
Μέσα σε αυτό τεταμένο κλίμα, σε συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το νέο πακέτο βοήθειας 50 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, κάτι που σημαίνει ότι κάμφθηκαν οι αντιδράσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού, Viktor Orban.
«Έχουμε συμφωνία. Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό εξασφαλίζει σταθερή, μακροπρόθεσμη και προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και ευθύνη για τη στήριξη της Ουκρανίας- γνωρίζουμε τι διακυβεύεται» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel με ανάρτηση του στο X. Η συμφωνία έρχεται μετά τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Πέμπτης (1/2/2024) οι πιο ισχυροί πολιτικοί του μπλοκ με τον Orban της Ουγγαρίας.
Οι κόρνες από τα τρακτέρ των αγροτών άρχισαν να αναστατώνουν τις Βρυξέλλες από το απόγευμα της Τετάρτης δίνοντας το στίγμα γι΄αυτό που θα ακολουθήσει την ημέρα της έκτακτης συνόδου κορυφής.
Στα όσα συζητήθηκαν στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων συζητήθηκε ακροθιγώς,Ερωτηθείς για το εάν θα αλλάξει η αγροτική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ δίνεται για την ΚΑΠ. Όμως, υπάρχουν προβλήματα, για το πώς οι Ευρωπαίοι και Έλληνες αγρότες είναι εκτεθειμένοι στον ανταγωνισμό.
Για την πράσινη μετάβαση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να συζητηθούν κάποιες πτυχές, χωρίς να τίθεται στην ουσία ο πυρήνας της. «Πολλές από τις ενστάσεις των αγροτών φαίνονται κατανοητές και δικαιολογημένες» είπε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης πτυχών της ΚΑΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ισχύουσα είχε συμφωνηθεί το 2020, προ πανδημίας και των μεγάλων γεωπολιτικών εξελίξεων, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή. «Έχει έρθει η ώρα να ξανασυζητήσουμε ενδεχομένως κάποιες προσαρμογές που να λαμβάνουν υπόψιν νέες πραγματικότητες που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», ανέφερε.
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για χίλια τρακτέρ γύρω από το χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής των 27. «Υπάρχουν χίλια τρακτέρ ή αγροτικά μηχανήματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι οι αγρότες που διαδηλώνουν προέρχονται κυρίως από το Βέλγιο. Γαλλικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι αγρότες γκρέμισαν ένα ιστορικό άγαλμα από τη θέση του στην πλατεία Λουξεμβούργου ενώ υπήρξαν και κάποιες συγκρούσεις με αστυνομικούς.
One of Brussels busiest streets: pic.twitter.com/oMcmQwtSfO
— Robert Tyler (@RGTyler) February 1, 2024
Ο γενικός αποκλεισμός των Βρυξελλών από τους ευρωπαίους αγρότες προγραμματίστηκε να συμπέσει με την έκτακτη σύνοδο κορυφής με το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων να έχει προστεθεί στις υποθέσεις της ατζέντας της Συνόδου.
Οι ηγέτες καλούνται να συμφωνήσουν στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, που συμπεριλαμβάνει τη ζωτικής σημασίας μακροοικονομική οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, ύψους 50 δισεκ. ευρώ. Για να ληφθεί απόφαση που χρειάζεται ομοφωνία, τα 26 κράτη-μέλη της ΕΕ, πλην Ουγγαρίας, είναι σύμφωνα για τη μακροοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία (17 δισεκατομμύρια ευρώ ως επιχορηγήσεις, 33 δισεκ. ευρώ ως δάνεια) την περίοδο 2024-2027.
Την ώρα που εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε πολλές χώρες της Ευρώπης, η Κομισιόν πρότεινε:
- Μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία
- Να επιτραπεί στους αγρότες να παρεκκλίνουν για έναν χρόνο από κάποιους κοινοτικούς περιβαλλοντικούς κανόνες (αγρανάπαυση).
Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να παραταθούν κατά ένα χρόνο οι εξαιρέσεις σε δασμούς που αφορούν σε αγροτικά ουκρανικά προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά, θέτοντας ταυτόχρονα ένα είδους φρένο σε περίπτωση που παρατηρηθεί αλόγιστη εισαγωγή σε πουλερικά, αυγά και ζάχαρη. Ωστόσο, αυτό ήταν ένα μέτρο το οποίο δεν χαροποίησε ιδιαίτερα μια μερίδα κρατών μελών – μεταξύ των οποίων και η Γαλλία.
Στη Γαλλία, οι αγρότες διατηρούν την πίεση στους αυτοκινητοδρόμους γύρω από το Παρίσι. Η ένταση αυξήθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ με τις πρώτες συλλήψεις αγροτών που ήθελαν να αποκλείσουν την αγορά του Ρανζί, επισιτιστικό πνεύμονα της περιφέρειας του Παρισιού.
Στην Ιταλία, χιλιάδες αγρότες, από τη Σαρδηνία μέχρι το Πιεμόντε (Πεδεμόντιο), διαδήλωσαν και πάλι χθες, Τετάρτη. Η κύρια συνομοσπονδία των ιταλών αγροτών, η Coldiretti, προγραμματίζει να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες με περίπου χίλιους αγρότες από την Ιταλία για να καταγγείλει «τις τρέλες που απειλούν τη γεωργία».
Ο ισπανός υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε πως θα δεχθεί αύριο, Παρασκευή, τα τρία κύρια αγροτικά συνδικάτα, τα οποία υποσχέθηκαν «κινητοποιήσεις» μέσα στις «επόμενες εβδομάδες».
Πορτογάλοι αγρότες έχουν καλέσει επίσης σε κινητοποίηση σήμερα το πρωί στους δρόμους της χώρας με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα.