
Η κατάσταση παραπέμπει σε εποχές μεγάλης αγωνίας για τα νέρα, όπως το 1997 και το 1991, με τις αρχές να επιλέγουν τη μετάθεση ευθυνών και τους αγρότες να είναι έτοιμοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πορεία των σχέσεων ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες.
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda
Πάντα η διαχείριση της κατάστασης στο αρδευτικό νερό ήταν δύσκολη, όμως, μετά τα όσα ακολούθησαν τον κατακλυσμό του Daniel, φαίνεται ο έλεγχος της κατάστασης να έχει κυριολεκτικά χαθεί. Πρώτον γιατί οι πληγές που άφησε στο αρδευτικό δίκτυο ο κατακλυσμός είναι μεγάλος, δεύτερον γιατί πολλά από τα παλιά φράγματα του Πηνειού έχουν εγκαταλειφθεί και τρίτον γιατί οι ευθύνες έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα στον πολυδιαφημισμένο Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ), την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους, με την κυβέρνηση να νίπτει τα χείρας της.
Σε κάθε περίπτωση, η εντύπωση που μένει στους αγρότες είναι ότι κανείς εκ των αρμοδίων δεν δείχνει να ενδιαφέρεται αποφασιστικά για την επίλυση των θεμάτων, έστω και με εφήμερο τρόπο, ενώ, την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον του κέντρου, εστιάζει κυρίως στο ποιος θα πάρει τις μεγάλες δουλειές και όχι πως θα αντιμετωπισθούν στρατηγική τα μεγάλα θέματα διαχείρισης του νερού.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, περισσότερα από 30 χιλιάδες στρέμματα με όψιμες καλλιέργειες στα Βόρεια του νομού Λάρισας και πολλές άλλες μικρότερες εστίες συνολικής έκτασης άνω των 50.000 στρεμμάτων σε διάφορες περιοχές του κάμπου (Καρδίτσα, Τρίκαλα, Μαγνησία) βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο από το φάσμα της λειψυδρίας.
Η κύρια πηγή ενίσχυσης της μεταφοράς υδάτων άρδευσης προέρχεται από τη Λίμνη Πλαστήρα, όπου η στάθμη φαίνεται να διαθέτει κάποια κρίσιμα αποθέματα για την κάλυψη των αναγκών του επόμενου κρίσιμου μήνα. ΄Άλλωστε, όπως τονίζουν οι αγρότες, όλα θα παιχθούν από τη διαχείριση των υδάτων τις επόμενες τρεις εβδομάδας. Μετά, όπως λένε χαρακτηριστικά, σχόλασε ο γάμος!
Μπαλάκι οι ευθύνες
Γι’ αυτή τη διαχείριση φαίνεται να ερίζουν ωστόσο και οι αρχές που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο ζήτημα και απ’ ότι φαίνεται παραμένουν πολλές. Έτσι, σύμωφνα με τα όσα αναγράφονται και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σε τροχιά ανοιχτής σύγκρουσης βρίσκονται ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ) και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο τα υδάτινα αποθέματα παραμένουν ελλειμματικά και εντείνεται ο κίνδυνος απωλειών στις καλλιέργειες λόγω αναγκαστικής διακοπής των αρδεύσεων.
Η κατάσταση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους αγροτικούς πληθυσμούς, κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Καρδίτσας, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στην Π.Ε. Τρικάλων. Η έλλειψη νερού εντείνει την αγανάκτηση των παραγωγών, οι οποίοι βλέπουν τη φετινή σοδειά να απειλείται σοβαρά, στην πιο κρίσιμη στιγμή για τις καλλιέργειες.
Μια από τις αφορμές για την όξυνση των σχέσεων μεταξύ Περιφέρειας και ΟΔΥΘ φαίνεται να είναι η λειτουργία του θυροφράγματος στον Παλαμά. Όπως κατήγγειλε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο ΟΔΥΘ προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά κατά της Περιφέρειας, υποστηρίζοντας πως έχει την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των υδάτων και ειδικά για το συγκεκριμένο έργο. Ο κ. Κουρέτας αντέτεινε ότι, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, την ευθύνη για το θυρόφραγμα έχει ο Δήμος Παλαμά. «Με ποια λογική είναι ξαφνικά υπεύθυνη η Περιφέρεια Θεσσαλίας;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης επισήμανε πως ο ΟΔΥΘ έχει αφεθεί μόνος να διαχειρίζεται ένα κρίσιμο πρόβλημα χωρίς ουσιαστική στήριξη, ενώ άφησε αιχμές προς την κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εξαγγελθέντων έργων διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού.
«Έχουν περάσει πάνω από δώδεκα μήνες από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Νίκαια της Λάρισας για μια σειρά υδατικών έργων. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει σαφής ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης και τα χρονοδιαγράμματα. Η κατάσταση είναι πλέον οριακή και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια», υπογράμμισε ο κ. Κουρέτας.
Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει ξεκάθαρη θέση για το έργο της εκτροπής του Αχελώου, ενόψει και της εκδίκασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τον προσεχή Οκτώβριο, νέας προσφυγής ακύρωσης από φορείς της Αιτωλοακαρνανίας.