BACK TO
TOP
Ασφαλιστικά

Αντί για ιδιωτικός ακόμα πιο κρατικός γίνεται ο ΕΛΓΑ

Μια αμιγώς ιδιωτικο-οικονομική προσέγγιση θα οδηγούσε σε δυσβάσταχτα ασφάλιστρα λέει ο Βορίδης, όμως η σύμπραξη βρήκε κλειστές πόρτες.

1_Elga_Voridis_42

Πέτρος Γκόγκος

4
6

Το επόµενο κεφάλαιο στη νουβέλα «εξυγίανση του ΕΛΓΑ» προσπαθεί να γράψει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης µε τη γραµµή να αποκτά κατεύθυνση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο για ακριβότερα ασφάλιστρα στο µέλλον, όσο ο προγραµµατισµένος εξορθολογισµός του Οργανισµού ελάχιστα αποκρίνεται στις πραγµατικές ανάγκες του αγροτικού κόσµου. 

Ακούστηκαν πολλά στη συζήτηση που έγινε την περασµένη Τρίτη στη Βουλή στο πλαίσιο της ενηµέρωσης της Επιτροπής Παραγωγής και Εµπορίου για θέµατα αρµοδιότητας του Οργανισµού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), παρουσία του προέδρου του, Ανδρέα Λυκουρέντζου. Από την υπόσχεση πληρωµής του υπόλοιπου 35% των αποζηµιώσεων του 2019 τις επόµενες ηµέρες, µέχρι τη νέα «κοστολογική ασφαλιστική» πλέον µελέτη (από αναλογιστική επί ΣΥΡΙΖΑ) που έρχεται τον Οκτώβριο και θα επιτρέψει από το πρώτο εξάµηνο κιόλας του 2021, µια πιλοτική µετάβαση του ΕΛΓΑ σε πιο ψηφιακή διαχείριση των εκτιµήσεων στο χωράφι, συµπεριλαµβάνονται στην ατζέντα του υπουργείου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στο ζήτηµα της συµµετοχής ιδιωτικών εταιρειών στον ΕΛΓΑ, όχι όµως υπό το πρίσµα της ιδιωτικοποίησης του Οργανισµού, αφού όπως παραδέχτηκε ο υπουργός η «πολυδιαφηµισµένη» του πρόθεση µεταρρύθµισης βρήκε κλειστές πόρτες στις αγορές.

Τα ζητήµατα που απασχολούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους από την άλλη, όπως αποτυπώθηκαν στη συζήτηση στη Βουλή αλλά και καταγράφονται στο πλαίσιο της καθηµερινής επικοινωνίας της Agrenda µε τους αναγνώστες της, αφορούν στον χρόνο καταβολής των αποζηµιώσεων, στην αξιοπιστία του συστήµατος των εκτιµήσεων για τη ζηµιά, την αναµόρφωση του κανονισµού ώστε να καλύπτονται περισσότερες ζηµιές που υφίστανται όλο και πιο συχνά οι αγρότες, χωρίς να καλύπτονται. Επιπλέον διαµορφώνεται και ένα ζήτηµα εσωτερικής δικαιοσύνης που έγκειται στο γεγονός ότι ορισµένες καλλιέργειες παίρνουν συχνά αποζηµιώσεις ενώ ορισµένες άλλες δεν παίρνουν.

Κερδοφόρος ή κερδοσκοπικός ΕΛΓΑ;

Στα ζητήµατα αυτά η µεταρρυθµιστική ατζέντα του Βορίδη, φαίνεται ότι απαντά µε µια µάλλον τυφλή λογιστική εξυγίανση, που στόχο έχει να καταστήσει τον οργανισµό περισσότερο ελκυστικό προς τα ιδιωτικά κεφάλαια. Ήδη, όπως ανέδειξαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, έγινε πρόσφατα αύξηση των ασφαλίστρων σε µια σειρά από καλλιέργειες µε τα ποσοστά αύξησης να κυµαίνονται από 5,5% µέχρι και σχεδόν 60%.

Άλλωστε σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η ενεργοποίηση διάταξης του νόµου του 2011, ο οποίος προβλέπει ότι µπορεί να υπάρξει κρατική επιχορήγηση του ΕΛΓΑ, µε τη µεταφορά 35 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισµό στον ΕΛΓΑ. Όπως παραδέχτηκε ο κ. Βορίδης «σε περίπτωση που θα πηγαίναµε σε µία αυστηρώς ιδιωτικοοικονοµική προσέγγιση του ζητήµατος, τα ασφάλιστρα που προκύπτουν και που πρέπει, να καταβάλλουν οι παραγωγοί µας, είναι πολύ µεγάλα, είναι δυσβάσταχτα και δηµιουργούν και ένα πολύ σηµαντικό κόστος πλέον, το οποίο, προφανώς, θα µετακυλιστεί στην παραγωγή». Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε, είναι σηµαντικό να υπάρχει κρατική συµµετοχή, µε την πρόθεση της κυβέρνησης να είναι η συστηµατικοποίηση της συµµετοχής αυτής.

«Στην παρούσα φάση, στην πραγµατικότητα, οι συνοµιλητές µας από την ασφαλιστική αγορά µας λένε είναι ότι, έτσι όπως είναι η κατάσταση στο ελληνικό γεωργικό ασφαλιστικό σύστηµα, δεν µπορούνε να δούνε κάτι το οποίο θα αποτελούσε ενδιαφέρον προκειµένου, να παρέµβουν στο σύστηµα αυτό. ∆εν κλείνω τη πόρτα. Γιατί δεν κλείνω την πόρτα; Γιατί θεωρώ ότι, αν κάνουµε αυτά που σας είπα τώρα, δηλαδή, την δηµοσιονοµική εξυγίανση του ΕΛΓΑ, εάν ισορροπήσει, εάν υπάρχει ένα αξιόπιστο σύστηµα εκτιµήσεων µπορεί να υπάρξει ένας µηχανισµός ιδιωτικής αντασφάλισης» κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 1 Αυγούστου.
Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

03-08-2020 15:17GEORGE

Επιπόλαιος πολιτικά Βοριδης

Απάντηση

03-08-2020 10:50Κώστας

Το γνωστό επιτυχημένο σχέδιο, εξυγιαίνουμε με κρατικά κεφάλαια για να έρθουν να αναλάβουν ιδιώτες... ζήτω ο καπιταλισμός με κρατικά κεφάλαια....

Απάντηση

03-08-2020 10:31Γιώργος δασκαλος

Εγώ δεν έχω την επιλογή να μην πληρώνω τον ελγα.Εδω καταπατείται βασικό δημοκρατικό δικαίωμα μου της ελεύθερης επιλογής.Ο έλγα μου κατάσχει τα χρήματα μου καταχρηστικά ,δεν με αποζημιώνει ποτέ,γιατί δεν έχω επιλογή;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία