BACK TO
TOP

Θεσμικά

tsiaras

Ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουνίου, το βράδυ στις 9.00, η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».

IMGP9655_4_2

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Αριθμ. 778/139361), που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ B’ 3394/13.06.2024 τροποποιείται αντίστοιχη προηγούμενη ΚΥΑ ως προς τον χρόνο της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς έτους 2023, σε 1.7.2024.

IMG_20240614_192717

Άλλαξε χέρια το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς ο Λευτέρης Αυγενάκης αποχώρησε και ο Κώστας Τσιάρας ορίστηκε στη θέση του. Ο κ. Τσιάρας αποχαιρέτησε με θερμά λόγια τον κ. Αυγενάκη, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου και προέταξε τα ζητήματα ανακούφισης του αγροτικού κόσμου.

PROVATA_2510_2

Την υποχρέωση να τρέξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τις διαδικασίες για την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης για τέσσερεις περιφέρειες που δήλωσαν αδυναμία στην υλοποίησή τους, προβλέπει ΚΥΑ την οποία υπογράφουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Β’ 3346).

elstat-stixia-paragwgou

Αύξηση στις τιμές παραγωγού κατά 15,7% δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο, ενώ αντίστοιχα οι δαπάνες στην γεωργία μειώθηκαν κατά 1,8%. Η αύξηση στον Γενικό Δείκτη Εκροών στην Γεωργία-Κτηνοτροφία οφείλεται στην αύξηση κατά 23,7% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή των ομάδων ελαιόλαδο και φρούτα, και στην αύξηση κατά 1,3% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.

deiktes-timwn-elstat

Αυξομειώσεις στις καλλιεργούμενες εκτάσεις γεωργικής γης, στην παραγωγή και στον αριθμό γεωργικών μηχανημάτων αλλά και αντίστοιχα στην διάρθρωση της ζωικής παραγωγής δείχνει η Ετήσια Γεωργική Στατιστική Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, έτους 2022. Μάλιστα, στα γεωργικά μηχανήματα οι σημαντικότερες μεταβολές, ως προς τον αριθμό τους, έχουν αρνητικό πρόσημο, με την μεγαλύτερη μείωση κατά 5,3% να σημειώνεται στα ψεκαστικά μηχανήματα.

xanei-diapisteush-plhrwmwn-opekepe_3

Το χειρότερο σενάριο, δείχνει να επιβεβαιώνεται στο μέτωπο που έχει σχέση με τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων των αγροτών, καθώς, η επιτήρηση στην οποία έχει ήδη τεθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οδηγεί, όπως όλα δείχνουν, σε άρση της διαπίστευσης του Οργανισμού Πληρωμών, που σημαίνει ότι για ένα μεγάλο διάστημα δεν θα μπορεί να γίνει καμιά πληρωμή επιδοτήσεων.

agrotika-timologia-revma-iounios

Μειωμένος κατά 36% στις καθαρές χρεώσεις θα έρθει το καλοκαίρι ο εκκαθαριστικός λογαριασμός ρεύματος σε όσους αγρότες με οφειλές επιλέξουν να ενταχθούν στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» έως 26 Ιουνίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί παράταση από την ΔΕΗ για την υποβολή αιτήσεων που σημαίνει πως σε περίπου δύο εβδομάδες η συγκεκριμένη επιλογή δεν θα είναι δυνατή.

agrotikes-zwnes-htta-kommata_2

Μετρούν αντίστροφα οι ώρες για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε αποφασιστική επανεκκίνηση της κυβερνητικής λειτουργίας.

augenakis_l1_3

Μετρούν αντίστροφα οι ώρες για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε αποφασιστική επανεκκίνηση της κυβερνητικής λειτουργίας.

forologika-969

Mε την ψήφιση του Ν.5078/2023, το άρθρο 114 αντικαθιστά το άρθρο 20 του ν.4387/16, γνωστό και ως νόµο Κατρούγκαλου, που αφορά τους συνταξιούχους και την απασχόληση τους σε οποιοδήποτε τοµέα δραστηριότητας ως εξής:

1_v_DXqcI_tbYcNmy7vsS1qQ

Aπό τις 10 Ιουνίου ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για υποβολή αιτημάτων από όσους εργοδότες επιθυμούν να απασχολήσουν εργάτες γης από την Αίγυπτο. Η σχετική συμφωνία πλέον ενεργοποιείται, αφορά το υπόλοιπο του 2024 και έως 5.000 καταρτισμένους εργάτες.

krish-sta-xrhmatistiria

Η επίκληση της κλιµατικής κρίσης έχει γίνει «καραµέλα» στα χείλη των ιθυνόντων, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που αντιλαµβάνονται πραγµατικά τη δύσκολη θέση στην οποία θα βρεθεί η παγκόσµια κοινότητα, αν έστω και τα µισά από αυτά που υποστηρίζουν οι επιστήµονες και οι εµπειρογνώµονες γίνουν πραγµατικότητα.

d25be7e8-5989624

Με στόχο την οικονομική στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα τον Σεπτέμβριο του 2023 και των περιοχών του Έβρου, που επλήγησαν από πυρκαγιές το Καλοκαίρι του 2023, υλοποιείται η δράση «Thessaly Evros Pass 2024» συνολικού προϋπολογισμού 4.45 εκατ. ευρώ.

WhatsApp_Image_2024-06-06_at_3_21_49_PM__4_

Να συγκροτήσουν Διεπαγγελματική Οργάνωση Φράουλας, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά στην διατύπωση θέσεων και απόψεων για το νέο ΕΛΓΑ, προέτρεψε ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης τους παραγωγούς της περιοχής της Βουπρασίας με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα στη Μανολάδα κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία