BACK TO
TOP
Ασφαλιστικά

Αγροτικές ασφαλίσεις στα χνάρια Ισπανίας και πληρωμή αποζημιώσεων σε 40 μέρες

Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ομαδοποιούνται σε μία ομάδα συνασφάλισης με πακέτα για τους αγρότες.

f22084b1833

Πέτρος Γκόγκος

67
3

Στις 8 Ιανουαρίου, παγετός στην Ισπανία κάλυψε µε παχύ στρώµα χιονιού εκατοντάδες χιλιάδες στρέµµατα δενδρωδών και εκτατικών καλλιεργειών. Μια εβδοµάδα αργότερα, ο ασφαλιστικός οργανισµός της χώρας είχε ήδη αποτιµήσει στα 80 εκατ. ευρώ τις ζηµιές. Χρειάζονται περίπου 30 µε 40 ηµέρες προκειµένου να αποζηµιωθούν οι ασφαλισµένοι αγρότες, κάτι που σηµαίνει ότι τις προσεχείς ηµέρες θα δουν τα χρήµατα στους λογαριασµούς τους. Τόσο από ανθρώπους της αγοράς, όσο και από στελέχη κυβερνήσεων ανά την Ευρώπη, το µοντέλο αγροτικών ασφαλίσεων της Ισπανίας θεωρείται πρότυπο. Μόλις προ ολίγων ηµερών, ο πρώτος κύκλος συζητήσεων επί της προοπτικής επέκτασης των αγροτικών ασφαλίσεων στην Ελλάδα στον ιδιωτικό τοµέα, κατέληξε στο συµπέρασµα ότι κάτι αντίστοιχο µε αυτό στην Ισπανία, θα µπορούσε να υιοθετηθεί και στη χώρα µας.

Στην ετήσια έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, προτείνεται η ανάπτυξη του µοντέλου Agroseguro, όπως το λένε οι Ισπανοί, ενώ δροµολογήθηκαν επαφές µε τους Ισπανούς ειδικούς ώστε να αναπτυχθεί µια περιεκτική πρόταση προς τους εδώ κυβερνώντες.

Το ισπανικό µοντέλο αγροτικής ασφάλισης προσφέρει ένα µείγµα δηµόσιας και ιδιωτικής κάλυψης. Η ιδιαιτερότητα του συστήµατος έγκειται στο γεγονός ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες οµαδοποιούνται σε µια οµάδα συνασφάλισης. Μια δεξαµενή δηλαδή, ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά ασφαλίσεων και οι οποίες αναπτύσσουν ασφαλιστικά πακέτα που προσφέρονται στους παραγωγούς. Σ’ αυτή τη φάση, υπάρχουν 44 ασφαλιστικά προϊόντα που καλύπτουν όλες τις εκµεταλλεύσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής από 20 εταιρείες και εξυπηρετούν περί τις 444.000 συµβάσεις. 

Ο καθορισµός των ασφαλίστρων, το σχέδιο των µοντέλων συµβάσεων και η καταβολή των αποζηµιώσεων εξετάζονται από την Agroseguro, ενώ ο δηµόσιος τοµέας υιοθετεί ετησίως Σχέδιο Γεωργικής Ασφάλισης (AIP), καθορίζοντας τις γενικές πτυχές του συστήµατος, επιβλέποντας τα ασφάλιστρα που ζητεί ο ασφαλιστικός τοµέας και παρέχοντας αντασφάλιση. Συγκεκριµένα, οι ιδιωτικές εταιρείες σχεδιάζουν ασφαλιστικά πακέτα ανάλογα µε τις ανάγκες τις αγοράς και τις κλιµατικές ιδιαιτερότητες των επιµέρους περιοχών της χώρας. Οι αγρότες επιλέγουν την ένταση της ασφαλιστικής κάλυψης, το κράτος τους επιδοτεί για το ασφαλιστικό πακέτο που αγοράζουν, µε τα κρατικά ποσά να πηγαίνουν απευθείας στα ταµεία του οργανισµού, ο οποίος υπολογίζει το υπόλοιπο κόστος συµµετοχής του αγρότη.

Φυσικά υπάρχουν και «παράπονα» αναφορικά µε τους συντελεστές κάλυψης ή τα ύψη των αποζηµιώσεων, ωστόσο κατά γενική οµολογία, το σύστηµα αυτό ανταποκρίνεται µε µεγαλύτερη συνέπεια στις καλλιεργητικές απαιτήσεις των αγροτών της Ιβηρικής, µε τα δεδοµένα του 2020 να δείχνουν ότι η ασφαλισµένη παραγωγή αυξήθηκε κατά 13,1%.

 

Με εγγύηση αγροτικού εισοδήµατος η πρόσβαση σε δανεισµό

Ένα από τα βασικά προτερήµατα του Agroseguro, από την οπτική των παραγωγών, συνιστά η εγγύηση επί του εισοδήµατος που λαµβάνουν κατά µέσο όρο από τις εκµεταλλεύσεις τους σε περίπτωση ζηµιάς, κάτι που διευκολύνει την πρόσβασή τους σε χρηµατοδοτικά εργαλεία. Σε επίπεδο κράτους, το µοντέλο υποστηρίζεται ότι µειώνει το οικονοµικό κόστος, ενώ από πολιτική άποψη, µηδενίζει και το πολιτικό κόστος από τον εκάστοτε υπουργό γεωργίας ή επικεφαλής της αγροτικής ανάπτυξης σε επίπεδο περιφέρειας σε στιγµές κρίσεως.

Αυτό γιατί ο µηχανισµός είναι προσχεδιασµένος και τα κριτήρια για τη χορήγηση αποζηµίωσης έχουν καθοριστεί προηγουµένως και όλα τα συµβαλλόµενα µέρη, ήτοι ασφαλιστικές εταιρείες, κράτος και Οργανώσεις Παραγωγών.

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

09-03-2024 18:01Teresita Healey

Elevate your earnings with our guide for free Google traffic. Easy-to-follow, step by step! Uncover more here https://bit.ly/Traffic-Hack-Google-2024

Απάντηση

13-03-2021 11:48Δημ.γαλατ.

Τι λες φίλε?Σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα καταλήγεις!Εύγε!!! 444.000 συμβάσεις(άρα κ τόσοι ασφαλισμένοι αγρότες) στην Ισπανία ,όταν οι ισπανοί αγρότες ξεπερνούν το 1.500.000! Στην Ελλάδα ασφαλίζονται στον 'κρατικό Ελγα' περίπου 700.000 αγρότες. Παρεπιπτόντως στην Ισπανία δεν υπάρχει ο μικρός κλήρος της ελληνικής γεωργίας....

Απάντηση

12-03-2021 19:23Γιώργος

Ας δοκιμάσει ο Ελγα να απελευθερώσει τα ασφάλιστρα και δεν θα βρει ούτε των υπαλλήλων του (αυτών που καλλιεργούν στο όνομα των συζυγων) Αλλά το ξέρουν καλά αυτό!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία