BACK TO
TOP
Ασφαλιστικά

Επικουρικό και εφάπαξ για αγρότες στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο

Με το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπονται μηνιαίες εισφορές που θα ξεκινούν από 121 ευρώ τον μήνα για το 2020 για τους αγρότες.

asfalstikooo

86
0

Σαρωτικές αλλαγές µε χριστουγεννιάτικα... δώρα σε ασθενείς οµάδες συνταξιούχων, αυξήσεις σε 5 δόσεις για τους παλαιούς και προαιρετική υπαγωγή στην ασφάλιση επικούρησης και εφάπαξ για αγρότες και άλλους κλάδους κοµίζει το υπό δηµόσια διαβούλευση ασφαλιστικό νοµοσχέδιο.



Μάλιστα, εντός δυο µηνών από την ψήφιση του νόµου, δηλαδή περίπου µέχρι τα µέσα Απριλίου, πρέπει οι µη µισθωτοί ασφαλισµένοι – ελεύθεροι επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενοι και αγρότες – να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυµούν να υπαχθούν για το 2020. Σηµειώνεται ότι ο κάθε ελεύθερος επαγγελµατίας θα έχει τη δυνατότητα στις αρχές του έτους να επιλέγει την κατηγορία της εισφοράς και να την αλλάζει αν το επιθυµεί. 


Όσοι δεν επιλέξουν µε αίτησή τους την ένταξή τους σε κάποια κατηγορία θα ενταχθούν υποχρεωτικά στην πρώτη και κατώτατη.

Το σχέδιο νόµου αναφέρει ότι οι κύριες συντάξεις θα αναπροσαρµοστούν σύµφωνα µε τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης αναδροµικά από 1.10.2019 και από αυτήν την ηµεροµηνία θα καταβληθούν οι τυχόν προκύπτουσες αυξήσεις.

Στα 104 άρθρα του νοµοσχεδίου προβλέπονται αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις, νέο σύστηµα εισφορών για µη µισθωτούς και κατάργηση της διπλής εισφοράς για τους µισθωτούς µε µπλοκάκι.



Επιπρόσθετα, κονδύλι 0,5% του ΑΕΠ από τον κοινωνικό προϋπολογισµό θα χρηµατοδοτήσει όχι µόνο τις αυξήσεις που απορρέουν από τις αποφάσεις του ΣτΕ αλλά και µια εφάπαξ παροχή που προβλέπεται να χορηγείται κάθε ∆εκέµβριο σε δικαιούχους σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, σε δικαιούχους προσυνταξιοδοτικής παροχής, επιδοµάτων σύνταξης µε αιτία την αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες. Με υπουργική απόφαση θα ορίζεται το ύψος της παροχής και τα κριτήρια.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία