργειακής κρίσης αγροτικά τιμολόγια αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί η τιμή της κιλοβατώρας από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν το τελευταίο διάστημα για το ρεύμα.

1573705280437

Λύσεις για τις αλλαγές στη λίστα συνδεδεμένων στις οποίες υποχρεώνει την Ελλάδα η Κομισιόν φαίνεται ότι αναζητά πλέον το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά, να προτείνει την στροφή προς τα τομεακά προγράμματα στους συνεταιριστές της ΕΘΕΑΣ.

ETHEAS_Satolias_Gewrgantas

Σε ένα ενδιαφέρον επίπεδο συνεννόησης, κυρίως σε θέματα αρχής, κινήθηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronews, η πρώτη αναγνωριστική συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, με το διοικητικό συμβούλιο της ΕΘΕΑΣ (πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ), κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν ζητήματα επικαιρότητας (έκτακτες ενισχύσεις αγροτών), οργανωτικές υποθέσεις αλλά και μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης της νεοσύστατης οργάνωσης.

gettyimages-1196136369-612x612_2

Στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μέτρου συνεργασίας για τη Νέα ΚΑΠ, με το ζήτημα να επανέρχεται ξανά στον αφρό την τελευταία περίοδο με αφορμή τις αναπροσαρμογές που γίνονται στο στρατηγικό σχέδιο της χώρας έπειτα από τις παρατηρήσεις της Κομισιόν

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία