BACK TO
TOP

Θεσμικά

1_294

Για πρώτη φορά η Κρήτη αποκτά ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για την διαχείριση των υδάτων της, γεγονός τεράστιας σημασίας για την πρωτογενή παραγωγή, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε ομιλία του σε ημερίδα που έγινε στις Αρχάνες, με θέμα: «Δημόσιες υποδομές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027».

14-43_2

Στην έγκριση της διατήρησης πιστοποίησης για 22 ΚΥΔ ώστε να μπορούν να συμπληρώνουν και υποβάλλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ 2023-27, προχώρησε το ΥπΑΑΤ με απόφαση του υπουργού Κωνσταντίνου Τσιάρα πριν λίγες μέρες.

my-data-aade-timologia

Εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, διενέργεια αυτόµατων ψηφιακών ελέγχων, διπλασιασµό των ηλεκτρονικών συναλλαγών µε την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωµών, είναι µια σειρά από νέα πράγµατα που ήρθαν στην καθηµερινότητα µε το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο, που σηµαίνει πως οι αγρότες θα χρειαστεί να στραφούν πιο µµεθοδικά στην τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Μαξιμος-Σταμενιτης

Μπορεί η μμειωμένη παραγωγή και η καρπόπτωση να μην αποτελούν ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές, σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο για τις γεωργικές Ασφαλίσεις και τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, ωστόσο «οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου για τη συγκέντρωση και αξιολόγηση των απαραίτητων στοιχείων και την ενημέρωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Εφόσον τελικά κριθεί απαραίτητο, η Πολιτεία θα παρέμβει με κάθε διαθέσιμο μέσο εντός του πλαισίου της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας», όπως απάντησε σε σχετική ερώτηση Του Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο αρμόδιος υφυπουργός Διονύσιος Σταμενίτης.

agrotis-digital_0

Μία από τις αναρίθμητες αδυναμίες που παρουσιάζει η εφαρμογή της φετινής δήλωσης ΟΣΔΕ (ΕΑΕ 2024) είναι και το «τρύπιο» χαρτογραφικό υπόβαθρο, το οποίο υποστηρίζει τώρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ πως άλλαξε με ένα νέο επικαιροποιημένο για το σύνολο της χώρας.

975-forologia-agrotwn

Εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, διενέργεια αυτόµατων ψηφιακών ελέγχων, διπλασιασµό των ηλεκτρονικών συναλλαγών µε την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωµών, είναι µια σειρά από νέα πράγµατα που ήρθαν στην καθηµερινότητα µε το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο, που σηµαίνει πως οι αγρότες θα χρειαστεί να στραφούν πιο µεθοδικά στην τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων.

apozhmiwsh-akarpias-peronosporou

Μόνο για το ποσοστό ζηµιάς που υπερβαίνει το 50% του ασφαλισµένου κεφαλαίου θα καταβάλλεται αποζηµίωση στα πλαίσια του νέου Μέτρου επιδότησης ασφαλίστρων για προαιρετική ασφάλιση ΕΛΓΑ. Ενώ, και το ποσό της αποζηµίωσης δεν θα αντιστοιχεί στο 100% αυτού του ποσοστού.

vazei-luko-opekepe

Στο στόµα του λύκου, κινδυνεύει να πέσει για άλλη µια φορά η διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, καθώς οι επιλογές του ΟΠΕΚΕΠΕ όσον αφορά στα συστήµατα υποστήριξης δεν εξασφαλίζουν ούτε την ποιότητα των δηλώσεων, ούτε την ασφάλεια των δεδοµένων, ούτε τη διαφάνεια στην επεξεργασία των στοιχείων, ούτε τη δίκαιη κατανοµή των επιδοτήσεων.

vasika-shmeia-odhgos-opekepe

Με την εφαρμογή για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 που έχει επιλεγεί και έχει αναρτηθεί στο gov.gr την τελευταία εβδομάδα να μπάζει από παντού, η ημερομηνία την οποία έχει ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως καταληκτική για την ολοκλήρωση των φετινών δηλώσεων, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται όνειρο θερινής νυκτός.

tsiaras-me-prokhruksh

Προκηρύσσονται εξ αρχής οι θέσεις διοικούντων, δηλαδή προέδρων και αντιπροέδρων στους τέσσερις μεγάλους Οργανισμούς που εποπτεύονται από του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων και συγκεκριμένα τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΕΛΓΑ, τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και των ΕΦΕΤ.

EU-Parliament2

Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς τα κόμματα και τους Έλληνες Ευρωβουλευτές με θέμα την «ανάγκη συμμετοχής Ελλήνων Ευρωβουλευτών στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την περίοδο 2024-2029», καθώς κρίνεται σημαντική για την κρισιμότητα των αποφάσεων που θα κληθεί να λάβει την επόμενη περίοδο το Ευρωκοινοβούλιο για τον πρωτογενή τομέα, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της χώρας μας.

navaghse-fetino-OSDE

Ο αδιανόητος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαµπασίδης, αφού έπαιξε το παιχνίδι των καθυστερήσεων για περισσότερο από τρεις µήνες, άνοιξε τελικά το ΟΣ∆Ε σε µια µη λειτουργική εφαρµογή και ετοιµάζει βαλίτσες για διακοπές, υποχρεώνοντας µάλιστα τα ΚΥ∆ να κόψουν το λαιµό τους και να φέρουν σε πέρας το έργο, µέχρι τις 12 Σεπτεµβρίου! Το ναυάγιο, δηλαδή, είναι αναπόφευκτο.

alxhmeies-gia-sundedemenh

Ακόµη και αν το αγροτεµάχιο δηλώνεται σε µη επιλέξιµη περιοχή για τη συνδεδεµένη καλαµποκιού, εφόσον βρίσκεται στα όρια εξυπηρετήσης δικτύων ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ που αντλούν από επιφανειακά ύδατα καλής σύστασης, τότε θα λάβουν κανονικά την επιδότηση. Τα παραπάνω γνωστοποιεί ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαµπασίδης, µε έγγραφο που απαντά σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ξάνθης, Μπουρχάν Μπαράν.

CEDABC3B-E18C-412F-B5D9-4A5F71A42E50

«Μπαλώματα» για τις αναρίθμητες αδυναμίες που παρουσιάζει η εφαρμογή της φετινής δήλωσης ΟΣΔΕ (ΕΑΕ 2024) προσπαθεί να βρει η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και ειδικά ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κυριάκος Μπαμπασίδης, μετά την ξαφνική στροφή της περασμένης Παρασκευής επί του θέματος και την επιλογή μιας λύσης που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον Οργανισμό Πληρωμών και την Ελληνική Πολιτεία.

viologika-fules

Περιθώριο μέχρι τις 23 Ιουλίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι αγρότες διακιούχοι του Μέτρου 11 των Βιολογικών και της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» προκειμένου να υποβάλλουν ένσταση επί της πληρωμής της εκκαθάρισης των ενταγμένων για το έτος εφαρμογής 2023.

Screenshot_2024-07-15_214447

Εφαρμογή για κλάματα και χάρτης για τα σκουπίδια, συνθέτουν το έργο που παρέλαβε η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2024. Πιο απλά, γελάει ο κόσμος με την εφαρμογή που ανέβηκε τελικά στο gov.gr, ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση για την υποβολή των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ. 

5909e7e0-5f44-4f57-9b12-8dfea6760257_2

Προϋποθέσεις για παραμονή αλλά και ένταξη νέων ανθρώπων στο αγροτικό επάγγελμα και ασφαλιστικές δικλίδες για την τήρηση των προτύπων παραγωγής στην εισαγωγή προϊόντων από τρίτες χώρες, τα προαπαιτούμενα που θέτει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας για βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία