Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Θεσμικά

voridis_nikas

Το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας του σύκου στην Πελοπόννησο και η περιβαλλοντική αναβάθμιση της λίμνης Τάκα στην ορεινή Αρκαδία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

24_48

Από το Μάρτη όταν γιγαντώθηκε ο κορωνοϊός, στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η δηµόσια υγεία, απαγορεύτηκε η πρόσβαση των πολιτών σε όλες τις υπηρεσίες και άρχισαν να ξεφυτρώνουν σωρηδόν ψηφιακές πλατφόρµες παντός είδους.

4-5_pin

Στα 450 ευρώ ανά εκμετάλλευση υπολογίζεται  η αναδιανεμητική για 300.000 παραγωγούς, ενώ υπάρχει και σχεδιασμός για αυξημένη στρεμματική ενίσχυση της τάξεως του 50% για τα βοσκοτόπια. Τη µετάβαση στο Καθεστώς Ενιαίας Στρεµµατικής Ενίσχυσης (ΚΕΣΕ) θα πρέπει να ξεκινήσει να εξετάζει πλέον σοβαρά η Ελλάδα στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, καθώς εµφανίζονται µε σαφήνεια πιέσεις για αύξηση των άµεσων ενισχύσεων στα βοσκοτόπια µε ταυτόχρονη σοβαρή αναδιανοµή των επιδοτήσεων.

10-11_34

Οι μεγάλες προκλήσεις που θέτει επιτακτικά η νέα ΚΑΠ και τα «μερεμέτια» με τα οποία καταπιάνεται ο Βορίδης. Η εικόνα αποδιοργάνωσης και στασιµότητας που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο αγροτικός τοµέας και η επιδείνωση της οικονοµικής κατάστασης για τη µεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών, επιβάλλουν γενναίες ανακατατάξεις. Σίγουρα δεν αρκούν οι άτολµες και αποσπασµατικές «επιδιορθώσεις».

12-13_9

Οι πιστώσεις του ταμείου φέρνουν πιο κοντά ένα γενναίο πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων. Όλο και πιο κοντά µέσω των πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης φαίνεται να έρχεται η εκπόνηση ενός εθνικού προγράµµατος αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, που θα κουµπώνει στις απαιτήσεις για ένα νέο παραγωγικό µοντέλο πιο ανθεκτικό και πιο καινοτόµο. Μέχρι σήµερα, το µέγα ζητούµενο ήταν η χρηµατοδότηση µιας τέτοιας αναπτυξιακής πολιτικής που θα φέρει µπροστά προϊόντα και «ρετροκαινοτόµες» καλλιέργειες που άκµασαν στο παρελθόν αλλά οδηγούνται σε εγκατάλειψη λόγω υψηλού κόστους που καθιστά αδύνατη την ανασύστασή τους.

agrotiko-petrelaio

«Δεν έχω κάτι να ανακοινώσω», είπε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Ανοικτό δείχνει να κρατά το υπουργείο Οικονοµικών το ενδεχόµενο επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες, σύµφωνα µε επίσηµο έγγραφο του υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 15 Σεπτεµβρίου. Βέβαια, λίγες ηµέρες νωρίτερα από το βήµα της ∆ΕΘ ο πρωθυπουργός αρκέστηκε στη λακωνική φράση «δεν έχω κάτι να ανακοινώσω για το αγροτικό πετρέλαιο», απογοητεύοντας τον αγροτικό κόσµο της χώρας, που είδε τις προσδοκίες του για σταδιακή αποκλιµάκωση του κόστους παραγωγής , άρα και τη βελτίωση της βιωσιµότητάς του να διαψεύδονται.

Dasika_4

Με διοικητική πράξη θα παραιτούνται οι δασικές αρχές από διεκδικήσεις του Δημοσίου σε περίπτωση που στις δηλώσεις των κατά τόπους υπηρεσιών περιλαμβάνονται γεωτεμάχια από διανομές ή αναδασμούς χωρίς στο μεταξύ να έχει γίνει ενημέρωση στο κτηματολόγιο ή στους δασικούς χάρτες.

47-proedria

Χωρισµένα σε δυο στρατόπεδα φαίνεται πως είναι τα κράτη µέλη αναφορικά µε την τύχη των οικοπρογραµµάτων (eco-schemes) κατά τη νέα προγραµµατική περίοδο της ΚΑΠ. Όπως είχε αναδείξει προ ολίγων ηµερών η εφηµερίδα Agrenda, τα οικοπρογράµµατα «κλέβουν» πόρους από τη βασική ενίσχυση, αφού το µερίδιο τους υπολογίζεται πάνω από το 20% του εθνικού φακέλου µε βάση το πώς µέχρι σήµερα έχουν διαµορφωθεί οι απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Αρχών.

agreotistamblet

Περιθώριο έναν επιπλέον μήνα και μέχρι τις 31 Νοεμβρίου, δίνει τροποποιητική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ στους παραγωγούς προκειμένου να προχωρήσουν σε υποβολή αιτημάτων άρσης επικάλυψης για το έτος αιτήσεων 2020. 

efka_34

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, ανακοίνωσε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

Aiges_2

Κίνδυνο αφανισμού της κτηνοτροφίας σε περισσότερα από δέκα χωριά στις περιφερειακές ενότητες της Κοζάνης και της Εορδαίας, εξαιτίας του ζωηρού ενδιαφέροντος, που εκδηλώνεται περιμετρικά του «Βουρίνου» όρους, για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διαβλέπουν οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι βοοτρόφοι της περιοχής.

maxresdefault__11_

Στην φόρμουλα για μια πιο δίκαιη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων εντάσσεται η πρόταση αναδιανεμητικής ενίσχυσης, με τις συζητήσεις πλέον σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργάνων να κατευθύνεται προς την διαμόρφωση του ταμείου για πριμ αναδιανομής στο 7% του συνόλου των άμεσων πληρωμών. Με δεδομένο ότι περίπου 2 δισ. ετησίως διανέμονται στην Ελλάδα υπό την μορφή της βασικής ενίσχυσης και εφόσον η χώρα υποχρεώνεται στα στρατηγικά της σχέδια για την επερχόμενη ΚΑΠ να ενεργοποιήσει το καθεστώς αυτό, προκύπτει το ποσό των περίπου 450 ευρώ για κάθε έναν από τους 300.000 αγρότες που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης λόγω του μικρού μεγέθους της εκμετάλλευσής τους.

dimopoulos_nikos_αγρονεςσ

Την άμεση μετάβαση από το μοντέλο των ανοιχτών τιμών του «όσο πάει» προς την επαγγελματική ενηλικίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας απαιτούν με επιστολή τους οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

12-13_8

Η εισαγωγή υποχρεώσεων πολλαπλής συµµόρφωσης για τους µικρούς καλλιεργητές, δηλαδή όσους λαµβάνουν σήµερα στην Ελλάδα ενισχύσεις έως 1.250 ευρώ ετησίως, βρίσκεται µεταξύ άλλων στο νέο πακέτο µέτρων που προτείνει η προεδρία της ΕΕ για τα στρατηγικά σχέδια της νέας ΚΑΠ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία