Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Θεσμικά

22_11

Πριν 3-4 χρόνια περίπου, είχα διαβάσει µία αγγελία η οποία µου είχε κάνει φοβερή εντύπωση: αγροτικοί Συνεταιρισµοί στην περιοχή της Ηµαθίας αλλά και των όµορων νοµών, ζητούσαν εργατικό προσωπικό για τη συλλογή της παραγωγής τους (κεράσια κλπ).

dask9

Κύμα δυσαρέσκειας που όσο περνά ο καιρός και δεν γίνεται τίποτε για τη στήριξη τους κλάδου τους τόσο περισσότερο «φουντώνει», προκαλεί στους βοοτρόφους αγελαίας κρεοπαραγωγής η στάση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να τους αντιμετωπίζει σαν να είναι «αόρατοι».

etiketa_krasi

Την απόφαση με την οποία καθορίζεται η διαδικασία επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), που οι μικροί οινοπαραγωγοί είχαν προκαταβάλει για κρασί, το οποίο, όμως, δεν είχαν διαθέσει στην κατανάλωση κατά την περίοδο που ίσχυε ο συντελεστής ΕΦΚ κρασιού και έως την ημερομηνία κατάργησής του, υπέγραψε το υπουργείο Οικονομικών

EYdDf9yX0AAr1LK

Φιλόδοξους στόχους, χωρίς όμως σαφή χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τους στηρίξουν παρουσίασε η Κομισιόν στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής μέχρι το 2030.

farmerkreimidi

Παρατείνεται κατά τέσσερις μήνες, ήτοι έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για την υπαγωγή σε ρύθμιση του συνόλου των ασφαλιστικών οφειλών των μη μισθωτών ασφαλισμένων, καθώς και των ασφαλισμένων προς Ο.Γ.Α.

oneirokritis-provato-sheep_2

Χαρακτηριστικά πολιτικής βεντέτας παίρνει η υπόθεση της ειδικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων και ειδικότερα των παραγωγών αμνοεριφίων για την ζημιά που έχουν υποστεί την περίοδο του Πάσχα, λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία. Μετά την «καταιγιστική» απάντηση του υπουργείου την Πέμπτη, το πρωί της Παρασκευής, ο πρώην γενικός γραμματέας, Χαράλαμπος Κασίμης επανέρχεται με νέα ανάρτηση στο Facebook. Εκείνοι ωστόσο που έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους, είναι οι κτηνοτρόφοι, με την ανακοίνωση των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να βάζει τα πράγματα στη θέση τους, προσφέροντας στους ανθρώπους της πραγματικής παραγωγής την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει ευήκοον ους.

klokner3

Διαμόρφωση της Πράσινης Συμφωνίας υπό νέους όρους αλλά και μια πιο φιλόδοξη, από άποψη κονδυλίων, ΚΑΠ υπόσχεται πλέον η Γερμανία, που θέλει να αποτυπώσει στο πρόγραμμα της επερχόμενης προεδρίας της, το θετικό πρόσημο που απέσπασε η αγροτική κοινωνία στη δημόσια σφαίρα.

Combining-Barley-120724-_42_

Επανέρχεται και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση το θέμα της έλλειψης ρευστότητας και σε αρκετές περιπτώσεις της ταμειακής ασφυξίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς, όσο περνάει ο καιρός και μάλλον βαθαίνει η κρίση στην οικονομία ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων του κορωνοϊού, τόσο και περισσότερο από τους κρίκους της αλυσίδας αξίας, μεταφέρουν βάρη και καινούργιες αβεβαιότητες στους συντελεστές του πρωτογενούς τομέα.

photo_alieia_19_05_20

Στην τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εφαρμογή των Μέτρων Υδατοκαλλιέργειας, Μεταποίησης και Εκσυγχρονισμού αλιευτικών σκαφών, του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020 προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υιοθετώντας ένα ευέλικτο σχήμα διαδικασιών σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των ενδιαφερόμενων.

Galotses-agrotis

Ρύθμιση με την οποία οι αγρότες θα μπορέσουν να συνεχίσουν κανονικά να λαμβάνουν επιδοτήσεις και να καλλιεργούν τη γη που προέρχεται από εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις οι οποίες έχουν εξαγοραστεί με διατάξεις των Νόμων 4280/2014 και 4467/2017, ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στα πρότυπα του νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις.

it-kikilias_boridis

Σε σημαντικό βήμα για την καλύτερη επιτήρηση της φυματίωσης, προκειμένου να θωρακιστεί τόσο το ζωικό κεφάλαιο της πατρίδας μας, όσο και η ανθρώπινη υγεία προχώρησαν οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και Υγείας, Βασίλης Κικίλιας υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας.

efka_31

Την τροποποίηση του προγράμματος προπληρωμής των συντάξεων του μηνός Ιουνίου 2020 για την ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων και την αποφυγή συνωστισμού στα τραπεζικά καταστήματα και στα ΑΤΜ, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ.

Ampelourgos-anoixi

Εφάπαξ ενίσχυση των αμπελουργών, απόσταξη οίνων και άτοκη χρηματοδότηση για την παραλαβή των σταφυλιών αιτείται με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η ΚΕΟΣΟΕ, υποστηρίζοντας παράλληλα πως τα μέτρα της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία στον κλάδο του οίνου είναι μέχρι στιγμής ανεπαρκή.

22_10

Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών είναι ένα σηµαντικό κοµµάτι του πρωτογενούς τοµέα. Πρόκειται για παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, µε τα οποία τροφοδοτούν τις κεντρικές λαχαναγορές της χώρας,  φροντίζοντας να βρίσκονται καθηµερινά στο τραπέζι των περισσότερων. Παράλληλα βγαίνουν οι ίδιοι στις λαϊκές αγορές καθηµερινά, προσφέροντας στους πολίτες τα φρέσκα προϊόντα τους.

drawing-sheep-84

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κτηνοτρόφων από όλη την Ελλάδα για την περιφρόνηση με την οποία, οι ιθύνοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αντιμετωπίζουν τελικά έναν περήφανο παραγωγικό κλάδο που δίνει την ψυχή του για την αγροτική παραγωγή και κρατάει ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο. Η μεγάλη αναδίπλωση που «βαφτίζει» τα αρνιά προβατίνες και αντί για το κατσικίσιο κρέας αποζημιώνει το γίδινο γάλα, τείνει να αποτελέσει μεγάλο πολιτικό ατόπημα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς συνιστά ήδη πρωτοφανή κοροϊδία για τους θεματοφύλακες της παραδοσιακής κτηνοτροφίας.

ARAMPATZHBASES03

Η διασύνδεση όλων των επιμέρους βάσεων δεδομένων του υπουργείου και των εποπτευόμενων Οργανισμών και η φιλοξενία τους στο κεντρικό κυβερνητικό νέφος (G-Cloud) προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και είναι κάτι που εφόσον γίνει επιμελώς και με συνέχεια, αφενός θα διευκολύνει την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των αγροτών και κτηνοτρόφων από τις κρατικές υπηρεσίες, αφετέρου θα ενισχύσει θεαματικά τη λειτουργία της αγοράς και το σύστημα διασταυρωτικών ελέγχων.

mv_photo

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την όσο το δυνατόν ταχύτερη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (προκαταβολή άνω του 80%) και την αύξηση άνω του 50% των προκαταβολών που λαμβάνουν οι επενδυτές για την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, θέτει ως προτεραιότητες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο των μέτρων που συνεχίζει να διερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακούφιση του πρωτογενούς τομέα από την πανδημία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία